• Prostaatkanker

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

of vind een groep
TODO

Mijn missie: klaar staan voor mensen die een luisterend oor kunnen gebruiken - Ellen

lees meer

Prostaatkanker is kanker die in de prostaat ontstaat. De medische naam hiervoor is prostaatcarcinoom. Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen.

Bij prostaatkanker zit er een kwaadaardige tumor in de prostaat. De prostaat is een orgaan onder de blaas. Het maakt zaadvocht aan. Alleen mannen kunnen prostaatkanker krijgen. Vrouwen hebben geen prostaat.

Bron: https://www.kanker.nl/kankersoorten/prostaatkanker/algemeen/wat-is-prostaatkanker
(Prostaatkanker? Lees betrouwbare info – Kanker.nl, z.d.)

Films & video's

  • Bewegen bij uitgezaaide prostaatkanker

    Er is veel wetenschappelijk bewijs dat bewegen bij (prostaat)kanker levensverlengend werkt en de kwaliteit van leven verbetert. Het heeft positieve effecten op functioneren, stemming en omgaan met bijwerkingen van hormoontherapie.

    lees meer www.youtube.com

Ervaringsverhalen

  • Ervaringsverhalen op website Prostaatkankerstichting

    lees meer prostaatkankerstichting.nl
  • Ervaringsverhalen van naasten op website Prostaatkankerstichting

    lees meer prostaatkankerstichting.nl
  • Mijn missie: klaar staan voor mensen die een luisterend oor kunnen gebruiken

    Hoe kan je naasten een luisterend oor bieden? Hoe kan je vragen beantwoorden van naasten van mensen met kanker waarmee ze ergens anders niet terecht kunnen? 

    Stichting Kankerpraat, opgericht door Ken Driessen, wil anderen die geraakt zijn door kanker actief benaderen en vroegtijdig samen de ziekte en alles daaromheen bespreekbaar maken. Ken kreeg zelf in 2018 de diagnose AlvleesklierNET graad 2. In maart 2022 heeft hij te horen gekregen dat genezing niet meer mogelijk is. De stichting bestaat uit vrijwilligers die zelf ook kanker hebben (gehad) of op een andere manier geraakt zijn door kanker.  

    Ellen Jeurissen, schoonmoeder van Ken, is een van deze vrijwilligers. Door haar eigen ervaring weet zij maar al te goed hoe belangrijk het is om te praten over wat er gebeurt zodra een naaste kanker krijgt. In een hele korte tijd staat je wereld op zijn kop en moeten er keuzes gemaakt worden waar je normaal niet eens over nadenkt. 

     “Na 30 jaar secretaresse te zijn geweest, kwam mijn baan te vervallen tijdens de overname van het bedrijf. Ik heb toen de tijd genomen om te gaan onderzoeken waar ik echt energie van krijg.  Mijn hart ligt bij het helpen van mensen. Ik ben aan de slag gegaan bij een gezondheidspraktijk waar ik mij helemaal thuis voel. Ik begeleid daar de mensen bij hun trainingen om zowel fysiek als mentaal fit te worden en te blijven door een luisterend oor te bieden en samen met hen een gezonde en passende leefstijl te ontwikkelen.  De link naar Stichting Kankerpraat was toen ook snel gelegd.” 

     Een open boek 
     “Vanaf het moment dat Ken te horen kreeg dat hij niet meer beter zal worden, zijn wij als gezin veel meer naar elkaar toe gegroeid. Alles kwam op tafel te liggen en alle zorgen en onzekerheden werden besproken. Je mag verdrietig zijn, je hoeft je niet altijd sterk te houden. Dat geeft zo veel ruimte en rust.” 

    De schakel tussen het ziekenhuis en de patiënt 
    “Ken merkte in zijn proces dat er veel psychische zorg beschikbaar is maar dat het lastig kan zijn om zelf de stap te zetten om hulp te vragen. Daar wil Stichting Kankerpraat op in springen door de patiënten en/of naasten actief te benaderen. Het kan zo helpend zijn om al in een vroeg stadium een luisterend oor te bieden. Wanneer er na enkele telefoongesprekken behoefte blijkt te zijn aan andere hulpverlening, verwijzen wij natuurlijk door. Ik heb zelf vooral contact met naasten van patiënten, omdat ik hier mijn eigen ervaring ook voor kan inzetten.” 

    Hoe werkt dat dan? 
    “Via de website kunnen patiënten en/of naasten hun telefoonnummer en naam achterlaten en dan nemen wij contact met hen op. Maar we hebben inmiddels ook een samenwerking met Viecurie en huisartsen zodat zij patiënten op de stichting wijzen. Tijdens zo’n gesprek merk je dat mensen zich al snel op hun gemak voelen omdat ze zich begrepen voelen. Je hebt aan een half woord omdat je in hetzelfde schuitje zit. Voordat je het weet ben je 1,5 uur verder. Je merkt uit de gesprekken dat er in de omgeving vaak zoveel mensen zijn die je graag willen helpen, maar ze weten niet hoe het echt is. Patiënten en/of naasten willen anderen daar dan ook niet mee lastig vallen. Als je dan op een laagdrempelige manier met lotgenoten in contact kunt komen dan helpt dat gewoon. 

    Vergeet de naasten niet  
    Wanneer je partner of familielid ziek wordt, gaat daar vaak alle aandacht naar toe, zowel thuis als in het ziekenhuis. De naasten staan machteloos aan de zijlijn met daarbij hun eigen zorgen en onzekerheden. Hoe waardevol is het dan om te kunnen praten met mensen die hetzelfde doormaken om steun te vinden bij elkaar. 

    lees meer lees meer

Organisaties & websites

  • KWF Kankerbestrijding

    Iedereen moet het leven zoveel mogelijk kunnen leven. Ook als je kanker hebt, van kanker bent genezen, iemand met kanker in je naaste omgeving hebt, of niet meer beter wordt. Daarom investeert KWF in zorg die patiënten, naasten en nabestaanden ondersteunt bij het omgaan met lichamelijke én emotionele gevolgen van kanker.

    Zo steunt KWF de centra voor leven met en na kanker, waar je terecht kunt voor lotgenotencontact en een luisterend oor. Ze ontwikkelden KWF Vriendendienst, waarmee vrienden en bekenden direct praktische hulp kunnen bieden bij dagelijkse klusjes. Ze steunen Stichting Komma, die ongeneeslijk zieke ouders de kans geeft een videoportret te maken voor hun kinderen. En ze dragen bij aan het opleiden van zorgprofessionals in de ondersteuning van kankerpatiënten die niet meer beter worden.

    Op deze pagina lees je meer over deze en andere mogelijkheden voor hulp en ondersteuning.

    lees meer www.kwf.nl
  • Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) 

    NFK streeft naar een betere kwaliteit van leven, betere kwaliteit van zorg, en betere toegang tot zorg voor (ex-)kankerpatiënten en hun naasten.

    lees meer nfk.nl
  • Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU)

    De NVU is een wetenschappelijke beroepsvereniging voor medisch specialisten in de urologie.

    lees meer www.nvu.nl
  • Prostaatkankerstichting

    Patiëntenorganisatie voor mannen met prostaatkanker en hun naasten.

    lees meer prostaatkankerstichting.nl
  • Toon Hermans Huizen Limburg

    Als patiënt, naaste of nabestaande kun je bij Toon Hermans Huis terecht voor een luisterend oor, een gesprek met lotgenoten en voor informatie over niet-medische zaken. Je kunt er in stilte verblijven of juist even je hoofd leegmaken door aan een activiteit deel te nemen. 

    In Limburg zijn er zes Toon Hermans Huizen.

    lees meer www.toonhermanshuis.nl

Boeken & artikelen

  • Prostaatkankerlogboek

    ProstaatKankerStichting.nl (PKS) is de patiëntenorganisatie van mannen met prostaatkanker en hun naasten. De stichting is in 1997 opgericht als Stichting Contactgroep Prostaatkanker. De PKS heeft als doelstelling het lotgenotencontact te bevorderen, informatie te verstrekken en voorlichting te geven. Voorts behartigt de stichting de belangen van patiënten en ondersteunt zij wetenschappelijk onderzoek. Met dit logboek wil de stichting jou en je naasten op een persoonlijke manier de weg wijzen in de gezondheidszorg. Door haar netwerk en ervaring kan de stichting vaak de vertaalslag maken voor jou, onder andere doordat de stichting toegang heeft tot alle betrokkenen in dit zorggebied. De PKS wil er zijn om mannen die geraakt zijn door prostaatkanker te vinden, te verbinden en te informeren. Gezamenlijk kunnen we zo de kwaliteit van leven van patiënten en hun naasten verbeteren. De vrijwilligers van Lotgenotencontact zijn ervaringsdeskundig op het gebied van prostaatkanker en beschikken over een bijzonder omvangrijke databank. Zij kunnen je inzicht geven in de mogelijkheden en beperkingen van leven met prostaatkanker. Dat is een waardevolle aanvulling op het contact met je arts.

    lees meer
  • Uitslag! Uitgezaaide Prostaatkanker

    Joke Schipper-Nat is 40 jaar getrouwd met Roelf. Ze hebben een kooikerhondje met de naam Tjalf en wonen in het noorden van het land. Hun leven verloopt met ups en downs, zoals bij iedereen. Totdat in 2011 de sluipmoordenaar kanker de kop opsteekt. Ze komen dan in een rollercoaster van emotie, angst, onmacht, ziekenhuizen en ook geluk. Joke is een dagboek gaan bijhouden, waardoor ze de kans kreeg om het verloop van de ziekte in boekvorm te kunnen schrijven.
    In dit boek beschrijft Joke hoe haar man Roelf de uitslag uitgezaaide prostaatkanker kreeg en hoe het proces daarna is verlopen. Hoe moeten ze hier mee omgaan en hoe moeten zij het vertellen aan familie en vrienden?

    lees meer

Anders & tips

  • Prostaatwijzer

    Een praktische, persoonlijke en eenvoudige manier van beoordeling van uw risico op prostaatkanker, bedacht door artsen

    lees meer prostaatwijzer.nl

Gespreksgroep prostaatkanker

Wilhelminaplein 24, 6411 KW Heerlen, Nederland

Lotgenotencontact kanker

Nieuwstraat 41A, Venlo, Nederland

Lotgenotengroep prostaatkanker

Willem II Singel 17, 6041 HP Roermond, Nederland

Prostaatkankergroep

Paardestraat 31, 6131 HB Sittard, Nederland

vind een groep