• Rouw en verlies

Rouwen betekent: het verwerken van een groot verlies. Het is vaak een ingrijpend en langdurig proces, dat veel met je doet. Het overlijden van een dierbare, bijvoorbeeld het verlies van een kind, veroorzaakt natuurlijk rouw. Maar ook in andere situaties kan er sprake zijn van een rouwproces.

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

of vind een groep

Bijvoorbeeld als je:

 • Door ziekte je gezondheid verliest
 • Gaat scheiden of uit elkaar gaat 
 • Je baan kwijtraakt of je bedrijf failliet gaat
 • De hoop op het krijgen van een kind verliest of een miskraam ervaart
 • Je huisdier overlijdt

Verlies – in alle mogelijke vormen – leidt tot pijnlijke gevoelens zoals boosheid, verdriet, verlangen, opluchting, verdoving en jaloezie. Soms leidt het ook tot klachten zoals piekeren over je verleden, schuldgevoelens en concentratieverlies.

Er is niet maar één manier van rouwen. Iedereen verwerkt een verlies op haar of zijn eigen manier. Ben je boos, verdrietig of ervaar je een combinatie van verschillende emoties? Het is heel normaal om deze gevoelens door te maken.

Bron: https://ipractice.nl/klachten/rouw/

(iPractice, 2022)

Organisaties & websites

 • Fonds Slachtofferhulp

  Het Fonds Slachtofferhulp is een onafhankelijke maatschappelijke organisatie voor slachtoffers van misdrijven, ongevallen en rampen. Er worden fondsen geworven om de hulp aan slachtoffers te verbeteren. Ondersteuning, activiteiten, onderzoek, belangenbehartiging en verbetering van de positie van slachtoffers plus een meldpunt.

  lees meer fondsslachtofferhulp.nl
 • Ouders overleden kind

  OOK is een zelfhulporganisatie, opgericht in 1981, met leden verspreid over heel Nederland. Allemaal ouders van een overleden kind. Wij helpen onszelf en elkaar bij dit immense verdriet. Er is geen onderscheid in het verlies: het maakt niet uit op welke leeftijd je kind is overleden of op welke manier, je bent welkom.

  Herkenning, troost en perspectief vormen het uitgangspunt. Je kunt terecht met je verhaal, keer op keer. Er is 1-op-1 contact mogelijk, maar we bieden ook gespreksgroepen, inloopmiddagen, wandelingen, lezingen, workshops en een landelijke dag. Altijd informeel en veilig. Wanneer jij er behoefte aan hebt.

  lees meer www.oudersoverledenkind.nl

Boeken & artikelen

 • Het innerlijk bureaublad | Martin Appelo

  Het innerlijk bureaublad gaat ervan uit dat ieder mens beschikt over een bonte verzameling mentale programma’s. Elk programma staat voor een gewenste of ongewenste manier van denken, voelen en doen. Net als bij een computer is het zaak om op het juiste moment het meest geschikte icoontje te activeren. Zo is het mogelijk om meer controle te krijgen over jezelf, je emoties en je gedrag.

  lees meer

Gespreksgroep voor mensen die te maken hebben met rouw, verlies of ernstige ziekte

Westerholtstraat 2D, 5961 BJ Horst, Nederland

Lotgenotengroep jongeren (locatie na contact)

Maastricht, Nederland

MEE-Zuid Limburg Rouwgroep

MEE Zuid-Limburg, Frankenlaan 7, Heerlen, Nederland

Rouwgroep Toon Hermans Huis Parkstad

Wilhelminaplein 24, 6411 KW Heerlen, Nederland

Rouwgroep verwerking

Wilhelminaplein 24, 6411 KW Heerlen, Nederland

Rouwverwerking

Roserije 410, Maastricht, Nederland

Rouwverwerking na verlies van een dierbare (adres na contact)

Weert, Nederland

Scheidingscafé

Sint Pieterstraat 4, Maastricht, Nederland

Vereniging DagVlinder

Prins Hendriklaan 382, 6443 AE Brunssum, Nederland

vind een groep