• Verslaving (overige)

Er bestaan twee soorten verslaving: verslaving aan stoffen (zoals alcohol en nicotine) en verslaving aan gedrag (zoals gokken of gamen). Verslaving betekent dat je niet meer zonder een bepaald genotsmiddel kunt. Je weet dat het slecht is, maar toch ga je door met consumeren. Het ‘willen’ drinken, verandert in ‘moeten’ drinken. Verslaving is een hersenziekte, waarbij de één gevoeliger is voor genotsmiddelen dan de ander.

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

of vind een groep
TODO

"Ik werd met beide benen op de grond gezet." - Sarina

lees meer

Bij verslaving wordt er een onderscheid gemaakt tussen lichamelijke en geestelijke verslaving (afhankelijkheid). Verlang je sterk naar een middel en voel je je niet prettig of verandert jouw stemming als het middel niet binnen bereik is, dan is sprake van een geestelijke verslaving. Je bent lichamelijk verslaafd als je stopt met bijvoorbeeld drinken en er treden ontwenningsverschijnselen op. Ook heb je steeds meer alcohol nodig om het hetzelfde effect te blijven voelen.

Bronnen: https://www.hersenstichting.nl/hersenaandoeningen/verslaving/

(Hersenstichting, 2021)

https://www.brijder.nl/probleem

(Brijder, z.d.)

Ervaringsverhalen

 • "Ik werd met beide benen op de grond gezet."

  Ik ben 30 jaar, geboren en getogen in Amsterdam. Ik kom uit een gezin van gescheiden ouders en heb een jonger broertje. Ik heb nooit last gehad van de scheiding van mijn ouders omdat zij als goede vrienden uit elkaar zijn gegaan. Door de weeks waren wij bij mijn moeder, in het weekend bij mijn vader en in de vakanties was dat verdeeld. Dit was zo totdat ik 11 was en mijn moeder overleed aan borstkanker. Heel mijn wereld werd op zijn kop gezet. We zijn toen verhuisd naar mijn vader die toen nog fulltime werkte, dus je kunt zeggen dat ik vanaf die tijd mezelf heb opgevoed.

  Op mijn 13e zag ik het leven niet meer zitten en precies toen ik er een einde aan wilde maken door mijn polsen door te snijden kwam mijn broertje binnen. De dag daarna was de eerste dag dat ik bij een psycholoog kwam. Maar ik hoorde daar niet, ik was niet gek, ik wilde gewoon naar mijn moeder toe. Logisch toch?! Door maar te zeggen wat hij van me wilde horen onderging ik de hele behandeling zonder dus eigenlijk aan het probleem zelf te werken.

  Na die periode werd ik bevriend met meiden van 19 en begon ik met op stap gaan en drinken. In dat jaar kreeg ik toen voor het eerst een vriendje die ook 19 was. Alles leek toen een stuk beter in het leven, totdat hij mij in een dronken bui verkrachtte.

  Ik ging in die tijd nog wel naar school maar ik ging steeds meer spijbelen en blowen. Toen ik 16 was kwam ik vroeg thuis van school, omdat ik weer eens niet ging, en papa lag toen in bed. Papa was nooit ziek. Hij had een hartinfarct gehad. Toen heb ik besloten van school te gaan en te gaan werken, zodat mocht ook papa wegvallen, ik voor mij en mijn broertje kon zorgen.

  Op mijn 18e kreeg ik een vriendengroep die xtc gebruikten. Dat was voor mij ‘het’ middel want daar werd je immers ‘echt’ vrolijk van. Dat begon van wekelijks tot steeds vaker. Binnen die groep kreeg ik een relatie en trok bij hem in. Toen begon er een periode van intensief xtc en speed gebruik tot ik er een miskraam van kreeg.

  Ik werd weer met beide benen op de grond gezet.
  Ik wilde weer wat van mijn leven gaan maken en ben terug gegaan naar huis, naar mijn vader en broertje. Ik heb toen verschillende baantjes gehad maar ik kon nergens mijn plek vinden. Ik kwam toen terecht bij een opticien waar ik het wel leuk had, echter na 2 jaar zat ik weer thuis omdat ik tegen een burnout aan zat. Ging toen weer naar een psycholoog, maar na een korte behandeling stopte ik.
  Ik kon het allemaal zelf wel…

  Weer 2 jaar later gebeurt opnieuw precies het zelfde. Ik bleef door tobben in het leven. 2 Jaar geleden besloot ik naar Eindhoven te verhuizen in de hoop daar eindelijk een nieuw leven op te bouwen. Maar na 3 maanden dat ik daar was stortte ik in. Ik kon alleen nog maar huilen, durfde niet meer naar buiten, durfde zelfs mijn telefoon niet meer op te nemen. De huisarts stuurde me naar de crisisdienst. Die stuurde me weer naar huis want ik was geen gevaar voor mezelf of voor anderen, dus zij konden mij niet helpen. Toen voelde ik me zo hulpeloos. Ik kreeg toen een intake bij de ggze, meerdere zelfs. Ik zat steeds maar te wachten op behandeling en werd er radeloos van. Ik besloot toen aan de slag te gaan met zelfhulpboeken. Ook ben ik in die periode tot geloof gekomen. En de combinatie van de bijbel, de boeken en de kerkgemeente hebben me goed geholpen. Een jaar later pas startte de sociale angst groep bij het ggze. Door daar ervaringen te delen kwam ik erachter dat ik deze angstklachten eigenlijk altijd al had gehad. Maar ik dacht: “dat is gezonde spanning dat hoort erbij”. Door de groep kwam ik erachter dat wat ik denk en voel niet raar is en dat ik niet de enige ben. Hierdoor vond ik de kracht om echt met mijn klachten aan de slag te gaan. De angst werd niet snel minder maar ik stopte wel met situaties vermijden. Ook nu voel ik de angst soms nog maar ik kan daar nu mee omgaan. Mijn ervaringen delen helpt mij en daardoor heb ik besloten om iets te gaan doen met ervaringsdeskundigheid. Ik ben nu bezig met een cursus ‘herstellen doe je zelf’, ‘schrijf je eigen herstel verhaal’ en vrijwilligerswerk.
  En ik ben nu eindelijk op een plek waar ik me wel thuis voel.

  lees meer lees meer

Communities

 • Anonieme Alcoholisten (AA)

  ‘Anonieme Alcoholisten Nederland’ is een gemeenschap van mannen en vrouwen die hun ervaring, kracht en hoop met elkaar delen om hun gemeenschappelijk probleem op te lossen en anderen te helpen bij het herstel van hun alcoholisme. Kijk voor meer informatie op de website.

  lees meer aa-nederland.nl
 • Computer Gaming Addicts Anonymous (CGAA)

  Gaming Addicts Anonymous’ is een gemeenschap van mensen die elkaar steunen in het herstel van dwangmatig gamen. Kijk voor meer informatie op de website.

  lees meer cgaa.info
 • Narcotics Anonumous (NA)

  Narcotics Anonumous is een niet-commerciële gemeenschap van mannen en vrouwen voor wie drugs een ernstig probleem waren geworden. Kijk voor meer informatie op de website.

  lees meer www.na-holland.nl

Films & video's

 • Breaking Meth

  In 2020 werden er in Nederland maar liefst 32 methamfetaminelabs opgerold, terwijl ze twee jaar eerder nauwelijks werden aangetroffen. Documentairemaker Jessica Villerius gaat onder meer in gesprek met Rick, die al twintig jaar verslaafd is. Hij laat zien hoe vernietigend deze drugs zijn. Ook zoekt Jessica antwoord op de vraag: wat hebben Mexicaanse kartels te maken met de productie in Nederland?

  lees meer www.moviemeter.nl
 • Hoe werkt een verslaving

  Een verslaving is erg hardnekkig en vervelend. Hoe werkt dit eigenlijk in je hersenen? En wat kun je eraan doen? In deze video leg ik het je uit.

  lees meer www.youtube.com
 • Oxycodon: Een eenzame strijd tegen pijn

  Documentairemaker Jessica Villerius laat zien hoe lastig het is om van de extreem zware pijnstiller Oxycodon af te komen. Dit is een zwaar medicijn dat in Nederland relatief makkelijk verkrijgbaar is. De 44-jarige Eveline slikt deze pijnstiller al jaren en wil er dolgraag mee stoppen, maar het afbouwen blijkt extreem moeilijk.

  lees meer www.moviemeter.nl
 • Presentatie Verslaving, behandeling en valkuilen (dr. drs. Els a Noorlander Psychiater)

  Deze presentatie legt uit wat een verslaving is, hoe een verslaving werkt, welke behandelingen mogelijk zijn en de valkuilen die erbij komen kijken.

  lees meer www.youtube.com

Boeken & artikelen

 • Christiane F. | Hans Straalen en Horst Rieck

  Dit waargebeurde verhaal vertelt over de Berlijnse Christiane F. die op haar 13e voor het eerst heroïne gebruikt. Het laat zien hoe Christiane haar verslaving kan verbergen en hoe het al bijna te laat is als haar moeder erachter komt.

  lees meer
 • Mateloos | Bram Bakker en Meindert Inderwisch

  Verslaving is een beladen term, voor een ernstige ziekte. Het gaat daarbij niet enkel om het onvermogen om genotsmiddelen als alcohol en drugs gedoseerd te gebruiken, maar ook om zogenaamde gedragsverslavingen. Met de popularisering van het internet is het aantal mensen dat mateloos is in gokken, porno of gamen ook enorm toegenomen. En in de omgeving van iedere verslaafde heeft iedereen ook moeite om de eigen grenzen op een goede manier te bewaken. Vaak gelooft men nog dat heel veel liefde en financiële ondersteuning de ziekte kunnen genezen, en dat is helaas niet zo. In dit boek proberen psychiater Bram Bakker en ervaringsdeskundige en gestalttherapeut Meindert Inderwisch veel voorkomende vooroordelen met betrekking tot verslaving weg te nemen, en er een perspectief met hoop voor in de plaats te stellen.

  lees meer
 • Memoires van een verslaafd brein | Marc Lewis

  Marc Lewis is bijna afgestudeerd psycholoog als hij wordt betrapt op het stelen van drugs uit een apotheek. In dit boek vertelt hij vanuit wetenschappelijk en persoonlijk standpunt over zijn verslaving, zijn carrière, liefdesleven en het ervaren van elke soort drugs.

  lees meer
 • Zucht | Bram Bakker en Meindert Inderwisch

  Goed ademhalen voor ontspanning, beter slapen, meer energie, sneller afvallen De boeddhistische monnik, de topsporter en de gezonde mens hebben met elkaar gemeen dat ze, in rust, niet te snel ademhalen. Zonder een fysieke inspanning is een gezonde ademfrequentie namelijk vier tot acht keer per minuut. Veel mensen echter ademen continu sneller, tot meer dan twintig keer per minuut. Dat is zinloos en energievretend en het is oorzaak van uiteenlopende klachten als burn-out, depressie, overgewicht, hartkloppingen, hoge bloeddruk, concentratieproblemen, hoofdpijn, rugpijn, slaapproblemen, obstipatie en angststoornissen. Hoe komt dit? Wat gebeurt er dan in je lijf en in je hoofd? En wat kun je er zelf aan doen om het op te lossen?

  lees meer

Anders & tips

 • Familiespreekuur Mondriaan

  Als je partner, familielid of vriend psychische problemen heeft en/of met een verslaving worstelt kun je met vragen zitten en zelf hulp ook behoefte aan ondersteuning hebben. Of je wilt graag je eigen verhaal kwijt. 

  lees meer www.mondriaan.eu

Organisaties & websites

 • Help! Mijn dierbare is verslaafd

  Wij kunnen ons goed voorstellen dat je je misschien wanhopig voelt of ondersteuning zoekt. 
  Wij helpen jou! Met persoonlijk advies, een luisterend oor, workshops of door een individuele traject te bieden.

  Deze website is ontwikkeld om jou te helpen bij het leren omgaan met deze moeilijke situatie.

  lees meer helpmijndierbareisverslaafd.nl
 • Jellinek kliniek

  Zeer uitgebreide website over verslaving . Preventie, advies, en verschillende behandelingsmethoden. De site biedt uitgebreide informatie over drugs, alcohol en gokken, maar ook een test, forum en een vorm van online zelfhulp.

  lees meer www.jellinek.nl
 • Moedige Moeders

  Moedige Moeders helpt familieleden van verslaafde en drugsgebruikende Volendammers al bijna 20 jaar. De moeders met verslaafde partners of kinderen organiseren zich ondertussen in steeds meer dorpen en steden. In Waalwijk en Roermond zijn ook afdelingen van Moedige Moeders opgestart. “Het is niet goed dat we uitbreiden, maar het is wel goed dat er meer moeders opstaan”, zegt oprichter Tiny Tol.

  lees meer www.moedigemoeders-nederland.nl
 • Novadic-Kentron

  Voor lichte, matige en ernstige problemen; Verslavingszorg door heel Brabant; Ook in vele huisartsenpraktijken aanwezig; Voor elk type verslaving.

  lees meer www.novadic-kentron.nl
 • Solutions-Center

  Kliniek voor behandeling van uiteenlopende verslavingen met landelijk verschillende vestigingen.

  lees meer solutions-center.nl
 • Specialistische verslavingszorg

  Specialistische verslavingszorg in Noord en Zuid Nederland

  lees meer www.brijder.nl
 • Tactus

  Verslavingsproblemen komen vaker voor dan je misschien denkt. Het gaat vaak schuil achter andere problemen. Het is niet iets om je voor te schamen. Het is goed te behandelen. Wij hebben veel kennis en een breed aanbod om je te helpen, omdat het ons samen wel lukt!

  lees meer www.tactus.nl
 • Trimbos instituut

  We richten ons op middelengebruik en mentale gezondheid tijdens de complete levensloop: van de zwangerschap tot de laatste levensfase.

  lees meer www.drugsinfo.nl
 • Trubendorffer

  Hulp bij verslaving en dubbele diagnose.

  lees meer www.trubendorffer.nl
 • Voorkom!

  Voorkom! geeft preventieve voorlichting over verslavende middelen, met name op scholen.

  lees meer voorkom.nl

Cursussen

ACA groep voor (volwassen) kinderen van ouders met een verslaving of psychische problematiek

Roermondseweg 64, 6004 AT Weert, Nederland

Al-anon Horst

Venrayseweg 20, Horst, Nederland

At Ease

Bogaardenstraat 35A, Maastricht, Nederland

At Ease

Kloosterweg 1, Heerlen, Nederland

Buitenveldertgroep

Wijkcentrum van Ons Gennep, Norbertplein 3, 6591 XA Gennep, Nederland

Familie- vriendengroep Al Anon Horst

Venrayseweg 20, 5961 AG Horst, Nederland

Moedige moeders

MFC 't Paradies, Munsterstraat, Roermond, Nederland

Moedige moeders

Stichting Dorpshuis Vaesrade, Servatiusstraat 10A, Vaesrade, Nederland

NA Rainbow and Friends Woensdag

Stationsstraat 18, 6131 AZ Sittard, Nederland

NA-meeting 12 steps of freedom maandag

Stationsstraat 18, 6131 AZ Sittard, Nederland

NA-meeting Blerick

Vastenavondkampstraat 73, 5922 AT Venlo, Nederland

NA-meeting Brunssum

Schildstraat 44, 6444 XM Brunssum, Nederland

NA-meeting dinsdagavond Venlo

Leutherweg 88, 5915 CK Venlo, Nederland

NA-meeting Heerlen

Kerkraderweg 7, 6416 CC Heerlen, Nederland

NA-meeting Heuvelland

Capucijnenweg 9, 6286 BA Wittem, Nederland

NA-Meeting Hoensbroek zaterdagavond

Monseigneur Nolensstraat 29, 6431 JP Hoensbroek, Nederland

NA-meeting Kerkrade

Berenbosweg 1, 6464 XZ Kerkrade, Nederland

NA-meeting Kerkrade zaterdag

Kerkplein 5, 6461 Kerkrade, Nederland

NA-meeting maandagavond Venlo

Minderbroedersstraat 1, 5911 BP Venlo, Nederland

NA-meeting Maastricht woensdag

Rechtstraat 3A, 6221 EE Maastricht, Nederland

NA-meeting Maastricht zondagavond

Burgemeester van Oppenstraat 123, Maastricht, Nederland

NA-meeting Sittard donderdag

Gelderhof, Gelderhof, Sittard, Nederland

NA-meeting Sittard zaterdag

Stationsstraat 18, 6131 AZ Sittard, Nederland

NA-meeting Sittard zondag

Gelderhof, Gelderhof, 6136 CC Sittard, Nederland

NA-meeting Venray

Leunseweg 5, 5802 CE Venray, Nederland

NA-meeting vrijdagavond Weert

Beekstraat 54, 6001 GJ Weert, Nederland

NA-meeting Weert

Beekstraat 54, 6001 GJ Weert, Nederland

NA-meeting Wittem

Capucijnenweg 9, 6286 BA Wittem, Nederland

NA-meeting zondagavond Venlo

Leutherweg 88, 5915 CK Venlo, Nederland

Narcotics Anonymous (NA) – Online

Sittard, Nederland

Narcotics Anonymous Brunssum

Schildstraat 44, 6444 XM Brunssum, Nederland

Narcotics Anonymous Roermond dinsdagavond

Laurentiusplein 10, 6043 CS Roermond, Nederland

Narcotics Anonymous Roermond vrijdagavond

Minderbroederssingel 15f, 6041 KG Roermond, Nederland

Overwegingsgroep – hoe was jouw week?

Dries 80, Weert, Nederland

Overwegingsgroep Oké Roerdalen

Streekelsweg 6, 6061 EL Posterholt, Nederland

Seks en liefdeverslaving (adres na contact)

Sittard, Nederland

Zelfregiecentrum

Roermondseweg, Weert, Nederland

vind een groep