"Door verhalen van lotgenoten en het eerlijk kunnen delen van mijn vallen en opstaan, heb ik heel veel inzicht gekregen.''
lees meerRelatieverslaving betekent niet verslaafd zijn aan relaties en steeds weer een andere relatie willen of steeds weer verliefd worden, maar het betekent dat je op mannen valt die emotioneel beschadigd zijn en niet in staat tot het aangaan van oprechte intimiteit en bij wie je de onbedwingbare behoefte voelt om voor hem te zorgen en hem liefde te geven zodanig dat hij zal veranderen en jou uit dankbaarheid daarvoor al die liefdevolle aandacht en begrip en erkenning zal geven die je in het verleden zo gemist hebt.
"Door verhalen van lotgenoten en het eerlijk kunnen delen van mijn vallen en opstaan, heb ik heel veel inzicht gekregen.''
lees meerEn als dat niet gebeurt, maar je in plaats daarvan liefdeloos, respectloos en onverschillig of zelfs gewelddadig behandeld wordt, ben je niet in staat deze relatie los te laten, maar heb je des te meer behoefte aan (het contact met) hem.
Je kunt niet meer stoppen bezig te zijn met hem en met je gedachten hoe je de problemen in de relatie zou kunnen oplossen en hoe je de situatie onder controle zou kunnen krijgen. Je relatie is een obsessie geworden. Je hele leven, je gedrag en je emoties en gevoelswereld worden beheerst door de relatie en ook je gezondheid lijdt eronder. Je praat zijn fouten goed (‘hij bedoelt het niet zo’) en je neemt een onredelijk groot deel van de verantwoordelijkheid van de problemen op je. Je denkt dat het beter zou gaan als je meer je best had gedaan, of zou doen. Je neemt zijn geïrriteerde, humeurige buien, zijn onverschillige, denigrerende en ontmoedigende opmerkingen voor lief, die schrijf je toe aan zijn ongelukkige jeugd. En je probeert hem te helpen en hem zover te krijgen dat hij aan zichzelf en zijn problemen gaat werken, in de hoop dat hij zal veranderen en dat het dan allemaal toch nog goed kan komen. Maar ondertussen worden de pijn en de problemen alleen maar erger.
Je bent opgegroeid in een gezin waarin misschien sprake was van drankmisbruik, emotioneel-, verbaal-, of fysiek geweld, sexueel misbruik, of andere problemen, in elk geval problemen die wel veel emotionele pijn veroorzaakten maar waar niet op een eerlijke, openhartige en doeltreffende manier over gepraat werd. De situatie en jouw gevoelens werden ontkend, gebagatelliseerd, weggepraat, belachelijk gemaakt of veroordeeld en zo leerde je al vroeg situaties en je eigen gevoelens te ontkennen, weg te stoppen, net te doen alsof ze er niet zijn. En daardoor mis je in je volwassen leven het vermogen om in contact met je gevoel, je innerlijke stem te zijn en die gevoelens te gebruiken als leidraad om keuzes te maken in je leven en jezelf te beschermen tegen nieuwe problemen.
Je voelt je aangetrokken tot mensen die op dezelfde (destructieve) manier met gevoelens omgaan als jij hebt geleerd (de manier waar je het meest vertrouwd mee bent) en je wordt weer op dezelfde manier beschadigd. Je loopt rond met een enorme hoeveelheid onverwerkte pijn, verdriet, eenzaamheid, frustratie, machteloosheid, woede en een even grote, bijna onbevredigbare behoefte aan liefde, bevestiging, erkenning, waardering en aandacht, waardoor je snel ten prooi valt aan, en afhankelijk wordt van mensen die ook maar een beetje lief voor je zijn en aandacht aan je besteden ook al zijn hun motieven om dat te doen misschien helemaal niet oprecht.
Tegelijk ben je zelf heel bang om echte liefde te ervaren en een situatie van oprechte intimiteit aan te gaan met een andere persoon. Je hebt nooit geleerd wat dat is en hoe je daarmee om moet gaan. Liefde krijgen is een regelrechte bedreiging voor de manier van leven die je je hebt eigen gemaakt en het brengt alle pijn en woede naar boven die je al die tijd zo zorgvuldig had opgeborgen in je ‘vrieskist’ (je onderbewustzijn).
Om van je relatieverslaving te kunnen genezen moet je een heel nieuwe manier van leven aanleren. Je moet al die wonden helen die in je jeugd (en daarna!) zijn ontstaan en je moet leren op een liefdevolle, respectvolle manier met jezelf en je eigen gevoelens en behoeften om te gaan (ook die van anderen!). Je moet leren van jezelf te houden (je eigen liefdevolle moeder worden!) en contact te maken met je innerlijke stem en daarop te vertrouwen, om verantwoordelijkheid te kunnen dragen voor je eigen leven en welzijn en (emotioneel) op eigen benen te kunnen staan, zodat je geen speelbal meer hoeft te worden van allerlei (al dan niet oprecht) goedbedoelende mensen om je heen.
Na 11 jaar huwelijk besloot ik in 2005 dat ik alleen verder wilde. Ik was mijzelf volkomen kwijtgeraakt in de relatie en had ruimte nodig om mijzelf terug te vinden. Vreemd genoeg merkte ik dat ik mijn ex-man niet los kon laten terwijl ik ziek werd als we toch weer samen kwamen. Het was duidelijk geen gezonde relatie geweest tussen ons maar waarom bleef ik dan bezig met hem, met ons? Ik leek wel verslaafd aan hem. Een jaar na onze scheiding kreeg ik een forse burnout waarmee ik 2 en een half jaar ziek thuis ben geweest. In die tijd zag ik op tv een programma waar gesproken werd over een boek “Als hij maar gelukkig is” van Robin Norwood en over de term relatieverslaving. Ik heb het boek gekocht en wist meteen dat het over mij ging. Ondanks de wat extreme voorbeelden in het boek herkende ik absoluut de patronen die beschreven werden. En mijn loslaatproblemen leken inderdaad op een verslaving. Ik leek wel een junk. Ondanks dat ik er ziek van werd móest ik af en toe een shot van contact met hem.
Achter in het boek werd het bestaan van zogenaamde Norwoodgroepen beschreven en er bleek er één in Eindhoven te zijn. Ik ben daar meteen (met de nodige zenuwen!) naar toe gegaan en ben 4 en een half jaar gebleven om aan mijn herstel te werken. Door de verhalen van lotgenoten, het (eerlijk) kunnen delen van mijn vallen en opstaan heb ik heel veel inzicht gekregen in wie ik ben, wat ik doe, mijn kwetsbaarheden én mijn kracht. Daarbuiten heb ik heel veel gehad aan boeken, cursussen en websites die hieronder beschreven staan. Stapje voor stapje komt de informatie die ik nodig heb als vanzelf op mijn pad. Helaas heb ik uit therapie nooit iets kunnen halen. Relatieverslaving was een onbekend fenomeen of de aanpak van de therapeut was niet passend of helpend.
Wat mij enorm helpt is mijn onderzoekende geest. Ik zie dat er iets in mijn leven niet goed gaat en verkramping oplevert en ik wil dan weten waarom. En daarbij ga ik er van uit dat ik niets aan de ander hoef te veranderen maar me alleen bezig hoef te houden met mijzelf. Dat geeft veel vrijheid en maakt me geen slachtoffer van mijn omgeving. Ik kwam erachter dat ik enorm gevoelig ben, hoogsensitief zelfs, maar om te “overleven” (de liefde van anderen niet kwijt te raken) meer en meer in mijn hoofd ben gaan zitten en mijn gevoel uitschakelde. Het was voor mij belangrijk dat weer terug te draaien. In de opleiding tot energetisch therapeut (http://www.cursuscentrumdesmederij.nl/opleiding-spirituele-therapie/) heb ik dat kunnen doen. Ik kwam er ook achter dat ik de liefde buiten mijzelf zocht en daardoor enorm afhankelijk werd binnen mijn relatie. De opleiding heeft me daarbij geholpen, evenals de boeken en workshops van Jan Geurtz (http://www.jangeurtz.nl/)
Ik zit inmiddels alweer een paar jaar in een gezonde relatie en ook hierin vind ik veel herstel. Juist in een liefdesrelatie komt veel oud zeer naar boven. Ik heb het grote geluk dat ik een partner heb gevonden die ook bereid is naar zichzelf te kijken en waarmee ik over alles kan praten. We nemen beiden verantwoordelijkheid voor onze gevoelens en bijbehorende kwetsbaarheden. Dit is biedt hele veilige voedingsbodem voor heling van mijn kwetsuren.
Daarnaast had ik (mede door het huwelijk met een man met narcistische trekken) een heel laag zelfbeeld. Door weer te leren vertrouwen op mijn gevoel en dingen doen waar ik tegen op zag maar wel wilde, bouwde ik mijn zelfbeeld langzaam weer op. Ik houd nu veel meer rekening met mijzelf en dat vraagt nog wel eens om een nee naar een ander en bijbehorende gevoelens (angst voor afwijzing, schuldgevoel, eenzaamheid/er niet bij horen). Maar als ik niet trouw ben aan mijzelf word ik al vrij snel ziek dus ik heb een duidelijk signaleringssysteem 🙂
In mijn stukje over burn-out vind je ook nog de nodige tips en ervaringen. Ik wens je een mooie reis op weg naar herstel. Het is misschien niet altijd makkelijk maar ik kan niet anders zeggen dan dat ik mijn reis enorm boeiend en verrijkend vind.
En geloof me, met lotgenoten die je reis herkennen, reis je nooit alleen!
Als je partner, familielid of vriend psychische problemen heeft en/of met een verslaving worstelt kun je met vragen zitten en zelf hulp ook behoefte aan ondersteuning hebben. Of je wilt graag je eigen verhaal kwijt.
Een zeer volledige website over het onderwerp relatieverslaving ofwel; Norwood. Op de site vind je uitleg, informatie, behandeling, Norwoodtherapeuten, zelftherapie, overzicht van Norwoodgroepen in Nederland, telefonische hulplijn, hoe je zelf een groep opstart en Belgische contacten en een forum.
Moedige Moeders helpt familieleden van verslaafde en drugsgebruikende Volendammers al bijna 20 jaar. De moeders met verslaafde partners of kinderen organiseren zich ondertussen in steeds meer dorpen en steden. In Waalwijk en Roermond zijn ook afdelingen van Moedige Moeders opgestart. “Het is niet goed dat we uitbreiden, maar het is wel goed dat er meer moeders opstaan”, zegt oprichter Tiny Tol.
Een Norwoodgroep (volgens de beschrijving van Robin Norwood in haar eerste en tweede boek) is een anonieme zelfhulpgroep van lotgenoten waarin vrouwen met onderlinge steun en herkenning in hun eigen tempo aan zichzelf kunnen werken, aan de hand van een Twaalf Stappen programma (een aangepaste versie van de Twaalf Stappen van de AA). Er worden teksten gelezen en ervaringen uitgewisseld, aan de hand van thema’s die in onderling overleg gekozen worden. De bijeenkomsten verlopen volgens een vaste structuur (‘de agenda’) met duidelijk omschreven richtlijnen en regels. Er is geen begeleiding van een ‘deskundige’. Er wordt met elkaar gewerkt op basis van gelijkwaardigheid. De ‘deskundigheid’ is de gezamenlijke ervaring van de deelneemsters (lotgenoten) zelf.
De groep komt wekelijks bijeen, het hele jaar door. Je kunt er op elk gewenst moment mee beginnen (en stoppen). Het is geen cursus met een begin of eind.
Iedere vrouw is welkom. De enige voorwaarde voor deelname is het verlangen naar gezonde en bevredigende relaties, zowel met anderen als met jezelf. Deelname is gratis (soms moeten er kosten betaald worden voor gebruik van de ruimte en/of consumpties). Voor de volledige informatie over actieve groepen kun je op de website kijken.
Op de website staat een selectie van de verslagen die het meest aansluiten op het Norwoodprogramma, en ook een paar Nederlandse samenvattingen van Amerikaanse boeken. Deze (Word documenten) kunnen worden uitgeprint voor eigen gebruik (voor je eigen herstel).
MFC 't Paradies, Munsterstraat, Roermond, Nederland
Stichting Dorpshuis Vaesrade, Servatiusstraat 10A, Vaesrade, Nederland
Weert, Nederland
Sittard, Nederland