Hulp van lotgenoten bij Corona
skip to Main Content

Professionals

Voor medewerkers zorg en belangenorganisaties

Zelfhulp in de praktijk

De meerwaarde van lotgenotencontact en ervaringskennis voor de professional

Contact met lotgenoten kan een aanvullende ondersteuning betekenen voor jouw cliënt of patiënt. Naast professionele behandeling kan ‘praten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt’, praktische vragen beantwoorden en emotionele ondersteuning bieden. Ook bij angst voor corona besmetting of klachten na het doormaken van een infectie.

Mensen die voor deelname aan een zelfhulpgroep kiezen, gaan zich verdiepen in hun beperkingen. Ze worden meer eigenaar over hun ziekte en gezondheid. Wat dit aantoonbaar oplevert: beter ziekte inzicht, grotere betrokkenheid bij een behandeling, minder medicijngebruik, efficiënter gebruik van hulpmiddelen en acceptatie van de situatie. En bovenal minder stress, zorgen en somberheid.

Als je zorgverlener bent, kom je nu regelmatig patiënten tegen met klachten die gerelateerd zijn aan Corona. Bijvoorbeeld:

  • bij zorgen over Corona. Angst, paniek of somberheid in verband met het verloop.
  • bij vragen na een Coronabesmetting. Dat kan een (ex)patiënt of naaste betreffen.
  • bij restklachten na een IC-opname.
  • Hier kan contact worden gelegd met een ervaringskundige.

Professionals hebben niet altijd een antwoord paraat. Door deelname aan zelfhulpgroepen is  het een voordeel dat de patiënt bij lotgenoten antwoorden op praktische vragen kan vinden.  Dat helpt en ondersteunt hen. Dit betekent dat professionals zich makkelijker op de kwaliteit van de behandeling en het herstel kunnen focussen. Wanneer je merkt dat er ondanks alle aandacht nog veel vragen zijn, is één vraag wellicht voldoende: ‘Wilt u eens praten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt?’

ERVARINGEN VAN ANDEREN

Anneke Coenen

Het is mooi om te zien hoe mensen in hun eigen kracht komen en vandaar uit volgende stappen voor zich zelf kunnen maken. Dit kan op allerlei verschillende gebieden.
Zo voelt iemand die wil afvallen zich gesteund als ze vanuit emotie wil snoepen maar dit even kan ventileren in de groepsapp. Door de tips en steun vanuit de groep heeft deze persoon weer de kracht om het snoepen te beperken wat de dag erna weer een trots gevoel geeft. Doordat mensen elkaar helpen in hun eigen kracht te komen en zij met lotgenoten kunnen sparren.
Dit soort groepen kunnen veel voor mensen betekenen en ik vind het zelf beslist de moeite waard om te kijken of we hier meer mee kunnen binnen ons centrum.

Anneke Coenen
praktijkondersteuner somatiek , gezondheidscentrum Hoensbroek Noord

Meer informatie? Neem contact op

december, 2022

Start Zelfregienetwerk Roermond

Gemeente Roermond gaat meer gebruik…

> Lees meer

Ook landelijk is Zelfhulp/zelfregie in opkomst!

Binnen het programma ‘de Juiste…

> Lees meer

Zelfhulp/zelfregie in opkomst!

Afgelopen drie jaar is in…

> Lees meer
Back To Top
X