• Kanker (overige)

Bij kanker zit er een kwaadaardige tumor in je lichaam. De tumor bestaat uit kankercellen. Kankercellen groeien veel sneller dan gezonde cellen. Ze groeien ook in de weefsels rond de tumor. En soms verspreiden ze zich naar andere delen van het lichaam. Dat noemen we uitzaaiingen. 

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

of vind een groep
TODO

Mijn missie: klaar staan voor mensen die een luisterend oor kunnen gebruiken - Ellen

lees meer

Een tumor is een gezwel in je lichaam. Zo’n gezwel kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Een kwaadaardige tumor is kanker. 

Er zijn meer dan 100 verschillende soorten kanker. 

Bron: https://www.kanker.nl/algemene-onderwerpen/wat-is-kanker/algemeen/wat-is-kanker 

(Wat is kanker?, z.d.) 

Anders & tips

  • AYA Zorg

    AYA’s (Adolescents & Young Adults) zijn jonge mensen die tussen 18 en 39 jaar voor het eerst te horen krijgen dat ze kanker hebben. 


    In Nederland horen jaarlijks rond de 3900 mensen in die leeftijd dat zij kanker hebben. AYA’s vormen medisch en psychosociaal gezien een aparte groep binnen de oncologie. Zij hebben andere vragen en in sommige gevallen en ander soort behandeling nodig dan oudere volwassenen met kanker. 

    lees meer ayazorgnetwerk.nl
  • AYA zorg in Limburg

    Het AYA-team van Zuyderland medisch centrum werkt nauw samen met Maastricht UMC+ dat als kennis en expertise centrum ook is aangesloten bij het Nationaal AYA Jong & Kanker Zorgnetwerk. Zo blijft alle kennis en kunde over ‘kanker op AYA-leeftijd’ steeds actueel.

    lees meer www.zuyderland.nl
  • Stichting Jongeren en Kanker

    ‘Stichting Jongeren en Kanker’ zet zich in voor jonge mensen met en na kanker (18 tot 40 jaar) en hun naasten.

    lees meer www.jongerenenkanker.nl

Boeken & artikelen

  • DUBBEL | Saskia Leenders-Wolfs

    Saskia Leenders-Wolfs schreef het boek DUBBEL nadat ze twee keer borstkanker kreeg. In DUBBEL neemt ze de lezer mee in de weg die zij heeft afgelegd, waarin ze op haar gevoel belangrijke keuzes heeft gemaakt, maar wel binnen de kaders van de wetenschap. Een eerlijk en confronterend verhaal, hoe de dubbele diagnose borstkanker niet alleen haar, maar ook haar vriendinnen, familie en gezin, bestaande uit 3 tieners en haar man, geraakt heeft. Daarnaast kreeg ook haar man 2 weken na Saskia de diagnose kanker: een melanoom. Zo zaten ze in een dubbele afspraak bij de oncoloog. Saskia beschrijft heel gedetailleerd hoe ze alles beleefd heeft. Naast angst en verdriet zijn er ook vele mooie en bijzondere gebeurtenissen geweest. Voor Saskia is hardlopen en humor enorm belangrijk geweest om sterk te kunnen zijn op de momenten dat ze het het hardst nodig had. Deze elementen lopen dan ook als roze draad door haar verhaal. Saskia heeft een bijzondere band opgebouwd met haar oncologisch- en plastisch chirurg en alle communicatie met hen in DUBBEL verwerkt, waardoor het verhaal het ook vanuit de medische kant belicht wordt. Saskia heeft DUBBEL opgedragen aan Judith, een heel speciale vriendin. Saskia’s borstkankerprognose is zeer gunstig. Judith is onlangs overleden… De volledige opbrengst van het boek gaat dan ook naar de MAARTEN VAN DER WEIJDEN FOUNDATION tbv onderzoek naar uitgezaaide borstkanker. Voor Judith

    lees meer
  • Het regent zonnestralen | Fien Vermeulen

    Dit is niet het zoveelste boek van een kanker-overlever. Dit is het verhaal van Fien, die zo dicht bij de dood kwam dat het leven daarna knap ingewikkeld werd. Ze ontdekte dat je een levensbedreigende ziekte nooit alleen krijgt en dat hij nooit echt overgaat – ook niet als je weer gezond bent verklaard. Met humor en diepgang en volledig schaamteloos beschrijft Fien in dit boek haar leven als jonge vrouw. Liefde, carrière, vriendschap, seks en jezelf ontdekken horen daarbij. Net als – in haar geval dan – een kale kop, poepen in een teiltje en ineens BN’er zijn. Het is een verhaal over knokken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Niet omdat je een held bent, maar gewoon omdat je leven het waard is. ‘Een survivor gaat keer op keer op z’n muil. Bouwt een kampvuur, brandt het op en doet het de dag erna opnieuw. Weet steeds op te krabbelen om z’n taakjes weer te doen. Niks heldendaad, gewoon broodnodig om de volgende dag te halen.’

    lees meer
  • Leef! | Laura Maaskant

    Die diagnose kreeg ze op haar vijftiende, en vier jaar later opnieuw. Laura wordt na een lang en zwaar behandeltraject genezen verklaard. Ze pakt haar leven weer op waar ze gebleven was: na haar vwo gaat ze studeren in Amsterdam. Maar dan keert de ziekte terug. De prognose is ongewis, haar levensverwachting beperkt. Nogmaals loodzware behandelingen ondergaan wijst Laura af. Ze gaat voor kwaliteit van leven. Niet met een bucket list, maar ‘gewoon’, met haar vrienden en haar familie, en in haar werk. Zoals ze zelf zegt, ervaart ze haar leven nu juist heel intens. Laura’s ziekte brengt niet alleen rampspoed, maar ook de mogelijkheid om te genieten van de tijd die haar nog rest. Haar leven is ‘in goud veranderd’.

    lees meer
  • Meisje met negen pruiken | Sophie van der Stap

    ‘Ik ben ziek, heb kanker en ga misschien dood. Maandag begint er een nieuw, onzeker leven voor mij. Vanaf maandag lig ik 54 weken aan het infuus. Dat is het enige zekere dat ik nog heb.’ Sophie van der Stap, het meisje met negen pruiken, heeft haar leven tijdens deze 54 weken beschreven. Openhartig én met humor vertelt ze over doktersintriges en geroddel van zusters, kaal worden en wenkbrauwen stiften, daten en verliefd zijn op dokter K, pruiken shoppen en dansen in nachtclubs, maar ook over de gewenning, haar onzekerheden, haar angst en de dood. Meisje met negen pruiken bezorgt je kippenvel en zet je aan het denken en aan het relativeren, maar bovenal laat het boek zien dat Sophie meer is dan een kankerpatiënte.

    lees meer
  • Ziek gelukkig | Ruud ten Wolde

    Inspirerend en bij vlagen hilarisch boek over geluk vinden, ongeacht je omstandigheden

    Ruud heeft het allemaal voor elkaar: een gewilde baan bij de televisie, een mooi huis in Amsterdam, een leuke relatie, twee Instagrammable katten en een fijn sociaal leven. O ja, en hij heeft kanker. Voor de derde keer. Ondanks zijn ziekte weet hij toch geluk te vinden in zijn leven. Hoe doet hij dat?

    In Ziek gelukkig deelt Ruud zijn ervaringen over ziek en gezond zijn, soms pijnlijk en ontroerend, maar bovenal positief en vol levenslust, op zijn eigen onnavolgbare wijze. Hij vertelt wat hij geleerd heeft door zijn ziekte zodat ook jij geluk kunt vinden, wat je omstandigheden ook zijn.

    lees meer

Organisaties & websites

  • Dutch Rare Cancer Platform

    Het Dutch Rare Cancer Platform (DRCP) is in 2020 opgericht in 2020 om in nationaal verband de kwaliteit van zorg voor mensen met een zeldzame vorm van kanker te verbeteren. Om dit te realiseren, fungeert het DRCP als expertplatform, verbetert het de toegankelijkheid van expertzorg en werkt het platform (internationaal) samen met zorgverleners en andere partners.  Het DRCP wil ook wetenschappelijk onderzoek en deskundigheid bevorderen.

    lees meer iknl.nl
  • Kanker.nl

    Een initiatief van KWF Kankerbestrijding, Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten (NFK). Je leest er blogs en je kunt deelnemen aan discussiegroepen. Via www.kanker.nl kun je meldingen ontvangen van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kankerbestrijding.

    lees meer www.kanker.nl
  • KWF Kankerbestrijding

    Iedereen moet het leven zoveel mogelijk kunnen leven. Ook als je kanker hebt, van kanker bent genezen, iemand met kanker in je naaste omgeving hebt, of niet meer beter wordt. Daarom investeert KWF in zorg die patiënten, naasten en nabestaanden ondersteunt bij het omgaan met lichamelijke én emotionele gevolgen van kanker.

    Zo steunt KWF de centra voor leven met en na kanker, waar je terecht kunt voor lotgenotencontact en een luisterend oor. Ze ontwikkelden KWF Vriendendienst, waarmee vrienden en bekenden direct praktische hulp kunnen bieden bij dagelijkse klusjes. Ze steunen Stichting Komma, die ongeneeslijk zieke ouders de kans geeft een videoportret te maken voor hun kinderen. En ze dragen bij aan het opleiden van zorgprofessionals in de ondersteuning van kankerpatiënten die niet meer beter worden.

    Op deze pagina lees je meer over deze en andere mogelijkheden voor hulp en ondersteuning.

    lees meer www.kwf.nl
  • Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) 

    NFK streeft naar een betere kwaliteit van leven, betere kwaliteit van zorg, en betere toegang tot zorg voor (ex-)kankerpatiënten en hun naasten.

    lees meer nfk.nl
  • Olijf

    Olijf biedt steun en informatie aan vrouwen die gynaecologische kanker hebben (gehad) en hun naasten. Vormen van gynaecologische kanker zijn eierstokkanker, baarmoederhalskanker, baarmoederkanker, vulvakanker, vaginakanker of trofoblastziekten. Olijf draagt ook, op basis van ervaringsdeskundigheid, bij aan preventie en goede kwaliteit van zorg en leven.

    lees meer olijf.nl
  • Patiëntenorganisatie Hematoom

    Hematon is de patiëntenorganisatie voor mensen met bloed-, beenmerg– of lymfeklierkanker. Hematon staat voor meer genezing en een betere kwaliteit van leven. Wij vinden het belangrijk dat patiënten weer mee kunnen doen in de maatschappij. Namens mensen met een vorm van kanker van het bloed praten we mee over zorg, leven met kanker en onderzoek.

    lees meer www.hematon.nl
  • Patiëntenvereniging Hoofd-Hals

    Een landelijk en regionaal georganiseerde patiëntenorganisatie voor mensen met kanker in het hoofd-halsgebied. Ze ondersteunen jou en je naasten met (medische) informatie, brengen je in contact met lotgenoten, behartigen je belangen bij derden en verlenen nazorg.

    lees meer pvhh.nl
  • Stichting Jongeren en Kanker

    ‘Stichting Jongeren en Kanker’ zet zich in voor jonge mensen met en na kanker (18 tot 40 jaar) en hun naasten.

    lees meer www.jongerenenkanker.nl
  • Stichting SPKS

    SPKS is een Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal.
    SPKS is in 1995 opgericht onder de naam Stichting Doorgang.
    Sinds 1 januari 2021 richt SPKS zich alleen nog op patiënten met kanker aan maag- en/of slokdarm.

    SPKS is een onafhankelijke patiëntenorganisatie, die zich inzet voor (ex-)patiënten die kanker aan maag of slokdarm hebben (gehad) en hun naasten.
    SPKS houdt zich bezig met:

    • Voorlichting geven.
    • Lotgenotencontact.
    • Belangenbehartiging.
    • Het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek.
    lees meer spks.nl
  • Toon Hermans Huizen Limburg

    Als patiënt, naaste of nabestaande kun je bij Toon Hermans Huis terecht voor een luisterend oor, een gesprek met lotgenoten en voor informatie over niet-medische zaken. Je kunt er in stilte verblijven of juist even je hoofd leegmaken door aan een activiteit deel te nemen. 

    In Limburg zijn er zes Toon Hermans Huizen.

    lees meer www.toonhermanshuis.nl
  • Wereld Kanker Onderzoek Fonds

    Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds werkt aan de preventie van kanker. Op deze website kun je de ontwikkeling van antikanker medicijnen volgen.

    lees meer www.wkof.nl

Ervaringsverhalen

  • Mijn missie: klaar staan voor mensen die een luisterend oor kunnen gebruiken

    Hoe kan je naasten een luisterend oor bieden? Hoe kan je vragen beantwoorden van naasten van mensen met kanker waarmee ze ergens anders niet terecht kunnen? 

    Stichting Kankerpraat, opgericht door Ken Driessen, wil anderen die geraakt zijn door kanker actief benaderen en vroegtijdig samen de ziekte en alles daaromheen bespreekbaar maken. Ken kreeg zelf in 2018 de diagnose AlvleesklierNET graad 2. In maart 2022 heeft hij te horen gekregen dat genezing niet meer mogelijk is. De stichting bestaat uit vrijwilligers die zelf ook kanker hebben (gehad) of op een andere manier geraakt zijn door kanker.  

    Ellen Jeurissen, schoonmoeder van Ken, is een van deze vrijwilligers. Door haar eigen ervaring weet zij maar al te goed hoe belangrijk het is om te praten over wat er gebeurt zodra een naaste kanker krijgt. In een hele korte tijd staat je wereld op zijn kop en moeten er keuzes gemaakt worden waar je normaal niet eens over nadenkt. 

     “Na 30 jaar secretaresse te zijn geweest, kwam mijn baan te vervallen tijdens de overname van het bedrijf. Ik heb toen de tijd genomen om te gaan onderzoeken waar ik echt energie van krijg.  Mijn hart ligt bij het helpen van mensen. Ik ben aan de slag gegaan bij een gezondheidspraktijk waar ik mij helemaal thuis voel. Ik begeleid daar de mensen bij hun trainingen om zowel fysiek als mentaal fit te worden en te blijven door een luisterend oor te bieden en samen met hen een gezonde en passende leefstijl te ontwikkelen.  De link naar Stichting Kankerpraat was toen ook snel gelegd.” 

     Een open boek 
     “Vanaf het moment dat Ken te horen kreeg dat hij niet meer beter zal worden, zijn wij als gezin veel meer naar elkaar toe gegroeid. Alles kwam op tafel te liggen en alle zorgen en onzekerheden werden besproken. Je mag verdrietig zijn, je hoeft je niet altijd sterk te houden. Dat geeft zo veel ruimte en rust.” 

    De schakel tussen het ziekenhuis en de patiënt 
    “Ken merkte in zijn proces dat er veel psychische zorg beschikbaar is maar dat het lastig kan zijn om zelf de stap te zetten om hulp te vragen. Daar wil Stichting Kankerpraat op in springen door de patiënten en/of naasten actief te benaderen. Het kan zo helpend zijn om al in een vroeg stadium een luisterend oor te bieden. Wanneer er na enkele telefoongesprekken behoefte blijkt te zijn aan andere hulpverlening, verwijzen wij natuurlijk door. Ik heb zelf vooral contact met naasten van patiënten, omdat ik hier mijn eigen ervaring ook voor kan inzetten.” 

    Hoe werkt dat dan? 
    “Via de website kunnen patiënten en/of naasten hun telefoonnummer en naam achterlaten en dan nemen wij contact met hen op. Maar we hebben inmiddels ook een samenwerking met Viecurie en huisartsen zodat zij patiënten op de stichting wijzen. Tijdens zo’n gesprek merk je dat mensen zich al snel op hun gemak voelen omdat ze zich begrepen voelen. Je hebt aan een half woord omdat je in hetzelfde schuitje zit. Voordat je het weet ben je 1,5 uur verder. Je merkt uit de gesprekken dat er in de omgeving vaak zoveel mensen zijn die je graag willen helpen, maar ze weten niet hoe het echt is. Patiënten en/of naasten willen anderen daar dan ook niet mee lastig vallen. Als je dan op een laagdrempelige manier met lotgenoten in contact kunt komen dan helpt dat gewoon. 

    Vergeet de naasten niet  
    Wanneer je partner of familielid ziek wordt, gaat daar vaak alle aandacht naar toe, zowel thuis als in het ziekenhuis. De naasten staan machteloos aan de zijlijn met daarbij hun eigen zorgen en onzekerheden. Hoe waardevol is het dan om te kunnen praten met mensen die hetzelfde doormaken om steun te vinden bij elkaar. 

    lees meer lees meer

Podcast

  • Podcast Kankerpraat

    In deze podcast gaat Ken Driessen in gesprek met mensen die geraakt zijn door kanker. Dit kunnen patiënten zijn, maar ook naasten, nabestaanden of personen die er dagelijks vanwege het werk mee te maken hebben. Door laagdrempelig over het onderwerp kanker te praten, hoopt hij dat het onderwerp wat makkelijker bespreekbaar wordt.

    lees meer open.spotify.com
  • Podcast Tumor Tapes

    In de Tumor Tapes hoor je het rauwe, eerlijke verhaal van Susan, die er na een uitstrijkje bij de huisarts achter komt dat ze een tumor van 3 centimeter in haar buik heeft. Diagnose: baarmoederhalskanker. In deze reality-podcast hoor je hoe Susan, samen met haar vriend, presentator en zanger Lex Uiting, vecht tegen deze heftige ziekte. 

    lees meer open.spotify.com

Compassiegroep (adres na contact)

Cwartier, Beekstraat, Weert, Nederland

IC patiënten en hun naasten

Roermond, Nederland

Kahlergroep

Paardestraat 31, 6131 HB Sittard, Nederland

Koor ‘zing voor je leven’

Sint Servaasklooster 33, 6211 TE Maastricht, Nederland

Lotgenoten hoofd- halstumoren

Sint Servaasklooster 33, 6211 TE Maastricht, Nederland

Lotgenoten met Kanker, en hoe nu verder

Kerkrade, Nederland

Lotgenotencontact kanker

Nieuwstraat 41A, Venlo, Nederland

Lotgenotencontactgroep ‘Samen Zijn’

Willem II Singel 17, 6041 HP Roermond, Nederland

Mannen met kanker

Sint Servaasklooster 33, Maastricht, Nederland

Naasten van mensen met kanker

Willem II Singel 17, Roermond, Nederland

Nabestaanden van mensen met kanker

Willem II Singel 17, 6041 HP Roermond, Nederland

Rouwverwerking bij partnerverlies

Paardestraat 31, 6131 HB Sittard, Nederland

Toon Hermans Huis Weert

Graaf Jacobstraat 1, Weert, Nederland

Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK)

Paardestraat 31, 6131 HB Sittard, Nederland

Vrouwen steunen vrouwen

Paardestraat 31, 6131 HB Sittard, Nederland

vind een groep