• Drugsverslaving

Bij verslaving spelen de hersenen een grote rol. Drugs (waar ook alcohol en nicotine bij horen) hebben rechtstreeks invloed op de hersenen. Drugs kunnen invloed uitoefenen op de werking van de zenuwcellen van de hersenen en de neurotransmitters (signaalstoffen in de hersenen), die invloed hebben op dopamine. Dit is een stof die hoort bij het beloningssysteem van de hersenen. Het zorgt ervoor dat we ons tevreden en beloond voelen.

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

of vind een groep
TODO

''Ik heb mijn leven langzaam opgebouwd en ben nu tevreden met wat ik heb.'' - Mark

lees meer

Door het gebruik van drugs wordt er in de hersenen meer dopamine gemaakt. Hierdoor voelen veel drugsgebruikers zich goed. Doordat dit gevoel fijn is willen drugsgebruikers dit vaker ervaren en gaan mensen dus ook vaker gebruiken. Er zijn ook mensen die drugs gebruiken als ze ongelukkig zijn. Dit zorgt ervoor dat mensen verslavende stoffen (overmatig) gebruiken.

Waardoor raakt iemand verslaafd?

De kans op verslaving wordt door verschillende factoren beïnvloed. Het is hierdoor erg moeilijk te voorspellen of iemand wel of niet verslaafd raakt. De belangrijkste oorzaken van verslaving zijn de soort drugs, genetische factoren en omgevingsfactoren. Drugsgebruikers zijn constant bezig met de drug en verlangen hevig naar het gebruiken van de drugs (hunkering). Ze komen in een zich steeds herhalend patroon wat moeilijk te doorbreken is. Dit gedrag komt in dergelijke mate voor dat het dagelijkse leven hieronder lijdt. Deze mensen worden verslaafd genoemd.

Soorten drugs

Verdovende middelen werken bewustzijnsverlagend en zorgen voor een rustig en ontspannen gevoel, zoals GHB en heroïne
Stimulerende middelen geven energie. Deze middelen veroorzaken een alert en energiek gevoel bij de gebruiker, zoals XTC, cocaïne en amfetamine (speed)
Bewustzijnsveranderende middelen geven de gebruiker een andere belevenis van de wereld, zoals cannabis (wiet/hasj), LSD en paddo’s

Behandeling

Verschillende soorten verslaving hebben vele diverse gevolgen en vereisen ieder hun eigen behandeling. Het is belangrijk dat de verslaving in een vroeg stadium wordt herkend. De eerste symptomen worden vaak opgemerkt door de naaste omgeving. Als er een vermoeden is van een verslaving, is het verstandig om hulp in te schakelen. De huisarts of zelfhulpgroepen kunnen oplossingen bieden. Omdat alle verslavingen anders zijn en ook in verschillende mate verslavend zijn, bestaan er verschillende behandelingen. Zo zijn er behandelingen die vooral zijn gericht op de geestelijke oorzaken van verslaving (psychotherapie en zelfhulpgroepen). Terwijl andere behandelingen zich richten op de lichamelijke effecten van verslaving. Voorbeelden hiervan zijn medicijnen tegen ontwenningsverschijnselen en een detoxificatiekuur (ontgiftingskuur). Methadon wordt gebruikt om de ontwenning van heroïne draaglijker te maken.
Om een gedragsverslaving te behandelen is de soort verslaving van belang voor de behandeling. Zo kan een gameverslaafde niet de toegang tot een computer volledig worden ontzegd, omdat computers bijna onmisbaar zijn in de moderne samenleving. Bij een gedragsverslaving komt gesprekstherapie het meest voor.

(Bron: www.hersenstichting.nl)

Ervaringsverhalen

  • ''Ik heb mijn leven langzaam opgebouwd en ben nu tevreden met wat ik heb.''

    “Verslavingsgevoeligheid zit in me. Toen ik op mijn 17e of 18e verslaafd raakte, ben ik meteen aan de harddrugs gegaan. Ik wilde me aan het dagelijkse leven onttrekken en deed dit door te gebruiken. Mijn favoriete middel is heroïne, als extraatje nam ik cocaïne en ik was verslaafd aan methadon. En om het ‘van de wereld’-gevoel te krijgen, nam ik benzodiazepine.”

    Mark is single, vijftig plus en heeft een verslavingsachtergrond. Hiervoor is hij opgenomen geweest. Het afkicken was een zwaar proces, vooral lichamelijk. Door zijn wil om iets van zijn leven te maken, heeft hij de draad opgepakt en krijgt op dit moment geen hulp meer van psychologen of psychiaters. Mark neemt zijn eigen verantwoordelijkheid en helpt andere mensen in soortgelijke situaties met zijn ervaringsdeskundigheid.

    Het onderste van de put

    Drie keer is Mark opgenomen geweest: “De eerste keer hadden mijn collega’s in de gaten dat ik verslaafd was en de tweede keer stuurde mijn vriendin op opname aan. Rond het jaar 2000 had ik ‘rock bottom’ bereikt: het moment waarop ik besefte dat ik op deze manier echt niet door kon en wilde gaan. Ik was 37 en had geen werk en geen woning. Ik sliep bij vrienden of mijn ouders. Onder invloed zat ik op de bank, voelde een hoop eenzaamheid en dacht: ‘ik trek dit niet meer’. Toen een hulpverlener tegen me zei dat ik nooit meer aan het werk zou komen, heb ik me vrijwillig laten opnemen, dat kon toen nog. En langzaam begonnen de kwartjes te vallen.”

    Stapje voor stapje

    Het afkicken was een zwaar proces. Mark: “Mijn lichaam was op, het duurde een half jaar voordat mijn lichaam was afgekickt. Ik heb anderhalf jaar niet kunnen slapen en had een verstoord dag- en nachtritme. Het was het moeilijkst om van de legale drugs af te kicken. Ik besefte dat ik dit niet nog een keer wilde meemaken. Het verschil met mijn tweede opname was dat ik dit keer tegen de hulpverlening inging. Ik was niet meer meegaand. Vroeger dacht ik: ‘ze weten wel wat goed voor me is’ en nu besefte ik dat ik sommige dingen helemaal niet wilde. Ze boden me aan om mijn schulden via de schuldsanering op te lossen, maar ik zag het niet zitten om van € 50,- per maand te leven. Ik wilde mijn eigen verantwoordelijkheid pakken, ik had immers zelf die schulden gemaakt en ik zou ze afbetalen. Ook vond ik het belangrijk om mijn eigen veiligheid te waarborgen, eerst kwam ik in een resocialisatiewoning terecht, daarna op een kamertje, vervolgens in een studio en nu huur ik mijn eigen appartement.”

    Net iets harder door de bocht

    “Ik heb het nodig om een uitdaging te hebben en ik vertoon compensatiegedrag. Toen ik uit therapie kwam, kocht ik bergen cd’s en kleding. Ik zocht de randjes op. Ik reed bijvoorbeeld harder door de bocht. Nu ben ik alert op signalen, omdat ik te vaak op mijn neus ben gevallen. Ik heb zelf ervaren wat een verslaving mentaal en lichamelijk kan aanrichten, dat wil ik niet nog een keer meemaken. Ik vind het moeilijk om over mijn emoties te praten. Bij therapie spelen ze op je gevoel in en dat gevoel kon ik niet meer wegdrukken. De medicatie tegen depressiviteit heeft me hierbij geholpen. Nu dat ik afgekickt ben, heb ik de vrijheid om te gaan en staan waar ik wil zonder dat ik een middel hoef te gebruiken. In de zomer is rondrijden op mijn motor mijn uitlaatklep.

    Mijn vrienden kennen me door en door

    De mensen waar ik vroeger contact mee had, spreek ik niet meer. Nu heb ik een vriendengroep om mij heen die ik heb leren kennen in therapie. Ze weten wat ik heb meegemaakt en kennen me door en door. Nog voordat ik het zelf in de gaten heb, zien zij aan mij hoe het écht met me gaat. We kennen elkaars sterke en minder sterke punten. Vroeger kon ik het goed verstoppen dat ik verslaafd was, dat zou me nu niet meer lukken, want zij zien het zo aan me. Ik kan nu zijn wie ik ben, ook op mijn werk. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt en werk met jongvolwassenen met een verslaving. Door mijn ervaring kan ik ze helpen. Ik heb mijn leven langzaam opgebouwd en ben nu tevreden met wat ik heb. Vroeger zei ik: ‘ik zal nooit meer gebruiken’ en dat heb ik nu omgebogen naar: ‘ik zal er alles aan doen om niet meer te gebruiken’. Ik heb niet meer de gelukzalige momenten die ik tijdens mijn verslaving kende, wel heb ik verwondermomenten waar ik uitermate van geniet, samen met mijn ouders, familie en vrienden.”

    lees meer lees meer

Films & video's

  • Beautiful Boy

    Journalist David Sheff (Steve Carell) en zijn getalenteerde tienerzoon Nic (Timothée Chalamet) zijn twee handen op één buik. Wanneer David ontdekt dat Nic worstelt met een drugsverslaving, stort zijn wereld plots in. David besluit om alles in het werk te stellen om zijn zoon te begrijpen en te redden. 
    Maar hoe red je iemand die (misschien) niet gered wil worden? Is loslaten soms de enige mogelijkheid? ‘Beautiful Boy’ vertelt het waargebeurde verhaal van een onvoorwaardelijke liefde tussen een vader en zijn zoon. 

    lees meer
  • Hoe werkt een verslaving

    Een verslaving is erg hardnekkig en vervelend. Hoe werkt dit eigenlijk in je hersenen? En wat kun je eraan doen? In deze video leg ik het je uit.

    lees meer www.youtube.com
  • Presentatie Verslaving, behandeling en valkuilen (dr. drs. Els a Noorlander Psychiater)

    Deze presentatie legt uit wat een verslaving is, hoe een verslaving werkt, welke behandelingen mogelijk zijn en de valkuilen die erbij komen kijken.

    lees meer www.youtube.com

Boeken & artikelen

  • Christiane F. | Hans Straalen en Horst Rieck

    Dit waargebeurde verhaal vertelt over de Berlijnse Christiane F. die op haar 13e voor het eerst heroïne gebruikt. Het laat zien hoe Christiane haar verslaving kan verbergen en hoe het al bijna te laat is als haar moeder erachter komt.

    lees meer
  • Memoires van een verslaafd brein | Marc Lewis

    Marc Lewis is bijna afgestudeerd psycholoog als hij wordt betrapt op het stelen van drugs uit een apotheek. In dit boek vertelt hij vanuit wetenschappelijk en persoonlijk standpunt over zijn verslaving, zijn carrière, liefdesleven en het ervaren van elke soort drugs.

    lees meer
  • Zucht | Bram Bakker en Meindert Inderwisch

    Goed ademhalen voor ontspanning, beter slapen, meer energie, sneller afvallen De boeddhistische monnik, de topsporter en de gezonde mens hebben met elkaar gemeen dat ze, in rust, niet te snel ademhalen. Zonder een fysieke inspanning is een gezonde ademfrequentie namelijk vier tot acht keer per minuut. Veel mensen echter ademen continu sneller, tot meer dan twintig keer per minuut. Dat is zinloos en energievretend en het is oorzaak van uiteenlopende klachten als burn-out, depressie, overgewicht, hartkloppingen, hoge bloeddruk, concentratieproblemen, hoofdpijn, rugpijn, slaapproblemen, obstipatie en angststoornissen. Hoe komt dit? Wat gebeurt er dan in je lijf en in je hoofd? En wat kun je er zelf aan doen om het op te lossen?

    lees meer

Anders & tips

  • Drugs Infolijn

    De Drugs Infolijn geeft betrouwbare informatie en adviezen over drugs gebaseerd op de laatste stand van de wetenschap.

    Informatie beluisteren over drugs kan, dag en nacht, 7 dagen per week. Een gesprek met een medewerker is mogelijk op werkdagen van 9:00 tot 17:00 (0900-1995, € 0,10 p/min +de kosten van je mobiele telefoon).

    lees meer www.drugsinfo.nl
  • Familiespreekuur Mondriaan

    Als je partner, familielid of vriend psychische problemen heeft en/of met een verslaving worstelt kun je met vragen zitten en zelf hulp ook behoefte aan ondersteuning hebben. Of je wilt graag je eigen verhaal kwijt. 

    lees meer www.mondriaan.eu
  • Regie over jouw eigen leven

    Madelief is ervaringsdeskundige op vele onderwerpen. Als coach en spreker helpt ze mensen van alle leeftijden om de controle terug te nemen over hun eigen leven. 

    lees meer regie-over-jouw-eigen-leven.webnode.nl

Organisaties & websites

  • Drugs onder controle

    Anoniem en gratis online hulp om je te helpen om je drugsgebruik te veranderen.

    lees meer www.drugsondercontrole.nl
  • Moedige Moeders

    Moedige Moeders helpt familieleden van verslaafde en drugsgebruikende Volendammers al bijna 20 jaar. De moeders met verslaafde partners of kinderen organiseren zich ondertussen in steeds meer dorpen en steden. In Waalwijk en Roermond zijn ook afdelingen van Moedige Moeders opgestart. “Het is niet goed dat we uitbreiden, maar het is wel goed dat er meer moeders opstaan”, zegt oprichter Tiny Tol.

    lees meer www.moedigemoeders-nederland.nl
  • Mondriaan

    De afdeling verslavingspreventie van Mondriaan verzorgt cursussen, trainingen en voorlichtingen over drugsverslavingen.

    lees meer www.mondriaan.eu
  • Specialistische verslavingszorg

    Specialistische verslavingszorg in Noord en Zuid Nederland

    lees meer www.brijder.nl
  • Stichting Naast

    Of het nu gaat om verslaving aan drugs, drank, gokken of gamen. De gevolgen voor de omgeving zijn vaak grotendeels hetzelfde. Dus heb je iemand in je directe omgeving die verslaafd is en heb je behoefte aan ondersteuning? Of ben je hulpverlener en kom je in je werk in contact met naasten van verslaafden en wil je hen passende ondersteuning bieden? Dan kun je terecht bij Stichting Naast.

    lees meer stichtingnaast.nl
  • Tactus

    Verslavingsproblemen komen vaker voor dan je misschien denkt. Het gaat vaak schuil achter andere problemen. Het is niet iets om je voor te schamen. Het is goed te behandelen. Wij hebben veel kennis en een breed aanbod om je te helpen, omdat het ons samen wel lukt!

    lees meer www.tactus.nl
  • Trimbos instituut

    We richten ons op middelengebruik en mentale gezondheid tijdens de complete levensloop: van de zwangerschap tot de laatste levensfase.

    lees meer www.drugsinfo.nl
  • Trubendorffer

    Hulp bij verslaving en dubbele diagnose.

    lees meer www.trubendorffer.nl
  • Voorkom!

    Voorkom! geeft preventieve voorlichting over verslavende middelen, met name op scholen.

    lees meer voorkom.nl

Communities

  • Narcotics Anonumous (NA)

    Narcotics Anonumous is een niet-commerciële gemeenschap van mannen en vrouwen voor wie drugs een ernstig probleem waren geworden. Kijk voor meer informatie op de website.

    lees meer www.na-holland.nl

AA/NA Maastricht

Burgemeester van Oppenstraat 123, 6224 ER Maastricht, Nederland

ACA groep voor (volwassen) kinderen van ouders met een verslaving of psychische problematiek

Roermondseweg 64, 6004 AT Weert, Nederland

Al-anon Horst

Venrayseweg 20, Horst, Nederland

Buitenveldertgroep

Wijkcentrum van Ons Gennep, Norbertplein 3, 6591 XA Gennep, Nederland

Cocaïne Anonymous Holland (CA)

Munsterstraat 21, 6041 GA Roermond, Nederland

Moedige moeders

MFC 't Paradies, Munsterstraat, Roermond, Nederland

Moedige moeders

Stichting Dorpshuis Vaesrade, Servatiusstraat 10A, Vaesrade, Nederland

Moedige Moeders

Weert, Nederland

NA Rainbow and Friends Woensdag

Stationsstraat 18, 6131 AZ Sittard, Nederland

NA-meeting 12 steps of freedom maandag

Stationsstraat 18, 6131 AZ Sittard, Nederland

NA-meeting Blerick

Vastenavondkampstraat 73, 5922 AT Venlo, Nederland

NA-meeting Brunssum

Schildstraat 44, 6444 XM Brunssum, Nederland

NA-meeting dinsdagavond Venlo

Leutherweg 88, 5915 CK Venlo, Nederland

NA-meeting Heerlen

Kerkraderweg 7, 6416 CC Heerlen, Nederland

NA-meeting Heuvelland

Capucijnenweg 9, 6286 BA Wittem, Nederland

NA-Meeting Hoensbroek zaterdagavond

Monseigneur Nolensstraat 29, 6431 JP Hoensbroek, Nederland

NA-meeting Kerkrade

Berenbosweg 1, 6464 XZ Kerkrade, Nederland

NA-meeting Kerkrade zaterdag

Kerkplein 5, 6461 Kerkrade, Nederland

NA-meeting maandagavond Venlo

Minderbroedersstraat 1, 5911 BP Venlo, Nederland

NA-meeting Maastricht woensdag

Rechtstraat 3A, 6221 EE Maastricht, Nederland

NA-meeting Maastricht zondagavond

Burgemeester van Oppenstraat 123, Maastricht, Nederland

NA-meeting Sittard donderdag

Gelderhof, Gelderhof, Sittard, Nederland

NA-meeting Sittard zaterdag

Stationsstraat 18, 6131 AZ Sittard, Nederland

NA-meeting Sittard zondag

Gelderhof, Gelderhof, 6136 CC Sittard, Nederland

NA-meeting Venray

Leunseweg 5, 5802 CE Venray, Nederland

NA-meeting vrijdagavond Weert

Beekstraat 54, 6001 GJ Weert, Nederland

NA-meeting Weert

Beekstraat 54, 6001 GJ Weert, Nederland

NA-meeting Wittem

Capucijnenweg 9, 6286 BA Wittem, Nederland

NA-meeting zondagavond Venlo

Leutherweg 88, 5915 CK Venlo, Nederland

Narcotics Anonymous Brunssum

Schildstraat 44, 6444 XM Brunssum, Nederland

Narcotics Anonymous Roermond dinsdagavond

Laurentiusplein 10, 6043 CS Roermond, Nederland

Narcotics Anonymous Roermond vrijdagavond

Minderbroederssingel 15f, 6041 KG Roermond, Nederland

Overwegingsgroep – hoe was jouw week?

Dries 80, Weert, Nederland

Overwegingsgroep Oké Roerdalen

Streekelsweg 6, 6061 EL Posterholt, Nederland

vind een groep