• FNS

FNS staat voor Functioneel Neurologische Stoornis.

De term conversiestoornis is iets bekender maar wordt steeds minder gebruikt omdat het de lading niet meer voldoende dekt.

Bij FNS is er een storing in de signalen die het zenuwstelsel niet meer juist doorgeeft. Er is geen neurologisch probleem te vinden maar de functies hebben een stoornis. Hierdoor hebben patiënten minder of geen controle meer over bepaalde lichaamsdelen.

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

TODO

Laat mensen in hun kracht komen. Dan kan je zoveel meer! -

lees meer

Vormen

Er zijn veel vormen van FNS: verlamming of uitval van één of meerdere lichaamsdelen, vermindering of uitval van zicht of gehoor, spraak en/of andere zintuigen. Ook het bewegingsapparaat kan stoornissen hebben zoals dystonie (in een bepaalde stand blijven staan van een lichaamsdeel), tremors of spasmes. 

Het betekent dat ze de symptomen hebben van zo’n aandoening maar er zijn geen afwijkingen te vinden in de hersenen, het zenuwstelsel of de spieren. 

Symptomen

Patiënten kunnen heel veel verschillende symptomen hebben, teveel om op te noemen. De symptomen kunnen ook veranderen wat voor nieuwe onzekerheid bij de patiënt kan zorgen. Combinaties van verschillende vormen is ook mogelijk maar bijvoorbeeld ook de combinatie van zowel epilepsie als de epileptische vorm (PNEA: Psychogene Niet Epileptische Aanvallen) van FNS.

Oorzaken

Oorzaken zijn niet altijd bekend. Dit kan ontstaan door een psychisch (overlijden, jeugdtrauma, echtscheiding e.d.) of fysiek trauma (ongeluk, operatie, fysieke aandoening e.d.). Bij veel patiënten is een oorzaak niet te achterhalen.

Behandelingen

Omdat de aandoening nog steeds onbekend is, ook bij zorgveleners, is de zoektocht naar behandeling moeilijk. Er zijn inmiddels gelukkig steeds meer specialisten. 

Bekende methodieken zijn psychotherapie, fysio- en andere oefentherapiën, hypnose, cognitieve gedragstherapie, katalepsie.

Organisaties & websites

  • Behandelaar zoeken

    De belangrijkste aanleiding voor het netwerk was dat FNS meer als een neurologische en niet meer als een psychiatrische aandoening wordt gezien. Voor de behandeling blijkt dit heel belangrijk, omdat er meer inzicht gekomen is in de aard en oorzaken van de (motorische) problemen. Men denkt dat die worden veroorzaakt door een aansturingsprobleem van het zenuwstelsel. Daar is een duidelijk andere aanpak voor nodig en dus ook anders opgeleide therapeuten.

    lees meer www.stichtingfns.nl
  • FND Hope (engels)

    FND Hope Nederland is de Nederlandse afdeling van de internationale patiëntenorganisatie FND Hope, gevestigd in de VS 

    lees meer web.archive.org
  • Functionele Bewegingsstoornissen

    Duidelijke en uitgebreide informatie voor zowel patënt als behandelaar

    lees meer www.functionelebewegingsstoornissen.nl
  • Functionele Neurologische Stoornis

    Deze website is opgezet om de juiste informatie te geven en het zorgpad te vergemakkelijken voor patiënten met een functionele neurologische stoornis en hun naasten 

    lees meer www.functioneleneurologischestoornis.nl
  • HSK

    Is er uit neurologisch onderzoek naar voren gekomen dat er bij u sprake is van een functioneel-neurologische-stoornis (FNS) en bent u op zoek naar behandeling van deze klachten? Onze psychologen van Expertisecentra Functionele Bewegingsstoornissen zijn gespecialiseerd in de behandeling van functionele bewegingsstoornissen.

    lees meer www.hsk.nl
  • SEIN

    SEIN is hét expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

    lees meer www.sein.nl
  • Stichting FNS

    Deze stichting is oppericht door een paar specialisten in FNS om een betere zorg te realiseren voor paitënten met FNS . Op de site is veel informatie te vinden over de aandoening. Ook een pagina met links naar artikelen, organisaties en folders. Ook een overzicht van gespecialiseerde fysiotherapeuten in Nederland.

    lees meer www.stichtingfns.nl

Films & video's

  • FNS door Veerle van Beek

    Deze video is gemaakt om meer begrip en bekendheid te creëren rondom deze ingewikkelde, zware ziekte waar veel mensen onder lijden. Ik hoop hiermee vooral de mensen met FNS een stem te geven en een breder publiek te bereiken over dit onderwerp.

    lees meer www.youtube.com

Communities

  • FNS Facebookpagina

    Deze groep wil de bekendheid over de verschillende vormen van FNS vergroten. In eerste instantie bij mensen die het zelf hebben en daarom is deze groep alleen toegankelijk voor hen.

    lees meer www.facebook.com
  • LinkedIn FNS

    Voor iedereen die geïnteresseerd is in FNS: patiënten, hun naasten, vrienden en collega’s, voor zorgverleners en andere geïnteresseerden. Meer gericht op zorgprofessionals en op werkenden die zelf FNS hebben of zorgen voor iemand met FNS. 

    lees meer www.linkedin.com

Ervaringsverhalen

  • Laat mensen in hun kracht komen. Dan kan je zoveel meer!

    Wat doe je als je door de vele prikkels in je omgeving bepaalde dingen niet meer kunt doen? Hoe accepteer je dat je soms nee moet zeggen terwijl je het wel heel graag wilt? En hoe kan je met je eigen ervaring anderen helpen? 

    Helma Bannink krijgt in 2018 last van klachten die lijken op epileptische aanvallen. Dit gebeurde 4 tot 8 keer per dag en dus trekt ze aan de bel. Omdat de aanvallen zo veel energie kosten, wordt de bank de standaard en kunnen normale dingen niet meer. Een half jaar later krijgt ze de diagnose FNS:  functionele neurologische stoornis. Er zijn vele verschillende vormen. “Voor mij betekent het dat ik last heb van, inmiddels korte, aanvallen die samengaan met verkramping, vertraging en tremors. Met name veel prikkels, mentale en fysieke inspanning zijn triggers voor een aanval. 

    En dan? Je hebt een diagnose, je bent afgekeurd, je moet om leren gaan met je aandoening.  
    “Mijn omgeving reageerde fantastisch en flexibel op mijn diagnose. Gelukkig had ik niet te maken met onbegrip, afwijzing of iemand die tegen me zegt dat ik mij aanstel. Ik mag er zijn, mijn FNS mag er zijn. In 2020 vond en kreeg ik ook eindelijk een behandeling. Daar leerde ik vooral hoe ik om moet gaan met prikkels en hoe ik aanvallen kan voelen aankomen en stoppen. Daardoor heb ik er veel minder last van en kan ik weer nuttige en leuke activiteiten doen”. 

    Ervaringen delen via een supportgroep 
    “Naast mijn familie en vrienden heb ik ook veel aan de onlinesupportgroep op Facebook. Daarin zitten leden die dezelfde vorm van FNS als ik hebben. Hier deel je ervaringen met elkaar, maar kan ik ook terecht als ik voel dat ik een aanval krijg. Het helpt mij wanneer iemand mij kan afleiden van andere prikkels. 

    Ik merk dat ik best geluk heb met mijn omgeving. Ik hoor  ook hele andere verhalen, dat er ook een stuk minder acceptatie en begrip kan zijn, of zorgmedewerkers die reageren met ‘stel je niet zo aan, je moet gewoon opstaan nu’. Hier kan je kwijt wat je wilt, vragen wat je wilt. Ook naasten zijn soms lid. Iedereen heeft zo z’n eigen vragen. Het is zo fijn dat dit ook digitaal kan, daardoor bespaar je energie en vermijd ik de prikkels”. 

    “Naast deelname aan de supportgroep organiseer ik elke maand een online avond in deze groep. Tijdens deze avonden hebben we vaak de grootste lol met elkaar, het is niet alleen tranen met tuiten. Het is fijn dat je elkaar dan echt kan zien. Ik zorg elke keer voor een bepaald thema, bijvoorbeeld vakanties. Dan hebben we het over of je op vakantie gaat, en hoe je dit doet en hoe ze omgaan met prikkels. Of waar je tegenaan loopt.  

    Je bent niet je aandoening 
    “Ik vind het zo belangrijk dat mensen in hun kracht komen. Een gouden regel: je bent niet je aandoening. Als je open kunt staan voor wat je nog meer hebt en bent, kan je ook veel meer. Je bent niet alleen. Ik denk dat ik daarbij wat te bieden heb”.  

    In juni doet Helma mee aan de training van Zelfregietool om een eigen groep voor iedereen met een vorm van FNS op te starten. Daarnaast deelt Helma haar verhaal als ervaringsdeler bij Mens Achter de Patiënt en is patient consultant, waar er gepraat wordt met professionals over mensgerichte zorg. 

    lees meer lees meer

Boeken & artikelen

  • Tussen de oren? | Rien Vermeulen

    Ineens wil je been niet meer, gewoon lopen lukt niet. Plotseling gaan je handen trillen. Je spieren trekken op de gekste momenten ongecontroleerd samen. Je denkt dat er iets mis is in je hoofd. Alles wat je altijd deed zonder nadenken, gaat niet meer vanzelf. Maar, de dokter kan niets vinden. Deze klachten kunnen het gevolg zijn van een Functionele Neurologische Stoornis (FNS). FNS is een hapering in het verzenden en ontvangen van signalen in de hersenen. In Nederland krijgen jaarlijks naar schatting tweeduizend patiënten de diagnose FNS. Dit boek laat zien waaraan je FNS kunt herkennen, waar de patiënt tegenaan loopt en hoe FNS te behandelen is. In Tussen de oren? spreken deskundigen en patiënten over FNS. En over het onbegrip bij hulpverleners, medisch adviseurs en verzekeraars die FNS niet (altijd) tot ‘echte’ ziekten rekenen. Het boek maakt duidelijk hoe neurologen, huisartsen, fysiotherapeuten, psychiaters en psychologen FNS kunnen behandelen, zodat patiënten echt geholpen worden. Het boek geeft patiënten inzicht in hun ziekte en in de aanpak ervan. Rien Vermeulen was 20 jaar hoofd neurologie van het AMC Amsterdam.​ Hij is bestuurslid van de Stichting FNS, die streeft naar betere zorg voor mensen met FNS. Joop Bouma is onderzoeksjournalist, onder meer voor dagblad Trouw.

    lees meer
  • Vleugels met een pleister | Marije Pietersma

    Wanneer is jezelf zijn goed genoeg voor de wereld om je heen? Wanneer en hoe moet je jouw aangeleerde overtuigingen en conditioneringen laten varen als het niet meer past? Is de persoon die jij in de basis bent gecreëerd door jouw omgeving of durf én mag je van jongs af aan jouw eigen “ik” laten zien? Het verhaal van Maaike Peters neemt je mee vanaf haar kleutertijd tot de volwassen vrouw die ze nu is. Door het jarenlange aanpassen, camoufleren en imiteren om zich van jong meisje tot uiteindelijk (alleenstaande) vrouw, moeder, geliefde en werkneemster zo goed en succesvol mogelijk staande te houden in een overvragende maatschappij, krijgt ze keer op keer gezondheidsklachten. Burn-outs en depressies volgen elkaar in rap tempo op. Ze krijgt epileptische aanvallen, maar klopt de diagnose epilepsie wel? Vleugels met een pleister is een voor vele mensen herkenbaar en vlot geschreven boek over de meest uiteenlopende onderwerpen (relaties, moederschap, trauma, EMDR en autisme) en de diversiteit aan ervaringen in de gezondheidszorg.

    lees meer

Geen groepen gevonden

Ken jij een groep? Laat het ons dan weten!

meld een groep aan