• Hoofdpijn

Hoofdpijn is een zeer veel voorkomende klacht die verschillende oorzaken kan hebben. Er zijn verschillende typen pijn, van kloppende tot stekende, bonkende, zeurende of drukkende hoofdpijn. Het type pijn en de intensiteit ervan varieert per persoon en soort hoofdpijn. Veelvoorkomende soorten hoofdpijn zijn spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn, migraine, cervicogene hoofdpijn en hoofdpijn door medicijngebruik.  

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

Oorzaken van hoofdpijn 

Vaak is het lastig om de oorzaak van hoofdpijn vast te stellen. Het is wel bekend dat de uiteinden van de 5e hersenzenuw, ook wel de nervus trigeminus genoemd of driekoppige aangezichtszenuw, een belangrijke rol kunnen spelen bij het ontstaan van hoofdpijn. 

Deze zenuw heeft 3 vertakkingen die ‘door’ het gezicht lopen: 1 over het hoofd langs de oogkas, 1 langs de bovenkaak en de neus en 1 langs de onderkaak en de kin. De 3 uiteinden daarvan komen samen in een soort zenuwknoop die tussen de schedelbasis en de hersenen ligt. Op dat punt komen gevoelssignalen binnen. Dus ook pijn. Vanaf de plek van deze zenuwknoop verbindt deze driekoppige aangezichtszenuw zich met bloedvaten aan de onderkant van de hersenen en in de hersenvliezen en met zenuwen die prikkels doorgeven naar de hersenstam. Van daaruit gaat het verder naar de hersenschors. Dit is een lange weg, die dus ook pijnlijk kan zijn. De wetenschap staat echter niet stil. Er wordt nog altijd onderzoek gedaan naar de mogelijke oorzaken van hoofdpijn. 

In het geval van spanningshoofdpijn (of aspecifieke hoofdpijn) is de oorzaak niet duidelijk. Vroeger werd gedacht dat het veroorzaakt wordt door mentale of lichamelijke spanning, maar dit blijkt niet zo te zijn. Wel kunnen deze factoren de hoofdpijn verergeren. Soms wordt hoofdpijn veroorzaakt door overgevoeligheid voor bepaalde prikkels, zoals hormonale veranderingen. Dit gebeurt bij hoofdpijnaanvallen door migraine. Bij het ontstaan van clusterhoofdpijn zou het kunnen dat druk op de 5e hersenzenuw een rol speelt, dit is echter niet aangetoond. Ook speelt erfelijke aanleg vaak een rol bij het krijgen van hoofdpijn. 

Organisaties & websites

  • Care4migraine

    Meer grip op migraine: je vindt hier informatie, ervaringsverhalen en handvatten over (leven met) migraine.

    lees meer care4migraine.nl
  • Hoofdpijnnet

    Hoofdpijnnet is een patiëntenvereniging die streeft naar een wereld waarin hoofdpijn niet langer je dagelijkse leven bepaalt.

    Voor mensen met hoofdpijn wil Hoofdpijnnet een veilige plek zijn waar je je begrepen voelt, antwoorden en ideeën vindt en up-to-date blijft. Een plek die je weer perspectief biedt en je op weg helpt.

    lees meer hoofdpijnnet.nl

Anders & tips

  • Clusterhoofdpijn

    Clusterhoofdpijn is een heftige, stekende pijn die in aanvallen komt. De pijn zit vaak rondom één van je ogen. Maar het kan zijn dat ook andere delen van je hoofd pijn doen. Omdat de pijn zo erg is, is het lastig om stil te blijven zitten. 

    lees meer www.hersenstichting.nl

Films & video's


Geen groepen gevonden

Ken jij een groep? Laat het ons dan weten!

meld een groep aan