• Alzheimer

Alzheimer is een progressieve ziekte. De ziekte neemt steeds verder toe en beschadigt steeds meer hersencellen. Iemand met de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie kan dingen steeds minder goed onthouden en begrijpen. Hij krijgt ook meer moeite met communiceren en redeneren. Hoe de ziekte precies verloopt verschilt per persoon. Ook hoe iemand de ziekte ervaart is heel persoonlijk.

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

of vind een groep

Vroege fase Alzheimer

In de vroege fase van de ziekte van Alzheimer ziet men heel kleine veranderingen in het gedrag of de capaciteiten van de persoon. Vaak valt het als eerste op dat de persoon recente gebeurtenissen vergeet.

Middenfase Alzheimer

In de middenfase worden de veranderingen duidelijker. De persoon heeft bijvoorbeeld meer hulp nodig bij dagelijkse bezigheden zoals eten, wassen en aankleden. Ook zal hij steeds meer vergeten, dingen gaan herhalen en moeite krijgen om mensen te herkennen. 

Laatste fase Alzheimer

In dit stadium heeft de persoon nog meer hulp nodig. Geleidelijk wordt hij volledig afhankelijk van anderen. Het geheugenverlies is groot: de persoon kan bekende voorwerpen, mensen of plekken niet meer herkennen.

Bron: https://www.alzheimer-nederland.nl/dementie/soorten-vormen/ziekte-van-alzheimer/fases  

(Het verloop van alzheimer in fases, z.d.)

Organisaties & websites

 • Alzheimer Nederland

  Samen met mensen met dementie, mantelzorgers, familieleden, medewerkers, vrijwilligers, onderzoekers, collectanten en donateurs, werken wij aan een beter leven mét dementie en een toekomst zónder dementie. En dat moet ook. Dementie is één van de grootste uitdagingen van deze tijd. Het aantal mensen met dementie groeit. Steeds meer mensen moeten samen met hun dierbaren op zoek naar nieuwe manieren van leven. Wij zijn er voor jou!

  lees meer www.alzheimer-nederland.nl

Films & video's

 • Iris

  De film vertelt het verhaal van de Britse filosofe en schrijfster Iris Murdoch. Als jonge professor aan Oxford krijgt ze een relatie met professor John Bayley. Bayley vertelt hoe hij Iris 40 jaar geleden ontmoette, hoe hun leven er uit zag, en welke verwoestende effecten de ziekte van Alzheimer op haar hadden.

  lees meer www.youtube.com
 • Longing for Yesterday

  lees meer vimeo.com
 • Still Alice

  Alice Howland, gelukkig getrouwd en moeder van drie volwassen kinderen, is een gerenommeerd hoogleraar taalkunde aan Harvard. Ze krijgt een enorme schok te verduren als de ziekte van Alzheimer bij haar wordt vastgesteld en ze beseft dat haar zorgvuldig opgebouwde leven drastisch zal veranderen. Langzaam maar zeker begint ze de regie over haar eigen wereld te verliezen, terwijl de onderlinge banden binnen de familie steeds meer onder druk komen te staan. Een beangstigend, hartverscheurend en inspirerend portret over een onafhankelijke, sterke vrouw die worstelt om verbonden te blijven met de persoon die ze ooit was.

  lees meer www.youtube.com
 • The Father

  lees meer

Boeken & artikelen

 • Ma | Hugo Borst

  Hartverscheurend boek van Hugo Borst over zijn dementerende moeder, liefdevol en met veel gevoel geschreven. Hugo Borst vindt ‘mantelzorger’ een raar woord, maar hij is het wel. Al drie jaar verzorgt hij zijn zesentachtigjarige moeder, die aan dementie lijdt. Op ontroerende en vaak geestige wijze schrijft hij over de ingrijpende gevolgen van haar aftakelende geest. Ook beschrijft hij hoe de onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis verloopt. Intussen haalt hij herinneringen op aan zijn jeugd en aan zijn moeder in betere tijden. Ma is een liefdevol en prachtig geschreven portret van een moeder en haar zoon.

  lees meer

Cursussen

 • Partners in Balans

  Het online programma Partner in Balans is voor iedereen die een naaste is van iemand met dementie of de ziekte van Parkinson. Partner in Balans is gericht op het behouden van een gezonde balans in het dagelijks leven. Hoe kan een naaste enerzijds toekomen aan eigen behoeften en gezond blijven en anderzijds omgaan met veranderingen, onzekerheden en geleidelijke toename van zorg.

  lees meer www.partnerinbalans.nl

Alzheimer Café

MFC Sanderbout "Ónger de 2 Tores", Bremstraat, Sittard, Nederland

Alzheimer Café Amstenrade

De Gijselaar 10, 6436 AX Amstenrade, Nederland

Alzheimer Café Leudal

Zorgcentrum Beek en Bos, L'unionlaan 1, 6093 GE Heythuysen, Nederland

Alzheimer Café Maasgouw

De Herberg, Sintelstraat 23, 6051 BL Maasbracht, Nederland

Alzheimer Café Parkstad

Piet Malherbestraat 2, 6417 ZA Heerlen, Nederland

Alzheimer Café Roerdalen

Trefpunt Apollo, Apollolaan 2, 6074 EH Melick, Nederland

Alzheimer Café Roermond

Knevelsgraafstraat 21, 6041 GP Roermond, Nederland

Alzheimer Café Vaals

Bloemendalstraat 148, 6291 CM Vaals, Nederland

Alzheimer Café Weert

Wilhelminasingel 250, Weert, Nederland

Alzheimercafe Stein

WZC Moutheuvel, Heerstraat-Centrum 45, 6171 HS Stein, Nederland

Breincafé Baarlo

Pastoor Geenenstraat 64, 5991 BJ Baarlo, Nederland

Breincafé Horn

Van Horneplein 3, 6085 CZ Horn, Nederland

Breincafé Horn

Van Horneplein 3, 6085 CZ Horn, Nederland

Breincafé Maastricht

Symphoniesingel 60, 6218 AA Maastricht, Nederland

Breincafé Parkstad

Caspar Sprokelstraat 4, 6461 EA Kerkrade, Nederland

Breincafé Weert

Keenter Hart, Sint Jozefskerkplein 3, 6006 ZH Weert, Nederland

Breintrein Echt

Bandertlaan 13, 6101 LZ Echt, Nederland

Onvergetelijke Kookclub

Schakelweg 4, 6411 NX Heerlen, Nederland

Partnergespreksgroep dementie

Vogelsbleek 1, Weert, Nederland

vind een groep