• OCD

Een dwangstoornis wordt ook wel OCD (obsessieve compulsieve stoornis) genoemd. Er is sprake van een dwangstoornis als je langer dan een uur per dag dwangmatige gedachten (obsessies) hebt en/of dwangmatige handelingen (compulsies) uitvoert. De dwanggedachten geven jou een gevoel van angst en onrust. Door het uitvoeren van bepaalde handelingen gaat de onrust op korte termijn weg, maar komt later toch weer terug.

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

of vind een groep

De dwanggedachten en -handelingen belemmeren jou in het dagelijks functioneren. Je kunt je niet meer concentreren op je werk of je hebt geen tijd voor vrienden of familie. Het is dan ook belangrijk om hulp te zoeken. Zo kan je de controle over je leven weer terugkrijgen.

Bron: https://www.lentis.nl/probleem/dwangstoornis-ocd/

(Dwangstoornis – OCD | Wat is een dwangstoornis (OCD)?, 2020)

Organisaties & websites

  • ADF Stichting

    De ADF stichting komt op voor de belangen van patiënten bij zorgverleners, verzekeraars, politiek en de wetenschap

    lees meer

Anders & tips

  • De Warmline

    Onze lotgenotenlijn biedt een luisterend oor voor iedereen die eenzaam is, ondersteuning nodig heeft of zijn ei kwijt wil. De Warmline is een telefoonlijn voor en door mensen met een psychiatrische achtergrond.

    Onze telefonisten zijn uitgebreid getraind. Zij bieden geen hulpverlening, maar ervaringsdeskundigheid. Zij zijn begripvolle lotgenoten die de tijd nemen, vanuit eigen ervaring weten waar het over gaat en ondersteuning bieden waar nodig.

    Doorverwijzen doen we alleen in nood of op nadrukkelijk verzoek. Onze telefonisten geven alleen algemeen advies, nemen niet de rol van de hulpverlener aan en zullen ook nooit in de weg staan van een lopende therapie. De Warmline is iedere week (maandag t/m zondag) geopend van 18.30 tot 21.30 en bereikbaar op 020-623 45 55.

    lees meer roads.nl
  • Familiespreekuur Mondriaan

    Als je partner, familielid of vriend psychische problemen heeft en/of met een verslaving worstelt kun je met vragen zitten en zelf hulp ook behoefte aan ondersteuning hebben. Of je wilt graag je eigen verhaal kwijt. 

    lees meer www.mondriaan.eu
  • Naasten Centraal

    Naasten Centraal ondersteunt familie en naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Heb jij in je familie of directe omgeving ook daarmee te maken? Misschien wordt het je soms te veel en ben je op zoek naar hulp? Met onze ervaringsdeskundigheid helpen wij jou weer op weg.

    lees meer naastencentraal.nl
  • Naasten in kracht

    Je hebt een partner, kind, ouder, broer, zus, vriend, collega, buur of andere naaste met een psychische kwetsbaarheid. Wij noemen deze verder ‘jouw dierbare’.
    Dat heeft ook effect op jou. Je hebt misschien vragen en dilemma’s hoe je je dierbare op een goede manier kunt blijven ondersteunen. Bijvoorbeeld hoe grenzen te stellen, contact te houden met je dierbare, en hoe je zelf kunt ontspannen. Deze vragen staan centraal in deze e-learning modules.

    lees meer www.naasteninkracht.nl

Films & video's

  • Menno Oosterhoff over OCD, dwang en eetstoornissen

    Buddy Up is een boek en trainingsprogramma voor medestrijders die een dierbare hebben die worstelen met een eetstoornis. Naasten moeten direct handvatten krijgen om hun dierbare met een eetstoornis te helpen. Dat kan alleen door breder te kijken dan het eetgedrag en door het netwerk, in het bijzonder de ouders, er nauw bij te betrekken. Of je nu ouder bent van een kind of jong volwassene, het ‘Buddy Up’ boek en het online trainingsprogramma (ongeveer 15 uur aan kijkmateriaal) is speciaal voor medestrijders* en biedt jou van A tot Z antwoorden op de meest prangende en gestelde vragen door ouders. Je leert alles over herstel van een eetstoornis (en multi problematiek) en wat er bij écht herstel komt kijken.

    lees meer www.youtube.com

Cursussen

  • Naasten in kracht

    Je hebt een partner, kind, ouder, broer, zus, vriend, collega, buur of andere naaste met een psychische kwetsbaarheid. Wij noemen deze verder ‘jouw dierbare’.
    Dat heeft ook effect op jou. Je hebt misschien vragen en dilemma’s hoe je je dierbare op een goede manier kunt blijven ondersteunen. Bijvoorbeeld hoe grenzen te stellen, contact te houden met je dierbare, en hoe je zelf kunt ontspannen. Deze vragen staan centraal in deze e-learning modules.

    lees meer www.naasteninkracht.nl

Boeken & artikelen

  • Vals alarm | Menno Oosterhoff

    In Vals alarm toont Menno Oosterhoff wat er omgaat in mensen met een dwangstoornis. Hij put daarbij niet alleen uit zijn kennis als psychiater, maar ook uit zijn eigen ervaringen als dwangpatiënt. De dwangstoornis is vooral bekend als smetvrees of controledwang, maar er zijn veel meer, vaak intrigerende verschijningsvormen. Ongewenste voorstellingen van agressieve of seksuele aard, permanente angst een ongeluk te veroorzaken, allergie voor onvolledigheid of eindeloos herhalen van zetten. Vals alarm verweeft Oosterhoffs eigen verhaal – hij heeft al veertig jaar een dwangstoornis – met de verhalen uit zijn praktijk. Het resultaat is een levendig, informatief en soms geestig portret van de dwangstoornis in al haar facetten. Menno Oosterhoff is (kinder- en jeugd)psychiater bij een grote GGZinstelling. Hij is initiatiefnemer van het OCD-netwerk, www.dwang.eu en schrijft columns in Medisch Contact over dwang, maar ook over andere thema’s uit de gezondheidszorg. In 2015 kreeg hij een eervolle vermelding bij de Psyche Mediaprijs voor zijn bevlogenheid om begrip te vragen voor psychische problemen. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen.

    lees meer

Angst, dwang en fobie: samen sterk Sittard (adres na contact)

Sittard, Nederland

Leven in Verandering

Stationsstraat 18, 6131 AZ Sittard, Nederland

Lotgenotengroep Angst en Dwang (adres na contact)

Beek, Nederland

vind een groep