• Diabetes

Bij diabetes mellitus (suikerziekte) is er te veel suiker in uw bloed.

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

of vind een groep
TODO

"In het begin is dit eventjes aanpassen, maar het lukt zeker." - Kelly

lees meer

Mogelijke klachten zijn veel plassen, dorst, moeheid, jeuk en infecties.
Op den duur kunnen problemen ontstaan met de ogen, de nieren, het zenuwweefsel, het hart en de bloedvaten.
Niet-roken, gezond eten, veel bewegen en een gezond gewicht zijn belangrijk bij diabetes.
Meestal zijn ook medicijnen nodig: tabletten, en als die niet genoeg werken ook insuline.
Uw bloedsuiker kunt u zelf controleren. De praktijkondersteuner van de huisarts of de diabetesverpleegkundige kan u dat leren.
Elke drie maanden komt u in de huisartsenpraktijk voor controle.

(Bron en meer informatie op: www.thuisarts.nl/diabetes-mellitus)

Ervaringsverhalen

  • "In het begin is dit eventjes aanpassen, maar het lukt zeker."

    Ik ben bijna 28 en heb sinds 3 jaar diabetes. Tijdens mijn eerste zwangerschap werd op het laatst zwangerschapsdiabetes vastgesteld. Na de bevalling was alles weer normaal totdat ik na zo’n 10 maanden erg vermagerd was en enorm veel dronk. De diagnose diabetes type 1 werd al snel gesteld. Mijn vader had ook diabetes type 1 zodoende was dit voor mij dus niet vreemd! Bij de start van de behandeling werden er enkele controleonderzoeken gedaan (echografie, radiografie etc.) Door die onderzoeken kwam er diezelfde dag ook nog iets anders aan het licht. Ik had een gezwel, ter grootte van een pistolet, tussen mijn hart en longen!

    Voor mij kwam de diabetes toen op de tweede plaats, het gezwel hield me meer bezig. Zou deze goed of kwaadaardig zijn? Moest ik echt geopereerd worden en wat voor litteken zou ik hieraan overhouden? Zou ik dit wel overleven? Hoe moet het nu verder met mijn man en dochtertje? Allemaal vragen die constant door mijn hoofd raasden. Uiteindelijk werd ik een week later geopereerd en het bleek een goedaardig gezwel te zijn (een terra-toma). Na een korte revalidatie begon het pas echt moeilijk te worden. De operatie was nu achter de rug en was goed afgelopen, maar nu kwam het besef van mijn diabetes sterk naar voren. Dit was blijvend! Gelukkig verliepen de eerste maanden redelijk goed: goede suikerwaarden, geen streng dieet, enorme steun van mijn man en familie.

    Als ik zo de voorbije jaren bekijk, mag ik zeker niet klagen! Ik mag mij gelukkig prijzen dat ik geen streng dieet hoef te volgen, hoewel ik zeker geen ‘zotte dingen’ kan doen. Ondertussen heb ik een tweede zwangerschap gehad en dit met behulp van een insulinepomp. In het begin is dit eventjes aanpassen, maar het lukt zeker. Het is op de eerste plaats voor de gezondheid van je baby en natuurlijk ook voor jezelf!
    Zoals het vorige verhaal al aantoonde is het niet altijd evident om met kleine kindjes je diabetes onder controle te houden. Hypo’s op alle mogelijke momenten, vragende oogjes bij het inspuiten! Als de tijd er rijp voor is, zal ik mijn oudste dochtertje ook volledig inlichten, maar nu is ze er nog te klein voor.
    Ik wil hiermee alle mensen met diabetes een schouderklopje geven en zeggen: hou vol en weet dat je er zeker niet alleen voor staat!

    (Bron: Diabetes en zo)

    lees meer lees meer

Anders & tips

  • Apps voor mensen met diabetes

    Er zijn verschillende apps, zoals het diabetesdagboek, HbA1c-calculator, voetcontrole-app, of verschillende beweeg-apps.

    lees meer www.digitalezorggids.nl
  • De diabetes vereniging

    Diabetesvereniging Nederland (DVN) komt op voor de belangen van alle mensen met diabetes. Kijk voor meer informatie op de website.

    lees meer www.dvn.nl
  • Informatie over insulinepompen

    Bent u zich aan het oriënteren op insulinepomptherapie of kunt u binnenkort een nieuwe pomp kiezen? Hier vindt u alle informatie over insulinepompen die in Nederland verkrijgbaar zijn. Ook krijgt u veel tips over het gebruik van een insulinepomp in het dagelijkse leven. De inhoud van deze pagina’s hebben we samen met diabetesverpleegkundigen ontwikkeld. De informatie is een aanvulling op de gesprekken die u voert met uw behandelaar.

    lees meer mediq.nl

Organisaties & websites

  • Behandeling van kinderen met diabetes

    Nationaal centrum voor de behandeling van kinderen met diabetes

    lees meer diabeter.nl
  • De Bas van de Goor Foundation

    Kwaliteit van leven verhogen voor mensen met diabetes door middel van sport, vooral kinderen.

    lees meer www.bvdgf.org
  • Diabetes feel goods

    Diabetes is niet leuk, maar met de producten op deze site kunnen we het een beetje leuker en mooier maken.

    lees meer www.diabetesfeelgoods.com
  • Diabetes Interactief Educatie Programma

    Informatie over type 2 diabetes, bloedglucosewaarden, leefstijl, behandeling, zelfcontrole en leven met diabetes, met uitgebreide instructiefilms.

    lees meer www.diep.info
  • Diabetes Vereniging Nederland

    Officiële en zeer uitgebreide website van de actieve diabetesvereniging Nederland met veel betrouwbare informatie, een magazine, activiteiten, forum, verzekeringen en handige tips.

    lees meer www.dvn.nl
  • Diabetes+

    Diabetes+ zet zich in voor een betere kwaliteit van leven voor mensen met type 1 diabetes en alle schillen eromheen.

    lees meer www.diabetesplus.nl
  • Diabetesbeginthier.nl

    Startpagina over diabetes.

    lees meer diabetes.beginthier.nl
  • Diabetesfederatie

    Informatie over de richtlijnen voor diabeteszorg en de diabetespas, een handig hulpmiddel om zelf diabetes te controleren. Vooral voor professionals in de gezondheidszorg.

    lees meer diabetesfederatie.nl
  • Diabetesfonds

    Kijk voor meer informatie eens op de website van het diabetesfonds. Ook zijn ze bereikbaar op (033) 4622055 (maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur) of via info@diabetesfonds.nl

    lees meer www.diabetesfonds.nl
  • Eendiabetes.nl

    Stichting voor en door jongvolwassenen met type 1 diabetes.

    lees meer eendiabetes.nl
  • Mijn tiener heeft diabetes

    Voor ouders van kinderen met diabetes type 1

    lees meer www.mijntienerheeftdiabetes.nl
  • Omgaan met diabetes op school

    Kinderen met diabetes gaan gewoon naar school. Net als andere kinderen. Voor ouders is dat best spannend. En voor de school en leerkrachten vaak ook: zij zijn niet altijd bekend met diabetes type 1. Een goede voorbereiding en goede afspraken zijn heel belangrijk.

    lees meer www.dvn.nl

Communities

  • Diabetes Gezond

    Wat kunnen we leren van de gezamenlijke ervaringen van patiënten met Diabetes? Wat zijn de ervaringen met behandelingen, artsen, voeding en beweging?

    lees meer www.facebook.com
  • Forum Diabetes Trefpunt

    Lees mee, bespreek en deel ervaringen over leven met diabetes

    lees meer diabetestrefpunt.nl

Boeken & artikelen

  • Diabetes voor Dummies | Sarah Jarvis, Alan Rubin

    Krijg je diabetes onder controle en leef gezond. Met diabetes moet je leren omgaan… en dat kan ook! In Diabetes voor Dummies lees je over de oorzaken, typen en behandelmethoden van diabetes, welke klachten met de ziekte gepaard gaan en wat de bijwerkingen van behandelingen en voeding kunnen zijn. Bovendien krijg je adviezen over fit blijven en je prettig voelen en zijn er recepten voor mensen met diabetes. Dit boek is tot stand gekomen in samenwerking met het Diabetes Fonds en is aangepast aan de Nederlandse en Belgische situatie. Dr. Sarah Jarvis is lid van het Britse Koninklijk College van Huisartsen. Ze schrijft over gezondheid in diverse tijdschriften. Alan Rubin is lid van de Amerikaanse Diabetes Vereniging.

    lees meer
  • Diabetes, een rugzak voor het leven | Jacqueline Putker

    Als je diabetes hebt, zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden in je dagelijkse leven. In de meeste literatuur wordt voornamelijk stilgestaan bij de medische en praktische aspecten van de ziekte. Diabetes, een rugzak voor het leven gaat verder, er wordt ingegaan op de psychologische zaken die diabetes met zich mee kan brengen. Hoe ga je bijvoorbeeld om met aanpassingsproblemen, angstklachten, depressie, eetproblemen, seksuele problemen, relaties of sociale problemen? Voor veel mensen met diabetes zijn deze thema’s erg herkenbaar.

    Naar aanleiding van deze verhalen worden ook oplossingen geboden. Zo vindt u een overzicht van groepscursussen, belangrijke adressen en een online cursus die u handvatten biedt om een oplossing te vinden voor de lastige kanten die diabetes in uw leven met zich mee kan brengen.

    lees meer
  • Leven met diabetes mellitus type 2 | M J P Van Avendonk , P G H Janssen & Paul Janssen

    Werd er vroeger nog vrij laconiek gesproken over diabetes type 2, de zogenoemde ouderdomssuiker, langzamerhand beginnen de alarmbellen te rinkelen. Want diabetes type 2 is helemaal niet zo onschuldig als veel mensen denken en is als een epidemie aan het oprukken onder ouderen én jongeren. Wanneer diabetes niet goed behandeld wordt, bestaat er een verhoogde kans op complicaties zoals hart- en vaatziekten, nierfalen, hoge bloeddruk en oogproblemen.Tijdige diagnose en een goede behandeling zijn dus erg belangrijk.

    In dit boek komen diverse aspecten van diabetes type 2 aan bod. Want wat is de oorzaak, kan het voorkomen worden of genezen, wat gebeurt er allemaal nadat de diagnose is gesteld, wat is het risico op complicaties? Maar ook: hoeveel invloed heeft diabetes op de omgeving? Duidelijk is dat diabetes niet alleen impact heeft op de persoon met diabetes, maar ook op familie, vrienden en de werkomgeving.

    lees meer

Films & video's

  • Youtube kanaal van het Diabetes Fonds

    Kijk voor meer informatie eens het Youtube kanaal van het diabetes fonds.

    lees meer www.youtube.com

Diabetes Café Maastricht

Centre Céramique, Avenue Ceramique 50, 6221 KV Maastricht, Nederland

vind een groep