• Traumatisch hersenletsel

Wanneer je hoofd een flinke klap krijgt, kunnen je hersenen beschadigd raken. Bijvoorbeeld tijdens een ongeluk, of bij een vechtpartij.

Er zijn 2 soorten traumatisch hersenletsel:

  1. Licht traumatisch hersenletsel: een hersenschudding

  1. Middelzwaar tot ernstig hersenletsel: een hersenkneuzing

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

of vind een groep
TODO

"Ik was niet van plan om op te geven" - Esmee

lees meer

Kenmerken van traumatisch hersenletsel 

Bij traumatisch hersenletsel horen verschillende kenmerken. Deze duren bij een hersenschudding vaak korter dan bij een hersenkneuzing. Ook zijn de klachten bij een hersenschudding meestal minder zwaar.  

Direct na het hersenletsel kun je last hebben van de volgende klachten: 

  • Je bent bewusteloos geweest 
  • Je bent in de war 

In de periode na het hersenletsel kun je last krijgen van andere klachten: 

  • Je vergeet dingen 
  • Je hebt hoofdpijn 
  • Je bent misselijk 
  • Je bent in de war 
  • Je bent erg moe 
  • Je bent prikkelbaar 

Bij een hersenkneuzing heb je vaak nog zwaardere klachten. Sommige lichaamsdelen doen het bijvoorbeeld niet meer, of je kunt niet goed meer zien. Ook kun je moeite hebben met het begrijpen van dingen. 

Bron: https://www.hersenstichting.nl/hersenaandoeningen/niet-aangeboren-hersenletsel/ 

(Hersenstichting, 2022) 

Ervaringsverhalen

  • "Ik was niet van plan om op te geven"

    2021 – Esmee van Berlo was 29 toen ze samen met haar vriend een verkeersongeluk kreeg in Thailand. Aan dit ongeluk heeft ze traumatisch hersenletsel overgehouden.

    Esmee: “De periode na het ongeluk bestond vooral uit ‘overleven’. Ik ging revalideren en wilde zo snel mogelijk mijn oude leven weer oppakken. Ik dacht weer gewoon te kunnen gaan werken en mijn sociale momenten hetzelfde als voor het letsel in te kunnen delen. Al snel liep ik tegen verschillende dingen aan. Enorme vermoeidheid gecombineerd met hoofdpijn die er áltijd was, cognitieve beperkingen, ontregelde emoties en een verminderde belastbaarheid hebben mijn leven op z’n kop gezet. Alles leek anders en het ‘oude leven’ oppakken lukte niet. Ik raakte mijn vaste baan kwijt en zag de toekomst somber in.

    Enorm confronterend

    Ik was niet van plan om op te geven en hoorde over de behandeling Hersenz bij SGL. Ik dacht meteen: ‘Dit is wat ik nodig heb!’. Ik heb twee modules gevolgd: ‘omgaan met verandering’ en ‘grip op je energie’. Daarnaast kreeg ik thuisbehandeling.

    Eerlijk is eerlijk, het was soms enorm confronterend. Ik heb geleerd dat er sprake is van een leven vóór het letsel en een leven ná het letsel en dat de ‘oude ik’ nooit meer terugkomt. Ik bokste heel hard om het leven voor het letsel weer terug te krijgen en niet stil te staan bij wat er allemaal gebeurd is. Door Hersenz ben ik dit laatste meer gaan doen. ‘Het’ er laten zijn is in heel veel situaties van toepassing. Ook heb ik veel geleerd over het verdelen van mijn beperkte energie op een dag en hoe ik kan zorgen dat ik de dingen die wil doen, kan blijven doen. Mijn grenzen bewaken is heel belangrijk en dat gaat nog steeds met momenten mis.

    Ik zal de rest van mijn leven rekening moeten houden met mijn letsel, maar Hersenz heeft me het zetje in de rug gegeven dat ik nodig had om de toekomst weer wat positiever in te kunnen zien.”

    (bron: SGL-zorg.nl)

    lees meer lees meer
  • Platform NAH

    Op Platform NAH vind je persoonlijke verhalen van mensen met NAH (niet aangeboren hersenletsel). Mensen met NAH (of hun omgeving) hebben veel interessante en inspirerende verhalen te vertellen en ook duidelijk behoefte aan het lezen van verhalen van andere hersenletsel helden.

    lees meer platformnah.com

Boeken & artikelen

  • Alles op z'n kop! | Manon de Koning

    Manon tekent en schrijft herkenbaar en met veel humor over wat hersenletsel allemaal teweeg brengt. Haar stripblogs hebben al enkele jaren veel succes bij lotgenoten, hun naasten en professionals.

    Manon is 21 als ze hersenletsel oploopt op het voetbalveld. Het zet alles in haar leven op z’n kop. Studeren kan niet meer. Ze begint met tekenen, over haar revalidatie en over haar dagelijks leven met niet-aangeboren hersenletsel. Haar stripblogs verschijnen op de website van Hersenletsel-uitleg en zijn een groot succes. Niet zo gek, want Manon tekent en schrijft herkenbaar en met veel humor over wat hersenletsel allemaal teweeg brengt. Lotgenoten vinden er herkenning in. Naasten begrijpen beter wat hersenletsel inhoudt. Professionals kunnen leren er iets van. Een boek dat iedereen moet lezen die met hersenletsel te maken heeft!

    lees meer
  • Een lepel in de soep | Hans van dam

    Het boek ‘Een lepel in de soep’ biedt een handreiking aan mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH). En zeker ook aan de naasten van iemand met NAH, zoals verwanten, mantelzorgers en vrijwilligers. NAH is hersenletsel dat gedurende het leven ontstaat. Jaarlijks overkomt het meer dan honderdduizend Nederlanders. Na hersenbeschadiging, licht of zwaar, wordt niemand meer de persoon die hij of zij was. Iedereen met hersenletsel heeft veranderingen in functioneren. Lang niet altijd in bewegen, maar wel in denken en emoties. Die veranderingen variëren van subtiel tot ingrijpend.

    lees meer

Anders & tips

  • Keuzewijzer Hersenletsel Limburg

    De keuzewijzer helpt u om passende zorg en ondersteuning te vinden omdat u vragen heeft over hoe nu verder met hersenletsel. Het maakt niet uit hoe lang geleden het hersenletsel is opgetreden: vragen, maar ook oplossingen, kunnen er altijd zijn. Deze keuzewijzer is gemaakt voor Limburg.

    lees meer www.keuzewijzerhersenletsel.nl
  • Platform NAH

    Op Platform NAH vind je persoonlijke verhalen van mensen met NAH (niet aangeboren hersenletsel). Mensen met NAH (of hun omgeving) hebben veel interessante en inspirerende verhalen te vertellen en ook duidelijk behoefte aan het lezen van verhalen van andere hersenletsel helden.

    lees meer platformnah.com

Blog

  • Ik ben niet mijn hersenletsel

    Je merkt pas hoe belangrijk je hersenen zijn wanneer je er beschadiging aan oploopt. Nee je ziet het (gelukkig) niet aan me, maar soms zou het zo fijn zijn als ik geen uitleg zou hoeven geven.

    lees meer platformnah.com

Films & video's

  • My beautiful broken Brain

    Op haar 34e kreeg filmmaker Lotje Sodderland een beroerte. In deze documentaire toont ze hoe ze herstelt en een nieuw leven probeert op te bouwen.

    lees meer www.netflix.com

Breincafé Baarlo

Pastoor Geenenstraat 64, 5991 BJ Baarlo, Nederland

Breincafé Horn

Van Horneplein 3, 6085 CZ Horn, Nederland

Breincafé Horn

Van Horneplein 3, 6085 CZ Horn, Nederland

Breincafé Maastricht

Symphoniesingel 60, 6218 AA Maastricht, Nederland

Breincafé Parkstad

Caspar Sprokelstraat 4, 6461 EA Kerkrade, Nederland

Breincafé Roermond

Wijkgebouw De Vlonder, Florasingel 38, 6043 WD Roermond, Nederland

Breincafé Sittard

Wielewaalstraat 1, 6135 EN Sittard, Nederland

Breincafé Weert

Keenter Hart, Sint Jozefskerkplein 3, 6006 ZH Weert, Nederland

Buddyzorg Limburg

Havikstraat 18, 6135 ED Sittard, Nederland

Lotgenotengroep NAH Venray

Venray, Nederland

vind een groep