• Melanoom

Een melanoom is een vorm van huidkanker. Je herkent een melanoom aan een vlekje op je huid of een moedervlek die verandert. Als een melanoom op tijd herkend en behandeld wordt, is de kans op genezing groot. Ga met gekke plekjes op je huid dus altijd naar de huisarts. 

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

of vind een groep

Bij melanoom zit er een kwaadaardige tumor in de huid. Daarnaast is oogmelanoom een zeldzame vorm van melanoom.   

Vooruitzichten bij melanoom 

Wordt het melanoom op tijd ontdekt, dan zijn de vooruitzichten in de meeste gevallen heel goed. De meeste mensen zonder uitzaaiingen krijgen nooit meer een nieuw melanoom. En ook geen uitzaaiingen nadat de tumor is verwijderd. Soms is een melanoom heel agressief. Dan verspreiden de kwaadaardige cellen zich snel naar andere delen van het lichaam. De kans op genezing is dan kleiner. Bekijk de overlevingscijfers van melanoom

Hoe herken je een melanoom? 

Een melanoom komt vooral voor op plekken die vaak in de zon komen, zoals je hoofd of je armen. Maar een melanoom kan ook op andere plekken in je huid zitten, zelfs op je voetzool of je handpalm.  
Een melanoom op tijd herkennen is belangrijk. Meestal verschijnt er plotseling een lichtbruine, donkerbruine of rode vlek op je huid die snel groeit. Deze vlek lijkt in het begin vaak op een moedervlek, maar valt vaak op door een snelle groei, een grillige vorm of meerdere kleuren.   
Een melanoom kan ook ontstaan uit een moedervlek die je al hebt. De moedervlek kan dan plotseling groter worden, van kleur of vorm veranderen of gaan jeuken of bloeden.  
Soms is een melanoom wit-roze van kleur. Dan heet het amelanotisch melanoom. 
Twijfel je of je een melanoom hebt? Ga dan altijd naar je huisarts.  
 

Oorzaken en risicofactoren van melanoom 

Deze vorm van huidkanker komt vaak door verbranding door de zon op jonge leeftijd, een lichte huid of een erfelijke aanleg. Er zijn nog meer risicofactoren voor melanoom.  
 

Soorten melanoom 

Een melanoom ontstaat uit de pigmentcellen van de huid: melanocyten. Er zijn verschillende soorten melanoom. De soort die het meest voorkomt is een oppervlakkig spreidend melanoom. Deze soort groeit meestal niet diep in de huid. Lees verder over soorten melanoom. 
 

Uitzaaiingen bij melanoom 

Een melanoom kan uitzaaien. Een melanoom zaait sneller uit dan andere vormen van huidkanker. Dat komt omdat het een agressievere vorm van huidkanker is.   
Meestal zaait melanoom als eerste uit naar de lymfeklieren in de buurt van het melanoom. Soms zaait het melanoom uit naar andere organen. Bijvoorbeeld naar de longen, de lever, de hersenen of een andere plek op je huid. 

Bron: www.kanker.nl 

Anders & tips

  • AYA Zorg

    AYA’s (Adolescents & Young Adults) zijn jonge mensen die tussen 18 en 39 jaar voor het eerst te horen krijgen dat ze kanker hebben. 


    In Nederland horen jaarlijks rond de 3900 mensen in die leeftijd dat zij kanker hebben. AYA’s vormen medisch en psychosociaal gezien een aparte groep binnen de oncologie. Zij hebben andere vragen en in sommige gevallen en ander soort behandeling nodig dan oudere volwassenen met kanker. 

    lees meer ayazorgnetwerk.nl
  • AYA zorg in Limburg

    Het AYA-team van Zuyderland medisch centrum werkt nauw samen met Maastricht UMC+ dat als kennis en expertise centrum ook is aangesloten bij het Nationaal AYA Jong & Kanker Zorgnetwerk. Zo blijft alle kennis en kunde over ‘kanker op AYA-leeftijd’ steeds actueel.

    lees meer www.zuyderland.nl
  • Melanoomcentra

    Alle patiënten met een uitgezaaid melanoom moeten naar een centrumziekenhuis (een ‘melanoomcentrum’) worden verwezen. Dat is zo geregeld door de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA). Naast centrumziekenhuizen zijn er ook een aantal partnerziekenhuizen waarmee intensief wordt samengewerkt. 

    In het centrumziekenhuis wordt na onderzoek aan de patiënt een behandelvoorstel gedaan. Als voor een behandeling met geneesmiddelen wordt gekozen, dan zal deze behandeling in het centrumziekenhuis of in het partnerziekenhuis plaatsvinden. 

    Met deze regeling wordt een belangrijke stap gezet om de kwaliteit van de behandeling met de nieuwe (dure) middelen te garanderen. 

    Daarnaast biedt centralisatie van melanoomzorg betere mogelijkheden om de effecten van de behandeling op de lange termijn, bijwerkingen enzovoorts te registreren. Deze registratie is gestart op 1 januari 2013. De gegevens worden verzameld door het Dutch Institute of Clinical Auditing (DICA). 

    De NZA ondersteunt deze centralisatie door alleen aan de centrumziekenhuizen en hun partners een vergoeding van de kosten van deze dure middelen toe te staan. 

     Centrum ziekenhuizen voor patiënten met een uitgezaaide melanoom:

    Partner ziekenhuizen voor patiënten met een uitgezaaid melanoom:

    In Limburg kun je terecht in Maastricht UMC+ en Zuyderland MC 

    lees meer
  • Melanoomcentrum Zuyd

    In het Melanoomcentrum Zuyd werken specialisten en verpleegkundigen van verschillende afdelingen nauw samen. Zowel na de diagnostiek als tijdens de behandeling, wordt iedere patiënt in een team met alle betrokken professionals besproken (multidisciplinair).

    lees meer www.zuyderland.nl
  • Toon Hermanshuis

    Kanker zet je wereld op zijn kop. De ziekte geeft zich niet gemakkelijk gewonnen. De medische wetenschap zet grote stappen vooruit. En tóch hebben we als mens vaak het gevoel met lege handen te staan. Dan is het goed om dicht bij elkaar te staan, elkaar te versterken. Om zó te ervaren dat je er niet alleen voor staat.

    Als patiënt, naaste of nabestaande kun je bij Toon Hermans Huis terecht voor een luisterend oor, een gesprek met lotgenoten en voor informatie over niet-medische zaken. Je kunt er in stilte verblijven of juist even je hoofd leegmaken door aan een activiteit deel te nemen.

    Limburg telt zes Toon Hermans Huizen.

    lees meer www.toonhermanshuis.nl

Organisaties & websites

  • Kanker.nl

    Een initiatief van KWF Kankerbestrijding, Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten (NFK). Je leest er blogs en je kunt deelnemen aan discussiegroepen. Via www.kanker.nl kun je meldingen ontvangen van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kankerbestrijding.

    lees meer www.kanker.nl
  • KWF Kankerbestrijding

    Iedereen moet het leven zoveel mogelijk kunnen leven. Ook als je kanker hebt, van kanker bent genezen, iemand met kanker in je naaste omgeving hebt, of niet meer beter wordt. Daarom investeert KWF in zorg die patiënten, naasten en nabestaanden ondersteunt bij het omgaan met lichamelijke én emotionele gevolgen van kanker.

    Zo steunt KWF de centra voor leven met en na kanker, waar je terecht kunt voor lotgenotencontact en een luisterend oor. Ze ontwikkelden KWF Vriendendienst, waarmee vrienden en bekenden direct praktische hulp kunnen bieden bij dagelijkse klusjes. Ze steunen Stichting Komma, die ongeneeslijk zieke ouders de kans geeft een videoportret te maken voor hun kinderen. En ze dragen bij aan het opleiden van zorgprofessionals in de ondersteuning van kankerpatiënten die niet meer beter worden.

    Op deze pagina lees je meer over deze en andere mogelijkheden voor hulp en ondersteuning.

    lees meer www.kwf.nl
  • Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) 

    NFK streeft naar een betere kwaliteit van leven, betere kwaliteit van zorg, en betere toegang tot zorg voor (ex-)kankerpatiënten en hun naasten.

    lees meer nfk.nl
  • Stichting melanoom

    Stichting Melanoom heeft als missie voorlichting en informatie bieden, belangen behartigen van (oog)melanoompatiënten en lotgenotencontact mogelijk maken.

    lees meer www.stichtingmelanoom.nl
  • Toon Hermans Huizen Limburg

    Als patiënt, naaste of nabestaande kun je bij Toon Hermans Huis terecht voor een luisterend oor, een gesprek met lotgenoten en voor informatie over niet-medische zaken. Je kunt er in stilte verblijven of juist even je hoofd leegmaken door aan een activiteit deel te nemen. 

    In Limburg zijn er zes Toon Hermans Huizen.

    lees meer www.toonhermanshuis.nl

Boeken & artikelen

  • Ziek gelukkig | Ruud ten Wolde

    Inspirerend en bij vlagen hilarisch boek over geluk vinden, ongeacht je omstandigheden

    Ruud heeft het allemaal voor elkaar: een gewilde baan bij de televisie, een mooi huis in Amsterdam, een leuke relatie, twee Instagrammable katten en een fijn sociaal leven. O ja, en hij heeft kanker. Voor de derde keer. Ondanks zijn ziekte weet hij toch geluk te vinden in zijn leven. Hoe doet hij dat?

    In Ziek gelukkig deelt Ruud zijn ervaringen over ziek en gezond zijn, soms pijnlijk en ontroerend, maar bovenal positief en vol levenslust, op zijn eigen onnavolgbare wijze. Hij vertelt wat hij geleerd heeft door zijn ziekte zodat ook jij geluk kunt vinden, wat je omstandigheden ook zijn.

    lees meer

Lotgenotencontact kanker

Nieuwstraat 41A, Venlo, Nederland

vind een groep