• Partnergeweld

Elke vorm van geweld tussen partners of ex-partners. Dat is niet alleen fysiek, maar ook emotioneel, seksueel of financieel. 

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

Intiem terrorisme 

Bij intiem terrorisme wil de pleger domineren en controleren en is er vaak sprake van een klassiek man-vrouwbeeld. Het gaat bij intiem terrorisme vaak om het isoleren, vernederen en intimideren van de partner. 

Situationeel geweld 

Deze vorm van partnergeweld komt voor als een bepaalde situatie (bijvoorbeeld een woordenwisseling) uit de hand loopt. Eén van de partners verliest de controle over zichzelf, bijvoorbeeld door stress of alcoholgebruik. Dit heeft verbaal of fysiek geweld als gevolg. Vaak heeft diegene daar gelijk spijt van. Deze vorm van partnergeweld gaat niet over macht willen hebben over de ander. Het hoeft zich ook niet te herhalen, maar als dat wel gebeurt kan het een patroon worden.  

Gewelddadig verzet 

Dit vindt plaats als één van de partners zich opeens gaat verzetten, bijvoorbeeld na een lange periode van huiselijk geweld. Er breekt iets in het slachtoffer, waardoor hij of zij reageert met agressie en geweld. Ook hierbij gaat het niet om controle op de ander. 

Bron: https://hartvoorzorg.nl/nieuws/alles-wat-je-moet-weten-over-partnergeweld/ 

(van der Plaat, 2022) 

Organisaties & websites

 • Familie als bondgenoot

  Familie als Bondgenoot is een gezamenlijk project van familieleden, cliënten en professionals. Doel is ervaringskennis van familieleden en cliënten te ontwikkelen door deze te verbinden met professionele kennis. Als basis van de scholing dienen de ervaringsverhalen van familieleden en cliënten.

  lees meer familiealsbondgenoot.nl
 • Stalking

  Website van Justitia.nl met veel tips en juridisch advies. Stalking is het hinderlijk volgen of lastigvallen van iemand.

  lees meer www.stalking.nl
 • Veilig Thuis

  Veilig Thuis is het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling van de Rijksoverheid. Dit is een koepelwebsite voor de regionale organisaties waar slachtoffers, daders, omstanders en professionals terecht kunnen voor deskundige hulp en advies.
  Veel informatie, antwoorden op vragen, campagnes, begrippen en links naar andere organisaties.
  Landelijk meldpunt huiselijk geweld: 0800-2000
  Gratis en 24/7 bereikbaar, ook voor advies of hulp, anoniem is mogelijk.

  lees meer www.vooreenveiligthuis.nl

Anders & tips

 • Regie over jouw eigen leven

  Madelief is ervaringsdeskundige op vele onderwerpen. Als coach en spreker helpt ze mensen van alle leeftijden om de controle terug te nemen over hun eigen leven. 

  lees meer regie-over-jouw-eigen-leven.webnode.nl

Boeken & artikelen

 • Uit het veld geslagen | Marjory F. Foyle

  Over knelpunten na partnergeweld.

  lees meer

Geen groepen gevonden

Ken jij een groep? Laat het ons dan weten!

meld een groep aan