• OCD

Een dwangstoornis wordt ook wel OCD (obsessieve compulsieve stoornis) genoemd. Er is sprake van een dwangstoornis als je langer dan een uur per dag dwangmatige gedachten (obsessies) hebt en/of dwangmatige handelingen (compulsies) uitvoert. De dwanggedachten geven jou een gevoel van angst en onrust. Door het uitvoeren van bepaalde handelingen gaat de onrust op korte termijn weg, maar komt later toch weer terug.

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

of vind een groep

De dwanggedachten en -handelingen belemmeren jou in het dagelijks functioneren. Je kunt je niet meer concentreren op je werk of je hebt geen tijd voor vrienden of familie. Het is dan ook belangrijk om hulp te zoeken. Zo kan je de controle over je leven weer terugkrijgen.

Bron: https://www.lentis.nl/probleem/dwangstoornis-ocd/

(Dwangstoornis – OCD | Wat is een dwangstoornis (OCD)?, 2020)

Anders & tips

 • De Warmline

  Onze lotgenotenlijn biedt een luisterend oor voor iedereen die eenzaam is, ondersteuning nodig heeft of zijn ei kwijt wil. De Warmline is een telefoonlijn voor en door mensen met een psychiatrische achtergrond.

  Onze telefonisten zijn uitgebreid getraind. Zij bieden geen hulpverlening, maar ervaringsdeskundigheid. Zij zijn begripvolle lotgenoten die de tijd nemen, vanuit eigen ervaring weten waar het over gaat en ondersteuning bieden waar nodig.

  Doorverwijzen doen we alleen in nood of op nadrukkelijk verzoek. Onze telefonisten geven alleen algemeen advies, nemen niet de rol van de hulpverlener aan en zullen ook nooit in de weg staan van een lopende therapie. De Warmline is iedere week (maandag t/m zondag) geopend van 18.30 tot 21.30 en bereikbaar op 020-623 45 55.

  lees meer roads.nl
 • Familiespreekuur Mondriaan

  Als je partner, familielid of vriend psychische problemen heeft en/of met een verslaving worstelt kun je met vragen zitten en zelf hulp ook behoefte aan ondersteuning hebben. Of je wilt graag je eigen verhaal kwijt. 

  lees meer www.mondriaan.eu

Communities

 • OCD Café

  OCDcafé is een community voor en door mensen met OCD en hun naasten.
  Het is een community platform voor lotgenotencontact. Via OCDcafé.nl kunnen mensen met OCD en hun naasten ervaringen delen. Met anderen praten over OCD zorgt voor steun, erkenning en begrip. OCDcafé is onderdeel van de online activiteiten van de de Angst Dwang en Fobiestichting.

  lees meer ocdcafe.nl

Angst, dwang en fobie: samen sterk Sittard (adres na contact)

Sittard, Nederland

Leven in Verandering

Stationsstraat 18, 6131 AZ Sittard, Nederland

Lotgenotengroep Angst en Dwang (adres na contact)

Beek, Nederland

vind een groep