"Ik was niet van plan om op te geven"
lees meerWanneer je hoofd een flinke klap krijgt, kunnen je hersenen beschadigd raken. Bijvoorbeeld tijdens een ongeluk, of bij een vechtpartij.
Er zijn 2 soorten traumatisch hersenletsel:
"Ik was niet van plan om op te geven"
lees meerKenmerken van traumatisch hersenletsel
Bij traumatisch hersenletsel horen verschillende kenmerken. Deze duren bij een hersenschudding vaak korter dan bij een hersenkneuzing. Ook zijn de klachten bij een hersenschudding meestal minder zwaar.
Direct na het hersenletsel kun je last hebben van de volgende klachten:
In de periode na het hersenletsel kun je last krijgen van andere klachten:
Bij een hersenkneuzing heb je vaak nog zwaardere klachten. Sommige lichaamsdelen doen het bijvoorbeeld niet meer, of je kunt niet goed meer zien. Ook kun je moeite hebben met het begrijpen van dingen.
Bron: https://www.hersenstichting.nl/hersenaandoeningen/niet-aangeboren-hersenletsel/
(Hersenstichting, 2022)
Op Platform NAH vind je persoonlijke verhalen van mensen met NAH (niet aangeboren hersenletsel). Mensen met NAH (of hun omgeving) hebben veel interessante en inspirerende verhalen te vertellen en ook duidelijk behoefte aan het lezen van verhalen van andere hersenletsel helden.
Manon tekent en schrijft herkenbaar en met veel humor over wat hersenletsel allemaal teweeg brengt. Haar stripblogs hebben al enkele jaren veel succes bij lotgenoten, hun naasten en professionals.
Manon is 21 als ze hersenletsel oploopt op het voetbalveld. Het zet alles in haar leven op z’n kop. Studeren kan niet meer. Ze begint met tekenen, over haar revalidatie en over haar dagelijks leven met niet-aangeboren hersenletsel. Haar stripblogs verschijnen op de website van Hersenletsel-uitleg en zijn een groot succes. Niet zo gek, want Manon tekent en schrijft herkenbaar en met veel humor over wat hersenletsel allemaal teweeg brengt. Lotgenoten vinden er herkenning in. Naasten begrijpen beter wat hersenletsel inhoudt. Professionals kunnen leren er iets van. Een boek dat iedereen moet lezen die met hersenletsel te maken heeft!
Het boek ‘Een lepel in de soep’ biedt een handreiking aan mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH). En zeker ook aan de naasten van iemand met NAH, zoals verwanten, mantelzorgers en vrijwilligers. NAH is hersenletsel dat gedurende het leven ontstaat. Jaarlijks overkomt het meer dan honderdduizend Nederlanders. Na hersenbeschadiging, licht of zwaar, wordt niemand meer de persoon die hij of zij was. Iedereen met hersenletsel heeft veranderingen in functioneren. Lang niet altijd in bewegen, maar wel in denken en emoties. Die veranderingen variëren van subtiel tot ingrijpend.
Een beroerte, ongeluk, hartstilstand of hersenaandoening kan leiden tot blijvend hersenletsel. Ben je als gevolg van jouw hersenletsel vaak moe, vergeetachtig, snel boos of vind je het lastig je te concentreren? Heb je moeite met taal (afasie) of ondervind je problemen met seksualiteit en intimiteit?
Behandelprogramma Hersenz is er voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel in de chronische fase én hun naasten. Het behandelprogramma leert je omgaan met de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel. Ook is er aandacht voor verliesverwerking. Kijk voor meer informatie op de website van Hersenz, en kijk wat ze doen in jouw regio.
Breinlijn is een gratis landelijk loket waar je terecht kunt met alle vragen over hersenletsel. Een hersenletsel deskundige in jouw regio verwijst je naar passende zorg en ondersteuning.
Iedereen heeft behoefte aan aandacht en contact. Buddyzorg Limburg biedt sociaal- emotionele ondersteuning aan mensen, die door een ernstige chronische of levensbedreigende lichamelijke ziekte problemen ondervinden in het dagelijkse leven.
Geheugenhulp heeft een groot assortiment aan oplossingen voor de cognitieve problemen waar mensen tegenaan lopen. Voor iedereen die te maken heeft met een vorm van dementie, Parkinson, autisme, AD(H)D, NAH, syndroom van Down of iedere andere handicap waarbij zelfredzaamheid niet vanzelfsprekend is.
Kennissite gemaakt door professionals en ervaringsdeskundigen sámen. Erkend door zorgprofessionals en patiëntenorganisaties.
De patiëntenvereniging voor en door mensen met hersenletsel.
De Hersenstichting wil er voor iedereen zijn en – als het maar even kan – iedereen helpen. Onder andere door te zorgen dat mensen met een hersenaandoening kunnen meedoen in de samenleving.
Brein Trein is een trefpunt voor jonge mensen 18-45 jaar met een Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), hun partners, familieleden, vrienden en mantelzorgers. Ook professionele hulpverleners en andere geïnteresseerden zijn welkom.
Alles over leven, wonen en werken met hersenletsel
Je merkt pas hoe belangrijk je hersenen zijn wanneer je er beschadiging aan oploopt. Nee je ziet het (gelukkig) niet aan me, maar soms zou het zo fijn zijn als ik geen uitleg zou hoeven geven.
Op haar 34e kreeg filmmaker Lotje Sodderland een beroerte. In deze documentaire toont ze hoe ze herstelt en een nieuw leven probeert op te bouwen.
Pastoor Geenenstraat 64, 5991 BJ Baarlo, Nederland
Van Horneplein 3, 6085 CZ Horn, Nederland
Van Horneplein 3, 6085 CZ Horn, Nederland
Symphoniesingel 60, 6218 AA Maastricht, Nederland
Caspar Sprokelstraat 4, 6461 EA Kerkrade, Nederland
Keenter Hart, Sint Jozefskerkplein 3, 6006 ZH Weert, Nederland
Bandertlaan 13, 6101 LZ Echt, Nederland
Havikstraat 18, 6135 ED Sittard, Nederland
Venray, Nederland