• Ziekte van Lyme

Als een besmette teek je bijt, dan kun je de ziekte van Lyme krijgen. Dit kan leiden tot allerlei klachten, zoals een scheef gezicht, een pijnlijke arm of been, of een hersenvliesontsteking. Neuroborreliose (ziekte van Lyme) heeft verschillende kenmerken. Niet iedereen krijgt dezelfde klachten. En het kan zijn dat je maar een paar van de kenmerken hebt.

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

Vroege kenmerken

Soms krijg je binnen een paar dagen tot weken na de tekenbeet last van klachten zoals:

  • Hoofdpijn
  • Een scheef gezicht
  • Pijnlijke armen en benen
  • Een stijve nek
  • Koorts en grieperig gevoel
  • Misselijkheid en overgeven
  • Een rode ring of vlek op de plek van de tekenbeet
  • Latere kenmerken: de klachten kunnen ook pas weken, maanden of jaren na de beet ontstaan. 

Je krijgt dan bijvoorbeeld last van:

  • Ernstige moeheid
  • Overprikkeling
  • Pijnlijke of zwakke spieren en gewrichten
  • Tintelingen en doof gevoel op je huid
  • Problemen met je hart, zoals hartkloppingen of pijn op je borst
  • Problemen met je evenwicht en een draaierig gevoel
  • Een scheef gezicht

Het kan zijn dat je klachten soms weken of jaren verdwijnen en daarna weer terugkomen.

Diagnose van neuroborreliose

In de eerste weken na de tekenbeet kun je klachten krijgen die lijken op griep. Soms ontstaat er een rode ring of vlek op de plek van de beet. De dagen erna verplaatst deze ring of vlek zich. Met deze klachten kom je vaak eerst bij de huisarts.

Maar je kunt ook later pas last krijgen van ergere klachten. Zoals een hersenvliesontsteking of een verlamming. Soms ontstaan deze klachten zo laat dat je je niet meer kunt herinneren dat je gebeten bent door een teek.

De huisarts kan je doorverwijzen naar een speciale arts in het ziekenhuis: een neuroloog. Die zal je vragen stellen over je klachten en je bloed onderzoeken.

Bron: https://www.hersenstichting.nl/hersenaandoeningen/neuroborreliose-ziekte-van-lyme/

Anders & tips

  • Keuzewijzer Hersenletsel Limburg

    De keuzewijzer helpt u om passende zorg en ondersteuning te vinden omdat u vragen heeft over hoe nu verder met hersenletsel. Het maakt niet uit hoe lang geleden het hersenletsel is opgetreden: vragen, maar ook oplossingen, kunnen er altijd zijn. Deze keuzewijzer is gemaakt voor Limburg.

    lees meer www.keuzewijzerhersenletsel.nl

Boeken & artikelen

  • Ankertjes 349 | Willem Jacobs

    Dit Ankertje zet op een rij waar het bij Lyme om gaat. Wat is het voor ziekte, waarom krijg je het en hoe kom je er vanaf? Hoe kun je Lyme natuurlijk behandelen? Wat doet het met je als mens?

    Heb je Lyme? Daar ben je mooi jarig mee. Als zo’n geniepig kruipertje zich eenmaal ik je huid heeft vastgezet, kan dat zomaar je leven veranderen. Wat een op de vier teken is besmet met Lyme. En als het tegen zit, wordt Lyme chronisch. Dan is het geen gewone infectie meer, maar een ‘multisysteemziekte’. Wat kun je het beste doen na een tekenbeet en als die rode plek verschijnt? Wat is wijs en verstandig als antibiotica van de huisarts niet helpen? Dit boekje zet op een rij waar het bij Lyme om gaat. Wat is het voor een ziekte, waarom krijg je het en hoe kom je er vanaf? Welke testen zijn (niet) goed? Wat zijn de voor- en nadelen van antibiotica? Hoe kun je Lyme natuurlijk behandelen? Wat zijn de onbekende achtergronden van Lyme en wat doet het met je als mens?

    lees meer
  • Komt een dokter bij de dokter | Jolien Plantinga

    Jarenlang wisselde Jolien Plantinga haar werk als huisarts af met het maken van avontuurlijke reizen. De afgelopen twee jaar beleefde zij echter een totaal andere tocht. Getroffen door de ziekte van Lyme maakte ze noodgedwongen, als een soort Alice in Wonderland, een reis door de gezondheidszorg. Hoewel Plantinga in 2004 genezen leek van Lyme, keert de ziekte in 2019 in alle hevigheid terug. Zij ontdekt hoe moeilijk het voor artsen is om echt te luisteren naar wat de patiënt vertelt. Ook loopt ze aan tegen de vooroordelen die er over de ziekte van Lyme bestaan. Lijden aan een ziekte waar nog veel onbeantwoorde vragen over zijn, brengt haar op een moeilijk begaanbare weg. Op zoek naar zingeving in tijden van stilstand deelt ze in dit boek haar observaties en vragen, zowel vanuit het perspectief van de dokter als dat van de patiënt. Ook blikt zij terug op haar eigen functioneren als huisarts. Welke van de inzichten die ze nu gekregen heeft als patiënt bracht zij in praktijk als huisarts?

    lees meer
  • Lymeziekte | Joppe Hovius

    De laatste decennia is er een opmerkelijke stijging van het aantal tekenbeten en van het aantal mensen bij wie de ziekte van Lyme wordt geconstateerd. Van alle infectieziekten is de ziekte van Lyme een van de meest complexe, onder andere door het feit dat een teek als tussengastheer optreedt, er tal van gewervelde dieren (vogels, knaagdieren, hoefdieren) bij de overdracht van de bacterie betrokken zijn en er niet één, maar diverse verwante bacteriën de ziekte kunnen veroorzaken. Daarnaast zijn diagnostiek en behandeling soms specialistisch maatwerk. In Lymeziekte is de meest actuele kennis over de ziekte verzameld. Niet alleen de medische aspecten van de ziekte worden belicht, maar ook de biologische en de ecologische aspecten van de teek en zijn gastheren. De meest voorkomende vragen worden beantwoord, zoals: hoe groot is de kans op besmetting na een tekenbeet, welke risico’s loop je zonder behandeling, kun je een tekenbeet hebben gehad zonder het te merken, hoe vaak gaat een infectie over in een chronische ziekte en wat zijn de richtlijnen – en maatwerk – bij de behandeling.

    lees meer
  • Wonder | Anniek Reijmer

    Doc kijkt me aan en zegt: ‘Jeetje meisje, het is een wonder dat jij hier nog zit. Met deze waardes was het aannemelijker geweest dat je hart ermee gestopt was.’ BAM! Die komt binnen. Precies wat ik al maanden gevoeld en aangegeven heb. Het gaat niet goed, mijn lichaam gaat binnenkort zeggen dat het er klaar mee is.’ Als Anniek 19 is, wordt ze heel erg ziek. Niemand snapt wat er aan de hand is. Als jaren later wordt ontdekt dat ze de ziekte van Lyme heeft, is haar zenuwstelsel al aangetast en helpen antibiotica niet meer. Op haar 25ste ligt Anniek de hele dag in een donkere, stille kamer, nauwelijks meer in staat om te bewegen of te praten. Ze is op. Dat ze haar grote steun en toeverlaat heeft verloren bij de ramp met de MH17, maakt haar situatie alleen maar nóg erger. Maar dan begint een wonder dat nog altijd voortduurt. Met financiële steun van familie, vrienden en volslagen onbekenden gaat Anniek naar een Amerikaanse kliniek, waar de neerwaartse spiraal eindelijk wordt gestopt. Vanaf dat moment pakt ze langzaam weer stukjes van haar leven terug. Acht jaar later slaagt ze cum laude voor een coachopleiding en droomt ze voorzichtig van een toekomst waarin ze haar verhaal kan inzetten om anderen te helpen en te laten zien dat er, zelfs in de donkerste kamer, hoop is.

    lees meer

Films & video's

  • Door de ziekte van Lyme is het leven van Martijn enorm veranderd

    Hij is een ‘schim’ van wat hij was. Sinds hij in 2014 besmet raakte door een tekenbeet, beheerst de ziekte van Lyme het leven van Martijn de Vries (43) uit Schijndel. “Zo actief en vanzelfsprekend als het leven was, is het niet meer.” Zijn dringende advies aan iedereen die er op mooie zomerse dagen opuit trekt: “Controleer jezelf en elkaar als je thuiskomt op mogelijke teken.”

    lees meer www.youtube.com
  • Gijs heeft Lyme

    Voor 98 van de 100 mensen loopt een beet van een teek zonder problemen af, maar twee procent loopt de ziekte van Lyme op. Een van die mensen is de 20-jarige Gijs van Kessel, wiens leven voorgoed is veranderd door de diagnose. Aan RTV Utrecht vertelt hij zijn verhaal.

    lees meer www.youtube.com
  • Hoe herken je de ziekte van Lyme?

    Hoe herken je of je de ziekte van Lyme hebt? En hoe groot is de kans om de lymeziekte te krijgen?

    lees meer www.youtube.com
  • Tekenbeten en ziekte van Lyme

    Je krijgt de ziekte van Lyme als je door een besmette teek wordt gebeten. In deze video vertellen we hoe je een besmetting herkent, maar vooral hoe je dit voorkomt.

    lees meer www.youtube.com
  • Zo verwoestte Lyme het leven van Anniek

    Ze is 19 jaar wanneer ze doodziek terugkomt van haar vakantie in Mexico, Anniek Reijmer uit Doetinchem. Ze belandt in een medische molen en artsen weten niet wat er met haar aan de hand is. Tot ze in 2012 haar bloed opstuurt naar een lab in Duitsland. Ze blijkt de ziekte van lyme te hebben. Anniek leek ten dode opgeschreven, maar elf jaar later gaat het goed met haar en beschrijft ze haar bijzondere verhaal in een boek.

    lees meer www.youtube.com

Communities

  • Lymevereniging - Facebook

    De Lymevereniging zet zich in voor Voorlichting, Belangenbehartiging en Lotgenotencontacten ten behoeve van haar leden. Individuele vragen van leden worden zo goed mogelijk beantwoord of doorverwezen naar hiervoor aangewezen instanties. Waar nodig en mogelijk zal de Lymevereniging mensen daarbij actief ondersteunen.

    lees meer www.facebook.com
  • Lymevereniging - Instagram

    lees meer www.instagram.com
  • Lymevereniging - LinkedIn

    De Lymevereniging is dé belangenorganisatie voor lymepatiënten. Samen maken we het verschil! Nu ook op LinkedIn!

    lees meer www.linkedin.com

Geen groepen gevonden

Ken jij een groep? Laat het ons dan weten!

meld een groep aan