• Professionals

Waarom Zelfregietool?

De professionele zorg in Nederland wordt door mantelzorgers en vrijwilligers ondersteund. Naast deze informele zorg, bestaat er zelfhulp. Bij ziekte of levensproblemen zoeken mensen automatisch naar lotgenoten in hun omgeving. Het is een bron van begrip, vertrouwen en veiligheid. Op zelfregietool.nl wordt juist hierop ingezet.

Stel je vraag

Wil je als professional meer weten over zelfhulp, wil je iemand wijzen op de zelfregietool of heb je een andere vraag?

Zelfhulp

We maken met zelfregietool.nl gebruik van de kennis van ervaringsdelers. Dat doen wij op basis van zelfhulp: het vrijwillig en gelijkwaardig delen van ervaringen met twee of meer personen om op een positieve manier van elkaar te leren en beter grip te krijgen op een gedeeld thema. Lotgenotencontact en zelfhulp biedt ondersteuning wanneer iemand iets wil verbeteren in zijn persoonlijke situatie.

Onze aanpak

Door het bouwen van lokale netwerken kunnen mensen gebruikmaken van ervaringskennis van lotgenoten. Wij gaan in gesprek met gemeentes of zorgverwijzers om samen te bouwen aan zelfregienetwerken. Een team van adviseurs en vrijwilligers staat klaar om samen hieraan verder te bouwen. Daarnaast maken wij het effect van zelfhulp beter bekend in de eerstelijnszorg, de sociale wijkteams en zorgopleidingen.

Waarom wijzen op?

Contact met lotgenoten kan een aanvullende ondersteuning betekenen voor jouw cliënt of patiënt. Naast professionele behandeling kan ‘praten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt’, praktische vragen beantwoorden en emotionele ondersteuning bieden. Als professional heb je niet altijd een antwoord paraat. Hoe ga je om met heftige emoties van patiënten of is het lastig om tips te geven over de thuissituatie?

Één vraag is dan wellicht voldoende: ‘Wilt u eens praten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt?’ Door het verwijzen naar zelfregietool.nl kunnen patiënten bij lotgenoten antwoorden vinden op praktische vragen. Dat helpt en ondersteunt. Dit betekent dat je als professional je makkelijker op de kwaliteit van de behandeling en het herstel kunt focussen. Daarnaast is lotgenotencontact is ook wetenschappelijk bewezen.

Ingrid
  • Maagverkleining
  • Gastric Sleeve
TODO

”Het leven met een gastric bypass valt best wel mee.”

lees meer
René
  • Psychose
TODO

”Dit ben ik.”

lees meer
Karin
  • Angina Pectoris
TODO

“Ik schrok enorm, nu was het ineens echt heel ernstig.”

lees meer

Communicatiemiddelen

Het kan handig zijn om middelen aan te reiken aan patiënten. Denk aan een folder of het wijzen op extra informatie over zelfregietool.nl. Wij bieden een aantal communicatiemiddelen aan die te downloaden zijn.

Heb je behoefte aan andere middelen maar bieden wij dit op dit moment nog niet aan? Laat het ons weten en neem contact op.

Promotiemateriaal

Informatie en webinars

Wil je meer informatie over het opstarten van een zelfregienetwerk of over de zelfregietool? Bekijk onze webinars en informatieve video’s

Meer nodig?

Heb je behoefte aan andere middelen maar bieden wij dit op dit moment nog niet aan? Laat het ons weten en neem contact op.

Archief

Nieuws

  • Zelfregietool betrokken bij de opstart van online lotgenotengroepen
    8 juni 2023

    Heb jij te maken gehad met corona en ondervind je nog steeds klachten die al een langere tijd duren? Jij bent niet de enige! PostCovid NL, patiëntenorganisatie voor mensen met…

    Lees verder
  • Lotgenotencontact is voor mij als een geschenk uit de hemel
    17 mei 2023

    Gerlach is 62 jaar en woont samen met zijn vrouw en nog twee inwonende kinderen in Geleen. Hij heeft de ziekte van Parkinson. Dat overkwam hem op 49-jarige leeftijd. “Dan…

    Lees verder
  • Waar de ene deur dicht gaat, gaat een andere open
    3 januari 2023

    Ester Kösters – Zelfregie Campagne Westelijke Mijnstreek ‘Er is altijd nog wel iets “Anderz” mogelijk’Ester Kösters is 49 jaar en woont samen met haar man en dochter in Munstergeleen. Tot 2018…

    Lees verder

Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven

Onze partners

Het team