Als je sociale angst hebt dan ben je bijvoorbeeld bang voor kritiek, pesten, uitlachen of dat mensen een oordeel over je hebben. Je voelt je onzeker en/of opgelaten tijdens sociale contacten of gebeurtenissen.

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

Zoals met iedere kwetsbaarheid is er sociale angst in gradaties, de ene persoon heeft het alleen bij een bepaalde situatie en de ander heeft het bij allerlei situaties. Sociale angst kan een behoorlijke belemmering zijn in je dagelijks leven. Je gaat steeds meer sociale situaties vermijden en dat kan leiden tot vereenzaming. De angst kan ook lichamelijke klachten veroorzaken zoals hartkloppingen en benauwdheid. Dit geeft vervolgens het gevoel dat je de situatie niet aan kunt en je vreest dat anderen dit aan jou zien. Hierdoor krijg je nog meer angst en kun je in paniek raken.

Op het moment dat je angstig bent kun je de volgende dingen ervaren:

 • Hartkloppingen, transpireren, koude rillingen, duizeligheid of beven.
 • Benauwdheid of druk op de borst.
 • Tintelingen of gevoelloze handen/voeten.
 • Droge mond, misselijkheid, maagpijn, diarree of braken.
 • Hoofdpijn, rood worden, flauwvallen, het gevoel hebben niet meer te weten wie of waar je bent.
 • Het gevoel dat je jezelf verliest, gek wordt of dood gaat.

Boeken & artikelen

 • Cognitieve gedragstherapie voor dummies – 2e editie | Rob Willson, Rhena Branch

  Leer negatieve gedachten om te buigen en verbeter je leven en blijf gezond met CGT
  De populariteit van cognitieve gedragstherapie (CGT) als efficiënte en duurzame behandeling van verschillende soorten psychische problemen groeit nog steeds. Of je nu met angst of depressie kampt, van je verslaving af wilt of gewoon wilt afvallen, de sleutel tot succes is dat je leert anders te denken. Cognitieve gedragstherapie is een praktische, zinnige en doeltreffende aanpak om je gedachten de baas te worden en opbouwend te leren denken. Deze tweede editie van Cognitieve gedragstherapie voor Dummies is een uitgebreide inleiding in de theorie en toepassing van CGT en biedt de gemakkelijkste en snelste manier om met CGT aan de slag te gaan.

  Rob Willson en Rhena Branch zijn cognitieve gedragstherapeuten in het wereldberoemde Priority Hospital in Londen.

  lees meer

Anders & tips

 • Wat kan je zelf doen?

  Je kunt zelf veel doen om je angstklachten te verminderen, bijvoorbeeld:

  • Schrijf op wat er gebeurt op momenten dat je de angst voelt. Welke gedachten spelen er dan door je hoofd? Waar bent je bang voor? Wat voelt je? Hoe reageert je hierop? En wat doet je dan?
  • Kijk eens kritisch of jouw angstgedachten wel kloppen en of er echt reden is voor paniek. Bedenk vervolgens welke positieve, geruststellende gedachten je tegenover jouw angstige gedachten kunt zetten. Zo voorkomt je dat je angst de overhand krijgt. Vaak lukt het dan beter de angstige momenten te doorstaan en rustig te blijven tot je jezelf beter voelt. Schrijf deze positieve gedachten op zodat je ze op moeilijke momenten kunt nalezen.
  • Noteer ook wat je voortaan in angstige momenten kunt doen. Bijvoorbeeld concentreren op je ademhaling om rustiger van te worden.
  • Zoek steun bij mensen die je vertrouwt. Leg aan hen uit waar je last van hebt. De meeste mensen hebben hier begrip voor.
  • Ga gelegenheden die je angst aanjagen niet uit de weg. Op de korte termijn lijkt het vermijden van angstige situaties misschien even te helpen. Maar je leert daardoor niet met de angst om te gaan en deze te doorstaan. Uiteindelijk wordt de angst daardoor alleen maar erger.
  • Het is goed om te weten dat angst meestal na 60 tot 90 minuten vanzelf minder wordt. Het geeft je misschien de moed om de situaties waar je bang voor bent niet te vermijden. Als je de moed kunt vinden om een angstige situatie te doorstaan, zul je soms merken dat er niet zoveel reden was om bang te zijn. Zo kan jouw angst langzaam uitdoven.
  lees meer

Geen groepen gevonden

Ken jij een groep? Laat het ons dan weten!

meld een groep aan