• Nierschade

Nierschade door nierziekten en andere aandoeningen ontstaat plotseling (acuut) of geleidelijk (chronisch). Bij nierschade die plotseling ontstaat, vallen de nieren vaak helemaal uit. Soms herstellen de nieren zich, als de oorzaak van de schade is weggenomen. Maar meestal blijven de nieren kwetsbaar.

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

of vind een groep

Nierschade door nierziekten

Nierschade kan ontstaan door nierziekten en nieraandoeningen zoals cystenieren, de ziekte van Alport en nog vele andere. Er bestaan veel verschillende nierziekten. Vaak is er een oorzaak bekend. Maar bij 10 tot 20% van de mensen met nierschade is de oorzaak onbekend.

Nierziekten zijn soms ook erfelijk. De oorzaak is dan genetisch bepaald. Gelukkig zijn de meeste erfelijke nierziekten zeldzaam.

Andere oorzaken van nierschade

Er bestaan ook andere aandoeningen die nierschade kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld nierstenen, nierfilterontsteking en slagaderverkalking.

Bron: https://nierstichting.nl/over-nieren/oorzaken-nierschade/nierziekten/

(Nierstichting, z.d.)

Organisaties & websites

 • Nierpatiënten Vereniging Nederland

  De NVN is een actieve vereniging, van en voor mensen met chronische nierschade, hun naasten en nierdonoren. Met 6.300 leden is de NVN een sterke, representatieve vertegenwoordiger van de belangen van mensen met een nieraandoening.

  lees meer www.nvn.nl
 • Nierpatiëntenvereniging Sint Maarten

  In Nederland zijn duizenden mensen aangewezen op een nierfunctievervangende behandeling. Deze behandelingen voor korte of langere tijd, zijn belastend en hebben ingrijpende gevolgen voor de nierpatiënten en hun directe omgeving. De behandelingen beïnvloeden het persoonlijke leven, de werksituatie en het maatschappelijk functioneren vaak in sterke mate. Wij zijn er voor jou!

  lees meer www.npvsintmaarten.nl

Boeken & artikelen

 • Zijspoor | Josha Zwaan

  Zijspoor van bestsellerauteur Josha Zwaan is een persoonlijk verhaal over haar zieke zoon, troost en liefde. Eerder verscheen van haar Parnassia waarvan meer dan 80.000 exemplaren zijn verkocht.
  In Zijspoor vertelt Zwaan over haar zoon die op 25 maart 2011 wordt opgenomen in het ziekenhuis. Er is iets mis met zijn longen en nieren. Maandenlang zweeft hij tussen leven en dood, maar wanneer hij een donornier van zijn vader krijgt krabbelt hij langzaam weer op. Ruim anderhalf jaar houdt Josha Zwaan een dagboek bij.
  Er zijn momenten van diepe angst, wanhoop, maar ook troost, liefde en besef van grote schoonheid. Een aangrijpend en meeslepend verhaal, dat leest als een roman van Josha Zwaan.

  lees meer

Nierpatiënten Vereniging Parkstad e.o. (adres na contact)

Heerlen, Nederland

Nierpatiëntenvereniging Roermond

Baron de la Marckstraat 5, 6095 AW Baexem, Nederland

vind een groep