Rouwen betekent: het verwerken van een groot verlies. Het is vaak een ingrijpend en langdurig proces, dat veel met je doet. Het overlijden van een dierbare, bijvoorbeeld het verlies van een kind, veroorzaakt natuurlijk rouw. Maar ook in andere situaties kan er sprake zijn van een rouwproces.

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

of vind een groep

Bijvoorbeeld als je:

  • Door ziekte je gezondheid verliest
  • Gaat scheiden of uit elkaar gaat 
  • Je baan kwijtraakt of je bedrijf failliet gaat
  • De hoop op het krijgen van een kind verliest of een miskraam ervaart
  • Je huisdier overlijdt

Verlies – in alle mogelijke vormen – leidt tot pijnlijke gevoelens zoals boosheid, verdriet, verlangen, opluchting, verdoving en jaloezie. Soms leidt het ook tot klachten zoals piekeren over je verleden, schuldgevoelens en concentratieverlies.

Er is niet maar één manier van rouwen. Iedereen verwerkt een verlies op haar of zijn eigen manier. Ben je boos, verdrietig of ervaar je een combinatie van verschillende emoties? Het is heel normaal om deze gevoelens door te maken.

Bron: https://ipractice.nl/klachten/rouw/

(iPractice, 2022)

Organisaties & websites

  • Begeleiding bij verlies en rouw

    Ondanks alle openheid van deze tijd hangt er nog altijd een taboe rond zelfdoding. En nog veel meer: niet weten hoe er mee om te gaan. Niet alleen voor de mensen die er direct mee geconfronteerd worden. Ook voor de omgeving. Hoe praat je erover, ben je er open over of verzwijg je de ware toedracht? Hoe vertel je aan een kind of een puber dat zijn/haar vader, moeder of broertje zichzelf van het leven heeft beroofd. De ware toedracht met goede bedoelingen verzwijgen is geen optie. De waarheid is onvoorstelbaar wreed maar nog veel erger is het als een kind op school of in de buurt moet horen hoe het echt gegaan is. Nabestaanden ervaren terughoudendheid in de omgeving en krijgen daardoor vaak minder steun dan bij een andere manier van overlijden. Schuld en schaamte staan op de loer waardoor nabestaanden zich sneller terugtrekken.

    lees meer ikloopmetjemee.nl
  • Fonds Slachtofferhulp

    Het Fonds Slachtofferhulp is een onafhankelijke maatschappelijke organisatie voor slachtoffers van misdrijven, ongevallen en rampen. Er worden fondsen geworven om de hulp aan slachtoffers te verbeteren. Ondersteuning, activiteiten, onderzoek, belangenbehartiging en verbetering van de positie van slachtoffers plus een meldpunt.

    lees meer fondsslachtofferhulp.nl

Boeken & artikelen

  • Het innerlijk bureaublad | Martin Appelo

    Het innerlijk bureaublad gaat ervan uit dat ieder mens beschikt over een bonte verzameling mentale programma’s. Elk programma staat voor een gewenste of ongewenste manier van denken, voelen en doen. Net als bij een computer is het zaak om op het juiste moment het meest geschikte icoontje te activeren. Zo is het mogelijk om meer controle te krijgen over jezelf, je emoties en je gedrag.

    lees meer

Gespreksgroep voor mensen die te maken hebben met rouw, verlies of ernstige ziekte

Westerholtstraat 2D, 5961 BJ Horst, Nederland

Lotgenotengroep jongeren (locatie na contact)

Maastricht, Nederland

Rouwgroep Toon Hermans Huis Parkstad

Wilhelminaplein 24, 6411 KW Heerlen, Nederland

Rouwgroep verwerking

Wilhelminaplein 24, 6411 KW Heerlen, Nederland

Rouwverwerking

Roserije 410, Maastricht, Nederland

Rouwverwerking na verlies van een dierbare (adres na contact)

Weert, Nederland

Scheidingscafé

Sint Pieterstraat 4, Maastricht, Nederland

Vereniging DagVlinder

Prins Hendriklaan 382, 6443 AE Brunssum, Nederland

vind een groep