• Angst en dwang

Als angst of dwang je leven sterk beïnvloeden, of je niet kunt stoppen met bepaalde handelingen of gedachten, dan spreken we van een angst- of dwangstoornis.

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

of vind een groep

Wat is een angststoornis?

Angst is een normale en gezonde reactie. Want je kunt bang zijn in bepaalde situaties of voor bepaalde dingen. Maar wanneer je angst extreem is en niet realistisch, kan er sprake zijn van een angststoornis.

Hoe herken je een angststoornis?

De volgende klachten komen veel voor bij een angststoornis:

  • hoofdpijn
  • buikpijn
  • problemen met slapen
  • geen zin in eten
  • problemen met concentratie
  • een bang voorgevoel
  • bezorgdheid
  • prikkelbaarheid
  • nervositeit
  • spanning en onrust

Wat is een dwangstoornis?

Bij een dwangstoornis moet je van jezelf bepaalde handelingen uitvoeren. Zelfs als je dat eigenlijk niet wilt. Er dringen zich steeds opnieuw gedachten bij je op die erg dwingend kunnen zijn en die laten zich niet tegenhouden. Het lukt je ook niet om ze te negeren.

Hoe herken je een dwangstoornis?

Een dwangstoornis herken je aan twee duidelijke symptomen: dwanggedachten en dwanghandelingen.

Dwanggedachten

Dwanggedachten zijn gedachten, neigingen of beelden die steeds weer terugkomen, terwijl je dat niet wilt. Ze zijn akelig en storend, want ze veroorzaken spanning, angst en onrust. Je probeert ze te negeren of tegen te houden, maar vaak stoppen ze pas als je bepaalde handelingen uitvoert maar vaak keert het snel weer terug.

Dwanghandelingen

Dwanghandelingen zijn handelingen of regels die je van jezelf steeds weer moet uitvoeren. Zo probeer je de angst en onrust in jezelf te stoppen. Dwanghandelingen kunnen (on)zichtbaar zijn voor anderen.

Bronnen: https://www.angstendwang.nl/angst-dwang/

(Angst & dwang, z.d.)

https://www.angstendwang.nl/angst-dwang/wat-is-een-angststoornis/

Boeken & artikelen

  • Cognitieve gedragstherapie voor dummies – 2e editie | Rob Willson, Rhena Branch

    Leer negatieve gedachten om te buigen en verbeter je leven en blijf gezond met CGT
    De populariteit van cognitieve gedragstherapie (CGT) als efficiënte en duurzame behandeling van verschillende soorten psychische problemen groeit nog steeds. Of je nu met angst of depressie kampt, van je verslaving af wilt of gewoon wilt afvallen, de sleutel tot succes is dat je leert anders te denken. Cognitieve gedragstherapie is een praktische, zinnige en doeltreffende aanpak om je gedachten de baas te worden en opbouwend te leren denken. Deze tweede editie van Cognitieve gedragstherapie voor Dummies is een uitgebreide inleiding in de theorie en toepassing van CGT en biedt de gemakkelijkste en snelste manier om met CGT aan de slag te gaan.

    Rob Willson en Rhena Branch zijn cognitieve gedragstherapeuten in het wereldberoemde Priority Hospital in Londen.

    lees meer

Anders & tips

  • De Warmline

    Onze lotgenotenlijn biedt een luisterend oor voor iedereen die eenzaam is, ondersteuning nodig heeft of zijn ei kwijt wil. De Warmline is een telefoonlijn voor en door mensen met een psychiatrische achtergrond.

    Onze telefonisten zijn uitgebreid getraind. Zij bieden geen hulpverlening, maar ervaringsdeskundigheid. Zij zijn begripvolle lotgenoten die de tijd nemen, vanuit eigen ervaring weten waar het over gaat en ondersteuning bieden waar nodig.

    Doorverwijzen doen we alleen in nood of op nadrukkelijk verzoek. Onze telefonisten geven alleen algemeen advies, nemen niet de rol van de hulpverlener aan en zullen ook nooit in de weg staan van een lopende therapie. De Warmline is iedere week (maandag t/m zondag) geopend van 18.30 tot 21.30 en bereikbaar op 020-623 45 55.

    lees meer roads.nl
  • Familiespreekuur Mondriaan

    Als je partner, familielid of vriend psychische problemen heeft en/of met een verslaving worstelt kun je met vragen zitten en zelf hulp ook behoefte aan ondersteuning hebben. Of je wilt graag je eigen verhaal kwijt. 

    lees meer www.mondriaan.eu
  • Naasten Centraal

    Naasten Centraal ondersteunt familie en naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Heb jij in je familie of directe omgeving ook daarmee te maken? Misschien wordt het je soms te veel en ben je op zoek naar hulp? Met onze ervaringsdeskundigheid helpen wij jou weer op weg.

    lees meer naastencentraal.nl
  • Naasten in kracht

    Je hebt een partner, kind, ouder, broer, zus, vriend, collega, buur of andere naaste met een psychische kwetsbaarheid. Wij noemen deze verder ‘jouw dierbare’.
    Dat heeft ook effect op jou. Je hebt misschien vragen en dilemma’s hoe je je dierbare op een goede manier kunt blijven ondersteunen. Bijvoorbeeld hoe grenzen te stellen, contact te houden met je dierbare, en hoe je zelf kunt ontspannen. Deze vragen staan centraal in deze e-learning modules.

    lees meer www.naasteninkracht.nl
  • Wat kan je zelf doen?

    Je kunt zelf veel doen om je angstklachten te verminderen, bijvoorbeeld:

    • Schrijf op wat er gebeurt op momenten dat je de angst voelt. Welke gedachten spelen er dan door je hoofd? Waar bent je bang voor? Wat voelt je? Hoe reageert je hierop? En wat doet je dan?
    • Kijk eens kritisch of jouw angstgedachten wel kloppen en of er echt reden is voor paniek. Bedenk vervolgens welke positieve, geruststellende gedachten je tegenover jouw angstige gedachten kunt zetten. Zo voorkomt je dat je angst de overhand krijgt. Vaak lukt het dan beter de angstige momenten te doorstaan en rustig te blijven tot je jezelf beter voelt. Schrijf deze positieve gedachten op zodat je ze op moeilijke momenten kunt nalezen.
    • Noteer ook wat je voortaan in angstige momenten kunt doen. Bijvoorbeeld concentreren op je ademhaling om rustiger van te worden.
    • Zoek steun bij mensen die je vertrouwt. Leg aan hen uit waar je last van hebt. De meeste mensen hebben hier begrip voor.
    • Ga gelegenheden die je angst aanjagen niet uit de weg. Op de korte termijn lijkt het vermijden van angstige situaties misschien even te helpen. Maar je leert daardoor niet met de angst om te gaan en deze te doorstaan. Uiteindelijk wordt de angst daardoor alleen maar erger.
    • Het is goed om te weten dat angst meestal na 60 tot 90 minuten vanzelf minder wordt. Het geeft je misschien de moed om de situaties waar je bang voor bent niet te vermijden. Als je de moed kunt vinden om een angstige situatie te doorstaan, zul je soms merken dat er niet zoveel reden was om bang te zijn. Zo kan jouw angst langzaam uitdoven.
    lees meer

Organisaties & websites

  • GZ-plein

    Hoe voel je je vandaag?

    • Slaap je goed?
    • Ontspan je voldoende?
    • Leef je zonder angsten?
    • Heb je fijne relaties?
    • Beweeg je genoeg? 

    Het is normaal als je het leven soms lastig vindt. Laat je helpen met fijne tips, ervaringsverhalen en praktische oefeningen op deze website. 

    GZ-Plein wordt ondersteund en vertrouwd door huisartsen. 

    Je hoeft het niet alleen te doen! 

    lees meer gz-plein.nl
  • Herstel, Empowerment en Ervaringsdeskundigheid

    Herstel, Empowerment en Ervaringsdeskundigheid (HEE) omvat effectieve werkwijzen en strategieën van mensen met psychische kwetsbaarheden om zichzelf te (leren) helpen. Site van het TrimbosInstituut over Herstel, Empowerment en Ervaringsdeskundigheid (HEE). HEE omvat effectieve werkwijzen en strategieën van mensen met psychische kwetsbaarheden om zichzelf te (leren) helpen.

    lees meer www.trimbos.nl
  • MeetMyFear

    Zit je met sociale angst, of heb je paniekaanvallen? Of misschien heb je last van faalangst, pleinvrees of piekeren? Je bent niet de enige. Een op de 5 mensen heeft last van een angststoornis. Niets om je voor te schamen dus, maar lastig is het wel. Dan is het fijn als je daar open over kunt praten. Maar dan wel met iemand die jouw angsten echt begrijpt. Iemand als jij.  
    Voorkom of doorbreek je eenzaamheid, help en stimuleer elkaar, vind gezelligheid en kom elke dag een stapje verder naar een leven waar jouw angst weer handelbaar en dragelijk is.

    lees meer www.meetmyfear.nl
  • RIOzorg

    RIOzorg is er voor kinderen en jongeren tussen de 4 en 18 jaar oud die vastlopen in hun ontwikkeling. We bieden onderzoek en behandeling voor signalen die wijzen op ADHD, angst, autisme, dwang, gedragsproblemen, somberheid, tics of trauma.

    lees meer www.riozorg.nl

Films & video's

  • Menno Oosterhoff over OCD, dwang en eetstoornissen

    Buddy Up is een boek en trainingsprogramma voor medestrijders die een dierbare hebben die worstelen met een eetstoornis. Naasten moeten direct handvatten krijgen om hun dierbare met een eetstoornis te helpen. Dat kan alleen door breder te kijken dan het eetgedrag en door het netwerk, in het bijzonder de ouders, er nauw bij te betrekken. Of je nu ouder bent van een kind of jong volwassene, het ‘Buddy Up’ boek en het online trainingsprogramma (ongeveer 15 uur aan kijkmateriaal) is speciaal voor medestrijders* en biedt jou van A tot Z antwoorden op de meest prangende en gestelde vragen door ouders. Je leert alles over herstel van een eetstoornis (en multi problematiek) en wat er bij écht herstel komt kijken.

    lees meer www.youtube.com

Cursussen

  • Naasten in kracht

    Je hebt een partner, kind, ouder, broer, zus, vriend, collega, buur of andere naaste met een psychische kwetsbaarheid. Wij noemen deze verder ‘jouw dierbare’.
    Dat heeft ook effect op jou. Je hebt misschien vragen en dilemma’s hoe je je dierbare op een goede manier kunt blijven ondersteunen. Bijvoorbeeld hoe grenzen te stellen, contact te houden met je dierbare, en hoe je zelf kunt ontspannen. Deze vragen staan centraal in deze e-learning modules.

    lees meer www.naasteninkracht.nl

Podcast

  • Positieve Psychologie Podcast

    Dé podcast over positieve psychologie, persoonlijke ervaringen en tips voor een positieve mindset en een overall gelukkiger leven!

    lees meer open.spotify.com

Angst en dwang – Hoensbroek

Hoensbroek, Nederland

Angst, dwang en fobie Heerlen (adres na contact)

Heerlen, Nederland

Angst, dwang en fobie Maastricht (adres na contact)

Maastricht, Nederland

Angst, dwang en fobie: samen sterk Sittard (adres na contact)

Sittard, Nederland

Gespreksgroep angst en depressie

Cwartier, Beekstraat 54, 6001 GJ Weert, Nederland

Leven in Verandering

Stationsstraat 18, 6131 AZ Sittard, Nederland

Lotgenotengroep Angst en Dwang (adres na contact)

Beek, Nederland

Omgaan met Angst

Vijverdalseweg 1, 6226 NB Maastricht, Maastricht, Nederland

Samen Sterk Limburg

Johan Frisostraat 13, 6176 BV Spaubeek, Nederland

vind een groep