• Beroerte

Niet-traumatisch hersenletsel ontstaat door een proces in je lichaam. Er zijn verschillende vormen van niet-traumatisch hersenletsel, een beroerte is daar een van. Een beroerte is een verzamelnaam voor een herseninfarct en een hersenbloeding.

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

of vind een groep
TODO

"Ik was niet van plan om op te geven" - Esmee

lees meer

Niet-traumatisch hersenletsel ontstaat door een proces in je lichaam. Er zijn verschillende vormen van niet-traumatisch hersenletsel, een beroerte is daar een van. Een beroerte is een verzamelnaam voor een herseninfarct en een hersenbloeding.   

Beroerte 

Een beroerte (cerebrovasculair accident) is letterlijk een ‘ongeluk van de bloedvaten in de hersenen’. Bij zo’n ongeluk gaat er iets mis met de bloedvoorziening naar je hersenen. Een beroerte is een hersenaandoening die enorme gevolgen kan hebben voor jou als patiënt en voor je familie. Vaak is er blijvende schade en heb je als patiënt hulp nodig van anderen.  

Beroerte is de verzamelnaam voor een herseninfarct en een hersenbloeding. 
 

Herseninfarct 

Bij de meeste patiënten gaat het bij een beroerte om een herseninfarct. Een heel systeem van (kleine) slagaders zorgt ervoor dat zuurstofrijk bloed in alle delen van de hersenen komt. Bij een herseninfarct raakt zo’n slagader in de hersenen vernauwd of verstopt. Dit komt vaak door slagaderverkalking. 

Slagaderverkalking komt vooral voor bij ouderen. Waarschijnlijk spelen een ongezonde manier van leven en erfelijke aanleg ook een rol. Bij het verkalken van de slagaderen hopen vetachtige stoffen zoals cholesterol zich op in de vaatwand. Hierdoor slibt de slagader dicht. Ook raakt de wand beschadigd. Daar kunnen zich bloedstolsels aan vast hechten. Een stukje van dit stolsel kan losraken en een kleinere slagader verderop in de hersenen blokkeren (embolie). Het hersengebied dat achter de verstopping ligt krijgt zo niet voldoende zuurstof. Als dit zuurstoftekort te lang duurt sterft er hersenweefsel af. Daarom is het belangrijk dat er snel iets gebeurt. 
 

Hersenbloeding 

Bij een hersenbloeding scheurt er een bloedvat. Hierdoor kan er bloed in en rondom de hersenen stromen. Het bloed drukt een deel van het hersenweefsel weg. Dit raakt hierdoor beschadigd. Zwakke plekken in de wand van het bloedvat kunnen ontstaan door bijvoorbeeld een hoge bloeddruk en slagaderverkalking. Zo’n zwakke plek kan ook uitgroeien tot een uitstulping, een aneurysma. Aneurysma’s hebben een dunne wand in het bloedvat en daardoor een grotere kans om te scheuren.  
 

Een TIA als waarschuwing 

Bij een TIA (Transient Ischaemic Attack) kunnen dezelfde kenmerkenoptreden als bij een herseninfarct, maar deze klachten verdwijnen binnen 24 uur. 

Als je een TIA hebt, komt er tijdelijk minder bloed via de slagaderen in de hersenen. Dit duurt meestal korter dan 30 minuten, maar kan ook wel 24 uur duren. Als iemand een TIA krijgt is dat een belangrijke waarschuwing, er kunnen meer TIA’s volgen. Zoek daarom zo snel mogelijk medische hulp, bijvoorbeeld bij de huisarts.

Bron: https://www.hersenstichting.nl/hersenaandoeningen/beroerte/ 

Ervaringsverhalen

 • "Ik was niet van plan om op te geven"

  2021 – Esmee van Berlo was 29 toen ze samen met haar vriend een verkeersongeluk kreeg in Thailand. Aan dit ongeluk heeft ze traumatisch hersenletsel overgehouden.

  Esmee: “De periode na het ongeluk bestond vooral uit ‘overleven’. Ik ging revalideren en wilde zo snel mogelijk mijn oude leven weer oppakken. Ik dacht weer gewoon te kunnen gaan werken en mijn sociale momenten hetzelfde als voor het letsel in te kunnen delen. Al snel liep ik tegen verschillende dingen aan. Enorme vermoeidheid gecombineerd met hoofdpijn die er áltijd was, cognitieve beperkingen, ontregelde emoties en een verminderde belastbaarheid hebben mijn leven op z’n kop gezet. Alles leek anders en het ‘oude leven’ oppakken lukte niet. Ik raakte mijn vaste baan kwijt en zag de toekomst somber in.

  Enorm confronterend

  Ik was niet van plan om op te geven en hoorde over de behandeling Hersenz bij SGL. Ik dacht meteen: ‘Dit is wat ik nodig heb!’. Ik heb twee modules gevolgd: ‘omgaan met verandering’ en ‘grip op je energie’. Daarnaast kreeg ik thuisbehandeling.

  Eerlijk is eerlijk, het was soms enorm confronterend. Ik heb geleerd dat er sprake is van een leven vóór het letsel en een leven ná het letsel en dat de ‘oude ik’ nooit meer terugkomt. Ik bokste heel hard om het leven voor het letsel weer terug te krijgen en niet stil te staan bij wat er allemaal gebeurd is. Door Hersenz ben ik dit laatste meer gaan doen. ‘Het’ er laten zijn is in heel veel situaties van toepassing. Ook heb ik veel geleerd over het verdelen van mijn beperkte energie op een dag en hoe ik kan zorgen dat ik de dingen die wil doen, kan blijven doen. Mijn grenzen bewaken is heel belangrijk en dat gaat nog steeds met momenten mis.

  Ik zal de rest van mijn leven rekening moeten houden met mijn letsel, maar Hersenz heeft me het zetje in de rug gegeven dat ik nodig had om de toekomst weer wat positiever in te kunnen zien.”

  (bron: SGL-zorg.nl)

  lees meer lees meer
 • ''Leven is méér dan lopen en praten.''

  Mijke Ulrich kreeg een hersenbloeding. Tijdens de revalidatie leerde ze weer lopen en praten, maar nergens leerde ze léven. Met haar project ‘Open je hart’ helpt ze mensen met afasie zichzelf en hun passies terug te vinden.

  Lees het hele verhaal: CVA ervaringsverhaal Mijke

  lees meer lees meer

Organisaties & websites

 • Afasiecentrum

  Voor een afasiecentrum bij u in de buurt.

  lees meer www.afasiecentrum.nl
 • Brain kids

  Een informatief online magazine over de hersenen.

  lees meer www.brainkids.nl
 • Expertisecentrum Hersenletsel Limburg

  Het Expertisecentrum Hersenletsel Limburg of EHL is een samenwerkingsverband tussen Maastricht University (Faculty of Psychology and Neuroscience), het Maastricht Universitair Medisch Centrum, regionale patiëntenorganisaties en alle zes Limburgse ziekenhuizen. Het doel is om de kwaliteit van leven van mensen met hersenletsel te bevorderen door het verkrijgen, toepassen en verspreiden van kennis.

  lees meer www.hersenletsellimburg.nl
 • Hersenletsel Uitleg

  Kennissite gemaakt door professionals en ervaringsdeskundigen sámen. Erkend door zorgprofessionals en patiëntenorganisaties.

  lees meer www.hersenletsel-uitleg.nl
 • Hersenletsel.nl

  De patiëntenvereniging voor en door mensen met hersenletsel.

  lees meer www.hersenletsel.nl
 • Hersenstichting

  De Hersenstichting wil er voor iedereen zijn en – als het maar even kan – iedereen helpen. Onder andere door te zorgen dat mensen met een hersenaandoening kunnen meedoen in de samenleving.

  lees meer www.hersenstichting.nl
 • Keuzewijzer Hersenletsel Limburg

  De keuzewijzer helpt u om passende zorg en ondersteuning te vinden omdat u vragen heeft over hoe nu verder met hersenletsel. Het maakt niet uit hoe lang geleden het hersenletsel is opgetreden: vragen, maar ook oplossingen, kunnen er altijd zijn. Deze keuzewijzer is gemaakt voor Limburg.

  lees meer www.keuzewijzerhersenletsel.nl

Boeken & artikelen

 • Boekpresentatie ‘Een foutje in mijn hoofd’ Simonne van Gennip

  Simonne is zeven maanden zwanger wanneer ze getroffen wordt door een hersenbloeding. Van een gedreven journaliste die midden in het leven staat, verandert ze plotseling in een patiënte die niets meer kan en weer moet leren praten, schrijven, eten en lopen. Gevangen in haar eigen, onwillige lichaam moet ze bovendien de zorg dragen voor haar baby. Worstelend met vragen over de toekomst, haar man, stiefdochters en vrienden leert ze opnieuw zelfstandig in het leven te staan.

  lees meer www.youtube.com
 • Onverwacht inzicht | Dr. Jill Bolte Taylor

  Het persoonlijke verhaal van een neurologe over haar hersenbloeding. Mijn leven lang was ik mijn eigen hersenspinsel geweest! Graag deel ik mijn kennis van het brein en het respect voor de cellen die de mens maken tot mens. Unieke memoires van internationaal vermaard hersenspecialiste. Jill Taylor schrijft op een toegankelijke en humoristische manier hoe zij haar herseninfarct heeft ervaren en hoe het haar leven heeft veranderd. Boodschap is dat we geen infarct hoeven te beleven om een gepassioneerd persoon te worden. Per jaar krijgen 41.000 mensen een hersenbloeding; 7000 krijgen een tweede beroerte binnen het jaar; 190.000 mensen leven met de gevolgen ervan. In 1996 kreeg Jill Bolte Taylor een ernstig herseninfarct. Als professioneel neuroanatoom observeerde ze hoe haar eigen brein volledig uitviel, zozeer dat ze niet meer kon lopen, praten, lezen, schrijven of zich nog iets van haar leven herinneren, en at alles in een tijdsverloop van vier uur. Taylor schrijft over deze bloedstollende ervaring én over haar ongewone en inspirerende tocht uit de afgrond van een beschadigd brein. Het duurde acht jaar voordat ze geheel genezen was. Dr. Jill Bolte Taylor is als neuroanatoom verbonden aan Indiana University in Indianapolis en aan het Harvard Brain Tissue Resource Center. Taylor is opgenomen in de lijst van de honderd invloedrijkste personen ter wereld in 2008 (Time Magazine, 12 mei 2008) en is te gast in Soul Series van Oprah Winfrey. Zie verder www.drjilltaylor.com.

  lees meer

Anders & tips

 • Expertisecentrum Hersenletsel Limburg

  Het Expertisecentrum Hersenletsel Limburg

  Het Expertisecentrum Hersenletsel Limburg of EHL is een samenwerkingsverband tussen Maastricht University (Faculty of Psychology and Neuroscience), het Maastricht Universitair Medisch Centrum, regionale patiëntenorganisaties en alle zes Limburgse ziekenhuizen. Het doel is om de kwaliteit van leven van mensen met hersenletsel te bevorderen door het verkrijgen, toepassen en verspreiden van kennis.

  Op de website kun je veel informatie vinden alsook handige tools.

  lees meer www.hersenletsellimburg.nl
 • Keuzewijzer Hersenletsel Limburg

  De keuzewijzer helpt u om passende zorg en ondersteuning te vinden omdat u vragen heeft over hoe nu verder met hersenletsel. Het maakt niet uit hoe lang geleden het hersenletsel is opgetreden: vragen, maar ook oplossingen, kunnen er altijd zijn. Deze keuzewijzer is gemaakt voor Limburg.

  lees meer www.keuzewijzerhersenletsel.nl

Communities

 • Facebookpagina Hersenletsel.nl

  De patiëntenorganisatie Hersenletsel.nl heeft een Facebookpagina waar je informatie kunt vinden en in contact kunt komen met andere mensen met hersenletsel.

  lees meer www.facebook.com

Films & video's

 • My beautiful broken Brain

  Op haar 34e kreeg filmmaker Lotje Sodderland een beroerte. In deze documentaire toont ze hoe ze herstelt en een nieuw leven probeert op te bouwen.

  lees meer www.netflix.com
 • Papa/mama heeft afasie. Wat nu?

  Wat als een van je ouders afasie heeft? Een video opgenomen door ervaringskundigen.

  lees meer www.youtube.com

Breincafé Baarlo

Pastoor Geenenstraat 64, 5991 BJ Baarlo, Nederland

Breincafé Horn

Van Horneplein 3, 6085 CZ Horn, Nederland

Breincafé Horn

Van Horneplein 3, 6085 CZ Horn, Nederland

Breincafé Maastricht

Symphoniesingel 60, 6218 AA Maastricht, Nederland

Breincafé Parkstad

Caspar Sprokelstraat 4, 6461 EA Kerkrade, Nederland

Breincafé Roermond

Wijkgebouw De Vlonder, Florasingel 38, 6043 WD Roermond, Nederland

Breincafé Sittard

Wielewaalstraat 1, 6135 EN Sittard, Nederland

Breincafé Weert

Keenter Hart, Sint Jozefskerkplein 3, 6006 ZH Weert, Nederland

Breintrein Echt

Bandertlaan 13, 6101 LZ Echt, Nederland

Buddyzorg Limburg

Havikstraat 18, 6135 ED Sittard, Nederland

vind een groep