Als angst of dwang je leven sterk beïnvloeden, of je niet kunt stoppen met bepaalde handelingen of gedachten, dan spreken we van een angst- of dwangstoornis.

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

of vind een groep

Wat is een angststoornis?

Angst is een normale en gezonde reactie. Want je kunt bang zijn in bepaalde situaties of voor bepaalde dingen. Maar wanneer je angst extreem is en niet realistisch, kan er sprake zijn van een angststoornis.

Hoe herken je een angststoornis?

De volgende klachten komen veel voor bij een angststoornis:

 • hoofdpijn
 • buikpijn
 • problemen met slapen
 • geen zin in eten
 • problemen met concentratie
 • een bang voorgevoel
 • bezorgdheid
 • prikkelbaarheid
 • nervositeit
 • spanning en onrust

Wat is een dwangstoornis?

Bij een dwangstoornis moet je van jezelf bepaalde handelingen uitvoeren. Zelfs als je dat eigenlijk niet wilt. Er dringen zich steeds opnieuw gedachten bij je op die erg dwingend kunnen zijn en die laten zich niet tegenhouden. Het lukt je ook niet om ze te negeren.

Hoe herken je een dwangstoornis?

Een dwangstoornis herken je aan twee duidelijke symptomen: dwanggedachten en dwanghandelingen.

Dwanggedachten

Dwanggedachten zijn gedachten, neigingen of beelden die steeds weer terugkomen, terwijl je dat niet wilt. Ze zijn akelig en storend, want ze veroorzaken spanning, angst en onrust. Je probeert ze te negeren of tegen te houden, maar vaak stoppen ze pas als je bepaalde handelingen uitvoert maar vaak keert het snel weer terug.

Dwanghandelingen

Dwanghandelingen zijn handelingen of regels die je van jezelf steeds weer moet uitvoeren. Zo probeer je de angst en onrust in jezelf te stoppen. Dwanghandelingen kunnen (on)zichtbaar zijn voor anderen.

Bronnen: https://www.angstendwang.nl/angst-dwang/

(Angst & dwang, z.d.)

https://www.angstendwang.nl/angst-dwang/wat-is-een-angststoornis/

(Wat is een angststoornis?, z.d.)

https://www.angstendwang.nl/angst-dwang/wat-is-een-dwangstoornis/

Boeken & artikelen

 • Cognitieve gedragstherapie voor dummies – 2e editie | Rob Willson, Rhena Branch

  Leer negatieve gedachten om te buigen en verbeter je leven en blijf gezond met CGT
  De populariteit van cognitieve gedragstherapie (CGT) als efficiënte en duurzame behandeling van verschillende soorten psychische problemen groeit nog steeds. Of je nu met angst of depressie kampt, van je verslaving af wilt of gewoon wilt afvallen, de sleutel tot succes is dat je leert anders te denken. Cognitieve gedragstherapie is een praktische, zinnige en doeltreffende aanpak om je gedachten de baas te worden en opbouwend te leren denken. Deze tweede editie van Cognitieve gedragstherapie voor Dummies is een uitgebreide inleiding in de theorie en toepassing van CGT en biedt de gemakkelijkste en snelste manier om met CGT aan de slag te gaan.

  Rob Willson en Rhena Branch zijn cognitieve gedragstherapeuten in het wereldberoemde Priority Hospital in Londen.

  lees meer

Communities

 • Facebookgroep: Angst/paniek, Depressie, ADHD en PTSS

  Angststoornis, depressie, AD(H)D, PTSS, elke stoornis is welkom.

  lees meer www.facebook.com
 • Facebookgroep: Depressie, angst en aanverwanten

  Dit is een zelfhulpgroep waar je kunt praten over wat je bezig houdt. Angst depressie, eenzaamheid fobie, dagelijks sleur en anderen problematiek zijn hier bespreekbaar …. 

  Hier kan je rekenen op begrip, (h)erkenning, steun en respect.

  lees meer www.facebook.com
 • Facebookgroep: Depressie, Geestelijke problemen

  Bespreek met ons je geestelijke problemen. Wij zijn geen artsen maar hebben kunnen een hoop advies geven omdat wij helaas ervaringsdeskundigen zijn.

  lees meer www.facebook.com

Organisaties & websites

 • Herstel, Empowerment en Ervaringsdeskundigheid

  Herstel, Empowerment en Ervaringsdeskundigheid (HEE) omvat effectieve werkwijzen en strategieën van mensen met psychische kwetsbaarheden om zichzelf te (leren) helpen. Site van het TrimbosInstituut over Herstel, Empowerment en Ervaringsdeskundigheid (HEE). HEE omvat effectieve werkwijzen en strategieën van mensen met psychische kwetsbaarheden om zichzelf te (leren) helpen.

  lees meer www.trimbos.nl

Anders & tips

 • Wat kan je zelf doen?

  Je kunt zelf veel doen om je angstklachten te verminderen, bijvoorbeeld:

  • Schrijf op wat er gebeurt op momenten dat je de angst voelt. Welke gedachten spelen er dan door je hoofd? Waar bent je bang voor? Wat voelt je? Hoe reageert je hierop? En wat doet je dan?
  • Kijk eens kritisch of jouw angstgedachten wel kloppen en of er echt reden is voor paniek. Bedenk vervolgens welke positieve, geruststellende gedachten je tegenover jouw angstige gedachten kunt zetten. Zo voorkomt je dat je angst de overhand krijgt. Vaak lukt het dan beter de angstige momenten te doorstaan en rustig te blijven tot je jezelf beter voelt. Schrijf deze positieve gedachten op zodat je ze op moeilijke momenten kunt nalezen.
  • Noteer ook wat je voortaan in angstige momenten kunt doen. Bijvoorbeeld concentreren op je ademhaling om rustiger van te worden.
  • Zoek steun bij mensen die je vertrouwt. Leg aan hen uit waar je last van hebt. De meeste mensen hebben hier begrip voor.
  • Ga gelegenheden die je angst aanjagen niet uit de weg. Op de korte termijn lijkt het vermijden van angstige situaties misschien even te helpen. Maar je leert daardoor niet met de angst om te gaan en deze te doorstaan. Uiteindelijk wordt de angst daardoor alleen maar erger.
  • Het is goed om te weten dat angst meestal na 60 tot 90 minuten vanzelf minder wordt. Het geeft je misschien de moed om de situaties waar je bang voor bent niet te vermijden. Als je de moed kunt vinden om een angstige situatie te doorstaan, zul je soms merken dat er niet zoveel reden was om bang te zijn. Zo kan jouw angst langzaam uitdoven.
  lees meer

Angst en dwang – Hoensbroek

Hoensbroek, Nederland

Angst, dwang en fobie Heerlen (adres na contact)

Heerlen, Nederland

Angst, dwang en fobie Maastricht (adres na contact)

Maastricht, Nederland

Angst, dwang en fobie: samen sterk Sittard (adres na contact)

Sittard, Nederland

Gespreksgroep angst en depressie

Doctor Kuyperstraat 221, Weert, Nederland

Lotgenotengroep Angst en Dwang (adres na contact)

Sittard, Nederland

Omgaan met Angst

Vijverdalseweg 1, 6226 NB Maastricht, Maastricht, Nederland

Samen Sterk Limburg

Johan Frisostraat 13, 6176 BV Spaubeek, Nederland

vind een groep