Waarom Zelfregietool?

De professionele zorg in Nederland wordt door mantelzorgers en vrijwilligers ondersteund. Naast deze informele zorg, bestaat er zelfhulp. Bij ziekte of levensproblemen zoeken mensen automatisch naar lotgenoten in hun omgeving. Het is een bron van begrip, vertrouwen en veiligheid. Op zelfregietool.nl wordt juist hierop ingezet.

Doe mee

Samen kunnen we meer! Sluit je bij ons aan zodat we nóg
meer voor elkaar kunnen betekenen.

Zelfhulp

We maken met zelfregietool.nl gebruik van de kennis van ervarings(des)kundigen. Dat doen wij op basis van zelfhulp: het vrijwillig en gelijkwaardig delen van ervaringen met twee of meer personen om op een positieve manier van elkaar te leren en beter grip te krijgen op een gedeeld thema. Lotgenotencontact en zelfhulp biedt ondersteuning wanneer iemand iets wil verbeteren in zijn persoonlijke situatie.

Onze aanpak

Door het bouwen van lokale netwerken kunnen mensen gebruikmaken van ervaringskennis van lotgenoten. Wij gaan in gesprek met gemeentes of zorgverwijzers om samen te bouwen aan zelfregienetwerken. Een team van adviseurs en vrijwilligers staat klaar om samen hieraan verder te bouwen. Daarnaast maken wij het effect van zelfhulp beter bekend in de eerstelijnszorg, de sociale wijkteams en zorgopleidingen.

Waarom wijzen op?

Contact met lotgenoten kan een aanvullende ondersteuning betekenen voor jouw cliënt of patiënt. Naast professionele behandeling kan ‘praten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt’, praktische vragen beantwoorden en emotionele ondersteuning bieden. Als professional heb je niet altijd een antwoord paraat. Hoe ga je om met heftige emoties van patiënten of is het lastig om tips te geven over de thuissituatie?

Één vraag is dan wellicht voldoende: ‘Wilt u eens praten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt?’ Door het verwijzen naar zelfregietool.nl kunnen patiënten bij lotgenoten antwoorden vinden op praktische vragen. Dat helpt en ondersteunt. Dit betekent dat je als professional je makkelijker op de kwaliteit van de behandeling en het herstel kunt focussen. Daarnaast is lotgenotencontact is ook wetenschappelijk bewezen.

Dorothée
 • Mantelzorg
TODO

“Het idee dat er begrip is voor je situatie, maakt het net iets makkelijker.”

lees meer
Kelly
 • Diabetes
TODO

“In het begin is dit eventjes aanpassen, maar het lukt zeker.”

lees meer
Jacob
 • Schulden en schuldhulpverlening
 • Financiële problemen
TODO

“Er zijn ook veel positieve kanten aan mijn situatie.”

lees meer

Communicatiemiddelen

Het kan handig zijn om middelen aan te reiken aan patiënten. Denk aan een folder of het wijzen op extra informatie over zelfregietool.nl. Wij bieden een aantal communicatiemiddelen aan die te downloaden zijn.

Wil je meer informatie over het opstarten van een zelfregienetwerk in jouw regio? Bekijk de routekaart

Heb je behoefte aan andere middelen maar bieden wij dit op dit moment nog niet aan? Laat het ons weten en neem contact op.

Opstarten van een zelfregienetwerk

Wil je meer informatie over het opstarten van een zelfregienetwerk in jouw regio?

Bekijk de routekaart

Meer nodig?

Heb je behoefte aan andere middelen maar bieden wij dit op dit moment nog niet aan? Laat het ons weten en neem contact op.

Archief

Nieuws

 • Waar de ene deur dicht gaat, gaat een andere open
  3 januari 2023

  Ester Kösters – Zelfregie Campagne Westelijke Mijnstreek ‘Er is altijd nog wel iets “Anderz” mogelijk’Ester Kösters is 49 jaar en woont samen met haar man en dochter in Munstergeleen. Tot 2018…

  Lees verder
 • Praat eens met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt. Dat helpt!
  19 december 2022

  Daar sta je dan. Je hebt eindelijk de moed gevonden om hulp te zoeken. Om te vertellen dat je het moeilijk hebt. Ja, je weet dat je een chronische ziekte…

  Lees verder
 • Ben jij professional in Weert? Wij leren je graag kennen!
  12 december 2022

  Als professional heb je niet altijd een antwoord paraat. Patiënten en cliënten willen graag hun verhaal aan je kwijt. Je wilt iemand, wanneer nodig, door kunnen verwijzen. Door de lange…

  Lees verder

Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven

Onze partners

Het team

Projectmanager

Gerryan Huijs

gerryanhuijs@burgerkrachtlimburg.nl
Adviseur

Denise Roberts-Schat

deniseroberts@burgerkrachtlimburg.nl
Communicatie

Suzanne van Goor

suzannevangoor@burgerkrachtlimburg.nl
Adviseur

Esmee Dekkers-van Berlo

esmeevanberlo@burgerkrachtlimburg.nl
Adviseur

Wim Venhuis

wimvenhuis@burgerkrachtlimburg.nl
Communicatie

Renske Camps

renskecamps@burgerkrachtlimburg.nl
Adviseur

Sanne Jacobs

sannejacobs@burgerkrachtlimburg.nl
Procesondersteuning

Daisy Tuinstra

daisytuinstra@burgerkrachtlimburg.nl