• KOPP kinderen

Naar schatting zijn er per jaar 405.000 ouders met psychische problemen in Nederland, die samen 577.000 kinderen hebben. De kinderen uit deze KOPP-gezinnen kunnen onderverdeeld worden in de volgende groepen:  

  • kinderen die nog minderjarig zijn en dus nog afhankelijk van hun ouder(s) met psychische problemen; 
  • volwassenen die zijn opgegroeid met ouders met psychische problemen.

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

Waar het gaat over de minderjarige KOPP is preventie van belang. Volwassen KOPP vragen en/of hebben behoefte aan andere vormen van hulpverlening. Circa één-derde van hen heeft geen geestelijke gezondheidszorg nodig, pakweg een derde van hen doet met enige regelmaat een beroep op ambulante vormen van geestelijke gezondheidszorg en het laatste derde ontwikkelt zelf eveneens chronische psychische problematiek waaronder het ontwikkelen van een verslaving, depressie, angst-, gedrags- en/of persoonlijkheidsstoornis. KOPP-kinderen vertonen vaker dan gemiddeld parentificatie, schaamte- en schuldgevoel en verminderd zelfvertrouwen.

Boeken & artikelen

  • Emotioneel onafhankelijk

    In Emotioneel onafhankelijk, het vervolg op Ongezien opgegroeid, helpt psycholoog Lindsay Gibson jou, als kind van onvolwassen ouders, om de strategieën die jij je als kind noodgedwongen hebt aangeleerd niet meer toe te passen. Door focus te hebben op groei en persoonlijke ontwikkeling worden de effecten van het opgroeien met emotioneel onvolwassen ouders teruggedraaid. Je leert hoe je je kunt wapenen tegen emotionele chantage en grensoverschrijdend, afwijzend of kwetsend gedrag. In plaats van je te schikken in een dienende, luisterende of zorgende rol, leer je om voorrang te geven aan jezelf, om voor jezelf op te komen en om wél om hulp te vragen en ruimte in te nemen. 

    lees meer
  • Hoogsensitief | Elke van Hoof

    Liefst 1 op de 5 personen is hoogsensitief. Dat is meer dan 1 miljoen Vlamingen en meer dan 3 miljoen Nederlanders. Toch werden mensen met hoogsensitiviteit lange tijd stiefmoederlijk behandeld door de wetenschap. Bovendien is de alternatieve informatie die mensen kunnen lezen in blogs, kranten en tijdschriften niet altijd even betrouwbaar. 

    Hoogsensitief biedt een stand van zaken van het huidige wetenschappelijke onderzoek. Het legt uit wat hoogsensitiviteit is, hoe je het kunt herkennen en hoe je kunt omgaan met de problemen die hoogsensitieve personen soms, maar zeker niet altijd, ervaren. 

    Dit boek is een onmisbaar naslagwerk voor iedere professional die met hoogsensitieve mensen in contact komt.

    lees meer
  • Leven in je leven | J.Young

    Voortbouwend op de principes van de cognitieve therapie zijn de psychologen Jeffrey Young en Janet Klosko erin geslaagd om een uiterst bruikbare gids te schrijven voor een breed publiek. Het boek leert mensen hun negatieve gedachtepatronen, door de auteurs ‘valkuilen’ genoemd, te herkennen. Helder en aansprekend beschrijven zij elf van de meest voorkomende valkuilen, waaronder problematische relaties, een irrationeel gebrek aan zelfvertrouwen, faalangst en eenzaamheid. Problemen waar veel mensen mee kampen. Tegelijkertijd bieden zij uitgebreide diagnostische tests en vragenlijsten om elke valkuil te herkennen, en stapsgewijze suggesties om ze in de toekomst te omzeilen. Inmiddels hebben in Amerika en Nederland al duizenden mensen van deze directe methode geprofiteerd. Leven in je leven laat niet alleen zien hoe mensen kunnen ontsnappen aan de vicieuze cirkel van negatieve gedachten, het werkt ook inspirerend voor iedereen die over zijn leven wil nadenken.

    lees meer
  • Leven met een borderliner | Paul Mason

    • Voel je je gemanipuleerd, onder druk gezet en bekritiseerd door een dierbare? 
    • Verberg je wat je denkt of voelt, omdat je bang bent voor de reactie van de ander? 
    • Ben je regelmatig het mikpunt van heftige woedeaanvallen, afgewisseld met perioden waarin de ander zich liefdevol gedraagt? 

    Mensen die leven met iemand met een borderlinepersoonlijkheidsstoornis (BPS) lopen vaak op eieren. Op basis van praktijkverhalen en wetenschappelijke inzichten laat dit veelgeprezen boek zien hoe je de controle over je eigen leven weer terugkrijgt. 

    lees meer
  • Ongezien opgegroeid | Lindsay C. Gibson

    Niet alle ouders zijn emotioneel volwassen, of emotioneel beschikbaar voor hun kinderen. Ook als het je als kind fysiek aan niets ontbroken heeft, kun je veiligheid of liefde hebben gemist, wat doorwerkt in je volwassen leven. Misschien heb je geleerd je zo veel mogelijk aan te passen en niet te praten over wat je voelt. Misschien vind je het zelfs moeilijk om te weten wat je voelt. Als je als kind hebt geleerd altijd alert te zijn op de stemming van je ouders, is er weinig ruimte geweest voor jouw eigen emotionele ontwikkeling. In Ongezien opgegroeid begeleidt psycholoog Lindsay Gibson deze inmiddels volwassen kinderen bij hun zoektocht naar wie ze echt zijn, en op hun pad naar een emotioneel gezonder leven, zonder dat zij met hun (vaak ook ongelukkige) ouders hoeven te breken. Ongezien opgegroeid is geen boek over vergelding of schuld. Het is een troostrijk boek dat duidelijk maakt hoe het komt dat je je eenzaam of in de steek gelaten voelde en voelt binnen je eigen ouderlijk gezin. Psycholoog Lindsay Gibson legt uit waarom je ouders je in emotioneel opzicht niet voldoende konden geven en waarom zo veel pogingen tot een goed gesprek op niets uitliepen. Het geeft bevestiging en richting bij het aanleren van een nieuwe houding tegenover je vader en/of moeder én helpt te voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt in je eigen relaties. Gibson heeft jarenlange ervaring in haar psychologiepraktijk met de behandeling van de soms zo ongezonde dynamiek tussen ouders en kinderen. Daarnaast deed ze uitgebreid onderzoek naar wat er wetenschappelijk bekend is over dit onderwerp. Aan de hand van verhalen van cliënten die zij behandelde en simpele gedachteoefeningen helpt zij in Ongezien opgegroeid de lezer wijs te worden uit de soms ingewikkelde relatie met een of beide ouders.

    lees meer

Organisaties & websites

  • KOPP Kind

    Website voor (volwassen) Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen/ Kinderen van ouders met een verslaving

    lees meer www.kopp-kind.nl

Podcast

  • Omdenken - Podcast

    In de Omdenken Podcast luister je mee met de openhartige gesprekken die Berthold Gunster voerde met mensen over hun problemen. Hoe kunnen ze hun probleem laten verdwijnen? Of zelfs omdenken? Elke maandag verschijnt er een nieuwe aflevering.

    lees meer open.spotify.com
  • Wie is de narcist

    Wanneer je op deze Podcast terecht bent gekomen dan loop je waarschijnlijk met de vraag rond: ‘Hoe herken ik een narcist?’ Bijvoorbeeld omdat je dergelijke kenmerken terugziet in je (ex)partner, ouders, kind, vriend(in), collega, of zelfs je baas!

    lees meer www.youtube.com

Geen groepen gevonden

Ken jij een groep? Laat het ons dan weten!

meld een groep aan