• Hoogbegaafdheid

Over wat hoogbegaafdheid is verschillen de meningen nogal. Er hebben zich dan in de loop der jaren ook verschillende wetenschappers over gebogen en deze wetenschappers hebben dan ook verschillende visies. De algemeen geaccepteerde definitie van hoogbegaafdheid is als volgt:

“Een hoogbegaafde is een snelle en slimme denker, die complexe zaken aankan. Autonoom, nieuwsgierig en gedreven van aard. Een sensitief en emotioneel mens, intens levend. Hij of zij schept plezier in creëren.”

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

of vind een groep

Dit komt uit het Delphi-model uit 2007, ontwikkeld door 20 experts op het gebied van hoogbegaafdheid. Zij vonden namelijk dat er in de huidige methodes te veel werd geleund op enkel het hebben van een hoog IQ, terwijl hoogbegaafdheid in hun ogen veel meer is.  

Bron: https://hoebegaafd.jimdo.com/hoogbegaafdheid/

Films & video's

  • 5 vragen over hoogbegaafdheid

    lees meer www.youtube.com
  • Brammetje Baas

    De energieke Brammetje is zeven jaar en kan een heleboel dingen heel goed. Hij kan al AVI 2 lezen, drummen op de tafel, hoger springen dan zijn vader (op de trampoline) en wel drie meisjes op de kar over het schoolplein trekken. Er is eigenlijk maar één ding dat Brammetje helemaal niet goed kan, en dat is stil zitten. 

    Brammetje Baas denkt veel na over de wereld om hem heen. Hij heeft ontzettend veel zin om naar groep drie te gaan. Maar dan komt hij bij de strenge meester Vis in de klas. De ouderwetse meester Vis heeft geen oog voor de binnenwereld van het bewegelijke ongeconcentreerde jongetje en zet alles op alles om Brammetje in de pas te laten lopen. De ouders van Brammetje worstelen met de vraag in hoeverre zij van hun zoontje moeten verlangen dat hij zich aanpast zonder doodongelukkig te worden.

    lees meer www.youtube.com
  • Films, series en documentaires

    lees meer hoebegaafd.jimdo.com
  • Ik durf het bijna niet te vragen

    Zijn alle hoogbegaafden een Einstein? Kijk je neer op domme mensen? Ben je een nerd? Jonge en volwassenen geven antwoord op vragen van kijkers over hoogbegaafdheid

    lees meer www.npo3.nl
  • Radiouitzending over hoogbegaafdheid

    We horen steeds meer over kinderen met hoogbegaafdheid. En vooral de problemen die erbij komen kijken. Maar hoe redden deze kinderen het als ze volwassen zijn? Verslaggever Anne van der Veen zocht het uit voor Spraakmakers.

    lees meer www.nporadio1.nl

Communities

  • Besloten groepen

    Via Nederlandse en Vlaamse regiogroepen kun je netwerken met hoogbegaafden in de regio. Je kunt hier bijvoorbeeld terecht als je op zoek bent naar peers voor jezelf of voor je hoogbegaafde kinderen, om feedback te vragen over scholen in de regio, of als je gewoon even je ei kwijt wilt bij mensen in de buurt.

    lees meer stichtinghoogbegaafd.nl

Boeken & artikelen

  • De Domste Thuis | Linda van der Klooster

    Linda van der Klooster vond ouders van hoogbegaafde kinderen altijd uitslovers. Toen bleek haar eigen kind hoogbegaafd te zijn. Heron werd op 8-jarige leeftijd door een psycholoog onderzocht omdat hij zich thuis en op school misdroeg. Hij werd getest op diverse gedragsstoornissen. De uitslag was: hoogbegaafd en verder niets. Zelfs niet een klein stoornisje. Nadat Heron overstapte naar een speciale school voor hoogbegaafde kinderen ging het beter met hem. In haar columns vertelt Linda openhartig en eerlijk over de opvoeding van hoogbegaafde kinderen en rekent ze af met de vooroordelen die er heersen over hoogbegaafdheid, ook bij haarzelf. Herkenbaar voor (groot)ouders van hoogbegaafde kinderen en interessant voor leerkrachten en anderen die beroepshalve te maken hebben met hoogbegaafde leerlingen.

    lees meer
  • Hoogbegaafd | Tessa Kieboom

    Hét basisboek over hoogbegaafdheid in een volledig geactualiseerde editie Vijf jaar na de publicatie van Hoogbegaafd brengt expert Tessa Kieboom een volledig geactualiseerde uitgave, aangepast aan de recentste wetenschappelijke stand van zaken, met nieuwe inzichten en achtergronden. Hoogbegaafdheid is géén luxeprobleem! Vaak zijn deze kinderen juist erg kwetsbaar en hebben ze een grote nood aan begrip en een aangepaste begeleiding, zowel op school als thuis. Dit basisboek geeft een antwoord op veelgestelde vragen als: wat is hoogbegaafdheid precies? Hoe wordt de diagnose gesteld? Wat zijn de gevolgen van hoogbegaafdheid? Hoe ga je het beste om met hoogbegaafde kinderen?

    lees meer
  • Hoogbegaafde volwassenen | Noks Nauta

    Hoogbegaafdheid is geen garantie op succes en veel hoogbegaafde volwassenen voelen zich vaak al hun hele leven ‘anders’. Je vermoedt wel dat je bijzondere gaven hebt, maar toch kun je worstelen met jezelf en met je omgeving. Je ervaart onbegrip op je werk, raakt regelmatig in confl ict of hebt moeite met relaties. Als je er op volwassen leeftijd achter komt dat je hoogbegaafd bent, dan vallen veel puzzelstukjes op hun plaats en gaat er een nieuwe wereld voor je open. Je beseft dat er meer mensen zoals jij zijn. De zes auteurs zetten recente wetenschappelijke inzichten over hoogbegaafdheid op een rij en voegden daar waardevolle praktijkervaringen aan toe. Zo bundelden de redacteurs al deze deskundigheid in dit buitengewone boek. Hoogbegaafde volwassenen, zet je gaven intelligent en positief in besteedt ruim aandacht aan vragen die spelen onder hoogbegaafden: Hoe vind ik aansluiting bij anderen? Waarom ben ik zo gevoelig en hoe ga ik daar mee om? Hoe maak ik keuzes? Hoe ga ik verder? In dit boek lees je hoe je als hoogbegaafde jezelf kunt zijn en hoe je je kwaliteiten positief kunt inzetten voor een gelukkig en succesvol leven.

    lees meer
  • Meer dan intelligent | Tessa Kieboom

    Niet elke hoogbegaafde gaat op dezelfde manier om met prestaties. De ene wordt er gelukkig van, de ander zet zich pas in als hij er het nut van inziet en nog een ander kan niet om met hoge verwachtingen. In dit baanbrekende boek leggen hoogbegaafdheidsexperts Tessa Kieboom en Kathleen Venderickx de vele valkuilen bloot die aanwezig talent kunnen fnuiken. Maar ze reiken ook concrete tools aan die hoogbegaafden kunnen helpen om hun talenten te laten floreren en gelukkiger in het leven te staan.

    lees meer
  • Mijn hoogbegaafde kind en ik | Suzanne Buis

    Wat is er toch mis met die kinderen? Ze zijn huilerig, nukkig, boos – soms ronduit agressief. In andere gevallen zijn ze juist lui, teruggetrokken of gedragen ze zich afhankelijk. Ouders zitten vaak met de handen in het haar en weten zich geen raad. Totdat ze het eindelijk ontdekken: mijn kind is hoogbegaafd. En dan? Dan gaat de zoektocht verder, met vallen en opstaan.

    Voor dit boek interviewde schrijfster Suzanne Buis, zelf hoogbegaafd, tien ouders van meer- en hoogbegaafde kinderen. Hoe hebben zij het ontdekt en wat hebben zij na de diagnose ondernomen?
    De interviews zijn aangevuld met tips van 42 deskundigen.

    lees meer

Organisaties & websites

  • HOEbegaafd

    HOE staat voor ‘Hoogbegaafdheid Ondersteuning en Educatie’. HOE is een initiatief van ouders met het oogmerk om de visie op onderwijs te veranderen. HOE wil gepersonaliseerd onderwijs in tegenstelling tot frontaal onderwijs. Het team van HOE heeft een brede achtergrond en ondersteunt ouders op allerlei manieren. Heb je een vraag over hoogbegaafdheid? Of wil je begeleid worden in de zoektocht naar passend onderwijs voor jouw kind? Neem dan gerust met HOE contact op. HOE organiseert ook HOE-cafés waar ouders elkaar kunnen ontmoeten, een Peers4Parents programma waarbij ouders met elkaar in gesprek kunnen over de opvoeding van hun hoogbegaafde kind en intervisie voor scholen. Op de website van HOE vind je allerlei interessante informatie rondom hoogbegaafdheid. 

    lees meer hoebegaafd.jimdo.com
  • Mensa Nederland

    Heb je regelmatig het gevoel dat je slimmer bent dan anderen in je omgeving? Dat je sneller oplossingen ziet voor complexe vraagstukken of dieper op bepaalde onderwerpen in kunt gaan? Heb je de ervaring om slecht te worden begrepen? Dan zou het heel goed kunnen zijn dat je hoogbegaafd bent en in aanmerking komt voor een lidmaatschap van Mensa, een internationale vereniging van zeer intelligente mensen. Een club waar je jezelf gegarandeerd thuis gaat voelen. Met een grote verscheidenheid aan persoonlijkheden, achtergronden en levensstijlen. Waar je inspiratie vindt, jezelf op 1001 manieren verder kunt ontwikkelen en waar je helemaal jezelf kunt zijn. Als je een IQ-test doet en in de hoogste twee procent van de bevolking scoort, heten we je van harte welkom!

    lees meer www.mensa.nl
  • Senzai

    Senzai is een dienstverlenende organisatie die sinds 2009 kinderen, ouders en scholen met hulpvragen op het gebied van hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit begeleidt en ondersteunt, met als doel om meer duidelijkheid te scheppen en deze kinderen inzicht te geven in zichzelf. We leren ze om gebruik te maken van hun talenten om op een zo optimaal mogelijk manier te functioneren. Door de omgeving hier tips en handvatten in te geven, kunnen ouders en leerkrachten deze bijzondere kinderen verder laten opgroeien tot gelukkige en zelfstandige volwassenen.

    lees meer www.senzai.nl
  • Spirare

    Spirare, een inspirerende omgeving als vertrekpunt om samen op weg te gaan naar een nieuwe duurzame wereld. Gedreven door onze natuurlijke navigatie, onze emoties en drijfveren willen wij samen onze samenleving duurzaam innoveren door bewustwording, doorbreken van bestaande structuren, sociale innovatie, maatschappelijk ondernemen en een leven lang leren. 

    lees meer spirare.org

HOe-café

Prins Bernhardstraat 2b, 6443 AM Brunssum, Nederland

vind een groep