• Prostaatkanker

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

of vind een groep

Prostaatkanker is kanker die in de prostaat ontstaat. De medische naam hiervoor is prostaatcarcinoom. Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen.

Bij prostaatkanker zit er een kwaadaardige tumor in de prostaat. De prostaat is een orgaan onder de blaas. Het maakt zaadvocht aan. Alleen mannen kunnen prostaatkanker krijgen. Vrouwen hebben geen prostaat.

Bron: https://www.kanker.nl/kankersoorten/prostaatkanker/algemeen/wat-is-prostaatkanker
(Prostaatkanker? Lees betrouwbare info – Kanker.nl, z.d.)

Films & video's

Ervaringsverhalen

Organisaties & websites

 • KWF Kankerbestrijding

  Iedereen moet het leven zoveel mogelijk kunnen leven. Ook als je kanker hebt, van kanker bent genezen, iemand met kanker in je naaste omgeving hebt, of niet meer beter wordt. Daarom investeert KWF in zorg die patiënten, naasten en nabestaanden ondersteunt bij het omgaan met lichamelijke én emotionele gevolgen van kanker.

  Zo steunt KWF de centra voor leven met en na kanker, waar je terecht kunt voor lotgenotencontact en een luisterend oor. Ze ontwikkelden KWF Vriendendienst, waarmee vrienden en bekenden direct praktische hulp kunnen bieden bij dagelijkse klusjes. Ze steunen Stichting Komma, die ongeneeslijk zieke ouders de kans geeft een videoportret te maken voor hun kinderen. En ze dragen bij aan het opleiden van zorgprofessionals in de ondersteuning van kankerpatiënten die niet meer beter worden.

  Op deze pagina lees je meer over deze en andere mogelijkheden voor hulp en ondersteuning.

  lees meer www.kwf.nl
 • Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) 

  NFK streeft naar een betere kwaliteit van leven, betere kwaliteit van zorg, en betere toegang tot zorg voor (ex-)kankerpatiënten en hun naasten.

  lees meer nfk.nl
 • Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU)

  De NVU is een wetenschappelijke beroepsvereniging voor medisch specialisten in de urologie.

  lees meer www.nvu.nl
 • Prostaatkankerstichting

  Patiëntenorganisatie voor mannen met prostaatkanker en hun naasten.

  lees meer prostaatkankerstichting.nl
 • Toon Hermans Huizen Limburg

  Als patiënt, naaste of nabestaande kun je bij Toon Hermans Huis terecht voor een luisterend oor, een gesprek met lotgenoten en voor informatie over niet-medische zaken. Je kunt er in stilte verblijven of juist even je hoofd leegmaken door aan een activiteit deel te nemen. 

  In Limburg zijn er zes Toon Hermans Huizen.

  lees meer www.toonhermanshuis.nl

Boeken & artikelen

 • Prostaatkankerlogboek

  ProstaatKankerStichting.nl (PKS) is de patiëntenorganisatie van mannen met prostaatkanker en hun naasten. De stichting is in 1997 opgericht als Stichting Contactgroep Prostaatkanker. De PKS heeft als doelstelling het lotgenotencontact te bevorderen, informatie te verstrekken en voorlichting te geven. Voorts behartigt de stichting de belangen van patiënten en ondersteunt zij wetenschappelijk onderzoek. Met dit logboek wil de stichting jou en je naasten op een persoonlijke manier de weg wijzen in de gezondheidszorg. Door haar netwerk en ervaring kan de stichting vaak de vertaalslag maken voor jou, onder andere doordat de stichting toegang heeft tot alle betrokkenen in dit zorggebied. De PKS wil er zijn om mannen die geraakt zijn door prostaatkanker te vinden, te verbinden en te informeren. Gezamenlijk kunnen we zo de kwaliteit van leven van patiënten en hun naasten verbeteren. De vrijwilligers van Lotgenotencontact zijn ervaringsdeskundig op het gebied van prostaatkanker en beschikken over een bijzonder omvangrijke databank. Zij kunnen je inzicht geven in de mogelijkheden en beperkingen van leven met prostaatkanker. Dat is een waardevolle aanvulling op het contact met je arts.

  lees meer
 • Uitslag! Uitgezaaide Prostaatkanker

  Joke Schipper-Nat is 40 jaar getrouwd met Roelf. Ze hebben een kooikerhondje met de naam Tjalf en wonen in het noorden van het land. Hun leven verloopt met ups en downs, zoals bij iedereen. Totdat in 2011 de sluipmoordenaar kanker de kop opsteekt. Ze komen dan in een rollercoaster van emotie, angst, onmacht, ziekenhuizen en ook geluk. Joke is een dagboek gaan bijhouden, waardoor ze de kans kreeg om het verloop van de ziekte in boekvorm te kunnen schrijven.
  In dit boek beschrijft Joke hoe haar man Roelf de uitslag uitgezaaide prostaatkanker kreeg en hoe het proces daarna is verlopen. Hoe moeten ze hier mee omgaan en hoe moeten zij het vertellen aan familie en vrienden?

  lees meer

Anders & tips

Gespreksgroep prostaatkanker

Wilhelminaplein 24, 6411 KW Heerlen, Nederland

Lotgenotengroep prostaatkanker

Willem II Singel 17, 6041 HP Roermond, Nederland

Prostaatkankergroep

Paardestraat 31, 6131 HB Sittard, Nederland

vind een groep