• Afasie

Afasie is een taalstoornis die zich uitstrekt over de gebieden spreken, taalbegrip, lezen en schrijven. Afasie is meestal het gevolg van niet-aangeboren hersenletsel. Het uit zich bij iedereen anders. De soort en ernst van de afasie hangt af van de plaats en ernst van de hersenbeschadiging.

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

of vind een groep
TODO

"Ik was niet van plan om op te geven" - Esmee

lees meer

Oorzaak

De oorzaak van deze taalstoornis is een hersenbeschadiging door bijvoorbeeld een beroerte, hersentumor, hersenschudding, ontsteking, operatie of vergiftiging. Meestal is de linker-hersenhelft getroffen, de plek waar bij de meeste mensen het taalcentrum ligt. Niet alle functies zijn altijd even zwaar getroffen. Ook kan de taalstoornis wisselvallig zijn: woorden die iemand op het ene moment niet te binnen schieten, kunnen in een andere situatie moeiteloos over de lippen komen. Er bestaan heel veel verschillende vormen van afasie. Het gaat er om dat iemand moeite heeft met taal en spreken (a=niet, fasie=spreken), zoals niet op woorden kunnen komen. Het intelligentieniveau blijft gelijk, ze kunnen zich niet meer verstaanbaar maken.

Verschijnselen

Aan de buitenkant zie je niet of iemand een afsluiting in een bloedvat of een bloeding heeft. De verschijnselen zijn gelijk. Zolang we niet weten wat de oorzaak is, noemen we het een beroerte. Van alle beroertes is een groot deel (80%) een herseninfarct en een klein deel (20%) een hersenbloeding:

Oorzaken

De oorzaak van deze taalstoornis is een hersenbeschadiging door bijvoorbeeld een beroerte, hersentumor, hersenschudding, ontsteking, operatie of vergiftiging. Meestal is de linker-hersenhelft getroffen, de plek waar bij de meeste mensen het taalcentrum ligt. Niet alle functies zijn altijd even zwaar getroffen. Ook kan de taalstoornis wisselvallig zijn: woorden die iemand op het ene moment niet te binnen schieten, kunnen in een andere situatie moeiteloos over de lippen komen.

(Bron: op de website www.hersenstichting.nl kun je veel meer uitleg vinden)

Ervaringsverhalen

 • "Ik was niet van plan om op te geven"

  2021 – Esmee van Berlo was 29 toen ze samen met haar vriend een verkeersongeluk kreeg in Thailand. Aan dit ongeluk heeft ze traumatisch hersenletsel overgehouden.

  Esmee: “De periode na het ongeluk bestond vooral uit ‘overleven’. Ik ging revalideren en wilde zo snel mogelijk mijn oude leven weer oppakken. Ik dacht weer gewoon te kunnen gaan werken en mijn sociale momenten hetzelfde als voor het letsel in te kunnen delen. Al snel liep ik tegen verschillende dingen aan. Enorme vermoeidheid gecombineerd met hoofdpijn die er áltijd was, cognitieve beperkingen, ontregelde emoties en een verminderde belastbaarheid hebben mijn leven op z’n kop gezet. Alles leek anders en het ‘oude leven’ oppakken lukte niet. Ik raakte mijn vaste baan kwijt en zag de toekomst somber in.

  Enorm confronterend

  Ik was niet van plan om op te geven en hoorde over de behandeling Hersenz bij SGL. Ik dacht meteen: ‘Dit is wat ik nodig heb!’. Ik heb twee modules gevolgd: ‘omgaan met verandering’ en ‘grip op je energie’. Daarnaast kreeg ik thuisbehandeling.

  Eerlijk is eerlijk, het was soms enorm confronterend. Ik heb geleerd dat er sprake is van een leven vóór het letsel en een leven ná het letsel en dat de ‘oude ik’ nooit meer terugkomt. Ik bokste heel hard om het leven voor het letsel weer terug te krijgen en niet stil te staan bij wat er allemaal gebeurd is. Door Hersenz ben ik dit laatste meer gaan doen. ‘Het’ er laten zijn is in heel veel situaties van toepassing. Ook heb ik veel geleerd over het verdelen van mijn beperkte energie op een dag en hoe ik kan zorgen dat ik de dingen die wil doen, kan blijven doen. Mijn grenzen bewaken is heel belangrijk en dat gaat nog steeds met momenten mis.

  Ik zal de rest van mijn leven rekening moeten houden met mijn letsel, maar Hersenz heeft me het zetje in de rug gegeven dat ik nodig had om de toekomst weer wat positiever in te kunnen zien.”

  (bron: SGL-zorg.nl)

  lees meer lees meer
 • ''Leven is méér dan lopen en praten.''

  Mijke Ulrich kreeg een hersenbloeding. Tijdens de revalidatie leerde ze weer lopen en praten, maar nergens leerde ze léven. Met haar project ‘Open je hart’ helpt ze mensen met afasie zichzelf en hun passies terug te vinden.

  Lees het hele verhaal: CVA ervaringsverhaal Mijke

  lees meer lees meer

Organisaties & websites

 • Afasiecentrum

  Voor een afasiecentrum bij u in de buurt.

  lees meer www.afasiecentrum.nl
 • Brain kids

  Een informatief online magazine over de hersenen.

  lees meer www.brainkids.nl
 • Hersenletsel Uitleg

  Kennissite gemaakt door professionals en ervaringsdeskundigen sámen. Erkend door zorgprofessionals en patiëntenorganisaties.

  lees meer www.hersenletsel-uitleg.nl
 • Hersenletsel.nl

  De patiëntenvereniging voor en door mensen met hersenletsel.

  lees meer www.hersenletsel.nl
 • Hersenstichting

  De Hersenstichting wil er voor iedereen zijn en – als het maar even kan – iedereen helpen. Onder andere door te zorgen dat mensen met een hersenaandoening kunnen meedoen in de samenleving.

  lees meer www.hersenstichting.nl
 • Vereniging Onbeperkt Lezen

  Vereniging Onbeperkt Lezen is de belangenvereniging van lezers die zijn aangewezen op aangepaste leesvormen. Naast belangenbehartiging geeft de vereniging informatie en advies en ondersteunt ze activiteiten en initiatieven om het lezen in aangepaste leesvormen te bevorderen.

  lees meer www.onbeperktlezen.nl

Boeken & artikelen

 • Boekpresentatie ‘Een foutje in mijn hoofd’ Simonne van Gennip

  Simonne is zeven maanden zwanger wanneer ze getroffen wordt door een hersenbloeding. Van een gedreven journaliste die midden in het leven staat, verandert ze plotseling in een patiënte die niets meer kan en weer moet leren praten, schrijven, eten en lopen. Gevangen in haar eigen, onwillige lichaam moet ze bovendien de zorg dragen voor haar baby. Worstelend met vragen over de toekomst, haar man, stiefdochters en vrienden leert ze opnieuw zelfstandig in het leven te staan.

  lees meer www.youtube.com

Anders & tips

 • Expertisecentrum Hersenletsel Limburg

  Het Expertisecentrum Hersenletsel Limburg

  Het Expertisecentrum Hersenletsel Limburg of EHL is een samenwerkingsverband tussen Maastricht University (Faculty of Psychology and Neuroscience), het Maastricht Universitair Medisch Centrum, regionale patiëntenorganisaties en alle zes Limburgse ziekenhuizen. Het doel is om de kwaliteit van leven van mensen met hersenletsel te bevorderen door het verkrijgen, toepassen en verspreiden van kennis.

  Op de website kun je veel informatie vinden alsook handige tools.

  lees meer www.hersenletsellimburg.nl

Communities

 • Facebookpagina Hersenletsel.nl

  De patiëntenorganisatie Hersenletsel.nl heeft een Facebookpagina waar je informatie kunt vinden en in contact kunt komen met andere mensen met hersenletsel.

  lees meer www.facebook.com

Films & video's

Afasie praatgroep

Rijksweg Zuid 170, 6134 AG Sittard, Nederland

Afasie schildergroep

Rijksweg Zuid 170, Sittard, Sittard-Geleen, Nederland

Afasie soos

Rijksweg Zuid 170, 6134 AG Sittard, Nederland

Afasiekoor

Gastendonkstraat 2, 5961 JX Horst, Nederland

Breincafé Baarlo

Pastoor Geenenstraat 64, 5991 BJ Baarlo, Nederland

Breincafé Horn

Van Horneplein 3, 6085 CZ Horn, Nederland

Breincafé Horn

Van Horneplein 3, 6085 CZ Horn, Nederland

Breincafé Maastricht

Koffiezaak 't Heegeneerke (Buurtcentrum de Boeckel), Roserije 410, 6228 DN Maastricht, Nederland

Breincafé Parkstad

Caspar Sprokelstraat 4, 6461 EA Kerkrade, Nederland

Breincafé Weert

Keenter Hart, Sint Jozefskerkplein 3, 6006 ZH Weert, Nederland

Breintrein Echt

Bandertlaan 13, 6101 LZ Echt, Nederland

Buddyzorg Limburg

Havikstraat 18, 6135 ED Sittard, Nederland

Taalgroep

Albert Verweystraat 6, 5921 AZ Venlo, Nederland

vind een groep