• HIV

Hiv (humaan immunodeficientievirus) (humaan immunodefici├źntievirus) is een virus dat het afweersysteem van de mens verzwakt. Een hivinfectie is een soa (seksueel overdraagbare aandoening).

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

of vind een groep

Klachten

Als je besmet raakt met hiv kun je milde klachten krijgen die lijken op griep: een algeheel ziektegevoel, hoofdpijn, koorts, spierpijn en opgezette lymfeklieren. Niet iedereen krijgt deze klachten. Daarna volgt een periode vrijwel zonder klachten. Deze periode kan jaren duren. Als je niet behandeld wordt tegen de hivinfectie kun je uiteindelijk aids krijgen. Je afweersysteem is dan zo verzwakt door hiv dat je lichaam nauwelijks meer beschermd is tegen andere infecties.

Ontstaan

Hiv wordt vooral overgedragen door onbeschermde seks. Het risico is hoger bij anale dan bij vaginale seks. Het virus zit in sperma, vaginale afscheiding, bloed en moedermelk. Het virus kan je lichaam binnendringen via de slijmvliezen van je vagina, penis, anus of mond of via een wondje op je huid. Je kunt ook een hivinfectie krijgen via een bloedtransfusie of orgaantransplantatie. Zwangere vrouwen kunnen hiv overdragen op hun baby tijdens de zwangerschap of geboorte.

Beschermen

Je kunt jezelf beschermen tegen hiv door condooms te gebruiken tijdens seks. Als je risico loopt op hiv is het ook goed om je regelmatig te laten testen. Als je hiv hebt is het is het belangrijk dat ook je sekspartner(s) wordt/worden opgespoord, getest en behandeld als dat nodig is, om verdere besmettingen te voorkomen.

Bron: https://www.rivm.nl/hiv

(Hiv | RIVM, z.d.)

Organisaties & websites

  • Cyberpoli

    Een online vraagbaak, voor kinderen, jongeren en hun ouders, opgezet door Stichting Artsen voor Kinderen.

    lees meer www.cyberpoli.nl

HIV Lotgenotencontact (deze groep start na genoeg aanmeldingen)

Roermond, Nederland

Leven met HIV

Engelenkampstraat 23-25, 6131 JD Sittard, Nederland

vind een groep