• Alzheimer

Alzheimer is een progressieve ziekte. De ziekte neemt steeds verder toe en beschadigt steeds meer hersencellen. Iemand met de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie kan dingen steeds minder goed onthouden en begrijpen. Hij krijgt ook meer moeite met communiceren en redeneren. Hoe de ziekte precies verloopt verschilt per persoon. Ook hoe iemand de ziekte ervaart is heel persoonlijk.

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

of vind een groep

Vroege fase Alzheimer

In de vroege fase van de ziekte van Alzheimer ziet men heel kleine veranderingen in het gedrag of de capaciteiten van de persoon. Vaak valt het als eerste op dat de persoon recente gebeurtenissen vergeet.

Middenfase Alzheimer

In de middenfase worden de veranderingen duidelijker. De persoon heeft bijvoorbeeld meer hulp nodig bij dagelijkse bezigheden zoals eten, wassen en aankleden. Ook zal hij steeds meer vergeten, dingen gaan herhalen en moeite krijgen om mensen te herkennen. 

Laatste fase Alzheimer

In dit stadium heeft de persoon nog meer hulp nodig. Geleidelijk wordt hij volledig afhankelijk van anderen. Het geheugenverlies is groot: de persoon kan bekende voorwerpen, mensen of plekken niet meer herkennen.

Bron: https://www.alzheimer-nederland.nl/dementie/soorten-vormen/ziekte-van-alzheimer/fases  

(Het verloop van alzheimer in fases, z.d.)

Organisaties & websites

  • Alzheimer Nederland

    Samen met mensen met dementie, mantelzorgers, familieleden, medewerkers, vrijwilligers, onderzoekers, collectanten en donateurs, werken wij aan een beter leven mét dementie en een toekomst zónder dementie. En dat moet ook. Dementie is één van de grootste uitdagingen van deze tijd. Het aantal mensen met dementie groeit. Steeds meer mensen moeten samen met hun dierbaren op zoek naar nieuwe manieren van leven. Wij zijn er voor jou!

    lees meer www.alzheimer-nederland.nl
  • Alzheimercentrum Limburg

    Het Alzheimer Centrum Limburg is een samenwerkingsverband tussen diverse gezondheidszorginstellingen in Limburg en de Universiteit Maastricht.

    Binnen het Alzheimer Centrum Limburg (ACL) maken we ons sterk voor een beter leven voor mensen met dementie en hun naasten. Hiervoor maken we op unieke wijze een koppeling tussen vooraanstaand klinisch onderzoek, hoogwaardige patiëntenzorg en innovatieve maatschappelijke projecten. Ons leidend principe is dat de mens met dementie centraal staat en dat de resultaten van ons werk moeten leiden tot nieuwe inzichten waar mensen met dementie, hun naasten en de maatschappij baat bij hebben.

    lees meer www.alzheimercentrumlimburg.nl
  • Dementie.nl

    Alles over omgaan en leven met dementie

    lees meer www.dementie.nl
  • Expertisecentrum Hersenletsel Limburg

    Het Expertisecentrum Hersenletsel Limburg of EHL is een samenwerkingsverband tussen Maastricht University (Faculty of Psychology and Neuroscience), het Maastricht Universitair Medisch Centrum, regionale patiëntenorganisaties en alle zes Limburgse ziekenhuizen. Het doel is om de kwaliteit van leven van mensen met hersenletsel te bevorderen door het verkrijgen, toepassen en verspreiden van kennis.

    lees meer www.hersenletsellimburg.nl
  • Keuzewijzer Hersenletsel Limburg

    De keuzewijzer helpt u om passende zorg en ondersteuning te vinden omdat u vragen heeft over hoe nu verder met hersenletsel. Het maakt niet uit hoe lang geleden het hersenletsel is opgetreden: vragen, maar ook oplossingen, kunnen er altijd zijn. Deze keuzewijzer is gemaakt voor Limburg.

    lees meer www.keuzewijzerhersenletsel.nl
  • Samen vooruit met dementie

    Een gids om te leven met dementie

    lees meer samenvooruitmetdementie.nl

Boeken & artikelen

  • Bij mij doet je ze dat nooit | Barbara Oppelaar

    Als dementie je leven binnenwandelt, lijken er twee werelden te ontstaan: die van degene die lijdt aan dementie en die van de mensen die daar dichtbij staan. Mensen die een persoonlijke of professionele relatie hebben met degene met dementie. Hoe verder het ziekteproces vordert, hoe meer die twee werelden van elkaar verwijderd lijken te raken. Langzaamaan verlies je het contact, raak je elkaar kwijt. Recht evenredig met het verdriet dat daarmee gepaard gaat, groeit vaak ook het onbegrip. Wat als je vader je soms slaat? Wat als die mevrouw steeds aangeeft dat ze naar huis wil? Wat als ze maar blijft vragen om haar man, van wie je weet dat hij vorige maand is overleden? Wat als… Het is soms zo moeilijk. Toch zijn er mogelijkheden om gedrag dat onbegrijpelijk lijkt beter te begrijpen. Er zijn manieren, sleutels, om het contact daadwerkelijk te verbeteren. Bij mij doet ze dat nooit is een praktisch en optimistisch boek waarin je leest hoe je met behulp van eenvoudige sleuteltjes de kwaliteit van leven van mensen met dementie (en dat van jezelf) kunt verbeteren. Soms zal een sleutel passen, soms ook niet. De sleutel kan vandaag niet passen, maar morgen wel. Het echte contact met mensen met dementie is vaak kortstondig. Toch is dat ene moment waarin je elkaar weer vindt ongelooflijk waardevol. Voor jou, maar zeker ook voor degene bij wie het brein niet meer goed functioneert. Het boek, gebaseerd op wekelijkse blogs, is bedoeld als steun in de rug voor partners, mantelzorgers en iedereen die werkzaam is in de zorgsector.

    lees meer
  • Dementie op jonge leeftijd | Annemie Janssens

    Wat we dementie noemen, omvat een complex geheel aan ziektes, symptomen, behandelingen en verschijningsvormen. Mensen met dementie op jonge leeftijd vormen hierin een aparte groep met specifieke problemen en uitdagingen. Toch worden ze vaak over het hoofd gezien, en worden ook gezin, vrienden en zorgverleners na de diagnose met vele vragen geconfronteerd.

    lees meer
  • Ma | Hugo Borst

    Hartverscheurend boek van Hugo Borst over zijn dementerende moeder, liefdevol en met veel gevoel geschreven. Hugo Borst vindt ‘mantelzorger’ een raar woord, maar hij is het wel. Al drie jaar verzorgt hij zijn zesentachtigjarige moeder, die aan dementie lijdt. Op ontroerende en vaak geestige wijze schrijft hij over de ingrijpende gevolgen van haar aftakelende geest. Ook beschrijft hij hoe de onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis verloopt. Intussen haalt hij herinneringen op aan zijn jeugd en aan zijn moeder in betere tijden. Ma is een liefdevol en prachtig geschreven portret van een moeder en haar zoon.

    lees meer
  • Zorgen van een mantelzorger | Anne Margriet Pot

    ‘Zorgen van een mantelzorger’ van Anne Margriet Pot is een persoonlijk en deskundig boek over de dagelijkse dilemma’s waarmee een mantelzorger te maken krijgt. De auteur geldt wereldwijd als een deskundige op het gebied van langdurige zorg en dementie. Toen haar eigen moeder dementie kreeg en haar vader een ernstig herseninfarct, werd zij op een nog heel andere manier geconfronteerd met mantelzorg en ziekte. Anne Margriet Pot neemt de lezer mee op haar zoektocht om ‘het goede’ te doen. De bespreking van elk dilemma is gekoppeld aan een actueel thema in de ouderenzorg.

    lees meer

Anders & tips

  • Breinspoken

    Voor kinderen met een vader of moeder met dementie. Hier vind je wat je wilt weten over dementie. Ook hoe het voor jou is en wat jij kunt doen. Laat je leiden door het Breinspookje, die legt het uit. Bekijk de site alleen of samen met iemand die je vertrouwt.

    lees meer breinspoken.nl
  • Keuzewijzer Hersenletsel Limburg

    De keuzewijzer helpt u om passende zorg en ondersteuning te vinden omdat u vragen heeft over hoe nu verder met hersenletsel. Het maakt niet uit hoe lang geleden het hersenletsel is opgetreden: vragen, maar ook oplossingen, kunnen er altijd zijn. Deze keuzewijzer is gemaakt voor Limburg.

    lees meer www.keuzewijzerhersenletsel.nl

Films & video's

  • Iris

    De film vertelt het verhaal van de Britse filosofe en schrijfster Iris Murdoch. Als jonge professor aan Oxford krijgt ze een relatie met professor John Bayley. Bayley vertelt hoe hij Iris 40 jaar geleden ontmoette, hoe hun leven er uit zag, en welke verwoestende effecten de ziekte van Alzheimer op haar hadden.

    lees meer www.youtube.com
  • Liefsteling

    Het liefdesstel Hetty (76) en Jeanne (91) gaat dansend door het leven. Hun kleurrijke bestaan verandert als dementie grip krijgt op Jeanne. Hetty komt voor een dilemma te staan: moet ze, ondanks de weerstand van Jeanne, hulp toelaten?

    lees meer npo.nl
  • Longing for Yesterday

    lees meer vimeo.com
  • Still Alice

    Alice Howland, gelukkig getrouwd en moeder van drie volwassen kinderen, is een gerenommeerd hoogleraar taalkunde aan Harvard. Ze krijgt een enorme schok te verduren als de ziekte van Alzheimer bij haar wordt vastgesteld en ze beseft dat haar zorgvuldig opgebouwde leven drastisch zal veranderen. Langzaam maar zeker begint ze de regie over haar eigen wereld te verliezen, terwijl de onderlinge banden binnen de familie steeds meer onder druk komen te staan. Een beangstigend, hartverscheurend en inspirerend portret over een onafhankelijke, sterke vrouw die worstelt om verbonden te blijven met de persoon die ze ooit was.

    lees meer www.youtube.com
  • The Father

    lees meer

Cursussen

  • Partners in Balans

    Het online programma Partner in Balans is voor iedereen die een naaste is van iemand met dementie of de ziekte van Parkinson. Partner in Balans is gericht op het behouden van een gezonde balans in het dagelijks leven. Hoe kan een naaste enerzijds toekomen aan eigen behoeften en gezond blijven en anderzijds omgaan met veranderingen, onzekerheden en geleidelijke toename van zorg.

    lees meer www.partnerinbalans.nl

Alzheimer Café

MFC Sanderbout "Ónger de 2 Tores", Bremstraat, Sittard, Nederland

Alzheimer Café Amstenrade

De Gijselaar 10, 6436 AX Amstenrade, Nederland

Alzheimer Café Leudal

Zorgcentrum Beek en Bos, L'unionlaan 1, 6093 GE Heythuysen, Nederland

Alzheimer Café Maasgouw

De Herberg, Sintelstraat 23, 6051 BL Maasbracht, Nederland

Alzheimer Café Parkstad

Piet Malherbestraat 2, 6417 ZA Heerlen, Nederland

Alzheimer Café Roerdalen

Trefpunt Apollo, Apollolaan 2, 6074 EH Melick, Nederland

Alzheimer Café Roermond

Knevelsgraafstraat 21, 6041 GP Roermond, Nederland

Alzheimer Café Vaals

Bloemendalstraat 148, 6291 CM Vaals, Nederland

Alzheimer Café Weert

Wilhelminasingel 250, Weert, Nederland

Alzheimer trefpunt Heuvelland

Rosstraat 5, Gulpen, Nederland

Alzheimercafe Stein

WZC Moutheuvel, Heerstraat-Centrum 45, 6171 HS Stein, Nederland

Breincafé Baarlo

Pastoor Geenenstraat 64, 5991 BJ Baarlo, Nederland

Breincafé Horn

Van Horneplein 3, 6085 CZ Horn, Nederland

Breincafé Horn

Van Horneplein 3, 6085 CZ Horn, Nederland

Breincafé Maastricht

Symphoniesingel 60, 6218 AA Maastricht, Nederland

Breincafé Parkstad

Caspar Sprokelstraat 4, 6461 EA Kerkrade, Nederland

Breincafé Roermond

Wijkgebouw De Vlonder, Florasingel 38, 6043 WD Roermond, Nederland

Breincafé Sittard

Wielewaalstraat 1, 6135 EN Sittard, Nederland

Breincafé Weert

Keenter Hart, Sint Jozefskerkplein 3, 6006 ZH Weert, Nederland

Breintrein Echt

Bandertlaan 13, 6101 LZ Echt, Nederland

Onvergetelijke Kookclub

Schakelweg 4, 6411 NX Heerlen, Nederland

Partnergespreksgroep dementie

Vogelsbleek 1, Weert, Nederland

vind een groep