• Professionals

Waarom Zelfregietool?

De professionele zorg in Nederland wordt door mantelzorgers en vrijwilligers ondersteund. Naast deze informele zorg, bestaat er zelfhulp. Bij ziekte of levensproblemen zoeken mensen automatisch naar lotgenoten in hun omgeving. Het is een bron van begrip, vertrouwen en veiligheid. Op zelfregietool.nl wordt juist hierop ingezet.

Stel je vraag

Wil je als professional meer weten over zelfhulp, wil je iemand wijzen op de zelfregietool of heb je een andere vraag?

Zelfhulp

We maken met zelfregietool.nl gebruik van de kennis van ervaringsdelers. Dat doen wij op basis van zelfhulp: het vrijwillig en gelijkwaardig delen van ervaringen met twee of meer personen om op een positieve manier van elkaar te leren en beter grip te krijgen op een gedeeld thema. Lotgenotencontact en zelfhulp biedt ondersteuning wanneer iemand iets wil verbeteren in zijn persoonlijke situatie.

Onze aanpak

Door het bouwen van lokale netwerken kunnen mensen gebruikmaken van ervaringskennis van lotgenoten. Wij gaan in gesprek met gemeentes of zorgverwijzers om samen te bouwen aan zelfregienetwerken. Een team van adviseurs en vrijwilligers staat klaar om samen hieraan verder te bouwen. Daarnaast maken wij het effect van zelfhulp beter bekend in de eerstelijnszorg, de sociale wijkteams en zorgopleidingen.

Waarom wijzen op?

Contact met lotgenoten kan een aanvullende ondersteuning betekenen voor jouw cliënt of patiënt. Naast professionele behandeling kan ‘praten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt’, praktische vragen beantwoorden en emotionele ondersteuning bieden. Als professional heb je niet altijd een antwoord paraat. Hoe ga je om met heftige emoties van patiënten of is het lastig om tips te geven over de thuissituatie?

Één vraag is dan wellicht voldoende: ‘Wilt u eens praten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt?’ Door het verwijzen naar zelfregietool.nl kunnen patiënten bij lotgenoten antwoorden vinden op praktische vragen. Dat helpt en ondersteunt. Dit betekent dat je als professional je makkelijker op de kwaliteit van de behandeling en het herstel kunt focussen. Daarnaast is lotgenotencontact is ook wetenschappelijk bewezen.

 • FNS
TODO

Laat mensen in hun kracht komen. Dan kan je zoveel meer!

lees meer
Jack
 • Alcoholverslaving
TODO

”Ik wilde nog niet dood, maar kon haast niet meer leven.”

lees meer
Sarina
 • Aanranding en verkrachting
 • Verslaving (overige)
 • Zelfbeschadiging
TODO

“Ik werd met beide benen op de grond gezet.”

lees meer

Communicatiemiddelen

Het kan handig zijn om middelen aan te reiken aan patiënten. Denk aan een folder of het wijzen op extra informatie over zelfregietool.nl. Wij bieden een aantal communicatiemiddelen aan die te downloaden zijn.

Heb je behoefte aan andere middelen maar bieden wij dit op dit moment nog niet aan? Laat het ons weten en neem contact op.

Promotiemateriaal

Informatie en webinars

Wil je meer informatie over het opstarten van een zelfregienetwerk of over de zelfregietool? Bekijk onze webinars en informatieve video’s

Meer nodig?

Heb je behoefte aan andere middelen maar bieden wij dit op dit moment nog niet aan? Laat het ons weten en neem contact op.

Archief

Nieuws

 • Mantelzorg en dementie, je kunt nog zoveel betekenen, dát heb ik geleerd bij de Mantelzorgbijeenkomsten
  22 januari 2024

  Wie ik was, wie ik ben en wat ik nog steeds wil doenWilly Andriessen is 82 jaar en woonachtig in Weert. Ze is mantelzorger voor haar man Cees met wie…

  Lees verder
 • Pauls Podcast gaat live!
  5 december 2023

  Achter de schermen is er de afgelopen tijd hard gewerkt en we laten jullie graag weten waaraan! Vanaf vandaag kan je elke maand een gloednieuwe podcast aflevering beluisteren van Pauls…

  Lees verder
 • Vul onze vragenlijst in!
  9 november 2023

  Wij geloven dat praten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt, helpt. Graag onderzoeken wij dat samen met jou. Bij wie kan jij terecht? Kunnen we jou helpen via de zelfregietool?…

  Lees verder

Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven

Onze partners

Het team