• Zelfbeschadiging

Zelfbeschadiging omvat het verwonden van de eigen huid of het lichaam met letsel tot gevolg, zonder dat iemand hierbij dood wil.

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

of vind een groep
TODO

"Ik werd met beide benen op de grond gezet." - Sarina

lees meer

Het is bijvoorbeeld een uitlaatklep voor vervelende gevoelens. Snijden, krassen en branden zijn de meest voorkomende vormen van zelfbeschadiging. 

Bron: https://www.parnassia.nl/onze-hulp/psychische-klachten/zelfbeschadiging 

(Parnassia, z.d.) 

Ervaringsverhalen

  • "Ik werd met beide benen op de grond gezet."

    Ik ben 30 jaar, geboren en getogen in Amsterdam. Ik kom uit een gezin van gescheiden ouders en heb een jonger broertje. Ik heb nooit last gehad van de scheiding van mijn ouders omdat zij als goede vrienden uit elkaar zijn gegaan. Door de weeks waren wij bij mijn moeder, in het weekend bij mijn vader en in de vakanties was dat verdeeld. Dit was zo totdat ik 11 was en mijn moeder overleed aan borstkanker. Heel mijn wereld werd op zijn kop gezet. We zijn toen verhuisd naar mijn vader die toen nog fulltime werkte, dus je kunt zeggen dat ik vanaf die tijd mezelf heb opgevoed.

    Op mijn 13e zag ik het leven niet meer zitten en precies toen ik er een einde aan wilde maken door mijn polsen door te snijden kwam mijn broertje binnen. De dag daarna was de eerste dag dat ik bij een psycholoog kwam. Maar ik hoorde daar niet, ik was niet gek, ik wilde gewoon naar mijn moeder toe. Logisch toch?! Door maar te zeggen wat hij van me wilde horen onderging ik de hele behandeling zonder dus eigenlijk aan het probleem zelf te werken.

    Na die periode werd ik bevriend met meiden van 19 en begon ik met op stap gaan en drinken. In dat jaar kreeg ik toen voor het eerst een vriendje die ook 19 was. Alles leek toen een stuk beter in het leven, totdat hij mij in een dronken bui verkrachtte.

    Ik ging in die tijd nog wel naar school maar ik ging steeds meer spijbelen en blowen. Toen ik 16 was kwam ik vroeg thuis van school, omdat ik weer eens niet ging, en papa lag toen in bed. Papa was nooit ziek. Hij had een hartinfarct gehad. Toen heb ik besloten van school te gaan en te gaan werken, zodat mocht ook papa wegvallen, ik voor mij en mijn broertje kon zorgen.

    Op mijn 18e kreeg ik een vriendengroep die xtc gebruikten. Dat was voor mij ‘het’ middel want daar werd je immers ‘echt’ vrolijk van. Dat begon van wekelijks tot steeds vaker. Binnen die groep kreeg ik een relatie en trok bij hem in. Toen begon er een periode van intensief xtc en speed gebruik tot ik er een miskraam van kreeg.

    Ik werd weer met beide benen op de grond gezet.
    Ik wilde weer wat van mijn leven gaan maken en ben terug gegaan naar huis, naar mijn vader en broertje. Ik heb toen verschillende baantjes gehad maar ik kon nergens mijn plek vinden. Ik kwam toen terecht bij een opticien waar ik het wel leuk had, echter na 2 jaar zat ik weer thuis omdat ik tegen een burnout aan zat. Ging toen weer naar een psycholoog, maar na een korte behandeling stopte ik.
    Ik kon het allemaal zelf wel…

    Weer 2 jaar later gebeurt opnieuw precies het zelfde. Ik bleef door tobben in het leven. 2 Jaar geleden besloot ik naar Eindhoven te verhuizen in de hoop daar eindelijk een nieuw leven op te bouwen. Maar na 3 maanden dat ik daar was stortte ik in. Ik kon alleen nog maar huilen, durfde niet meer naar buiten, durfde zelfs mijn telefoon niet meer op te nemen. De huisarts stuurde me naar de crisisdienst. Die stuurde me weer naar huis want ik was geen gevaar voor mezelf of voor anderen, dus zij konden mij niet helpen. Toen voelde ik me zo hulpeloos. Ik kreeg toen een intake bij de ggze, meerdere zelfs. Ik zat steeds maar te wachten op behandeling en werd er radeloos van. Ik besloot toen aan de slag te gaan met zelfhulpboeken. Ook ben ik in die periode tot geloof gekomen. En de combinatie van de bijbel, de boeken en de kerkgemeente hebben me goed geholpen. Een jaar later pas startte de sociale angst groep bij het ggze. Door daar ervaringen te delen kwam ik erachter dat ik deze angstklachten eigenlijk altijd al had gehad. Maar ik dacht: “dat is gezonde spanning dat hoort erbij”. Door de groep kwam ik erachter dat wat ik denk en voel niet raar is en dat ik niet de enige ben. Hierdoor vond ik de kracht om echt met mijn klachten aan de slag te gaan. De angst werd niet snel minder maar ik stopte wel met situaties vermijden. Ook nu voel ik de angst soms nog maar ik kan daar nu mee omgaan. Mijn ervaringen delen helpt mij en daardoor heb ik besloten om iets te gaan doen met ervaringsdeskundigheid. Ik ben nu bezig met een cursus ‘herstellen doe je zelf’, ‘schrijf je eigen herstel verhaal’ en vrijwilligerswerk.
    En ik ben nu eindelijk op een plek waar ik me wel thuis voel.

    lees meer lees meer
  • ''Dit gaf mij het vertrouwen om voor het eerst over mijn problemen te gaan praten.''

    Na een langdurige opname, vanwege zelfbeschadigend en suïcidaliteit werd ik steeds meer beperkt in mijn vrijheid en mogelijkheden. Ik heb veel te maken gehad met dwang en drang maatregelen, waardoor ik lange tijd in een isoleer en/of gestript kamer verbleef. Hoe meer ik beperkt werd, hoe creatiever ik werd in het zoeken naar wegen om mijn eigen regie te behouden. Op dat moment zocht ik dit in de verkeerder middelen, door mezelf nog verder in onveiligheid te brengen. Ik communiceerde via mijn zelfdestructieve gedrag en had tijdens mijn opname mijn verantwoordelijkheid volledig laten lopen. Ik was mijn identiteit verloren en gedroeg mij als een patiënt en werd zogezegd ‘mijn ziekte’. Tot op dat moment had ik niet door dat mijn leven stil stond, en het leven buiten mijn opname gewoon verder ging. Ik was alles verloren; school, werk, vrienden en familie. Na een aantal maanden kreeg ik door wat er van mij verwacht werd. Ik moest doen alsof het beter met me ging om mijn vrijheden terug te verdienen. Met vallen en opstaan, deed ik alsof ik op een wonderbaarlijke manier was ‘genezen.’ Ik mocht naar huis, en daar kwam de verantwoordelijkheid weer volledig op mijn eigen schouders terecht. Hoe moeilijk dit ook was, wist ik een ding zeker. Ik wilde nooit meer opgenomen worden. Ik kwam in een groep met lotgenoten terecht, waar ik voor het eerst herkenning en erkenning vond. Dit gaf mij het vertrouwen om voor het eerst over mijn problemen te gaan praten. Later ben ik steeds meer eigen houvast gaan zoeken in bijv. cliëntenraadswerk, herstelcursussen en de website Proud2Bme. De website Proud2Bme is een online community voor mensen die worstelen met hun zelfbeeld en/of eetstoornissen.

    lees meer lees meer

Anders & tips

  • De Warmline

    Onze lotgenotenlijn biedt een luisterend oor voor iedereen die eenzaam is, ondersteuning nodig heeft of zijn ei kwijt wil. De Warmline is een telefoonlijn voor en door mensen met een psychiatrische achtergrond.

    Onze telefonisten zijn uitgebreid getraind. Zij bieden geen hulpverlening, maar ervaringsdeskundigheid. Zij zijn begripvolle lotgenoten die de tijd nemen, vanuit eigen ervaring weten waar het over gaat en ondersteuning bieden waar nodig.

    Doorverwijzen doen we alleen in nood of op nadrukkelijk verzoek. Onze telefonisten geven alleen algemeen advies, nemen niet de rol van de hulpverlener aan en zullen ook nooit in de weg staan van een lopende therapie. De Warmline is iedere week (maandag t/m zondag) geopend van 18.30 tot 21.30 en bereikbaar op 020-623 45 55.

    lees meer roads.nl
  • Familiespreekuur Mondriaan

    Als je partner, familielid of vriend psychische problemen heeft en/of met een verslaving worstelt kun je met vragen zitten en zelf hulp ook behoefte aan ondersteuning hebben. Of je wilt graag je eigen verhaal kwijt. 

    lees meer www.mondriaan.eu
  • Naasten Centraal

    Naasten Centraal ondersteunt familie en naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Heb jij in je familie of directe omgeving ook daarmee te maken? Misschien wordt het je soms te veel en ben je op zoek naar hulp? Met onze ervaringsdeskundigheid helpen wij jou weer op weg.

    lees meer naastencentraal.nl
  • Naasten in kracht

    Je hebt een partner, kind, ouder, broer, zus, vriend, collega, buur of andere naaste met een psychische kwetsbaarheid. Wij noemen deze verder ‘jouw dierbare’.
    Dat heeft ook effect op jou. Je hebt misschien vragen en dilemma’s hoe je je dierbare op een goede manier kunt blijven ondersteunen. Bijvoorbeeld hoe grenzen te stellen, contact te houden met je dierbare, en hoe je zelf kunt ontspannen. Deze vragen staan centraal in deze e-learning modules.

    lees meer www.naasteninkracht.nl

Organisaties & websites

  • Dissociatieve stoornissen

    Het gevoel ‘los te raken van jezelf of je omgeving’ noemen we dissociatie. Het is een toestand waarin gedachten, emoties, waarnemingen en/ of herinneringen tijdelijk niet oproepbaar of aanwezig zijn, of minder samenhang vertonen.

    Als symptoom komt het voor bij meerdere psychische stoornissen. Wanneer dissociatie echter regelmatig of voortdurend optreedt, kan er sprake zijn van een dissociatieve stoornis – bijvoorbeeld DIS (dissociatieve identiteitsstoornis), DPDR (depersonalisatie-derealisatiestoornis) of AGDS (andere gedefinieerde dissociatieve stoornis).

    lees meer www.caleidoscoop.nl
  • Stichting Proud2Bme!

    Op deze site vind je alles over eetstoornissen zoals anorexia, boulimia en eetbuistoornis, omliggende problematiek, mentale gezondheid, een gezond eetpatroon, zelfzorg en vooral over jezelf accepteren zoals je bent. Ook ben je welkom op het online forum en in de dagelijkse chats.

    lees meer www.proud2bme.nl
  • Stichting zelfbeschadiging

    Een laagdrempelige landelijke organisatie van lotgenoten die zichzelf beschadigen of beschadigd hebben en naasten. We zijn er voor mensen die zichzelf beschadigen, hun omgeving en (aankomend) professionals in de (geestelijke) gezondheidszorg en onderwijs.

    lees meer www.zelfbeschadiging.nl

Cursussen

  • Herstellen doe je zelf

    Een cursus door en voor cliënten met een psychische kwetsbaarheid, waarbij de focus ligt op het zelf de regie hebben over het eigen leven, zoals eigen keuzes maken en het vervullen van woon- en werkwensen en het volgens van dagbesteding en het hebben van sociale contacten.

    lees meer www.markieza.org
  • Mentaal Vitaal

    Op deze website staan gratis oefeningen, (gratis en betaalde) programma’s en zelftesten. Onderwerpen zijn o.a. het oplossen van problemen, stoppen met tobben, het opladen van energie, snel beter in je vel zitten, zelfbeschadiging onder controle en fluitend naar je werk.

    lees meer www.mentaalvitaal.nl
  • Naasten in kracht

    Je hebt een partner, kind, ouder, broer, zus, vriend, collega, buur of andere naaste met een psychische kwetsbaarheid. Wij noemen deze verder ‘jouw dierbare’.
    Dat heeft ook effect op jou. Je hebt misschien vragen en dilemma’s hoe je je dierbare op een goede manier kunt blijven ondersteunen. Bijvoorbeeld hoe grenzen te stellen, contact te houden met je dierbare, en hoe je zelf kunt ontspannen. Deze vragen staan centraal in deze e-learning modules.

    lees meer www.naasteninkracht.nl

Communities

  • Mailmaatjes

    Mailmaatjes De Landelijke Stichting Zelfbeschadiging biedt lotgenoten de mogelijkheid om een mailmaatje aan te vragen. Dit is kosteloos en vrijblijvend. Wil je een mailmaatje? Vul dan het contactformulier onder aan de pagina in.

    lees meer www.zelfbeschadiging.nl
  • Stichting Zelfbeschadiging op Facebook

    Stichting Zelfbeschadiging is een cliëntgestuurde organisatie die zich inzet voor mensen die zichzelf beschadigen en hun persoonlijke en professionele omgeving.

    lees meer www.facebook.com

Films & video's

  • STUK!

    Drama/Thriller 110 minuten

    Elizabeth wordt getreiterd, aangerand en vreselijk gepest: Er worden sigaretten op haar huid uitgedrukt en haar kleding wordt aan stukken gesneden. Misschien omdat ze niet het knapste meisje van de klas is, misschien omdat ze een BH van de HEMA draagt of omdat er altijd wel iemand de pispaal moet zijn…. Elizabeth (18) heeft het er heel moeilijk mee. Ze gaat zichzelf beschadigen en ontwikkelt een eetstoornis.

    De leukste jongen van haar school in Rotterdam, Alec, ziet Elizabeth nauwelijks staan. Hij heeft alleen oog voor de bloedmooie Riley (18). Een meisje dat alles lijkt te hebben. Elizabeth trekt steeds verder terug in haar duistere eigen wereld. Een wereld waarin de dood voortdurend aanwezig is.

    lees meer www.youtube.com

Leven in Verandering

Stationsstraat 18, 6131 AZ Sittard, Nederland

vind een groep