• Traumatisch hersenletsel

Wanneer je hoofd een flinke klap krijgt, kunnen je hersenen beschadigd raken. Bijvoorbeeld tijdens een ongeluk, of bij een vechtpartij.

Er zijn 2 soorten traumatisch hersenletsel:

 1. Licht traumatisch hersenletsel: een hersenschudding

 1. Middelzwaar tot ernstig hersenletsel: een hersenkneuzing

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

of vind een groep
TODO

"Ik was niet van plan om op te geven" - Esmee

lees meer

Kenmerken van traumatisch hersenletsel 

Bij traumatisch hersenletsel horen verschillende kenmerken. Deze duren bij een hersenschudding vaak korter dan bij een hersenkneuzing. Ook zijn de klachten bij een hersenschudding meestal minder zwaar.  

Direct na het hersenletsel kun je last hebben van de volgende klachten: 

 • Je bent bewusteloos geweest 
 • Je bent in de war 

In de periode na het hersenletsel kun je last krijgen van andere klachten: 

 • Je vergeet dingen 
 • Je hebt hoofdpijn 
 • Je bent misselijk 
 • Je bent in de war 
 • Je bent erg moe 
 • Je bent prikkelbaar 

Bij een hersenkneuzing heb je vaak nog zwaardere klachten. Sommige lichaamsdelen doen het bijvoorbeeld niet meer, of je kunt niet goed meer zien. Ook kun je moeite hebben met het begrijpen van dingen. 

Bron: https://www.hersenstichting.nl/hersenaandoeningen/niet-aangeboren-hersenletsel/ 

(Hersenstichting, 2022) 

Anders & tips

 • Platform NAH

  Op Platform NAH vind je persoonlijke verhalen van mensen met NAH (niet aangeboren hersenletsel). Mensen met NAH (of hun omgeving) hebben veel interessante en inspirerende verhalen te vertellen en ook duidelijk behoefte aan het lezen van verhalen van andere hersenletsel helden.

  lees meer platformnah.com

Boeken & artikelen

 • Alles op z'n kop! | Manon de Koning

  Manon tekent en schrijft herkenbaar en met veel humor over wat hersenletsel allemaal teweeg brengt. Haar stripblogs hebben al enkele jaren veel succes bij lotgenoten, hun naasten en professionals.

  Manon is 21 als ze hersenletsel oploopt op het voetbalveld. Het zet alles in haar leven op z’n kop. Studeren kan niet meer. Ze begint met tekenen, over haar revalidatie en over haar dagelijks leven met niet-aangeboren hersenletsel. Haar stripblogs verschijnen op de website van Hersenletsel-uitleg en zijn een groot succes. Niet zo gek, want Manon tekent en schrijft herkenbaar en met veel humor over wat hersenletsel allemaal teweeg brengt. Lotgenoten vinden er herkenning in. Naasten begrijpen beter wat hersenletsel inhoudt. Professionals kunnen leren er iets van. Een boek dat iedereen moet lezen die met hersenletsel te maken heeft!

  lees meer
 • Een lepel in de soep | Hans van dam

  Het boek ‘Een lepel in de soep’ biedt een handreiking aan mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH). En zeker ook aan de naasten van iemand met NAH, zoals verwanten, mantelzorgers en vrijwilligers. NAH is hersenletsel dat gedurende het leven ontstaat. Jaarlijks overkomt het meer dan honderdduizend Nederlanders. Na hersenbeschadiging, licht of zwaar, wordt niemand meer de persoon die hij of zij was. Iedereen met hersenletsel heeft veranderingen in functioneren. Lang niet altijd in bewegen, maar wel in denken en emoties. Die veranderingen variëren van subtiel tot ingrijpend.

  lees meer

Organisaties & websites

 • Behandeling Hersenz (SGL)

  Een beroerte, ongeluk, hartstilstand of hersenaandoening kan leiden tot blijvend hersenletsel. Ben je als gevolg van jouw hersenletsel vaak moe, vergeetachtig, snel boos of vind je het lastig je te concentreren? Heb je moeite met taal (afasie) of ondervind je problemen met seksualiteit en intimiteit?

  Behandelprogramma Hersenz is er voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel in de chronische fase én hun naasten. Het behandelprogramma leert je omgaan met de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel. Ook is er aandacht voor verliesverwerking. Kijk voor meer informatie op de website van Hersenz, en kijk wat ze doen in jouw regio.

  lees meer hersenz.nl
 • Breinlijn

  Breinlijn is een gratis landelijk loket waar je terecht kunt met alle vragen over hersenletsel. Een hersenletsel deskundige in jouw regio verwijst je naar passende zorg en ondersteuning.

  lees meer www.breinlijn.nl
 • Buddyzorg Limburg

  Iedereen heeft behoefte aan aandacht en contact. Buddyzorg Limburg biedt sociaal- emotionele ondersteuning aan mensen, die door een ernstige chronische of levensbedreigende lichamelijke ziekte problemen ondervinden in het dagelijkse leven.

  lees meer www.sgl-zorg.nl
 • Geheugenhulp

  Geheugenhulp heeft een groot assortiment aan oplossingen voor de cognitieve problemen waar mensen tegenaan lopen. Voor iedereen die te maken heeft met een vorm van dementie, Parkinson, autisme, AD(H)D, NAH, syndroom van Down of iedere andere handicap waarbij zelfredzaamheid niet vanzelfsprekend is.

  lees meer www.geheugenhulp.nl
 • Hersenletsel Uitleg

  Kennissite gemaakt door professionals en ervaringsdeskundigen sámen. Erkend door zorgprofessionals en patiëntenorganisaties.

  lees meer www.hersenletsel-uitleg.nl
 • Hersenletsel.nl

  De patiëntenvereniging voor en door mensen met hersenletsel.

  lees meer www.hersenletsel.nl
 • Hersenstichting

  De Hersenstichting wil er voor iedereen zijn en – als het maar even kan – iedereen helpen. Onder andere door te zorgen dat mensen met een hersenaandoening kunnen meedoen in de samenleving.

  lees meer www.hersenstichting.nl
 • Stichting Brein Trein

  Brein Trein is een trefpunt voor jonge mensen 18-45 jaar met een Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), hun partners, familieleden, vrienden en mantelzorgers. Ook professionele hulpverleners en andere geïnteresseerden zijn welkom. 

  lees meer www.stichtingbreintrein.nl
 • Verder met hersenletsel

  Alles over leven, wonen en werken met hersenletsel

  lees meer www.verdermethersenletsel.nl

Blog

 • Ik ben niet mijn hersenletsel

  Je merkt pas hoe belangrijk je hersenen zijn wanneer je er beschadiging aan oploopt. Nee je ziet het (gelukkig) niet aan me, maar soms zou het zo fijn zijn als ik geen uitleg zou hoeven geven.

  lees meer platformnah.com

Films & video's

 • My beautiful broken Brain

  Op haar 34e kreeg filmmaker Lotje Sodderland een beroerte. In deze documentaire toont ze hoe ze herstelt en een nieuw leven probeert op te bouwen.

  lees meer www.netflix.com

Breincafé Baarlo

Pastoor Geenenstraat 64, 5991 BJ Baarlo, Nederland

Breincafé Horn

Van Horneplein 3, 6085 CZ Horn, Nederland

Breincafé Horn

Van Horneplein 3, 6085 CZ Horn, Nederland

Breincafé Maastricht

Symphoniesingel 60, 6218 AA Maastricht, Nederland

Breincafé Parkstad

Caspar Sprokelstraat 4, 6461 EA Kerkrade, Nederland

Breincafé Weert

Keenter Hart, Sint Jozefskerkplein 3, 6006 ZH Weert, Nederland

Breintrein Echt

Bandertlaan 13, 6101 LZ Echt, Nederland

Buddyzorg Limburg

Havikstraat 18, 6135 ED Sittard, Nederland

Lotgenotengroep NAH Venray

Venray, Nederland

vind een groep