• Liefdesverslaving

In een liefdesrelatie is het altijd geven en nemen. Maar sommige mensen raken geobsedeerd en doen er werkelijk alles aan om maar niet verlaten te worden. Vaak is er dan sprake van een liefdesverslaving (love addiction). 

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

Wanneer ben je liefdesverslaafd?

Ieder mens heeft liefde nodig. Maar als je liefdesverslaafd bent, ga je relaties aan die niet gezond zijn voor jou. Je geeft je eigen behoeftes en identiteit op en vormt je volledig naar de wensen van je partner. Ook de liefde idealiseren is een kenmerk van een liefdesverslaving (love addiction). Veel mensen zien in eerste instantie niet in dat ze te maken hebben met een verslaving en blijven ook in volgende relaties tegen dezelfde problemen aanlopen. 

Hoe ontstaat een liefdesverslaving?

Hoewel een duidelijke oorzaak vaak ontbreekt, spelen trauma’s, eenzaamheid en een gebrekkige emotionele opvoeding vaak een rol bij het ontstaan van een liefdesverslaving. Liefdesverslaafden hebben vaak weinig eigenwaarde en zijn bang voor afwijzing. Je vindt het moeilijk om je grenzen aan te geven en hebt weinig besef van je eigen behoeftes. 

Bron: https://www.trubendorffer.nl/kennis/liefdesverslaving/ 

(Liefdesverslaving, 2021) 

Boeken & artikelen

 • Als hij maar gelukkig is | Robin Norwood

  Er zijn vrouwen die te veel in de liefde investeren en er te veel van verwachten, vrouwen die de neiging hebben zichzelf op te offeren en weg te cijferen, allemaal in de hoop dat hij gelukkig zal zijn. Dit krampachtige verlangen tast vaak het emotionele welzijn van die vrouwen aan en kan zelfs hun fysieke gezondheid en veiligheid in gevaar brengen.
  In ‘Als hij maar gelukkig is’ laat psychotherapeute Robin Norwood zien hoe verlammend zelfopoffering kan werken en hoe je eraan kunt ontsnappen.

  lees meer
 • Verslaafd aan liefde | Jan Geurtz

  In “Verslaafd aan Liefde” toont Jan Geurtz dat onze zoektocht naar liefde en erkenning voortkomt uit een fundamentele zelf-afwijzing. Die proberen we te compenseren door waardering van anderen, en vooral door een succesvolle liefdesrelatie. Maar dat werkt averechts: het versterkt juist die fundamentele onzekerheid en afhankelijkheid. Zo ontstaat er een verslaving aan liefde en erkenning, en aan de veiligheid van een relatie. De meeste liefdesrelaties lopen daardoor na een tijdje op de klippen, of -misschien nog erger- verzanden in een gezapig samenzijn zonder veel ruimte voor groei en geluk.

  lees meer
 • Zucht | Bram Bakker en Meindert Inderwisch

  Goed ademhalen voor ontspanning, beter slapen, meer energie, sneller afvallen De boeddhistische monnik, de topsporter en de gezonde mens hebben met elkaar gemeen dat ze, in rust, niet te snel ademhalen. Zonder een fysieke inspanning is een gezonde ademfrequentie namelijk vier tot acht keer per minuut. Veel mensen echter ademen continu sneller, tot meer dan twintig keer per minuut. Dat is zinloos en energievretend en het is oorzaak van uiteenlopende klachten als burn-out, depressie, overgewicht, hartkloppingen, hoge bloeddruk, concentratieproblemen, hoofdpijn, rugpijn, slaapproblemen, obstipatie en angststoornissen. Hoe komt dit? Wat gebeurt er dan in je lijf en in je hoofd? En wat kun je er zelf aan doen om het op te lossen?

  lees meer

Anders & tips

 • Familiespreekuur Mondriaan

  Als je partner, familielid of vriend psychische problemen heeft en/of met een verslaving worstelt kun je met vragen zitten en zelf hulp ook behoefte aan ondersteuning hebben. Of je wilt graag je eigen verhaal kwijt. 

  lees meer www.mondriaan.eu

Films & video's

 • Hoe werkt een verslaving

  Een verslaving is erg hardnekkig en vervelend. Hoe werkt dit eigenlijk in je hersenen? En wat kun je eraan doen? In deze video leg ik het je uit.

  lees meer www.youtube.com

Organisaties & websites

 • Landelijke website Norwoodgroep

  Een zeer volledige website over het onderwerp relatieverslaving ofwel; Norwood. Op de site vind je uitleg, informatie, behandeling, Norwoodtherapeuten, zelftherapie, overzicht van Norwoodgroepen in Nederland, telefonische hulplijn, hoe je zelf een groep opstart en Belgische contacten en een forum.

  lees meer www.norwoodgroep.nl
 • Moedige Moeders

  Moedige Moeders helpt familieleden van verslaafde en drugsgebruikende Volendammers al bijna 20 jaar. De moeders met verslaafde partners of kinderen organiseren zich ondertussen in steeds meer dorpen en steden. In Waalwijk en Roermond zijn ook afdelingen van Moedige Moeders opgestart. “Het is niet goed dat we uitbreiden, maar het is wel goed dat er meer moeders opstaan”, zegt oprichter Tiny Tol.

  lees meer www.moedigemoeders-nederland.nl

Communities

 • Norwoodgroep

  Een Norwoodgroep (volgens de beschrijving van Robin Norwood in haar eerste en tweede boek) is een anonieme zelfhulpgroep van lotgenoten waarin vrouwen met onderlinge steun en herkenning in hun eigen tempo aan zichzelf kunnen werken, aan de hand van een Twaalf Stappen programma (een aangepaste versie van de Twaalf Stappen van de AA). Er worden teksten gelezen en ervaringen uitgewisseld, aan de hand van thema’s die in onderling overleg gekozen worden. De bijeenkomsten verlopen volgens een vaste structuur (‘de agenda’) met duidelijk omschreven richtlijnen en regels. Er is geen begeleiding van een ‘deskundige’. Er wordt met elkaar gewerkt op basis van gelijkwaardigheid. De ‘deskundigheid’ is de gezamenlijke ervaring van de deelneemsters (lotgenoten) zelf.
  De groep komt wekelijks bijeen, het hele jaar door. Je kunt er op elk gewenst moment mee beginnen (en stoppen). Het is geen cursus met een begin of eind.
  Iedere vrouw is welkom. De enige voorwaarde voor deelname is het verlangen naar gezonde en bevredigende relaties, zowel met anderen als met jezelf. Deelname is gratis (soms moeten er kosten betaald worden voor gebruik van de ruimte en/of consumpties). Voor de volledige informatie over actieve groepen kun je op de website kijken.

  lees meer www.norwoodgroep.nl
 •  Landelijk Norwoodforum

  lees meer www.norwoodgroep.nl

Cursussen

 • Zelftherapie

  Op de website staat een selectie van de verslagen die het meest aansluiten op het Norwoodprogramma, en ook een paar Nederlandse samenvattingen van Amerikaanse boeken. Deze (Word documenten) kunnen worden uitgeprint voor eigen gebruik (voor je eigen herstel).

  lees meer www.norwoodgroep.nl

Geen groepen gevonden

Ken jij een groep? Laat het ons dan weten!

meld een groep aan