• Eigenwaarde en zelfrespect

Eigenwaarde en zelfrespect horen wel bij elkaar. Het heeft te maken met hoe je jezelf op waarde schat. Let op dat het om een gevoel gaat. Daarom spreekt men ook over hoe je emotioneel naar jezelf kijkt. Kortom: het is een gevoel van hetgeen je waard bent. Eigenwaarde heeft te maken met zelfbewustzijn en zelfrespect. Het is dus ook de mate waarin je respect hebt voor jezelf. 

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

of vind een groep
TODO

"Het is mooi om te zien hoe mensen in hun eigen kracht komen." - Anneke

lees meer

Hoge dunk van jezelf 

Mensen met een teveel aan eigenwaarde hebben een te hoge dunk van zichzelf. Ze lijden aan zelfoverschatting, zijn onwijs tevreden over zichzelf, gedragen zich hautain, hoogmoedig en lijden aan een hoge form van zelfingenomenheid. Ze nemen meer ruimte in dan nodig is en hun overmatige vorm van zelfrespect leidt tot disrespect van de ander. 

Lage dunk van jezelf 

Heb je gebrek aan eigenwaarde? Te weinig zelfrespect? Merk je dat je jezelf vaak wegcijfert, dat je een lage dunk hebt van jezelf? Onderschat je jezelf regelmatig? Dan wordt het tijd om meer eigenwaarde te ontwikkelen. 

Bron: https://www.desteven.nl/persoonlijke-ontwikkeling/assertiviteit/eigenwaarde-zelfrespect 

(Stevens, z.d.) 

Ervaringsverhalen

 • "Het is mooi om te zien hoe mensen in hun eigen kracht komen."

  Het is mooi om te zien hoe mensen in hun eigen kracht komen en vandaar uit volgende stappen voor zich zelf kunnen maken. Dit kan op allerlei verschillende gebieden.
  Zo voelt iemand die wil afvallen zich gesteund als ze vanuit emotie wil snoepen maar dit even kan ventileren in de groepsapp. Door de tips en steun vanuit de groep heeft deze persoon weer de kracht om het snoepen te beperken wat de dag erna weer een trots gevoel geeft. Doordat mensen elkaar helpen in hun eigen kracht te komen en zij met lotgenoten kunnen sparren.
  Dit soort groepen kunnen veel voor mensen betekenen en ik vind het zelf beslist de moeite waard om te kijken of we hier meer mee kunnen binnen ons centrum.

  lees meer lees meer

Films & video's

 • Black Swan Darren

  “Perfectie is meer dan beheersing alleen, het is ook loslaten”. Psychologische thriller over de zoveelste herproductie van het Zwanenmeer, de strijd tussen de fragiele witte zwaan en de duistere zwarte zwaan.

  lees meer

Anders & tips

 • De NarcismeGids

  Op deze informatieve site vind je informatie over de narcistische persoonlijkheidsstoornis en narcisme. De term narcistische persoonlijkheidsstoornis kent zijn oorsprong vanuit de psychologie. Doel van deze site is om je meer kennis en inzicht te geven in de narcistische persoonlijkheidsstoornis en in narcisme in het algemeen.

  lees meer narcismegids.com
 • De Warmline

  Onze lotgenotenlijn biedt een luisterend oor voor iedereen die eenzaam is, ondersteuning nodig heeft of zijn ei kwijt wil. De Warmline is een telefoonlijn voor en door mensen met een psychiatrische achtergrond.

  Onze telefonisten zijn uitgebreid getraind. Zij bieden geen hulpverlening, maar ervaringsdeskundigheid. Zij zijn begripvolle lotgenoten die de tijd nemen, vanuit eigen ervaring weten waar het over gaat en ondersteuning bieden waar nodig.

  Doorverwijzen doen we alleen in nood of op nadrukkelijk verzoek. Onze telefonisten geven alleen algemeen advies, nemen niet de rol van de hulpverlener aan en zullen ook nooit in de weg staan van een lopende therapie. De Warmline is iedere week (maandag t/m zondag) geopend van 18.30 tot 21.30 en bereikbaar op 020-623 45 55.

  lees meer roads.nl
 • Familiespreekuur Mondriaan

  Als je partner, familielid of vriend psychische problemen heeft en/of met een verslaving worstelt kun je met vragen zitten en zelf hulp ook behoefte aan ondersteuning hebben. Of je wilt graag je eigen verhaal kwijt. 

  lees meer www.mondriaan.eu
 • Naasten Centraal

  Naasten Centraal ondersteunt familie en naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Heb jij in je familie of directe omgeving ook daarmee te maken? Misschien wordt het je soms te veel en ben je op zoek naar hulp? Met onze ervaringsdeskundigheid helpen wij jou weer op weg.

  lees meer naastencentraal.nl

Boeken & artikelen

 • Heimwee in je hart | Eveline van Dongen

  Heimwee in je hart met deze titel introduceert de auteur Eveline van Dongen een praktische toepassing van oeroude wijsheden gericht op het horen en vervullen van de roep van de ziel, de wens van het hart. Het boek gaat over pure, zuivere, allesomvattende liefde. De wegen ernaar toe en de wegen ervan af. Leven vanuit je hart betekent leven vanuit een liefdevolle, zuivere en oprechte staat van bewustzijn. Zonder jezelf te verloochenen, zonder jezelf te verliezen en vooral zonder de verbinding met onvoorwaardelijke liefde te verbreken. Het betekent leven in liefde en kracht. Door zelfbewustzijn en zelfinzicht, door te luisteren naar de signalen van jouw lichaam en leven kun je het contact met jezelf herstellen.

  lees meer
 • Ik hou van mij. Eigenwaarde en respect | Annemarie Postma

  Ik Hou van Mij. De helende kracht van zelfcompassie. In dit heldere, met grote intensiteit geschreven boek laat Annemarie Postma zien wat zelfcompassie is, hoe een gebrek eraan je afhoudt van persoonlijke groei en je beperkt in je mogelijkheden en hoe ingrijpend meer begrip en liefde voor jezelf je leven kan veranderen. Een zeer persoonlijk, eerlijk verslag van de auteur die als elfjarig meisje plotseling in een rolstoel belandde en zich na jaren van interne revalidatie een weg terugvocht naar het normale leven. Ze studeerde rechten, werd het eerste professionele fotomodel in Europa met een zichtbare handicap, trouwde met de liefde van haar leven, schreef inmiddels menig bestseller over persoonlijke groei en spiritualiteit en wordt wereldwijd gelezen. Een aangrijpend boek met inzichten die voor iedereen en openbaring kunnen zijn. Van internationaal bestsellerauteur Annemarie Postma . Persoonlijk en herkenbaar geschreven . Geheel herziene versie van de gelijknamige bestseller uit 1996 ‘Helder en authentiek verslag van een zoektocht naar herwonnen eigenwaarde’. Opzij

  lees meer
 • Leef je eigen leven | Melody Beattie

  Voel jij je zó verantwoordelijk voor de ander – voor zijn gevoelens, zijn behoeften, zijn welzijn en zijn leven – dat jij aan jezelf niet meer toekomt? Voel jij je schuldig, angstig en overmatig bezorgd wanneer de ander een probleem heeft? Voel jij je geroepen, gedwongen bijna, om het probleem van de ander op te lossen? Vind jij jezelf egoïstisch wanneer jij iets voor jezelf doet in plaats van voor de ander?

  Veel delen hun leven met iemand die in de problemen is geraakt door criminaliteit, seks, alcohol, drugs, gokken, eten, werk of psychische oorzaken. In die situatie vraagt de ander heel veel aandacht en moet je jezelf wegcijferen. Het gevolg is dat je óók afhankelijk wordt en daardoor zelf in de problemen raakt. Om de weg naar jezelf terug te vinden heeft Melody Beattie een baanbrekend, inspirerend en hoopgevend boek geschreven. Leef je eigen leven laat zien hoe deze situaties ontstaan, waarom mensen dan een afhankelijk gedrag gaan vertonen en hoe dat je leven gaat bepalen. Melody Beattie geeft stap voor stap aan hoe je je zelfvertrouwen kunt herstellen om van daaruit weer richting aan je eigen leven te geven.

  lees meer

Organisaties & websites

Leven in Verandering

Stationsstraat 18, 6131 AZ Sittard, Nederland

vind een groep