• Alcoholverslaving

De DSM-V spreekt niet van alcoholisme maar van ”stoornissen in middelengebruik”. De DSM-V (Diagnostical Statistical Manual versie V) is een internationaal gebruikt boek waarin alle psychiatrische aandoeningen beschreven staan. “Stoornissen in het gebruik van middelen” omvat zowel afhankelijkheid van middelen (substance dependance) als misbruik van middelen (substance abuse).

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

of vind een groep
TODO

''Ik wilde nog niet dood, maar kon haast niet meer leven.'' - Jack

lees meer

De stoornis en de ernst daarvan kan vastgesteld worden aan de hand van 11 verschillende criteria als sterk verlangen naar alcohol, mislukte pogingen om te minderen en blijven gebruiken ondanks dat dat problemen oplevert. In Nederland is 0,7% van de bevolking tussen 18 en 64 jaar  (80.000 mensen) afhankelijk van alcohol. Bij nog eens 3,7% (400.000 mensen) is sprake van misbruik (1).

Probleemdrinker

Een probleemdrinker is iemand die langere tijd veel drinkt en hierdoor problemen heeft gekregen. Dat kunnen problemen zijn op gebied van gezondheid, werk of relationele problemen. 10% van de Nederlandse bevolking tussen 16 en 69 jaar is probleemdrinker. Dit zijn 1,1 miljoen mensen.
Een alcoholist is iemand die sterk verlangt naar alcohol, wel wil maar niet kan minderen en blijft gebruiken ondanks de schade die het gebruik oplevert. 0,7 % van de bevolking tussen 18 en 64 jaar is alcoholist. Dit zijn 82.400 mensen.

Een probleemdrinker is iemand die veel drinkt en allerlei problemen heeft die met het drinken te maken hebben. Dit kunnen gezondheidsklachten of problemen met relaties of werk zijn. Verder kunnen er problemen ontstaan door verkeersongelukken of door geweld en agressie. Ook kunnen er verslavingsproblemen optreden. Vaak heeft iemand met alcoholproblemen zoveel problemen dat door de omgeving gezegd wordt: logisch dat de man drinkt, hij heeft het ook zo moeilijk. Vergeten wordt dan dat veel problemen juist door het drinken zijn ontstaan. Jellinek heeft eens een campagne gevoerd met de slogan: ‘Drink je omdat je het moeilijk hebt of heb je het moeilijk omdat je drinkt?’. Deze slogan maakte duidelijk dat problemen ook vaak door het alcoholgebruik ontstaan.

Zware drinkers

Zware drinkers worden gedefinieerd als mensen die tenminste 1 keer per week meer dan 6 glazen drinken. 10% van de bevolking van 12 jaar en ouder is een zware drinker. Ofwel 17,3% van de mannen en 4,1 % van de vrouwen (bron: CBS 2009). In totaal gaat het om 1,4 miljoen mensen.

Bronnen:
1) De graaf, R. NEMISIS onderzoek, Trimbos-instituut, (Laatste versie: 17.10.2013)

Ervaringsverhalen

  • "De schuld en schaamte liggen achter me."

    Dat man en kinderen maar blijven toekijken als je weer de boel hebt laten versloffen en uitgeteld op de bank ligt? Dat anderen steeds jouw gedrag rechtpraten, met jou smoezen meegaan? ”Wat wil ik?”, zeg ik ook op dit moment. Er weer zijn voor mijzelf en mijn gezin. Dankzij AA slaag ik daar steeds beter in. Ik heb nog een lange weg te gaan, dat weet ik. Maar nu kunnen mensen weer op mij rekenen en zelfs een beetje trots op me zijn. Wat ik na twaalf jaar letterlijk verdronken heb, kan natuurlijk niet in één jaar weer een goede oogst opleveren. Dat hoor ik wekelijks aan de AA-tafel. Maar in de knop staan doet mijn leven wel. De schuld en schaamte liggen achter me. De bloeitijd is wat mij betreft nu aangebroken, maar ik zal niet te optimistisch zijn. Ik ben me er terdege van bewust dat zo’n groeiproces veel tijd, energie en overgave vergt. Daar ga ik voor, want in AA spreken ze niet alleen mijn taal; ik heb er ook een deskundige kwekerij gevonden.
    Liesbeth, (14 maanden AA)

    lees meer lees meer
  • "Elke dag een nieuwe dag die helemaal van mij is en niet meer van de drank."

    Het was hevig en dramatisch. Ik was een laatbloeier die opeens ontdekte dat een ijskoude borrel heel wat warmte leek te geven. Ik weet niet waarom ik ermee begon en zeker niet waarom ik er niet meer mee kon stoppen. Ik weet wel dat ik steeds stommere dingen ging doen. Gelukkig had ik – achteraf pratend – na drie jaren mijn buik ervan vol (dat was me ook aan te zien). “Iets”, dat ik echt niet kan benoemen, deed me bellen naar AA. Ik zou nog twee dagen moeten wachten om naar een groepsavond te kunnen gaan. Nog twee dagen drinken; maar dat waren de laatste. Ik weet niet wat ik van AA verwachte; wel dat ik de afgelopen jaren van AA heb gekregen. Elke dag een nieuwe dag die helemaal van mij is en niet meer van de drank. Elke dag een nieuwe leerdag, een nieuwe levenservaring. Mijn nuchterheid is doorgaans een groots festijn; het is een belevenis om elke dag tevreden mee te zijn.

    lees meer lees meer
  • "Ik ben me er van bewust geworden dat ik andere mensen écht iets te bieden heb."

    Ik ben me er van bewust geworden dat ik andere mensen écht iets te bieden heb. Aanvankelijk vond ik dat ik gewoon pech in mijn leven heb gehad. Nu zie ik dat anders: door het om kunnen gaan met mijn beperkingen kan ik anderen een heel eind op weg helpen. Ik ontwikkel heel andere kanten van mezelf. Dat voelt erg goed!

    lees meer lees meer
  • "Nog steeds ben ik alcoholist, maar nu een niet-drinkende, weer volop in het leven."

    Iemand die vervuild, verarmd en totaal vereenzaamd op en van de straat moet leven? Dat heb ik mijzelf jarenlang verteld. Ik was dus geen alcoholist, maar inmiddels weet ik beter. Een alcoholist is iemand die het eerste glas niet kan weerstaan, na het tiende glas van de wereld is, `s morgens met één borreltje weer hersteld lijkt te zijn en vrolijk weer aan het werk gaat. Goed in het pak, geen financiële zorgen, maatschappelijk aanzien. Iemand die vanaf 12 uur `s middags op de klok begint te kijken: nog vijf uur, dan mag het weer. Iemand die al drinkend maatschappelijk steeds weer verder opdroogt, zijn gezin verwaarloost en zijn baan dreigt kwijt te raken. Dat was ik. Nog steeds ben ik alcoholist, maar nu een niet-drinkende, weer volop in het leven. Ik heb veel teruggekregen van wat ik zelf was kwijt geraakt en ik ga elke week naar de AA om dat alles vast te houden.

    lees meer lees meer
  • ''Deze angst is nu een stuk minder geworden, mijn onzekerheden die met drank veel erger waren, zijn ook een stuk minder.'' 

    Mijn naam is Cissy en ik ben alcoholiste, jawel alcoholiste. Om dit toe te geven is een lange strijd van 30 jaar vooraf gegaan. Ik ben opgegroeid in een soort Virginia Woolf verhaal waarin mijn alcoholische vader de hoofdrol speelde en waarvan het einde ook zeer tragisch was. Hij eindigde in een tehuis voor demente bejaarden met de ziekte van Korsakov. Helaas heeft mij dat er niet van weerhouden om flink door te drinken.

    Ook mijn drankcarrière is zeer jong begonnen; op mijn 17e. Het hoorde gewoon bij mijn sociale leven. Op mijn 21e ging ik naar het Midden Oosten om als stewardess te werken en drank was daar een welkome afwisseling. Het was bovendien hard nodig om de indrukken en sensatie die dit beroep met zich meebrengt te verwerken.

    De jetlags en klimaatverschillen werden onder het genot van een drankje zeer aangenaam verzacht. Terug in Nederland, na nog een aantal buitenlandse avonturen, veranderde het drankgebruik niet. Het werd alleen maar erger. Gelukkig had ik de gave om mijn normale leven gewoon door te laten gaan, mijn werk, mijn huwelijk etc. Tenminste dat dacht ik, want ik was niet anders gewend, het was de normaalste zaak van de wereld om iedere dag te drinken, en als ik per ongeluk eens onder aan de trap gevonden werd, moesten mensen om mij heen daar niet moeilijk over doen. Want ik was eigenlijk al vanaf mijn prille jeugd niet anders gewend. Dus iedereen en zeker mijn echtgenoot die mij hierop aansprak, vond ik een ontzettende burgerlijke zeikerd, die maar beter kon vertrekken en mij met rust moest laten.

    Ik kan een boek volschrijven met ontzettend leuke en tragische verhalen die het drinkverleden met zich meebrengt, maar op een gegeven moment was het een feit dat mijn omgeving en zeker mijn echtgenoot, mijn drankgelagen spuugzat waren. Nu ben ik ze dankbaar, anders was ik er nooit toe gekomen om met trillende handen het telefoonnummer van een verslavingskliniek te bellen op zaterdag, in de hoop dat niemand zou opnemen. Dat dat niet het geval was is mijn redding geweest.

    Na dat telefoontje is mijn leven drastisch veranderd. Een jaar geleden had ik me niet voor kunnen stellen, hoe goed het nu met me zou gaan, heel goed zelfs, en dat zonder drank!! Dat heb ik dus voor elkaar gekregen dankzij een opname in een kliniek in Duitsland. Nadat ik ontslagen was uit de kliniek, heb ik alle tools aangegrepen als een drenkeling, de nazorg van de verslavingskliniek en de AA, want de angst voor een terugval zat er goed in. Deze angst is nu een stuk minder geworden, mijn onzekerheden die met drank veel erger waren, zijn ook een stuk minder. Het soms paranoïde gedrag, wat heel kenmerkend is voor alcoholisten, is weg, kortom: het leven is veel intenser en rijker en dat alleen maar door te accepteren dat ik een alcoholiste ben!!!

    Cissy, 48 jaar, werkt bij een luchtvaartmaatschappij

    lees meer lees meer
  • ''Het zou mij toch niet lukken.''

    Je kunt mij wel een stille drinker noemen. En een stiekeme. Eentje die het met de wet ook soms niet zo nauw nam om aan de drank te komen. Totdat die wet besloot dat het afgelopen moest zijn. Te veel schulden, teveel bedrog. Van kwaad tot erger. Na eerst een tijd in een ziekenhuis ging ik met tegenzin naar de AA. Het zou mij toch niet lukken. En bovendien: die mensen leken allemaal veel te opgewekt. Die hadden het nooit zo slecht gehad als ik. Nu praat ik toch wel anders; ben ik degene die vrolijk is, geen schulden meer heeft en zelfs nieuwelingen kan vertellen hoe tijd en training van de grootste pessimist een redelijke tevreden mens kan maken.

    lees meer lees meer
  • ''Ik heb heel wat afgeknokt, mij vreselijk verzet en soms bijna de hoop opgegeven.''

    Wie wordt er nu beloond door iets niet te doen? Zo voelt het nu, na ruim drie jaar AA. In het begin leek het een verschrikkelijke opgave. Ik heb heel wat afgeknokt, mij vreselijk verzet en soms bijna de hoop opgegeven. Maar binnen AA heb ik toch de steun en de kracht gevonden om door te zetten. ”Neem de tijd”, werd me altijd voorgehouden. Dat doe ik nu. En als het aan mij ligt ga ik er nog lang mee door. Ook met iets niets doen om er geestelijk en lichamelijk beter van te worden.

    lees meer lees meer
  • ''Ik wilde nog niet dood, maar kon haast niet meer leven.''

    Pijn en hevig lijdenhebben mij na 25 jaar alcoholgebruik naar de AA gestuurd. Ik wilde nog niet dood, maar kon haast niet meer leven. Vanaf dat moment heb ik geen glas meer aangeraakt; alle drank het huis uit; ook mijn drankvrienden later verbannen. Het is alles geen rozegeur en maneschijn, maar wel heb ik mijn verstand terug, mijn vrijheid van handelen, een zekere mate van rust en heel belangrijk: hoop voor de toekomst. Een toekomst die wat mij betreft hand in hand blijft gaan met AA; met mijn nieuwe vrienden. Zonder hen weet ik niet waar ik zou zijn. Het was waarschijnlijk mijn laatste kans. Die hoop ik me niet meer te laten ontglippen.

    lees meer lees meer
  • ''Nu kan ik van de kleine dingen in het leven en van mijn gezin genieten en er nuchter voor hen zijn om er samen in voor- en tegenspoed wat van te maken.''

    Ik ben 37 jaar en sinds maart 2010 uit de kliniek. Als kind ben ik opgegroeid in een gezin waar ook sprake was van verslaving wat voor mij veel spanning en angstsituaties met zich mee bracht. Alcohol was voor mij dan ook een taboe en ik had er zelfs een afkeer van omdat ik er zoveel ellende van had meegemaakt. Vreemd om dan nu te moeten vertellen dat ik op mijn 25ste levensjaar toch ben gaan drinken. Ik ben op mijn 25ste getrouwd, dus vanaf dat moment werden onze verjaardagen bij ons in huis gevierd. Er bleef nog wat bier over en ik dacht: “Weet je wat, ik ben nu 25, dus oud en wijs genoeg om het in de hand te houden. Ik neem een biertje voor de gezelligheid en misschien wel lekker bij het eten of als het warm weer is en ik uit mijn werk kom.” Eentje moest kunnen, maar het werden er soms twee. Bij twee biertjes kreeg ik echt een ontspannen gevoel, ik werd wat losser en vrijer, het hele leven woog eigenlijk niet zo zwaar meer.

    Door omstandigheden en vervelende gebeurtenissen in mijn huwelijk ben ik weer wat meer gaan drinken. De druk ging hierdoor wat van de ketel en ik kon meer hebben als ik wat op had. Heel snel eigenlijk is mijn gebruik progressiever geworden, ik had meer nodig om in dezelfde roes te komen. Mijn gedrag veranderde en ook mijn huwelijk kwam onder druk te staan. Andere problemen loste zich op, maar mijn probleem werd steeds groter. Ik had het niet meer in de hand, wat ik natuurlijk stellig ontkende tegen mijn vrouw en degene die mij confronteerde met mijn alcohol gebruik. Iedereen kreeg de schuld behalve ik! Ik ging liegen over de hoeveelheden die ik dronk, maar ik loog ook om me uit veel situaties te praten. Wat een bedrog tegen mijn vrouw en anderen! En dan het manipuleren om mijn plaatsje in het gezin te behouden, en de boel zoveel mogelijk naar mijn hand te zetten. Te triest voor woorden eigenlijk, als ik er nog over nadenk.

    Bijvoorbeeld de gesprekken bij onze relatietherapie, met een psycholoog die (in mijn voordeel) niet wist wat verslaving inhield. De twee uurtjes in de week dat ik met mijn vrouw een gesprek had met deze man, waren wel te overzien. Maar het leverde geen resultaat op. Ik zei tegen mijn vrouw: “Zie je nou wel dat het niet helpt, het wordt alleen maar erger als wij in gesprek gaan. Die kerel is zelf knettergek, dus kunnen we er beter mee ophouden, om nog meer gezeik te voorkomen.” Ik kon mijn vrouw hiermee overtuigen. Ik ging steeds dieper het dal in en diep van binnen wist ik dat ik een groot probleem had, maar ik kon er niet meer uit komen. Ik werd er moedeloos van omdat ik al vaker had geprobeerd te stoppen, maar dit lukte niet. Ik kon het nog niet één dag vol houden. Dit maakte me zo ongelukkig en machteloos dat ik excessief ben gaan drinken om die zelfmedelijden weg te drinken met alle gevolgen van dien. Mijn lever was ontstoken en ondanks alle gevolgen van mijn drankmisbruik, ging ik toch maar door.

    Het heeft mij zover gebracht dat ik dacht maar een eind aan mijn leven te moeten maken om geen last meer van mijzelf te hebben, en ook de ander niet meer tot last te zijn. Dit punt was bereikt toen ik op een avond na een flinke ruzie thuis als een beest tekeer ben gegaan. Ik besloot om mijn boze plan ten uitvoer te brengen. Ik ben afscheid gaan nemen van mijn kinderen en heb nog met ons jongste zoontje van een paar maanden oud in mijn armen gestaan en hem geknuffeld. Niet te beschrijven wat een gevoel en emotie. Ik ben het huis uit gevlucht en in de auto gestapt met de bedoeling om mezelf dood te rijden.

    Ik ben gelovig opgevoed, maar had God toen losgelaten. Maar God had mij nog niet los gelaten. Ondanks de macht en kracht van de duivel was daar als een donderslag bij heldere hemel een stem die zei: “Wat ga jij doen?” Ik moest wel antwoorden dat ik een eind aan mijn leven ging maken (door mijn geloof weet ik dat er een hel en hemel bestaat). Weer was daar een stem die vroeg: “En dan?” Ja, dan zag het er voor mij niet best uit en zou mijn einde vreselijk zijn. Mijn boze duivelse plan viel in duigen en ik moest luisteren naar God. (Hoe machtig die duivel dan ook is, God is toch almachtig. De duivel wikt maar God Beschikt).

    Mijn verslaving was nog niet over, want ik ben zelf toch 100% verantwoordelijk voor mijn eigen gedrag. Niet lang meer daarna ben ik door mijn vrouw voor de keus gezet; er nu werkelijk wat aan gaan doen en mezelf op laten nemen, of het huis verlaten zonder iets (ze had haar rechten en die van de kinderen al op een rijtje gezet met hulp van de huisarts en instanties). Ik heb me toen op laten nemen een verslavingskliniek, maar niet met de intentie om te stoppen met drinken, want dat kon ik immers niet. Ik dacht laat ik het maar doen dan, want ‘baat het niet dan schaadt het niet’. Ik zou wel veel spanning ondervinden, want ik kon hierdoor een aantal weken niet drinken. Een counselor vertelde mij dat ik me het beste maar aan het programma over kon geven omdat ik er nu toch was. Ik ben actief mee gaan doen met het programma en ben mijzelf gaan onderzoeken en ook tegengekomen. Ik heb een emotionele doorbraak gehad waardoor ik het verschil ben gaan zien tussen de oude Alex en de destructieve verslaafde Alex. De oude Alex heeft ook harde noten moeten kraken en lessen moeten leren. Mijn exigentie is nu om open, eerlijk, betrouwbaar en nederig te zijn. Dit is iets waar ik ook voortdurend aan werk.

    Wat een onbeschrijfelijk verdriet heb ik gevoeld over de schade en zee van ellende die ik had aangericht bij mijzelf, mijn gezin, maar ook bij andere mensen daarbuiten. Het is een zware strijd geweest, maar zonder strijd is er geen overwinning. Ik ben aan mijn herstel gaan werken, wat voor mij een reis was tot de dood. Maar met de hulp God, de 12 Stappen, de AA en andere meetings ben ik nu nog steeds abstinent en ben daar trots op en dankbaar voor. Nu kan ik van de kleine dingen in het leven en van mijn gezin genieten en er nuchter voor hen zijn om er samen in voor- en tegenspoed wat van te maken. En dat dag voor dag. Wat gisteren was kan ik niet meer veranderen en wat morgen komt weet ik niet, ik kan er alleen vandaag wat van maken! Dus ook dit bericht is wat er NU in mij opkomt en dus vanuit het hart gesproken.

    Heel dankbaar ben ik nog steeds voor mijn opname want wat een ontdekking en erkenning om mensen tegen te komen die mij begrijpen in mijn gebruik en ook in mijn herstel. Ik ben inmiddels ook zelf met de opleiding voor counselor bezig om anderen te helpen bij hun herstel op weg naar een nieuw leven. Mijn leven is nu mooier, rijker en gelukkiger en ik haal iedere dag weer kracht uit het gebed; God schenk mij kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen. Moed om te veranderen wat ik (met de hulp van God) kan veranderen en de Wijsheid om tussen deze twee het verschil te zien.

    lees meer lees meer
  • ''Van vechten tegen de drank kwam ik tot aanvaarden van mijn problemen; heel veel leren en zelfs een beetje genieten.''

    Nooit had IK nu eens geluk. Behalve als ik in het weekeinde met mijn vrienden op stap ging. Vrijdag en zaterdag scheen de zon. Zondag werd alweer behoorlijk duister en de rest van de week was zwart, pikzwart. Totdat ik besloot mijn werkdagen ‘s avonds wat op te fleuren. Dat dacht ik tenminste. De kenners kunnen het al raden. Na verloop van tijd wilde de zon zelfs in het kleinste glaasje niet meer schijnen. Toen ben ik naar de AA gevlucht. Dat is nu zo’n zes jaar geleden. Van vechten tegen de drank kwam ik tot aanvaarden van mijn problemen; heel veel leren en zelfs een beetje genieten. Nog steeds heb ik zwarte dagen, maar die zijn nog altijd een stuk vrolijker dan die zonnige dagen van vroeger.

    lees meer lees meer

Organisaties & websites

  • Al-Anon familiegroepen

    Al-Anon Familie Groepen vormen een gemeenschap van verwanten en vrienden van alcoholisten. Wij bespreken onderling onze ervaringen en geven elkaar kracht en hoop bij het oplossen van onze problemen. Wij geloven dat alcoholisme een gezinsziekte is en dat verandering van levenshouding kan bijdragen tot ons herstel.

    lees meer www.al-anon.nl
  • Help! Mijn dierbare is verslaafd

    Wij kunnen ons goed voorstellen dat je je misschien wanhopig voelt of ondersteuning zoekt. 
    Wij helpen jou! Met persoonlijk advies, een luisterend oor, workshops of door een individuele traject te bieden.

    Deze website is ontwikkeld om jou te helpen bij het leren omgaan met deze moeilijke situatie.

    lees meer helpmijndierbareisverslaafd.nl
  • Jellinek kliniek

    Zeer uitgebreide website over verslaving . Preventie, advies, en verschillende behandelingsmethoden. De site biedt uitgebreide informatie over drugs, alcohol en gokken, maar ook een test, forum en een vorm van online zelfhulp.

    lees meer www.jellinek.nl
  • Moedige Moeders

    Moedige Moeders helpt familieleden van verslaafde en drugsgebruikende Volendammers al bijna 20 jaar. De moeders met verslaafde partners of kinderen organiseren zich ondertussen in steeds meer dorpen en steden. In Waalwijk en Roermond zijn ook afdelingen van Moedige Moeders opgestart. “Het is niet goed dat we uitbreiden, maar het is wel goed dat er meer moeders opstaan”, zegt oprichter Tiny Tol.

    lees meer www.moedigemoeders-nederland.nl
  • Mondriaan

    De afdeling verslavingspreventie van Mondriaan verzorgt cursussen, trainingen en voorlichtingen over drugsverslavingen.

    lees meer www.mondriaan.eu
  • Ready For Change

    Klinieken voor verslavingszorg, met korte wachttijd.

    lees meer readyforchange.nl
  • Solutions-Center

    Kliniek voor behandeling van uiteenlopende verslavingen met landelijk verschillende vestigingen.

    lees meer solutions-center.nl
  • Specialistische verslavingszorg

    Specialistische verslavingszorg in Noord en Zuid Nederland

    lees meer www.brijder.nl
  • Stichting Naast

    Of het nu gaat om verslaving aan drugs, drank, gokken of gamen. De gevolgen voor de omgeving zijn vaak grotendeels hetzelfde. Dus heb je iemand in je directe omgeving die verslaafd is en heb je behoefte aan ondersteuning? Of ben je hulpverlener en kom je in je werk in contact met naasten van verslaafden en wil je hen passende ondersteuning bieden? Dan kun je terecht bij Stichting Naast.

    lees meer stichtingnaast.nl
  • Tactus

    Verslavingsproblemen komen vaker voor dan je misschien denkt. Het gaat vaak schuil achter andere problemen. Het is niet iets om je voor te schamen. Het is goed te behandelen. Wij hebben veel kennis en een breed aanbod om je te helpen, omdat het ons samen wel lukt!

    lees meer www.tactus.nl
  • Trimbos instituut

    We richten ons op middelengebruik en mentale gezondheid tijdens de complete levensloop: van de zwangerschap tot de laatste levensfase.

    lees meer www.drugsinfo.nl
  • Trubendorffer

    Hulp bij verslaving en dubbele diagnose.

    lees meer www.trubendorffer.nl
  • Voorkom!

    Voorkom! geeft preventieve voorlichting over verslavende middelen, met name op scholen.

    lees meer voorkom.nl
  • Zuyderwende

    Verslavingskliniek in Heerlen

    lees meer www.zuyderwende.nl

Anders & tips

  • Alcohol Infolijn

    0900 500 20 21

    lees meer
  • Drinktest

    MinderDrinken is een anonieme online cursus voor volwassenen die zelfstandig hun alcoholgebruik willen minderen. Wilt u weten of uw drinkgedrag een risico is voor uw gezondheid?

    lees meer minderdrinken.nl
  • Familiespreekuur Mondriaan

    Als je partner, familielid of vriend psychische problemen heeft en/of met een verslaving worstelt kun je met vragen zitten en zelf hulp ook behoefte aan ondersteuning hebben. Of je wilt graag je eigen verhaal kwijt. 

    lees meer www.mondriaan.eu
  • Telefonische hulp bij alcoholproblemen

    Trek aan de bel: 0800 – 020 27 21 (dagelijks van 9.00 tot 23.00 uur, gratis en anoniem)

    lees meer
  • VNN

    Wat doet VNN allemaal?

    Je bent bekend met VNN, maar je weet niet precies wat we allemaal doen? Dat is niet heel vreemd. We zijn een grote organisatie en doen ontzettend veel: van preventie en voorlichting tot behandeling en van het testen van uitgaansdrugs tot het doen van wetenschappelijk onderzoek. Dit doen we voor jong en oud en zowel voor mensen met een verslaving als hun naasten (familie en vrienden).

    lees meer www.vnn.nl

Communities

  • Anonieme Alcoholisten (AA)

    ‘Anonieme Alcoholisten Nederland’ is een gemeenschap van mannen en vrouwen die hun ervaring, kracht en hoop met elkaar delen om hun gemeenschappelijk probleem op te lossen en anderen te helpen bij het herstel van hun alcoholisme. Kijk voor meer informatie op de website.

    lees meer aa-nederland.nl

Films & video's

  • Documentaireserie ‘Ik ben Alcoholist’

    Honderdduizenden Nederlanders hebben een alcoholprobleem. Maar er over praten doen maar weinig. Vier leden van een zelfhulpgroep van Anonieme Alcoholisten uit Alkmaar zijn bereid er over te praten. In de documentaire reeks ‘Ik ben Alcoholist’ vertellen zij openhartig over de worsteling met hun alcoholverslaving. In deze aflevering het verhaal van Walter van Gelderen.

    lees meer www.youtube.com
  • Hoe werkt een verslaving

    Een verslaving is erg hardnekkig en vervelend. Hoe werkt dit eigenlijk in je hersenen? En wat kun je eraan doen? In deze video leg ik het je uit.

    lees meer www.youtube.com
  • Leaving Las Vegas | Mike Figgis, Elisabeth Sue en Nicolas Cage

    De film begint met Ben die zich volledig bewust is van het feit dat hij alcoholist is en daar totaal geen weerstand tegen biedt, integendeel, hij drinkt lustig door. Zijn alcoholverslaving heeft onder meer zijn echtscheiding in de hand gewerkt en tevens daarbij het verlies van zijn zoon. Maar dat Ben geen slecht mens is komt tot uiting wanneer hij ontslagen wordt: zijn baas heeft veel moeite om hem te laten gaan. Ben kan zich geen enkel toekomstperspectief meer voorstellen. Radeloos beslist hij om op een uiterst zonderlinge manier zelfmoord te plegen: Hij trekt naar Las Vegas, de decadente stad bij uitstek, met de bedoeling zichzelf letterlijk dood te drinken, zoveel te drinken dat zijn lichaam het begeeft.

    lees meer www.youtube.com
  • Presentatie Verslaving, behandeling en valkuilen (dr. drs. Els a Noorlander Psychiater)

    Deze presentatie legt uit wat een verslaving is, hoe een verslaving werkt, welke behandelingen mogelijk zijn en de valkuilen die erbij komen kijken.

    lees meer www.youtube.com

Cursussen

  • Drinktest

    MinderDrinken is een anonieme online cursus voor volwassenen die zelfstandig hun alcoholgebruik willen minderen. Wilt u weten of uw drinkgedrag een risico is voor uw gezondheid?

    lees meer minderdrinken.nl
  • Herstelcursussen

    Er zijn diverse cursussen en therapieën die bij kunnen dragen aan je eigen herstel. Een aantal voorbeelden hiervan zijn de volgende.

    lees meer
  • Online zelfhulpprogramma

    Bepaal je eigen doelen, en haal ze!

    Jij bepaalt wat je wilt bereiken en werkt daar zelfstandig aan met online opdrachten. De Jellinek Online Zelfhulp ondersteunt en motiveert je op een aantrekkelijke manier om door te gaan en je doel niet uit het oog te verliezen.

    lees meer www.zelfhulpalcohol.nl

Boeken & artikelen

  • Het einde van mijn verslaving | Olivier Ameisen

    Nieuwezijds 2009 | ISBN 9789057122958
    Het verhaal van een beroemde cardioloog die zichzelf genas van alcoholisme‘Door mijn verslaving volledig te onderdrukken heeft Baclofen mijn leven gered. Ik ben ervan overtuigd dat het ook het leven van andere verslaafden kan redden – en daarom heb ik dit boek geschreven.’Olivier Ameisen was een briljant cardioloog, lijfarts van oud-premier Raymond Barre in Frankrijk en daarna werkzaam in New York, tot hij gegrepen werd door de alcohol. Hij brak zijn benen maar wist niet meer dat hij was gevallen, stierf bijna aan epileptische aanvallen en moest zijn praktijk opgeven. Hij frequenteerde de Anonieme Alcoholisten, probeerde allerlei therapieën, medicijnen – niets hielp.

    Toen ontdekte hij Baclofen, een spierontspannend middel dat bij proefdieren werkte tegen hunkering en verslaving, maar nog nooit op mensen was getest. Ameisen schroefde de dosis op tot een niveau waarop hij niet meer hunkerde naar alcohol. Dat was vijf jaar geleden.
    Het einde van zijn verslaving is enerzijds een wervelend verhaal van een briljante scholier, student, pianist en cardioloog, over zijn jeugd, zijn contacten in hoge Franse kringen, zijn neergang en ellende in New York en zijn herstel dankzij Baclofen. Anderzijds is het een pleidooi voor het gebruik van Baclofen bij verslaving. Olivier Ameisen woont in Parijs en New York en adviseert in de verslavingszorg.

    ‘Dit boek MOET je lezen als je verslaafd bent aan alcohol of drugs, of als iemand in je buurt dat is.’  David Servan-Schreiber

    lees meer
  • Minder drinken | Lex Lemmers, Jeanette Kramer, Andrée van Emst

    Van gewoonte naar verslaving.
    Er is in een Nederland een grote groep drinkers die niet verslaafd is aan alcohol, maar die wel meer drinkt dan goed voor hem is. Drinken is sluipenderwijs een gewoonte geworden. Te vaak te veel drinken ontstaat geleidelijk en gemakkelijk en is toch niet gezond. Dat weten de meeste mensen ook wel en zij kunnen dat uitstekend zelf veranderen. Toch is het prettig als je daarbij geholpen wordt, want veranderen van drinkgewoonten is iets wat aandacht behoeft; het gaat niet vanzelf.

    lees meer
  • Stoppen met Alcohol | Allen Carr

    Na dit boek nooit meer een kater!
    Een nieuwe methode om van een oud probleem af te komen, van de auteur die miljoenen mensen van het roken afhielp. Velen van ons drinken wel eens een glaasje alcohol, of meer. Het is een gewoonte, sociaal geaccepteerd en ook vaak ingebakken, Als de klok vijf uur slaat, drinken we vaak een ‘borreltje’, en een uitgebreid diner zonder glas wijn of bier is al snel incompleet. We vergeten graag dat deze gewoonte uit de hand kan lopen. Alcohol drinken kan al snel tot verslaving leiden. Voor wie dit geldt, ontwikkelde Allen Carr een Stoppen met alcohol methode, een eenvoudige en doeltreffende methode die het alcoholgebruik aan banden legt.

    lees meer
  • Zucht | Bram Bakker en Meindert Inderwisch

    Goed ademhalen voor ontspanning, beter slapen, meer energie, sneller afvallen De boeddhistische monnik, de topsporter en de gezonde mens hebben met elkaar gemeen dat ze, in rust, niet te snel ademhalen. Zonder een fysieke inspanning is een gezonde ademfrequentie namelijk vier tot acht keer per minuut. Veel mensen echter ademen continu sneller, tot meer dan twintig keer per minuut. Dat is zinloos en energievretend en het is oorzaak van uiteenlopende klachten als burn-out, depressie, overgewicht, hartkloppingen, hoge bloeddruk, concentratieproblemen, hoofdpijn, rugpijn, slaapproblemen, obstipatie en angststoornissen. Hoe komt dit? Wat gebeurt er dan in je lijf en in je hoofd? En wat kun je er zelf aan doen om het op te lossen?

    lees meer

12 stappen meeting

Kastelenweg 3, 6136 BK Sittard, Nederland

AA Landgraaf

Jurgenslaan 37, Landgraaf, Nederland

AA Zelfhulp-werkgroep Brunssum

Horizonstraat 77, 6446 SC Brunssum, Nederland

AA Zelfhulp-werkgroep Heerlen

John F. Kennedylaan 305, Heerlen, Nederland

AA Zelfhulp-werkgroep internationale AA Meetingen

Rechtstraat 3A, 6221 EE Maastricht, Nederland

AA Zelfhulp-werkgroep Kerkrade

Old Hickoryplein 1, 6461 EZ Kerkrade, Nederland

AA Zelfhulp-werkgroep Maastricht

Burgemeester van Oppenstraat 123, 6224 ER Maastricht, Nederland

AA Zelfhulp-werkgroep Roermond

Laurentiusplein 10, 6043 CS Roermond, Nederland

AA Zelfhulp-werkgroep Sittard

Stationsstraat 18, 6131 AZ Sittard, Nederland

AA Zelfhulp-werkgroep Venlo

Vierpaardjes 80, 5915 XZ Venlo, Nederland

AA Zelfhulp-werkgroep Weert

Roermondseweg 64, Weert, Nederland

AA/NA Maastricht

Burgemeester van Oppenstraat 123, 6224 ER Maastricht, Nederland

ACA groep voor (volwassen) kinderen van ouders met een verslaving of psychische problematiek

Roermondseweg 64, 6004 AT Weert, Nederland

Al-anon Horst

Venrayseweg 20, Horst, Nederland

Buitenveldertgroep

Wijkcentrum van Ons Gennep, Norbertplein 3, 6591 XA Gennep, Nederland

Moedige moeders

MFC 't Paradies, Munsterstraat, Roermond, Nederland

Moedige moeders

Stichting Dorpshuis Vaesrade, Servatiusstraat 10A, Vaesrade, Nederland

Moedige Moeders

Weert, Nederland

NA Rainbow and Friends Woensdag

Stationsstraat 18, 6131 AZ Sittard, Nederland

NA-meeting 12 steps of freedom maandag

Stationsstraat 18, 6131 AZ Sittard, Nederland

NA-meeting Blerick

Vastenavondkampstraat 73, 5922 AT Venlo, Nederland

NA-meeting Brunssum

Schildstraat 44, 6444 XM Brunssum, Nederland

NA-meeting dinsdagavond Venlo

Leutherweg 88, 5915 CK Venlo, Nederland

NA-meeting Heerlen

Kerkraderweg 7, 6416 CC Heerlen, Nederland

NA-meeting Heuvelland

Capucijnenweg 9, 6286 BA Wittem, Nederland

NA-Meeting Hoensbroek zaterdagavond

Monseigneur Nolensstraat 29, 6431 JP Hoensbroek, Nederland

NA-meeting Kerkrade

Berenbosweg 1, 6464 XZ Kerkrade, Nederland

NA-meeting Kerkrade zaterdag

Kerkplein 5, 6461 Kerkrade, Nederland

NA-meeting maandagavond Venlo

Minderbroedersstraat 1, 5911 BP Venlo, Nederland

NA-meeting Maastricht woensdag

Rechtstraat 3A, 6221 EE Maastricht, Nederland

NA-meeting Maastricht zondagavond

Burgemeester van Oppenstraat 123, Maastricht, Nederland

NA-meeting Sittard donderdag

Gelderhof, Gelderhof, Sittard, Nederland

NA-meeting Sittard zaterdag

Stationsstraat 18, 6131 AZ Sittard, Nederland

NA-meeting Sittard zondag

Gelderhof, Gelderhof, 6136 CC Sittard, Nederland

NA-meeting Venray

Leunseweg 5, 5802 CE Venray, Nederland

NA-meeting vrijdagavond Weert

Roermondseweg 64, Weert, Nederland

NA-meeting Weert

Beekstraat 54, 6001 GJ Weert, Nederland

NA-meeting Wittem

Capucijnenweg 9, 6286 BA Wittem, Nederland

NA-meeting zondagavond Venlo

Leutherweg 88, 5915 CK Venlo, Nederland

Narcotics Anonymous Brunssum

Schildstraat 44, 6444 XM Brunssum, Nederland

Narcotics Anonymous Roermond dinsdagavond

Laurentiusplein 10, 6043 CS Roermond, Nederland

Narcotics Anonymous Roermond vrijdagavond

Minderbroederssingel 15f, 6041 KG Roermond, Nederland

Overwegingsgroep – hoe was jouw week?

Dries 80, Weert, Nederland

Overwegingsgroep Oké Roerdalen

Streekelsweg 6, 6061 EL Posterholt, Nederland

Steunpunt Avalon (alleen op aanmelding)

Bergstraat 21, Roermond, Nederland

vind een groep