Als er in de loop van je leven schade aan je hersenen ontstaat, dan heet dat niet-aangeboren hersenletsel (NAH). 

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

of vind een groep
TODO

"Ik was niet van plan om op te geven" - Esmee

lees meer

Vormen van niet-aangeboren hersenletsel 

Er bestaan twee soorten niet-aangeboren hersenletsel: traumatisch hersenletsel en niet-traumatisch hersenletsel. 

Traumatisch hersenletsel ontstaat door een klap tegen je hoofd. Dit zijn 2 vormen van traumatisch hersenletsel: 

Hersenschudding 

Door een hersenschudding kun je je misselijk, moe, duizelig of in de war voelen. Ook kun je hoofdpijn hebben, en moeite met onthouden en slapen. Meestal word je binnen een paar weken tot maanden weer helemaal beter. 

Hersenkneuzing 

De klachten van een hersenkneuzing lijken op die van een hersenschudding, maar gaan vaak niet meer weg. Er zijn vaak problemen met zien, begrijpen en onthouden. Ook kun je moeite hebben met het bewegen van een deel van je lichaam. 

Niet-traumatisch hersenletsel ontstaat door een proces in je lichaam. Dit zijn verschillende vormen van niet-traumatisch hersenletsel: 

Beroerte 

Door een beroerte kan één kant van je lichaam verlamd raken. Ook kun je problemen met praten, zien en onthouden krijgen.  

Hersentumor 

De meeste patiënten met een hersentumor hebben last van hoofdpijn en epilepsie. Ook hebben zij vaak problemen met zien, horen, voelen, bewegen en denken. 

Hersenvliesontsteking  

Hersenvliesontsteking ontstaat door een virus of bacterie. Je krijgt plots koorts, ernstige hoofdpijn en een stijve nek. Soms lukt het niet meer om wakker te blijven. Vaak ben je ook in de war of vergeet je dingen snel. 

Hersenontsteking 

De kenmerken van een hersenontsteking lijken erg op die van een hersenvliesontsteking. Het verschil is dat een hersenontsteking zich vaak minder snel ontwikkelt. In de loop van dagen tot weken krijg je langzaam steeds meer klachten. 

Bron: https://www.hersenstichting.nl/hersenaandoeningen/niet-aangeboren-hersenletsel/ 

(Hersenstichting, 2022) 

Ervaringsverhalen

 • "Ik was niet van plan om op te geven"

  2021 – Esmee van Berlo was 29 toen ze samen met haar vriend een verkeersongeluk kreeg in Thailand. Aan dit ongeluk heeft ze traumatisch hersenletsel overgehouden.

  Esmee: “De periode na het ongeluk bestond vooral uit ‘overleven’. Ik ging revalideren en wilde zo snel mogelijk mijn oude leven weer oppakken. Ik dacht weer gewoon te kunnen gaan werken en mijn sociale momenten hetzelfde als voor het letsel in te kunnen delen. Al snel liep ik tegen verschillende dingen aan. Enorme vermoeidheid gecombineerd met hoofdpijn die er áltijd was, cognitieve beperkingen, ontregelde emoties en een verminderde belastbaarheid hebben mijn leven op z’n kop gezet. Alles leek anders en het ‘oude leven’ oppakken lukte niet. Ik raakte mijn vaste baan kwijt en zag de toekomst somber in.

  Enorm confronterend

  Ik was niet van plan om op te geven en hoorde over de behandeling Hersenz bij SGL. Ik dacht meteen: ‘Dit is wat ik nodig heb!’. Ik heb twee modules gevolgd: ‘omgaan met verandering’ en ‘grip op je energie’. Daarnaast kreeg ik thuisbehandeling.

  Eerlijk is eerlijk, het was soms enorm confronterend. Ik heb geleerd dat er sprake is van een leven vóór het letsel en een leven ná het letsel en dat de ‘oude ik’ nooit meer terugkomt. Ik bokste heel hard om het leven voor het letsel weer terug te krijgen en niet stil te staan bij wat er allemaal gebeurd is. Door Hersenz ben ik dit laatste meer gaan doen. ‘Het’ er laten zijn is in heel veel situaties van toepassing. Ook heb ik veel geleerd over het verdelen van mijn beperkte energie op een dag en hoe ik kan zorgen dat ik de dingen die wil doen, kan blijven doen. Mijn grenzen bewaken is heel belangrijk en dat gaat nog steeds met momenten mis.

  Ik zal de rest van mijn leven rekening moeten houden met mijn letsel, maar Hersenz heeft me het zetje in de rug gegeven dat ik nodig had om de toekomst weer wat positiever in te kunnen zien.”

  (bron: SGL-zorg.nl)

  lees meer lees meer

Organisaties & websites

 • Breinlijn

  Breinlijn is een gratis landelijk loket waar je terecht kunt met alle vragen over hersenletsel. Een hersenletsel deskundige in jouw regio verwijst je naar passende zorg en ondersteuning.

  lees meer www.breinlijn.nl
 • Geheugenhulp

  Geheugenhulp heeft een groot assortiment aan oplossingen voor de cognitieve problemen waar mensen tegenaan lopen. Voor iedereen die te maken heeft met een vorm van dementie, Parkinson, autisme, AD(H)D, NAH, syndroom van Down of iedere andere handicap waarbij zelfredzaamheid niet vanzelfsprekend is.

  lees meer www.geheugenhulp.nl
 • Hersenstichting

  De Hersenstichting wil er voor iedereen zijn en – als het maar even kan – iedereen helpen. Onder andere door te zorgen dat mensen met een hersenaandoening kunnen meedoen in de samenleving.

  lees meer www.hersenstichting.nl

Breincafé Baarlo

Pastoor Geenenstraat 64, 5991 BJ Baarlo, Nederland

Breincafé Horn

Van Horneplein 3, 6085 CZ Horn, Nederland

Breincafé Parkstad

Caspar Sprokelstraat 4, 6461 EA Kerkrade, Nederland

Breintrein Echt

Diepstraat 3C, 6101 AT Echt, Nederland

Buddyzorg Limburg

Havikstraat 18, 6135 ED Sittard, Nederland

Lotgenotengroep NAH Venray

Venray, Nederland

vind een groep