• PDD nos

PDD-NOS staat voor Pervasive Developmental Disorder Not Otherwise Specified (pervasieve* ontwikkelingsstoornis, niet anderszins omschreven).

Tegenwoordig wordt deze diagnose niet meer gegeven – zij komt sinds 2013 niet meer voor in de DSM, het ook in Nederland veelgebruikte Amerikaanse handboek voor psychische stoornissen. Mensen die de diagnose in het verleden kregen kunnen die wel gewoon blijven gebruiken.

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

of vind een groep

Iemand met PDD-NOS heeft bovengemiddeld veel autisme-kenmerken, maar niet genoeg voor de diagnoses Autistische Stoornis of het syndroom van Asperger. Vaak is er  bijvoorbeeld wel sprake van problemen op sociaal gebied, maar niet van beperkte en repetitieve gedragspatronen, interesses of activiteiten.

Met de komst van de DSM-5 in 2013 maakten de subtypen van autisme, zoals PDD-NOS, de autistische stoornis en het syndroom van Asperger, plaats voor één overkoepelende classificatie: de autismespectrumstoornis (ASS). De wetenschappelijke onderbouwing voor de subtypes van autisme zou onvoldoende zijn.

Anders & tips

 • De Warmline

  Onze lotgenotenlijn biedt een luisterend oor voor iedereen die eenzaam is, ondersteuning nodig heeft of zijn ei kwijt wil. De Warmline is een telefoonlijn voor en door mensen met een psychiatrische achtergrond.

  Onze telefonisten zijn uitgebreid getraind. Zij bieden geen hulpverlening, maar ervaringsdeskundigheid. Zij zijn begripvolle lotgenoten die de tijd nemen, vanuit eigen ervaring weten waar het over gaat en ondersteuning bieden waar nodig.

  Doorverwijzen doen we alleen in nood of op nadrukkelijk verzoek. Onze telefonisten geven alleen algemeen advies, nemen niet de rol van de hulpverlener aan en zullen ook nooit in de weg staan van een lopende therapie. De Warmline is iedere week (maandag t/m zondag) geopend van 18.30 tot 21.30 en bereikbaar op 020-623 45 55.

  lees meer roads.nl
 • Familiespreekuur Mondriaan

  Als je partner, familielid of vriend psychische problemen heeft en/of met een verslaving worstelt kun je met vragen zitten en zelf hulp ook behoefte aan ondersteuning hebben. Of je wilt graag je eigen verhaal kwijt. 

  lees meer www.mondriaan.eu

Boeken & artikelen

 • Sociaal Onhandig | V.Veen

  In dit boek staan kinderen met de diagnose PDDNOS centraal. Deze kinderen hebben problemen in de ontwikkeling van sociaal begrip en sociaal gedrag. Een redelijk groot aantal van hen heeft ook last van aandachtsproblemen en hyperactiviteit, symptomen die passen bij de diagnose ADHD. Daarom komt ook ADHD regelmatig aan de orde in dit boek. Het eerste deel van het boek beschrijft de problemen van kinderen met PDDNOS en de gevolgen voor de opvoeding en het gezin. Ook komt aan bod hoe de diagnose gesteld kan worden. Enkele veel gestelde vragen van ouders worden beantwoord. Het tweede deel gaat over de opvoeding van kinderen met PDDNOS. Deze kinderen stellen speciale eisen aan hun omgeving en aan hun opvoeders. Dit boek geeft opvoeders een groot aantal tips en concrete adviezen die de opvoeding makkelijker kunnen maken. Iedere ouder kan zelf kiezen welke tips in zijn of haar situatie bruikbaar zijn en welke niet. Het boek is in eerste instantie bedoeld voor ouders, als een ondersteuning bij de opvoeding van kinderen met PDDNOS. Het is ook geschikt voor beroepsgroepen die te maken krijgen met ouders van kinderen met PDDNOS/ADHD, zoals hulpverleners, leerkrachten of (huis)artsen. Het boek kan ook gebruikt worden als ondersteuning bij de begeleiding van ouders.

  lees meer

Organisaties & websites

 • Vereniging Balans

  Vereniging Balans staat op voor ouders van kinderen en jongeren die net iets meer, of iets anders nodig hebben bij het leren of in de opvoeding.

  lees meer balansdigitaal.nl

Films & video's

 • Wat is autisme

  Iemand met een autismespectrumstoornis heeft bijvoorbeeld moeite met sociaal contact en houdt zich vast aan bepaalde rituelen. In deze video leg ik meer uit over klassiek autisme, het syndroom van Asperger en PDD-NOS.

  lees meer www.youtube.com

Leven in Verandering

Stationsstraat 18, 6131 AZ Sittard, Nederland

vind een groep