''Voor mij is het erg belangrijk geweest dat ik ervaringen over mijn slaapproblemen met iemand kon uitwisselen.''
lees meerEen slaapstoornis is een stoornis in de slaappatronen van een persoon of een dier. Sommige slaapstoornissen kunnen interfereren met geestelijke en emotionele functies, wegens hun interferentie met de remslaap of met de non-remslaap, met name de slow-wave sleep. Onderscheid wordt gemaakt tussen agrypnie (het niet kunnen slapen), hypogrypnie (het te weinig slapen), en hypergrypnie (het te veel slapen).
''Voor mij is het erg belangrijk geweest dat ik ervaringen over mijn slaapproblemen met iemand kon uitwisselen.''
lees meerEr zijn op dit moment bijna tachtig verschillende slaapstoornissen bekend. Deze zijn in vier groepen te verdelen:
Ruim 7% van de Nederlanders heeft regelmatig tot vaak last van slapeloosheid, of insomnie. Moeite met inslapen, lang wakker blijven, te vroeg wakker worden en niet meer kunnen inslapen zijn symptomen van slapeloosheid.
Bij de meeste mensen is de klacht kortdurend en houdt meestal verband met tijdelijke stress. Wanneer de klachten zich drie of meer nachten per week voordoen en langer dan drie maanden aanhouden, spreken we van chronische slapeloosheid.
Parasomnie is de verzamelnaam voor slaapstoornissen waarbij mensen tijdens de slaap opvallend gedrag vertonen of opvallende bewegingen maken. Voorbeelden hiervan zijn: slaapwandelen (somnambulisme), nachtelijke angstaanvallen (pavor nocturnus), REM-slaapgedragsstoornis (REM Sleep behavior Disorder of RBD) en perioden van slaapdronkenschap.
Abnormale slaperigheid overdag en ’s nachts met lange uithalen snurken: dat kunnen de verschijnselen van slaap-apneu zijn. Wanneer de adem tijdens de slaap minimaal 20 keer per nacht gedurende minimaal tien seconden stokt, dan spreken medici van slaap-apneu. De patiënt wordt steeds wakker en raakt niet in een diepe slaap. Het slechte slapen wreekt zich overdag: mogelijke gevolgen zijn onder meer slaperigheid, hoofdpijn, slechte concentratie, gedragsveranderingen en depressies.
Slaap-apneu kan veroorzaakt worden door verslapping van spieren, waardoor de tong en de weke delen de ademhaling blokkeren of doordat de hersenen te weinig prikkels geven om te ademen.
Behandeling van slaap-apneu kan onder andere bestaan uit het plaatsen van een zogenoemd CPAP-masker (dat de luchtweg open houdt) of een operatie. Gezette mensen hebben meer kans op slaap-apneu; stoppen met roken en met alcohol drinken kan helpen.
Een slaap-waakstoornis ontstaat als de biologische klok, die van grote invloed is op ons dag- en nachtritme, ontregeld raakt. Een voorbeeld van een slaap-waakstoornis is narcolepsie. Dit is een aandoening waarbij onweerstaanbare slaapaanvallen zich plotseling voordoen. Dit komt vooral voor tijdens perioden van spanning of juist bij saaie gebeurtenissen. De slaap duurt meestal niet langer dan een half uur. Vaak hebben narcolepsie-patiënten ook last van kataplexie, aanvallen van plotselinge spierverslappingen. Als ze zich bij allerlei emoties – zoals lachen, huilen of woede – opwinden, verliezen mensen met kataplexie vaak de controle over hun spieren en vallen neer. Tijdens de aanval (duurt van enkele seconden tot een minuut) kan men niet spreken, maar het bewustzijn blijft helder en de ademhaling gaat door.
Narcolepsie is ongeneeslijk, maar er zijn wel medicijnen die de symptomen tegen gaan. Ook een vast patroon in het slaap-waak ritme is belangrijk. De symptomen beginnen ongeveer tussen het vijftiende en vijfentwintigste levensjaar. De aandoening wordt in verband gebracht met een beschadiging aan de amygdala in de hersenen. Het is belangrijk dat een medicus de diagnose ‘narcolepsie’ stelt om sociale problemen op bijvoorbeeld school of werk enigszins voor te zijn. Narcolepsie kán erfelijk zijn.
Vanaf mijn 38ste had ik serieuze slaapproblemen. Mijn werk gaf me destijds veel stress. Ik werkte minstens 50 uur per week en zat vaak ook ‘s avonds en in het weekend nog achter de pc om alles af te krijgen. De druk was enorm hoog omdat het niet goed ging met het bedrijf waarvoor ik werk. Men vreesde ontslagen te worden. Wie kan met zo een situatie ontspannen omgaan? Ik in ieder geval niet…Ik denk dat dit zeker deels de oorzaak van mijn slaapproblemen was. Het begon allemaal met niet goed meer in slaapvallen. Ik nam mijn problemen, zorgen en angsten mee naar bed en kon geen rust vinden. Dit heeft ongeveer een maand geduurd. Vaak viel ik op de bank in slaap als ik tv probeerde te kijken, maar het frustrerende was dat zodra ik in bed lag, ik weer klaarwakker was. Het begon tot me door te dringen dat ik toe was aan vakantie en ontspanning. Ik ben toen twee weken naar Zuid-Frankrijk gegaan om uit te rusten. Eindelijk kon ik weer goed in slaap komen en ook langer uitslapen. Na mijn vakantie kwam ik uitgerust op kantoor terug en ik voelde me weer fit en beter belastbaar. Ik zag mijn slaapproblemen als een dip die gelukkig weer voorbij was. Helaas bleek dit niet het geval te zijn, want na een jaar kwamen de problemen dubbel en dwars terug. De ‘dip’ bleek eigenlijk een waarschuwingsteken te zijn geweest en ik had het niet serieus genoeg genomen.
De werksituatie veranderde niet en de problemen werden steeds erger. Tot mijn 44ste had ik te maken met zware slaapstoornissen, paniekaanvallen en stemmingswisselingen. Ik was niet langer baas over mijn eigen lichaam en zat gevangen in een vicieuze cirkel:
Ik kan me geen nacht herinneren waarin ik meer dan 3 uur aan één stuk heb doorgeslapen. Ik werd elke nacht rond drie uur wakker, ik hoefde niet eens meer op de klok te kijken. Ik deed dit natuurlijk toch, waardoor ik vervolgens met slechte en donkere gedachten in mijn hoofd lag te woelen. Doorgaans lag ik tot vijf of zes uur ‘s ochtend wakker. Daarbij had ik constant in mijn achterhoofd dat ik om zeven uur weer moest opstaan en hoeveel uren ik dus nog ‘over’ had om te slapen. Overdag was ik doodmoe en niet vooruit te branden: kortom een wrak.
Dit had natuurlijk ook impact op mijn werk. Tegenover mijn collega’s gedroeg ik me kortaf en ik kon me nauwelijks op mijn taken en werkzaamheden concentreren, ook al deed ik daarvoor veel moeite. Ook in mijn privéleven begonnen mijn slaapproblemen sporen na te laten. Een partner en kinderen had ik toen nog niet. Daarom was mijn grote vriendenkring heel belangrijk voor mij. Het lastige was alleen dat ik steeds minder zin had om energie te steken in alle vriendschappen. Ik ging niet meer uit, deed niet meer aan sport en had ook geen zin meer om uitgebreid te bellen met mensen. Ik was ‘s avonds gewoon kapot! De slaapstoornis beheerste mijn leven.
Ik kon me niet voorstellen dat het ooit beter zou worden. Mijn stemming werd steeds donkerder. Weliswaar was ik overdag door mijn werk afgeleid, maar ‘s avonds bekroop mij de angst voor de nacht. Ik wist dat me weer slapeloze uren in bed te wachten stonden en de stress en onrust begonnen vanaf het moment dat ik thuis kwam. Zo was het natuurlijk onmogelijk om lekker in slaap te vallen. Ik leed voortdurend onder slaapgebrek.
Het werd zo erg dat ik aan een depressie of een burn-out dacht te lijden. Ook met terugwerkende kracht zou ik dat niet willen uitsluiten. Ik had destijds alle symptomen van een burn-out. Geen wonder bij al die werkgerelateerde stress. Er zijn talrijke vormen van depressies, ook een slaapstoornis kan onder depressie vallen. Hoewel het bij mij niet zo ver ging dat ik suïcidale gedachten of zelfmoordneigingen had.
Melatonine voor het in slaapvallen, lavendel en valeriaan om te kalmeren, St. janskruid tegen de angst voor het slapengaan. Met deze middelen en nog vele anderen heb ik het geprobeerd. Maar werkelijk geholpen heeft het niet. Ik heb zelfs een klein zakje met kamille en lavendel onder mijn kussen gelegd, omdat ik op internet had gelezen dat het voor een goede nachtrust zorgt. Het mocht allemaal niet baten. U kunt hieruit misschien opmaken hoe wanhopig ik destijds was. Ik greep alles aan wat mogelijk zou kunnen helpen in mijn strijd tegen de slaapproblemen. Gelukkig kreeg ik uiteindelijk een zeer waardevolle tip.
Het woord “aminozuur” klonk in eerste instantie merkwaardig. Zuren kunnen toch niets goeds zijn dacht ik. Ik zat wat dat betreft helemaal fout, aangezien aminozuren juist tot de meest natuurlijke en gezonde nutriënten behoren. Deze bevinding werd in 1998 zelfs met de Nobelprijs voor de Geneeskunde toegekend. Het ging daarbij voornamelijk om het aminozuur arginine. Samen met de aminozuren glutamine en carnitine vormt het een belangrijk wapen in de strijd tegen slaapstoornissen. Samengevat: de aminozuren zorgen er op een natuurlijke manier voor dat bepaalde afvalstoffen die medeveroorzaker zijn van slaapstoornissen (zoals ammoniak) beter worden afgebouwd. Dit natuurlijke ontgiftingsproces is volledig zonder bijwerkingen. Aminozuren zijn zonder recept te verkrijgen en vallen niet onder de noemer medicijnen.
Er wordt mij vaak gevraagd met welk voedingssupplement ik deze positieve ervaringen heb. Eigenlijk wil ik geen reclame maken voor specifieke producten, maar anderzijds wil ik ook niet dat u een minderwaardig product van een slechte aanbieder koopt. Daarom verwijs ik graag naar een Duitse vergelijkingssite waar alle belangrijke aanbieders van voedingssupplementen met aminozuren te vinden zijn. U kunt hier zelf een beeld vormen welk product voor u het meest geschikt is. Dan nog een kleine hint: de testwinnaar is tevens het product dat ik zelf gebruik. Ik gebruikte dit trouwens al voordat ik de bewuste site kende. Wat dat betreft heeft mijn intuïtie (of gezond verstand?) me dus niet in de steek gelaten.
Voor mij is het erg belangrijk geweest dat ik ervaringen over mijn slaapproblemen met iemand kon uitwisselen. In mijn geval was dit een vrouw die haar persoonlijke verhaal op het internet beschreef. We hebben veel mailcontact gehad en later ook regelmatig met elkaar getelefoneerd. Van haar kreeg ik destijds de tip over de aminozuren. Ik wil op mijn beurt ook graag mijn steentje bijdragen en deel daarom langs deze weg mijn verhaal met jullie. Als je behoefte hebt aan het uitwisselen van ervaringen met mij, kan je contact met me opnemen via het contactformulier of direct per email aan helena@mijn-slaapgedrag.com. Ik wens je een goede nachtrust toe….
Hoe voel je je vandaag?
Het is normaal als je het leven soms lastig vindt. Laat je helpen met fijne tips, ervaringsverhalen en praktische oefeningen op deze website.
GZ-Plein wordt ondersteund en vertrouwd door huisartsen.
Je hoeft het niet alleen te doen!
Slaap. Een periode van rust die we nodig hebben om lichamelijk en geestelijk te herstellen. Pas als iemand niet goed slaapt, wordt duidelijk dat slapen niet zo vanzelfsprekend is als men vaak denkt. Veel mensen kampen met slaapproblemen en die problemen kunnen heel divers zijn van aard.
MIND wil psychische gezondheid bevorderen en alle mensen die hiermee te maken hebben ondersteunen. Als onafhankelijke maatschappelijke organisatie strijden ze voor een samenleving die investeert in psychische gezondheid en alles doet om onnodig psychisch leed te voorkomen. Ze geven een stem aan alle mensen met (beginnende) psychische klachten en hun naasten en bieden informatie, advies en ondersteuning – online, telefonisch en overal in het land. Kijk voor meer informatie op de website.
De vereniging streeft ernaar een platform te zijn voor mensen met narcolepsie en idiopathische hypersomnie. De NVN wil bijdragen aan meer bekendheid en begrip voor de aandoeningen en informatie met leden te delen. Heb je zelf een slaap/waakstoornis, of je kind of je partner? Of wil je weten hoe je de verschijnselen ervan kunt combineren met een zo actief mogelijk leven?
De NSWO is een onafhankelijke vereniging van en voor professionals op het gebied van slaap en slaapstoornissen. Leer hier meer over wat het betekent om gezond te slapen, welke slaapstoornissen er bestaan en wat er gebeurt op het gebied van slaaponderzoek. Ben je zelf slaaponderzoeker? Word dan lid en draag bij aan de kennis over slapen.
Onze lotgenotenlijn biedt een luisterend oor voor iedereen die eenzaam is, ondersteuning nodig heeft of zijn ei kwijt wil. De Warmline is een telefoonlijn voor en door mensen met een psychiatrische achtergrond.
Onze telefonisten zijn uitgebreid getraind. Zij bieden geen hulpverlening, maar ervaringsdeskundigheid. Zij zijn begripvolle lotgenoten die de tijd nemen, vanuit eigen ervaring weten waar het over gaat en ondersteuning bieden waar nodig.
Doorverwijzen doen we alleen in nood of op nadrukkelijk verzoek. Onze telefonisten geven alleen algemeen advies, nemen niet de rol van de hulpverlener aan en zullen ook nooit in de weg staan van een lopende therapie. De Warmline is iedere week (maandag t/m zondag) geopend van 18.30 tot 21.30 en bereikbaar op 020-623 45 55.
Als je partner, familielid of vriend psychische problemen heeft en/of met een verslaving worstelt kun je met vragen zitten en zelf hulp ook behoefte aan ondersteuning hebben. Of je wilt graag je eigen verhaal kwijt.
Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS) – Wat is OSAS en hoe kun je het voorkomen?
Tijdens de slaapcursus kijken we op een andere manier naar je slapeloosheid: niet vanuit het perspectief dat je iets niet goed kunt, namelijk slapen, maar juist iets heel goed kunt, namelijk wakker en waakzaam zijn.
Veel mensen hebben ergens in hun leven wel eens een periode van slaapproblemen, die gelukkig vaak van voorbijgaande aard is. Uiteindelijk zoekt circa tien procent van deze mensen hulp voor de slaapklachten. In verreweg de meeste gevallen betreft dit klachten van te weinig slaap, zoals moeilijk inslapen, slecht doorslapen of te vroeg wakker worden.
Eindelijk weer een goede nachtrust en uitgerust de dag door! De Somnio slaaptherapie helpt je om beter te slapen – zonder pillen en middeltjes.
Heb je problemen met inslapen of doorslapen? Met de Somnio slaaptherapie pak je je slaapproblemen structureel aan. Onder begeleiding van een ervaren slaapconsulent verbeter je je slaappatroon binnen enkele weken. Je krijgt praktische adviezen gericht op je slaapomgeving, slaapgedrag en gedachten rondom slaap.
Stationsstraat 18, 6131 AZ Sittard, Nederland