Longkanker is kanker die in de longen ontstaat. De medische term hiervoor is longcarcinoom. Roken is de belangrijkste risicofactor voor longkanker.
Bij longkanker zit er een kwaadaardige tumor in één of beide longen. Je longen zitten in je borstkas. 
Uitzaaiingen van een andere kankersoort in de longen is geen longkanker. 

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

of vind een groep

Vooruitzichten bij longkanker 

Is de longkanker niet uitgezaaid, of alleen uitgezaaid naar de lymfeklieren rondom de longen? Dan is er een kans op genezing. Bij uitzaaiingen naar andere plekken in het lichaam zijn de verwachtingen lager. Van je arts hoor je wat je vooruitzichten zijn. 

Symptomen van longkanker

Longkanker kan verschillende klachten geven. Klachten die het vaakst voorkomen zijn prikkelhoest, bloed in opgehoest slijm en kortademigheid. Ga met dit soort klachten naar je huisarts. 

Oorzaken en risicofactoren bij longkanker

Roken is de belangrijkste risicofactor voor longkanker. Ongeveer 85% van alle gevallen van longkanker komt door roken. Er zijn ook nog andere zaken die de kans op longkanker groter maken. Lees verder over de risicofactoren van longkanker. 

Soorten longkanker

Er zijn verschillende soorten longkanker. De belangrijkste zijn niet-kleincellige longkanker en kleincellige longkanker. Je hoort van je arts welke soort je hebt. Meestal is het niet-kleincellige longkanker. De behandeling van deze soorten is verschillend. Ook de vooruitzichten zijn anders.  

Uitzaaiingen bij longkanker 

Longkanker kan uitzaaien naar de lymfeklieren rondom de longen. Dan is er nog kans op genezing.  
Bij de helft van de mensen is de ziekte bij de diagnose al verder uitgezaaid. De kankercellen hebben zich dan verspreid naar andere delen van de long, lever, hersenen of botten. De behandeling richt zich op het remmen van de ziekte en het verlichten van klachten.  

(Bron: www.kanker.nl

Anders & tips

  • AYA Zorg

    AYA’s (Adolescents & Young Adults) zijn jonge mensen die tussen 18 en 39 jaar voor het eerst te horen krijgen dat ze kanker hebben. 


    In Nederland horen jaarlijks rond de 3900 mensen in die leeftijd dat zij kanker hebben. AYA’s vormen medisch en psychosociaal gezien een aparte groep binnen de oncologie. Zij hebben andere vragen en in sommige gevallen en ander soort behandeling nodig dan oudere volwassenen met kanker. 

    lees meer ayazorgnetwerk.nl
  • AYA zorg in Limburg

    Het AYA-team van Zuyderland medisch centrum werkt nauw samen met Maastricht UMC+ dat als kennis en expertise centrum ook is aangesloten bij het Nationaal AYA Jong & Kanker Zorgnetwerk. Zo blijft alle kennis en kunde over ‘kanker op AYA-leeftijd’ steeds actueel.

    lees meer www.zuyderland.nl
  • Toon Hermanshuis

    Kanker zet je wereld op zijn kop. De ziekte geeft zich niet gemakkelijk gewonnen. De medische wetenschap zet grote stappen vooruit. En tóch hebben we als mens vaak het gevoel met lege handen te staan. Dan is het goed om dicht bij elkaar te staan, elkaar te versterken. Om zó te ervaren dat je er niet alleen voor staat.

    Als patiënt, naaste of nabestaande kun je bij Toon Hermans Huis terecht voor een luisterend oor, een gesprek met lotgenoten en voor informatie over niet-medische zaken. Je kunt er in stilte verblijven of juist even je hoofd leegmaken door aan een activiteit deel te nemen.

    Limburg telt zes Toon Hermans Huizen.

    lees meer www.toonhermanshuis.nl

Communities

  • Besloten groep kanker.nl

    Deze groep is er voor bestemd voor mensen die longkanker hebben (gehad), naasten, maar ook zorgverleners. Binnen deze groep kun je vragen stellen en kennis en ervaringen delen als het gaat om alle soorten longkanker.

    lees meer www.kanker.nl
  • Familie of nabestaande van iemand met longkanker

    Ben jij familie of nabestaanden van iemand met longkanker? Op deze besloten facebookpagina kun je ervaringen delen met lotgenoten.

    lees meer www.facebook.com
  • Longkanker zal je maar overkomen

    Heb jij de diagnose longkanker gekregen? Op deze besloten facebookpagina kun je ervaringen delen met lotgenoten.

    lees meer www.facebook.com
  • Super jong en toch longkanker

    Ben jij jonger dan 35 jaar en heb je de diagnose longkanker gekregen? Op deze besloten facebookpagina kun je ervaringen delen met lotgenoten

    lees meer www.facebook.com

Boeken & artikelen

  • Kanker krijg je niet alleen | Mike Tomale

    Kanker krijg je niet alleen is een aangrijpend persoonlijk dagboekverhaal over het overlijden van een gezinslid aan kanker en de impact hiervan op het gezin. Journalist en publicist Mike Tomale beschrijft in dit boek de laatste negen maanden van het leven van zijn vrouw, die op 24 juni 2017 overleed op 51-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Anderhalf jaar na het overlijden van zijn vrouw maakt Tomale het dagboek openbaar en hoopt dat het emotionele, maar krachtig verhaal velen in soortgelijke situaties steun mag bieden.

    lees meer

Organisaties & websites

  • KWF Kankerbestrijding

    Iedereen moet het leven zoveel mogelijk kunnen leven. Ook als je kanker hebt, van kanker bent genezen, iemand met kanker in je naaste omgeving hebt, of niet meer beter wordt. Daarom investeert KWF in zorg die patiënten, naasten en nabestaanden ondersteunt bij het omgaan met lichamelijke én emotionele gevolgen van kanker.

    Zo steunt KWF de centra voor leven met en na kanker, waar je terecht kunt voor lotgenotencontact en een luisterend oor. Ze ontwikkelden KWF Vriendendienst, waarmee vrienden en bekenden direct praktische hulp kunnen bieden bij dagelijkse klusjes. Ze steunen Stichting Komma, die ongeneeslijk zieke ouders de kans geeft een videoportret te maken voor hun kinderen. En ze dragen bij aan het opleiden van zorgprofessionals in de ondersteuning van kankerpatiënten die niet meer beter worden.

    Op deze pagina lees je meer over deze en andere mogelijkheden voor hulp en ondersteuning.

    lees meer www.kwf.nl
  • Longkanker Nederland

    De patiëntenorganisatie voor iedereen die met longkanker te maken heeft.

    lees meer www.longkankernederland.nl
  • Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) 

    NFK streeft naar een betere kwaliteit van leven, betere kwaliteit van zorg, en betere toegang tot zorg voor (ex-)kankerpatiënten en hun naasten.

    lees meer nfk.nl
  • Toon Hermans Huizen Limburg

    Als patiënt, naaste of nabestaande kun je bij Toon Hermans Huis terecht voor een luisterend oor, een gesprek met lotgenoten en voor informatie over niet-medische zaken. Je kunt er in stilte verblijven of juist even je hoofd leegmaken door aan een activiteit deel te nemen. 

    In Limburg zijn er zes Toon Hermans Huizen.

    lees meer www.toonhermanshuis.nl

Films & video's

  • Longkanker livestream webinar over leven met kanker

    Deze webinar ging over leven met kanker. We gingen in gesprek met: – Longarts is Wouter van Geffen. Hij werkt in het Medisch Centrum Leeuwarden. – Aukje Bakker lid van het patiëntenpanel van Longkanker Nederland. In 2017 hoorde zij dat ze niet-kleincellige longkanker stadium 4 heeft. Ze heeft twee jaar immuuntherapie gekregen. Aukje is verpleegkundige en kan nu weer werken.

    lees meer www.youtube.com

Ervaringsverhalen

Mannen met kanker

Sint Servaasklooster 33, Maastricht, Nederland

vind een groep