• Longkanker

Longkanker is kanker die in de longen ontstaat. De medische term hiervoor is longcarcinoom. Roken is de belangrijkste risicofactor voor longkanker.
Bij longkanker zit er een kwaadaardige tumor in één of beide longen. Je longen zitten in je borstkas. 
Uitzaaiingen van een andere kankersoort in de longen is geen longkanker. 

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

of vind een groep
TODO

Mijn missie: klaar staan voor mensen die een luisterend oor kunnen gebruiken - Ellen

lees meer

Vooruitzichten bij longkanker 

Is de longkanker niet uitgezaaid, of alleen uitgezaaid naar de lymfeklieren rondom de longen? Dan is er een kans op genezing. Bij uitzaaiingen naar andere plekken in het lichaam zijn de verwachtingen lager. Van je arts hoor je wat je vooruitzichten zijn. 

Symptomen van longkanker

Longkanker kan verschillende klachten geven. Klachten die het vaakst voorkomen zijn prikkelhoest, bloed in opgehoest slijm en kortademigheid. Ga met dit soort klachten naar je huisarts. 

Oorzaken en risicofactoren bij longkanker

Roken is de belangrijkste risicofactor voor longkanker. Ongeveer 85% van alle gevallen van longkanker komt door roken. Er zijn ook nog andere zaken die de kans op longkanker groter maken. Lees verder over de risicofactoren van longkanker. 

Soorten longkanker

Er zijn verschillende soorten longkanker. De belangrijkste zijn niet-kleincellige longkanker en kleincellige longkanker. Je hoort van je arts welke soort je hebt. Meestal is het niet-kleincellige longkanker. De behandeling van deze soorten is verschillend. Ook de vooruitzichten zijn anders.  

Uitzaaiingen bij longkanker 

Longkanker kan uitzaaien naar de lymfeklieren rondom de longen. Dan is er nog kans op genezing.  
Bij de helft van de mensen is de ziekte bij de diagnose al verder uitgezaaid. De kankercellen hebben zich dan verspreid naar andere delen van de long, lever, hersenen of botten. De behandeling richt zich op het remmen van de ziekte en het verlichten van klachten.  

(Bron: www.kanker.nl

Anders & tips

 • AYA Zorg

  AYA’s (Adolescents & Young Adults) zijn jonge mensen die tussen 18 en 39 jaar voor het eerst te horen krijgen dat ze kanker hebben. 


  In Nederland horen jaarlijks rond de 3900 mensen in die leeftijd dat zij kanker hebben. AYA’s vormen medisch en psychosociaal gezien een aparte groep binnen de oncologie. Zij hebben andere vragen en in sommige gevallen en ander soort behandeling nodig dan oudere volwassenen met kanker. 

  lees meer ayazorgnetwerk.nl
 • AYA zorg in Limburg

  Het AYA-team van Zuyderland medisch centrum werkt nauw samen met Maastricht UMC+ dat als kennis en expertise centrum ook is aangesloten bij het Nationaal AYA Jong & Kanker Zorgnetwerk. Zo blijft alle kennis en kunde over ‘kanker op AYA-leeftijd’ steeds actueel.

  lees meer www.zuyderland.nl
 • Toon Hermanshuis

  Kanker zet je wereld op zijn kop. De ziekte geeft zich niet gemakkelijk gewonnen. De medische wetenschap zet grote stappen vooruit. En tóch hebben we als mens vaak het gevoel met lege handen te staan. Dan is het goed om dicht bij elkaar te staan, elkaar te versterken. Om zó te ervaren dat je er niet alleen voor staat.

  Als patiënt, naaste of nabestaande kun je bij Toon Hermans Huis terecht voor een luisterend oor, een gesprek met lotgenoten en voor informatie over niet-medische zaken. Je kunt er in stilte verblijven of juist even je hoofd leegmaken door aan een activiteit deel te nemen.

  Limburg telt zes Toon Hermans Huizen.

  lees meer www.toonhermanshuis.nl

Communities

 • Besloten groep kanker.nl

  Deze groep is er voor bestemd voor mensen die longkanker hebben (gehad), naasten, maar ook zorgverleners. Binnen deze groep kun je vragen stellen en kennis en ervaringen delen als het gaat om alle soorten longkanker.

  lees meer www.kanker.nl

Boeken & artikelen

 • Kanker krijg je niet alleen | Mike Tomale

  Kanker krijg je niet alleen is een aangrijpend persoonlijk dagboekverhaal over het overlijden van een gezinslid aan kanker en de impact hiervan op het gezin. Journalist en publicist Mike Tomale beschrijft in dit boek de laatste negen maanden van het leven van zijn vrouw, die op 24 juni 2017 overleed op 51-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Anderhalf jaar na het overlijden van zijn vrouw maakt Tomale het dagboek openbaar en hoopt dat het emotionele, maar krachtig verhaal velen in soortgelijke situaties steun mag bieden.

  lees meer

Organisaties & websites

 • KWF Kankerbestrijding

  Iedereen moet het leven zoveel mogelijk kunnen leven. Ook als je kanker hebt, van kanker bent genezen, iemand met kanker in je naaste omgeving hebt, of niet meer beter wordt. Daarom investeert KWF in zorg die patiënten, naasten en nabestaanden ondersteunt bij het omgaan met lichamelijke én emotionele gevolgen van kanker.

  Zo steunt KWF de centra voor leven met en na kanker, waar je terecht kunt voor lotgenotencontact en een luisterend oor. Ze ontwikkelden KWF Vriendendienst, waarmee vrienden en bekenden direct praktische hulp kunnen bieden bij dagelijkse klusjes. Ze steunen Stichting Komma, die ongeneeslijk zieke ouders de kans geeft een videoportret te maken voor hun kinderen. En ze dragen bij aan het opleiden van zorgprofessionals in de ondersteuning van kankerpatiënten die niet meer beter worden.

  Op deze pagina lees je meer over deze en andere mogelijkheden voor hulp en ondersteuning.

  lees meer www.kwf.nl
 • Longkanker Nederland

  De patiëntenorganisatie voor iedereen die met longkanker te maken heeft.

  lees meer www.longkankernederland.nl
 • Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) 

  NFK streeft naar een betere kwaliteit van leven, betere kwaliteit van zorg, en betere toegang tot zorg voor (ex-)kankerpatiënten en hun naasten.

  lees meer nfk.nl
 • Toon Hermans Huizen Limburg

  Als patiënt, naaste of nabestaande kun je bij Toon Hermans Huis terecht voor een luisterend oor, een gesprek met lotgenoten en voor informatie over niet-medische zaken. Je kunt er in stilte verblijven of juist even je hoofd leegmaken door aan een activiteit deel te nemen. 

  In Limburg zijn er zes Toon Hermans Huizen.

  lees meer www.toonhermanshuis.nl

Films & video's

 • Longkanker livestream webinar over leven met kanker

  Deze webinar ging over leven met kanker. We gingen in gesprek met: – Longarts is Wouter van Geffen. Hij werkt in het Medisch Centrum Leeuwarden. – Aukje Bakker lid van het patiëntenpanel van Longkanker Nederland. In 2017 hoorde zij dat ze niet-kleincellige longkanker stadium 4 heeft. Ze heeft twee jaar immuuntherapie gekregen. Aukje is verpleegkundige en kan nu weer werken.

  lees meer www.youtube.com

Ervaringsverhalen

 • Mijn missie: klaar staan voor mensen die een luisterend oor kunnen gebruiken

  Hoe kan je naasten een luisterend oor bieden? Hoe kan je vragen beantwoorden van naasten van mensen met kanker waarmee ze ergens anders niet terecht kunnen? 

  Stichting Kankerpraat, opgericht door Ken Driessen, wil anderen die geraakt zijn door kanker actief benaderen en vroegtijdig samen de ziekte en alles daaromheen bespreekbaar maken. Ken kreeg zelf in 2018 de diagnose AlvleesklierNET graad 2. In maart 2022 heeft hij te horen gekregen dat genezing niet meer mogelijk is. De stichting bestaat uit vrijwilligers die zelf ook kanker hebben (gehad) of op een andere manier geraakt zijn door kanker.  

  Ellen Jeurissen, schoonmoeder van Ken, is een van deze vrijwilligers. Door haar eigen ervaring weet zij maar al te goed hoe belangrijk het is om te praten over wat er gebeurt zodra een naaste kanker krijgt. In een hele korte tijd staat je wereld op zijn kop en moeten er keuzes gemaakt worden waar je normaal niet eens over nadenkt. 

   “Na 30 jaar secretaresse te zijn geweest, kwam mijn baan te vervallen tijdens de overname van het bedrijf. Ik heb toen de tijd genomen om te gaan onderzoeken waar ik echt energie van krijg.  Mijn hart ligt bij het helpen van mensen. Ik ben aan de slag gegaan bij een gezondheidspraktijk waar ik mij helemaal thuis voel. Ik begeleid daar de mensen bij hun trainingen om zowel fysiek als mentaal fit te worden en te blijven door een luisterend oor te bieden en samen met hen een gezonde en passende leefstijl te ontwikkelen.  De link naar Stichting Kankerpraat was toen ook snel gelegd.” 

   Een open boek 
   “Vanaf het moment dat Ken te horen kreeg dat hij niet meer beter zal worden, zijn wij als gezin veel meer naar elkaar toe gegroeid. Alles kwam op tafel te liggen en alle zorgen en onzekerheden werden besproken. Je mag verdrietig zijn, je hoeft je niet altijd sterk te houden. Dat geeft zo veel ruimte en rust.” 

  De schakel tussen het ziekenhuis en de patiënt 
  “Ken merkte in zijn proces dat er veel psychische zorg beschikbaar is maar dat het lastig kan zijn om zelf de stap te zetten om hulp te vragen. Daar wil Stichting Kankerpraat op in springen door de patiënten en/of naasten actief te benaderen. Het kan zo helpend zijn om al in een vroeg stadium een luisterend oor te bieden. Wanneer er na enkele telefoongesprekken behoefte blijkt te zijn aan andere hulpverlening, verwijzen wij natuurlijk door. Ik heb zelf vooral contact met naasten van patiënten, omdat ik hier mijn eigen ervaring ook voor kan inzetten.” 

  Hoe werkt dat dan? 
  “Via de website kunnen patiënten en/of naasten hun telefoonnummer en naam achterlaten en dan nemen wij contact met hen op. Maar we hebben inmiddels ook een samenwerking met Viecurie en huisartsen zodat zij patiënten op de stichting wijzen. Tijdens zo’n gesprek merk je dat mensen zich al snel op hun gemak voelen omdat ze zich begrepen voelen. Je hebt aan een half woord omdat je in hetzelfde schuitje zit. Voordat je het weet ben je 1,5 uur verder. Je merkt uit de gesprekken dat er in de omgeving vaak zoveel mensen zijn die je graag willen helpen, maar ze weten niet hoe het echt is. Patiënten en/of naasten willen anderen daar dan ook niet mee lastig vallen. Als je dan op een laagdrempelige manier met lotgenoten in contact kunt komen dan helpt dat gewoon. 

  Vergeet de naasten niet  
  Wanneer je partner of familielid ziek wordt, gaat daar vaak alle aandacht naar toe, zowel thuis als in het ziekenhuis. De naasten staan machteloos aan de zijlijn met daarbij hun eigen zorgen en onzekerheden. Hoe waardevol is het dan om te kunnen praten met mensen die hetzelfde doormaken om steun te vinden bij elkaar. 

  lees meer lees meer
 • Patiëntervaringsverhalen

  lees meer www.patientervaringsverhalen.nl
 • “Hoe kostbaar gezondheid is heb ik mij nooit eerder écht gerealiseerd”

  lees meer www.planethealth.nl

Lotgenotencontact kanker

Nieuwstraat 41A, Venlo, Nederland

Mannen met kanker

Sint Servaasklooster 33, Maastricht, Nederland

vind een groep