• Parkinson

Parkinson is een ingewikkelde ziekte die niet te genezen is. De ziekte leidt altijd tot problemen met bewegen. Zo kun je trager worden en last krijgen van stijve spieren en trillende handen. Maar je ontwikkelt ook klachten die minder snel opvallen. Zoals moeite met slapen en problemen met denken.

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

of vind een groep

Parkinson ontstaat doordat er in de hersenen te weinig dopamine is. Je hersenen hebben dit stofje nodig om goed te kunnen werken en je spieren goed te kunnen sturen.

Problemen met bewegen

Je kunt last krijgen van verschillende klachten. Daarbij valt op dat je aan één kant van je lichaam vaak duidelijk meer last hebt dan aan de andere kant. Bijvoorbeeld:

 • moeite met kleine bewegingen, zoals je knoopjes dichtmaken, veters strikken of mobiel gebruiken
 • stijve spieren (rigiditeit)
 • je hand, arm of been trilt in rust (tremor)
 • trager bewegen van handen of benen (bradykinesie)

Andere klachten

Parkinson leidt ook tot klachten die niets met bewegen te maken hebben, zoals mentale problemen. Zo kun je in het begin te maken krijgen met klachten als:

 • moeite met slapen
 • je ruikt minder goed
 • problemen met poepen en soms ook plassen
 • trager denken
 • een angstig gevoel
 • een depressie
 • moeheid

Bron: https://www.hersenstichting.nl/hersenaandoeningen/parkinson/

(Hersenstichting, 2022)

Boeken & artikelen

 • Een nieuwe uitdaging met Parkinson | Peter van den Berg

  Praktische gids voor (jongere) mensen met de ziekte van Parkinson en hun omgeving

  Bij de ziekte van Parkinson wordt veelal gedacht aan een chronisch-progressieve ziekte bij ouderen. Dat beeld klopt grotendeels. Een relatief beperkte groep krijgt op jonge leeftijd te maken met de ziekte van Parkinson. In de bloei van hun leven worden zij geconfronteerd met een ziekte die langzamerhand steeds meer ‘grip’ op hun leven en het leven van hun geliefden krijgt. Daarbij komen ook vragen wat dit voor gevolgen heeft voor gezin, werk en de toekomst. In dit boek komen vanuit het perspectief van degenen die (op jonge leeftijd) te maken krijgen met de ziekte van Parkinson deze en veel andere onderwerpen en vraagstukken aan de orde. Ervaringsdeskundigen en professionals uit Nederland en België delen in deze bundel hun kennis en ervaringen met het omgaan met de ziekte van Parkinson. Mr. C.P.W. (Peter) van den Berg (1974) werkt als juridisch adviseur en facilitator bij de gemeenten Oudewater en Woerden, is lid van Provinciale Staten van Zuid-Holland en is diaken van de Hersteld Hervormde Gemeente Waddinxveen ‘Dorp’. Peter kreeg op 39 jarige leeftijd de diagnose ‘ziekte van Parkinson’. M.J. (Mees) Kommer (1999) studeert Geneeskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Omdat de ziekte van Parkinson in zijn familie voorkomt heeft hij zich verdiept in de (gevolgen van de) ziekte van Parkinson en daar over de publiciteit gezocht. R. (Romy) Treffers (1996) studeerde Toegepaste Psychologie aan de Hogeschool Leiden. Zij ontwikkelde het magazine ‘Parkinson: Een nieuw gezinslid’ voor adolescenten en jongvolwassenen die een ouder hebben met de ziekte van Parkinson.

  lees meer
 • Yogajuf met parkinson | Dominique Prins

  Dominique Prins krijgt midden in haar dynamische leven de diagnose ‘parkinson’. Ze gaat niet bij de pakken neerzitten maar herpakt zich. Ze gaat doen wat ze al jaren wilde doen.

  Een prachtig doosje vol luxe bonbons om jezelf of iemand anders cadeau te doen; dat is wat dit boekje eigenlijk is. Veertig unieke levenslessen, geschreven door een yogajuf met parkinson. Iedere blog is een pareltje, een schitterende bonbon waarvan je de vulling nog lang blijft proeven. Eet de doos dus niet in één keer leeg, dat zou zonde zijn. Wees er liever zuinig op en geniet elke dag van een moment voor jezelf, met een juweeltje vol levenswijsheid. In dit boek neemt Dominique Prins-König de lezer mee op een reis langs haar eigen ervaring. En niets menselijks is Dominique vreemd dus de lezer zal zich vast en zeker in veel situaties herkennen. In 40 cases presenteert ze, als een ‘slice of life’, een ervaring uit haar dagelijkse leven. Ze beschrijft de situatie, wat ze er mee deed en wat het met haar deed. Daarna vat ze het samen tot een les, oftewel de moraal van het verhaal. Elk hoofdstuk sluit af met een hele praktische aanbeveling, of een wijsheid van de dag.

  lees meer

Anders & tips

 • Keuzewijzer Hersenletsel Limburg

  De keuzewijzer helpt u om passende zorg en ondersteuning te vinden omdat u vragen heeft over hoe nu verder met hersenletsel. Het maakt niet uit hoe lang geleden het hersenletsel is opgetreden: vragen, maar ook oplossingen, kunnen er altijd zijn. Deze keuzewijzer is gemaakt voor Limburg.

  lees meer www.keuzewijzerhersenletsel.nl

Cursussen

 • Partners in Balans

  Het online programma Partner in Balans is voor iedereen die een naaste is van iemand met dementie of de ziekte van Parkinson. Partner in Balans is gericht op het behouden van een gezonde balans in het dagelijks leven. Hoe kan een naaste enerzijds toekomen aan eigen behoeften en gezond blijven en anderzijds omgaan met veranderingen, onzekerheden en geleidelijke toename van zorg.

  lees meer www.partnerinbalans.nl

Bewegen op muziek met Parkinson

Gemeenschapshuis 't Trefpunt, Pancratiusstraat 23, 6151 CD Munstergeleen, Nederland

Breincafé Baarlo

Pastoor Geenenstraat 64, 5991 BJ Baarlo, Nederland

Breincafé Horn

Van Horneplein 3, 6085 CZ Horn, Nederland

Breincafé Horn

Van Horneplein 3, 6085 CZ Horn, Nederland

Breincafé Maastricht

Symphoniesingel 60, 6218 AA Maastricht, Nederland

Breincafé Parkstad

Caspar Sprokelstraat 4, 6461 EA Kerkrade, Nederland

Breincafé Roermond

Wijkgebouw De Vlonder, Florasingel 38, 6043 WD Roermond, Nederland

Breincafé Weert

Keenter Hart, Sint Jozefskerkplein 3, 6006 ZH Weert, Nederland

Breintrein Echt

Bandertlaan 13, 6101 LZ Echt, Nederland

Parkinson Café Maastricht

Roserije 410, 6228 DN Maastricht, Nederland

Parkinson Café Parkstad

Veldstraat 19, 6371 AW Landgraaf, Nederland

Parkinson Café Roermond

Heinsbergerweg 176, 6045 CK Roermond, Nederland

Parkinson Café Sittard-Geleen

Pancratiusstraat 23, 6151 CD Munstergeleen, Nederland

Parkinson Café Venlo

Zalzerskampweg 64, 5926 PL Venlo, Nederland

Parkinson wandelgroep (adres na contact)

Sittard, Nederland

Vibrato

Gemeenschapshuis 't Trefpunt, Pancratiusstraat 23, 6151 CD Munstergeleen, Nederland

vind een groep