• Ouders

Ouders zijn cruciaal bij het geven van een goede start aan hun kind(eren). Elke fase van het ouderschap kan als mooi en bijzonder ervaren worden, maar kan ook onzekerheden en hulpvragen met zich meebrengen. Omdat er zóveel ouders zijn, zijn er ook veel tips en ervaringen rondom allerlei thema’s binnen het ouderschap. 

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

of vind een groep

Boeken & artikelen

  • Aan alle gescheiden ouders | Marsha Pinedo, Petra Vollinga

    Elk jaar krijgen 86.000 thuiswonende kinderen te horen dat hun ouders gaan scheiden. Soms gaat het goed, vaak ook niet. Dat kan anders. Marsha Pinedo, oprichter van Villa Pinedo – dé online community voor kinderen met gescheiden ouders – neemt je in dit boek bij de hand. In Aan alle gescheiden ouders laat Marsha de kinderen zelf aan het woord, in persoonlijke verhalen die iedere ouder zullen raken: wat zij meemaken, voelen en denken. Op een indringende manier openen deze kinderen je de ogen, aangevuld met tips en adviezen van deskundigen en oefeningen waar je meteen iets mee kunt. Zodat jouw kind later kan zeggen: ‘Mijn ouders? Die zijn echt goed gescheiden.’ 

    lees meer
  • Het puberende brein | Eveline Crone

    Waarom verslapen pubers zich zo vaak? Waarom zijn zij het ene moment zo volwassen en het volgende moment zo onmogelijk? Waar komt die tegenstrijdigheid vandaan tussen verantwoordelijk gedrag en ondoordachte en risicovolle keuzes? Kunnen zij eigenlijk wel zelfstandig plannen? En hoe komt het dat juist adolescenten vaak uitblinken in sport, kunst en creativiteit?

    De adolescentie is een unieke periode waarin de hersenen zich nog volop ontwikkelen. In Het puberende brein beschrijft Eveline Crone wat er de laatste jaren is ontdekt over de hersenen van adolescenten. Zij legt op basis van deze recente inzichten uit waar de emotionele stormen vandaan komen, waarom de mening van vrienden opeens veel belangrijker wordt dan die van ouders, en wat we van adolescenten kunnen verwachten op school. De adolescentie is niet alleen een tijd van risico’s en grenzen, maar ook van unieke mogelijkheden. Het puberende brein is interessant voor iedereen die kinderen in de adolescenten-leeftijd heeft of zich nog goed kan herinneren hoe het was om adolescent te zijn.

    lees meer
  • Het volle hoofdenboek | Linde Kraijenhoff

    Uitgeverij Acco
    Een werkboek voor jongeren en volwassenen

    lees meer
  • Ouders en co | Vera Schilperoort

    Wat houdt co-ouderschap eigenlijk in? Welk commitment ga je aan? Waarom besloten ze voor co-ouderschap na hun scheiding en hoe vullen zij dit in?

    Vragen waar Vera Schilperoort antwoord op zocht. Hiervoor interviewde zij tal van co-ouders, sommigen als enige ouder, anderen als voormalig gezin waardoor hun situatie terugkijkend vanuit diverse hoeken wordt belicht. Met de verhalen van de kinderen als een spiegel die we onszelf als ouders kunnen voorhouden: is dat waarvan we denken dat we het goed doen, ook goed voor de kinderen? En is dat wat we als ouders doormaken voor de kinderen even ingrijpend als voor onszelf of juist niet?

    Het boek is bedoeld voor potentiële co-ouders en stellen die al co-ouder zijn om te leren van elkaars ervaringen of een ieder die geïnteresseerd is in dit onderwerp.

    lees meer
  • Puberbrein binnenstebuiten | Huub Nelis, Yonne van Sark

    Puberbrein binnenstebuiten laat het ontwikkelingsproces zien van jongeren tussen hun 10e en 25e levensjaar. Het inzicht dat de hersenen pas rond je 25e levensjaar volgroeid zijn, werpt een nieuw licht op vaardigheden en gedrag van jongeren. Waarom is er zoveel opvoedonzekerheid en onwetendheid bij ouders en professionals in een tijd dat jong zijn de norm lijkt? Hoe moeten we omgaan met risicogedrag? Hoe zorgen we dat jongeren effectief blijven leren in een omgeving vol prikkels en verleidelijke
    media?

    Dit boek maakt inzichtelijk waarom jongeren juist vanaf de tienerleeftijd vragen om duidelijke grenzen en begeleiding. Door de vele herkenbare voorbeelden en praktische tips werd dit boek een bestseller bij ouders, docenten, werkgevers en beleidsmakers.

    Huub Nelis is oprichter van YoungWorks, het onderzoeks- en reclamebureau dat zich al 15 jaar op een creatieve manier verdiept in de jongerencultuur. Hij was in de jaren ’90 de eerste voorzitter van de Nationale Jongerenraad voor Milieu en Ontwikkeling en stond aan de wieg van vele vernieuwende jongerenprojecten. Yvonne van Sark is directeur van de YoungWorks Academy, die professionals, ouders en organisaties leert de verbinding te leggen met jongeren en hun belevingswereld. In 2012 schreven de auteurs samen ook de bestseller Over de top – Haal het allerbeste uit jongeren.

    lees meer
  • Pubers en uitgaan | Ninette van Hasselt

    De kicks, de risico’s en de uitdagingen voor opvoeders.
    Gierende hormonen, een onstuitbare dorst naar spanning en sensatie en uitgaan: de puberteit. Elke ouder kent de verhalen over drank en drugs, geweld en riskante seks bij uitgaande pubers. Kun je als ouder iets doen om problemen te voorkomen? Ja, volgens de auteur, door afspraken te maken, informatie te geven en een vangnet te zijn als het misgaat. Dit boek biedt ouders en andere opvoeders de handvatten en wetenschappelijke inzichten voor ‘uitgaansopvoeding’. Ninette van Hasselt werkt als programmahoofd Jongeren en Riskant gedrag bij het Trimbos-instituut aan alcohol- en drugsproblemen in het uitgaansleven.

    lees meer

Organisaties & websites

  • Centrum voor Jeugd en Gezin Westelijke Mijnstreek

    Somberheid, sociale angst, faalangst, piekeren, een eetprobleem, te veel gamen, moeite met de verwerking van een scheiding, eenzaamheid, verkeerde vrienden of slaapproblemen. Als ouders kun je je om tal van redenen zorgen maken om je kind. Soms zijn die zorgen klein, soms groter. Of het kan zijn dat je dit als jongere bij jezelf herkent en hierover wilt praten of advies zoekt. Dan is het goed om te weten dat er professionals zijn die jou en/of je kind kunnen helpen: de psychologen van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Je kunt als jongere zelf of als ouder/verzorger contact met ons opnemen maar een vraag kan ook via een huisarts, jeugdarts van de GGD, Team Jeugd, schoolmaatschappelijk werk, jeugd- en gezinswerker, intern begeleider (IB-er) of leerkracht bij ons binnenkomen. Onze dienstverlening is vrijblijvend en er zijn geen kosten aan verbonden.

    lees meer cjg-wm.nl
  • Hersenstichting

    Als je kind in de puberteit komt kan er veel veranderen in het gedrag van je kind en de relatie die jullie hebben. Dit kan voor een hoop onzekerheid en verwarring zorgen. Wat gebeurt er precies in de hersenen van een puber? Welke gevolgen heeft dit voor hun gedrag en wat kun je als ouder doen om je puber te ondersteunen?

    lees meer www.hersenstichting.nl
  • Jeugd en gezin Parkstad Limburg

    In de regio Parkstad werken de acht gemeenten en een groot aantal zorg- en welzijnsorganisaties sámen aan ondersteuning bij vragen en problemen op het gebied van opvoeden en opgroeien. Ook scholen, kinderopvangcentra en peuterspeelzalen hoor hierbij. Jeugd en Gezin Parkstad is de naam voor het netwerk van al deze organisaties. 

    Ouders, kinderen en professionals kunnen in hun eigen gemeente terecht voor informatie en advies op dit gebied.

    lees meer www.jeugdengezinparkstad-limburg.nl
  • Opvoeden.nl

    Website voor ouders van pubers ingedeeld in verschillende categorieën.

    lees meer www.opvoeden.nl
  • Stichting Ouders voor Ouders

    Stichting Ouders voor Ouders is een stichting voor en door ouders van een zorgenkind. Een zorgenkind is een kind dat extra zorg nodig heeft. De aanleiding voor deze extra zorg is heel divers en in sommige gevallen is er zelfs nog geen diagnose gesteld. Dat doet natuurlijk niets af aan de zorgen die je als ouder draagt. Je bent er 24/7 mee bezig, wat de aanleiding of diagnose ook is. Toch worden ouders als mantelzorger vaak over het hoofd gezien. Maar daar gaan we verandering in brengen!

    Ben jij ook een ouder van een zorgenkind? En wil je deel uitmaken van ons netwerk waarin je jezelf mag zijn, steun krijgt en waar je je batterij weer eens opladen kunt? Lees dan verder en ontdek wat (mantelzorg)ouders voor elkaar kunnen betekenen.

    lees meer stichtingoudersvoorouders.nl
  • Vereniging Balans

    Vereniging Balans staat op voor ouders van kinderen en jongeren die net iets meer, of iets anders nodig hebben bij het leren of in de opvoeding.

    lees meer balansdigitaal.nl
  • Villapinedo

    De plek voor kinderen van gescheiden ouders. Praten, lachen, klagen of huilen omdat je ouders gescheiden zijn kan hieronder op het forum of 1 op 1 met een Buddy. Onze Buddy’s zaten in dezelfde situatie als jij en hebben dus heel veel wijze raad voor je.

    lees meer www.villapinedo.nl

Cursussen

  • Cursussen van baby tot schoolkind

    De laatste cursussen en trainingen allemaal op een rijtje gezet.

    lees meer opgroeienin046.nl
  • Preventieactiviteiten voor familieleden en naasten

    Ben je familie of een naastbetrokkene van iemand met psychische of verslavingsproblemen? Dit valt niet altijd mee en het kan zijn dat de omgang moeilijk verloopt of dat je je machteloos voelt. Ook als een van de ouders psychische of verslavingsproblemen heeft kan dat invloed hebben op het hele gezin. Onze preventiewerkers bieden een steuntje in de rug voor ouders en hun kinderen.

    lees meer www.vvgi.nl
  • Villapinedo voor ouders

    Villa Pinedo is er om ouders bewust te maken van wat er in het hoofd en hart van kinderen omgaat. Zodat zij leren handelen in het belang van het kind en vechtscheidingen voorkomen worden. Wil je als gescheiden ouder advies van jongeren van Villa Pinedo? Stel hieronder je vraag, ruim 300 ouders gingen je voor! Je kunt hier ook vragen lezen van andere ouders.

    lees meer www.villapinedo.nl

Films & video's

  • De Dokter Corrie Show

    Waarom hebben pubers zo vaak ruzie met hun ouders? Kunnen ze daar eigenlijk wel iets aan doen? Dokter Corrie zoekt het uit. Ze gaat op zoek bij een gezin met echte pubers. Ook praat ze met een neuroloog over wat er allemaal verandert in het puberbrein.

    lees meer www.npostart.nl

Anders & tips

  • Ouder-Kind contract

    Het contract is gemaakt voor het moment nadat jullie als ouders hebben verteld aan de kinderen dat jullie uit elkaar gaan. Maar hij geldt eigenlijk altijd. Dus ook (jaren) later zeker nog heel fijn om erbij te pakken en samen met je kind te ondertekenen.
     
    Het contract is beschikbaar in drie versies: 
    Tussen papa, mama en mij 
    Tussen mijn mama’s en mij 
    Tussen mijn papa’s en mij 

    lees meer www.villapinedo.nl
  • Sjpruut Sjop! 

    De plek waar (aanstaande) ouders van Heerlen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken babyspullen kunnen krijgen, maar ook terecht kunnen om andere ouders te ontmoeten, voor een luisterend oor of voor advies! 

    lees meer www.sjpruut.nl

Compassiegroep (adres na contact)

Cwartier, Beekstraat, Weert, Nederland

Familie Huiskamer

Markt 35, Geleen, Nederland

Mama Café Venray

Bibliotheek Venray, Merseloseweg 59, 5801 CC Venray, Nederland

Mamacafé Roermond (zie website voor wisselende locatie)

Roermond, Nederland

Moedige moeders

MFC 't Paradies, Munsterstraat, Roermond, Nederland

Moedige moeders

Stichting Dorpshuis Vaesrade, Servatiusstraat 10A, Vaesrade, Nederland

Moedige Moeders

Weert, Nederland

Ouders voor Ouders

Rijksweg Zuid 252B, Geleen, Nederland

Ouders voor Ouders

Galjoenweg 64, Maastricht, Nederland

Sjpruutcafé Broederhuis

Kerkraderweg 9, Heerlen, Nederland

Sjpruutcafé Paulus

Olmstraat 1, Heerlen, Nederland

Sjpruutcafé The Break

Schandelermolenweg 24, Heerlen, Nederland

Sjpruutcafé The Flash

Vullingsweg 167, Heerlen, Nederland

Sjpruutcafé The Max

Kastanjelaan 140, Hoensbroek, Nederland

Spreekuur Ouders voor Ouders

Onderstestraat 35, Valkenburg, Nederland

Spreekuur Ouders voor Ouders

Azamonstraat 26, Maastricht, Nederland

Young and Moms

Eisenhowerstraat 724, Sittard, Nederland

vind een groep