• Financiële problemen

We kennen allemaal wel eens momenten dat we een financiële tegenslag hebben, dat we te minder geld over hebben dan we dachten. Terwijl wel de wasmachine kapot gaat of de auto naar de garage moet. Of dat we eigenlijk van plan waren om op vakantie te gaan en we er eigenlijk het geld net niet meer voor hebben. En dat je denkt, “Nou, dat komt volgende maand wel goed”. Of bij de Wehkamp staat een wasmachine voor 8,- per maand. “Dat is toch niets?” Maar wel ruim vier jaar lang!

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

of vind een groep
TODO

''Ik ben iemand geworden die zijn leven weer in eigen hand heeft.'' - Peter

lees meer

Eén op drie Nederlandse huishoudens kampt met financiële achterstanden. Eén op de zes met financiële problemen, in sommige wijken zelfs 9 van de 10 huishoudens.

Dan kun je denken “eigen schuld, dikke bult”, maar soms is het ook door een veel ernstiger oorzaak, waar je zelf veel minder aan kunt doen. Je zult maar ernstig ziek worden, of plotseling je baan verliezen of voor een scheiding komen te staan. Dan kan je inkomenssituatie plotseling heel heftig veranderen en je vaste uitgaven kun je echt niet altijd direct mee veranderen. Reden dat veel mensen ongewild in de problemen komen. Financiële problemen die zij ook echt niet zelf hebben opgezocht. Er wordt vaak maar al te gemakkelijk geoordeeld over mensen die in financiële problemen zijn gekomen. Veel te vaak wordt maar aangenomen dat het wel hun eigen schuld zal zijn. Maar wat als het jou zelf zou overkomen?

Steek niet je kop in het zand

Als je ergens financiële verplichtingen aan bent gegaan die je om een of andere reden niet meer na kunt komen en je krijgt een aanmaning, neem dan direct contact op met het bedrijf of de organisatie en zeg dat je het op dat moment niet kunt betalen en graag een regeling wilt treffen. Als je helemaal niet reageert krijg je een paar weken later alleen maar een nog hogere boete. En daarna zelfs kans op deurwaarders etcetera. Daardoor wordt het bedrag alleen maar steeds hoger en hoger, zodat het nog moeilijker op te lossen is. Dus denk niet dat het ‘wel los zal lopen’ of dat het vanzelf over gaat, want dat doet het niet! Ook al schaam je je er voor, of maak je je er verschrikkelijk druk over, hoe eerder je er iets aan doet hoe beter. Verstop je er niet voor en gooi vooral niet alle vervelende brieven ongeopend weg, want daar heb je alleen JEZELF mee.

Communiceren

Als je financiële problemen hebt dan is het toverwoord: ‘communiceren’. Ook al krijg je ernstige brieven van schuldeisers en je weet dat je niet kunt betalen: bel ze dan toch op, of schrijf een mail of brief. Laat hen weten dat je wel wilt betalen, maar dat je domweg niet het geld hebt om hen te kunnen betalen. Het mooiste is als je zelf, of vooraf in overleg met iemand, misschien een bewindvoerder, al een redelijk voorstel kunt doen. Een voorstel waarvan je weet dat het ook haalbaar is voor jezelf. Je zult zien dat dit vaak wordt gewaardeerd en dat mensen ook vaak blij zijn met een redelijk voorstel. En laat je niet overbluffen door mensen die alleen maar willen horen dat je direct alles terug zult betalen, of onredelijke maandbedragen. Soms wordt je ook niet vriendelijk te woord gestaan, houd daar rekening mee, mensen die geen begrip hebben of soms woorden gebruiken die niet gepast zijn. Zeg maar dat je begrijpt dat ze misschien boos zijn maar geef hier wel meteen je eigen grens aan. Jij wil erg jouw best doen om dit probleem op te lossen maar verwacht wel dat er netjes met elkaar wordt omgegaan. Dat betekent met geduld en met wederzijds respect.

Neem je verantwoordelijkheid

Ook al heb je een bewindvoerder, ga niet achterover leunen maar hou zelf ook controle over je administratie. Controleer of alles goed gaat. Want je blijft hoofdelijk verantwoordelijk en ook bewindsvoerders maken wel eens fouten, die voor jou heel nadelig kunnen zijn. Geef in je netwerk aan dat je weinig of minder te besteden hebt. In het begin is dat een schaamte gevoel maar na verloop van tijd brengt het je rust. Je hoeft geen smoesjes meer te verzinnen als er iets gepland wordt wat te duur is voor je. En leren accepteren dat mensen iets voor je willen doen. Want in het begin is het niet fijn als mensen iets voor je willen betalen. Zie dat niet altijd als handje ophouden. Want mensen die dat doen, die gunnen jou dat.

Ervaringsverhalen

 • "Er zijn ook veel positieve kanten aan mijn situatie."

  Het is niet iets om trots op te zijn, maar ik heb schulden. Maar ik doe er wèl iets aan

  Mijn scheiding is voor mij de grote trigger geweest om mijn financiën eindelijk eens goed aan te pakken. In die tijd daarvoor hadden we het met zijn tweeën al soms moeilijk met ons uitgavenpatroon. Als je er dan alleen voor komt staan wordt het een onmogelijke opgave om rond te komen. Zeker als blijkt dat je na de scheiding hoofdelijk verantwoordelijk bent voor alle schulden die er zijn. Dan kom je er achter dat het heel veel druk legt op je leven. Ik ben hulp gaan zoeken bij maatschappelijk werk en vrijwillig onder bewind gegaan, samen met mijn begeleider een bewindsvoerder gezocht. Nu is dat onder bewind gaan een grote stap en zoals vaak in het nieuws, het is niet altijd de sleutel naar succes. Daar ben ik ook achter gekomen bij mijn eerste bewindvoerder, deze voldeed helaas niet aan de verwachtingen die ik er van had. Dit geeft mij ook een goede reden om te zeggen, ondanks dat je onder bewind staat, ga niet achterover hangen en denken het wordt wel geregeld. Bedenk daarbij dat jij hoofd verantwoordelijk blijft over je administratie en schulden.

  Toen ben ik overgestapt en ben tevreden met mijn huidige bewindvoerder. Maar bedenk dat deze jou helpt met je administratie en het communiceren met je schuldeisers overneemt. Dat is een hele geruststelling maar dat gaat puur over het zakelijke gedeelte. Maar je hebt ook nog je sociale leven waar het enorm veel invloed op heeft. Want dat is beslist niet altijd gemakkelijk. Je moet goed gaan kijken waar je boodschappen doet en wat je met vrienden, familie en kennissen doet met bijvoorbeeld feestjes of verjaardagen. Je kan er voor kiezen om er over te zwijgen, maar dan hou je je zelf en een ander voor de gek. Ik heb besloten om er open over te zijn. In die zin open, geef aan dat je niet met alles mee kan doen. Je kan bijvoorbeeld afspreken bij verjaardagen dat je wel komt maar niet in gelegenheid bent om iets mee te nemen. Dat brengt jou uiteindelijk ook rust. Buiten de professionele hulp kan je ook zoeken naar informele hulp. Mij heeft het veel geholpen door te praten met mensen die in dezelfde situatie zitten. Daar kan je werkelijk alles bespreken en je hebt de zekerheid dat het tussen die muren blijft. Je hebt vaak aan een half woord nodig en de meeste mensen begrijpen meteen wat je bedoelt. Deze groep draait bij het Zelfhulp Netwerk. Het is gelukkig niet alleen maar negatief wat ik hierdoor heb meegemaakt, er zijn ook veel positieve kanten aan de situatie. Ik heb nieuwe mensen leren kennen en vertrouwen en ik heb geleerd om voor een groep mensen te staan en het woord te nemen over mijn situatie. En ik heb leren praten in een groep, om soms moeilijke dingen en zelfs mijn emoties te bespreken. Mijn ervaringsverhaal gebruik ik nu regelmatig om voorlichting te geven op scholen en voor bedrijven.

  lees meer lees meer
 • ''Ik ben iemand geworden die zijn leven weer in eigen hand heeft.''

  “Ik heb heel lang last gehad van schuldgevoelens en schaamte, ik was teleurgesteld met mezelf, over hoe ik het in leven stond. Ik had het gevoel dat ik geen goede vader was, raakte in een isolement waar ik niet uit kwam. Ook financieel liep het niet goed, en ik wilde alles zelf oplossen.

  Ik ben toen gaan gokken, om mijn financiële problemen op te lossen. Zo hoefde ik niemand om hulp te vragen. Dat wilde ik niet, dan moest ik mezelf bloot geven, en dat durfde en kon ik niet. Als mensen iets vroegen, begon ik te liegen, ik moest wel. Maar dat vergrootte juist mijn schuldgevoel. Ik kwam in een vicieuze cirkel terecht, stelde juist de mensen teleur die het goed met me voor hadden, het moment kwam waarop ik wist dat ik geen keus had: ik moest me op laten nemen.

  Zo kwam ik terecht bij RoderSana. Lichamelijk en geestelijk gebroken, en geen idee wat ik kon verwachten. Maar in de gesprekken met de mensen daar kreeg ik het gevoel dat ik eindelijk mijn verhaal kon en mocht vertellen, dat ik niet beoordeeld en niet veroordeeld werd. Het werd me duidelijk dat ik dit voor mezelf moest doen, ik werd in mijn waarde gelaten. Ik kreeg meer inzicht in mijn eigen gedrag, over hoe ik moest omgaan met mijn emoties, vooral tegenover mijn dierbaren.

  Langzamerhand kreeg ik een beter zelfbeeld, en meer inzicht in mijn schuldgevoelens, mijn schaamte. Daardoor kon ik beter reageren op dingen die op mijn pad kwamen. Dankzij RoderSana heb ik de weg teruggevonden naar mezelf, ik heb geleerd dat ik iemand ben die er mag zijn, ongeacht alle fouten die heb gemaakt. Ik ben iemand geworden die zijn leven weer in eigen hand heeft. Ik mag weer gelukkig zijn.”

  Bron: Rodersana

  lees meer lees meer

Films & video's

Anders & tips

 • Bereken uw recht

  Met dit programma kunt u zelf op eenvoudige wijze nagaan of u recht heeft op een gemeentelijke vergoeding.

  lees meer www.berekenuwrechtplus.nl
 • Praktische tips

  Er zijn diverse praktische tips die jou kunnen helpen om beter om te gaan met geld en je schulden. Hieronder vind je verschillende tips die je in het dagelijks leven kan toepassen

  • Boodschappen doen; kijk niet op ooghoogte, maar onderaan (daar liggen de goedkopere producten).
  • Communiceren is heel belangrijk. Geef het aan als je een rekening niet kan betalen.
  • Spullen nodig: kijk op marktplaats (zoek op gratis) of in de kringloop. Scheelt veel geld.
  • Deel tijd en spullen. Maak bijvoorbeeld samen gebruik van 1 goed strijkapparaat, wissel uit of help elkaar met iets waar je goed in bent: wederkerigheid.
  • Ga geen boodschappen doen met een lege maag. Dan neem je toch meer mee als je wilt.
  • Houdt de reclames goed in de gaten. Dat kan een boel schelen. En op de fiets de reclames afgaan. Dit scheelt een abbonnement op de sportschool.
  • Kom je onder een inkomensgrens dan kun je gebruik maken van de Voedselbank, Kledingbank en dergelijke. Dat is en hele stap maar laatje niet door alleen trots weerhouden, want het valt uiteindelijk heel erg mee en het scheelt echt een hoop.
  • Kijk op www.berekenuwrecht.nl dan zie je waar je nog recht op hebt. Zoals bv. huurtoeslag, zorgtoeslag enz.
  • Houd een kasboek bij. Zo krijg je overzicht in je uitgaven en blijf je dat overzicht houden. Dan weet je waar je aan toe bent en de kans is kleiner dat je aan het einde van de maand te kort komt.
  • Huur, ziekenfonds, gas, water en licht en eventuele belastingen zijn de belangrijkste rekeningen. Je mobiele telefoon is erg als die afgesloten wordt maar je hebt dan tenminste nog wel een dak boven je hoofd.
  • En als je dan toch nog een brief krijgt van een incassobureau, neem direct contact met ze op. Dit zijn namelijk gewone mensen. Ze bijten niet, en als je ze tevreden stelt voorkom je wel een hoop problemen, zoals bv. een deurwaarder.
  • Komt het onverhoopt toch voor dat de deurwaarder aan de deur komt dan is er nog geen man overboord. Als je daar afspraken meemaakt en je komt ze na – dat is super belangrijk – dan gebeuren er geen grote dingen.
  • Op moment dat er beslag wordt gelegd op je loon, laat dan je beslagvrij voet berekenen. Vraag aan WIJ-Eindhoven of via Sociale Raadslieden van Lumens om die voor je uit te rekenen. Een deurwaarder mag maar tot een bepaald percentage van je inkomsten beslag leggen. Je moet altijd voldoende geld over houden om minimaal te kunnen leven.
  • Zet je schaamte gevoelens aan de kant als je schulden hebt en ga kijken of je ergens hulp kunt krijgen. Je kunt namelijk niet alles alleen uitvinden en er zijn veel mogelijkheden die je ergens mee kunnen helpen. Het zal niet makkelijk zijn maar de stress die je krijgt van brieven van deurwaarders, incassobureau’s en instanties waar je geld schuldig bent zijn niet goed voor je gezondheid en levensvreugde.
  • Voor je eigen gevoel: geef aan in je vriendenkring dat je niet overal aan kunt deelnemen. Ga niet jezelf groter voordoen als je bent. Want dat werkt alleen maar nog meer problemen in de hand.
  • Er zijn geen mensen die zakken met geld voor jou klaar hebben staan. Je zult er zelf voor in actie moeten komen. En ook al heb je een bewindvoerder, je blijft hoofdelijk verantwoordelijk. En werken is eigenlijk de enige methode die ervoor kan zorgen dat je uit de schulden gaat komen. Want je moet werken wil je in aanmerking komen voor de schuldsanering.
  • Kijk in je uitgaven wat je kunt schrappen. Bijvoorbeeld een abonnement op een tijdschrift, dat is een luxe. Je kunt het ook lezen in de bibliotheek. Of je abonnement van je internet staat b.v. op 120 mb. Ga naar 30 of 50 mb, dat scheelt vaak al veel. Kijk of je verzekeringen die goedkoper kunnen. Er zijn sites genoeg waar je ze kunt vergelijken.
  • Probeer te accepteren dat je niet meer alles kan doen wat je hartje begeert. In plaats van bijvoorbeeld ieder weekend op stap kun je het thuis ook heel gezellig maken met vrienden. Want één colaatje in de stad is duurder dan twee volle flessen cola bij de Aldi.
  • Blijf je post open maken. En ja, de brieven die je krijgt zijn niet van een erg vriendelijk karakter, maar je moet je ook de situatie van de afzender kunnen indenken die alleen maar graag wil dat jij zijn rekening betaald. Zolang dat jij maar blijft reageren en laat zien dat je wel wilt maar gewoon niet kunt. Soms kan het zoveel helpen als jij zelf een inkomsten/uitgavenstaatje overlegt, dan hebben ze plotseling veel meer begrip en zijn ze sneller geneigd om mee te werken aan een eventuele betalingsregeling. En dat zelfde kan je later ook helpen als de schuldsanering in werking is gezet.
  • Er is professionele hulp maar ook informele hulp. Het kan soms veel helpen als je met iemand gaat praten die in dezelfde situatie zit of gezeten heeft. Daar kan je tips van krijgen uit eigen ervaring. En dat zijn meestal hele bruikbare tips. Die je niet van een professional krijgt. Maar die het wel makkelijker kunnen maken om door een schuldenperiode heen te komen. Praat eens met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.
  lees meer
 • Spreekuren Limburg

  Heb jij een vraag over arbeidsongeschiktheid, werk, inkomen, ziekte of uitkeringen? De regels zijn erg complex daarom bieden wij gratis en vrijblijvend spreekuren aan in Limburg waar jij met je vragen terecht kunt.  

  lees meer www.burgerkrachtlimburg.nl
 • Zelf je schulden regelen

  Heb je beginnende schulden? Met Zelfjeschuldenregelen maak je een realistisch aflosplan. Ruim 500.000 mensen gingen je voor!

  lees meer zelfjeschuldenregelen.nibud.nl

Organisaties & websites

 • De luisterlijn

  Dag en nacht een luisterend oor
  088 07 67 000

  lees meer www.deluisterlijn.nl
 • GZ-plein

  Hoe voel je je vandaag?

  • Slaap je goed?
  • Ontspan je voldoende?
  • Leef je zonder angsten?
  • Heb je fijne relaties?
  • Beweeg je genoeg? 

  Het is normaal als je het leven soms lastig vindt. Laat je helpen met fijne tips, ervaringsverhalen en praktische oefeningen op deze website. 

  GZ-Plein wordt ondersteund en vertrouwd door huisartsen. 

  Je hoeft het niet alleen te doen! 

  lees meer gz-plein.nl
 • Nibud

  Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) is een onafhankelijk kennis- en adviescentrum op het gebied van huishoudfinanciën. Al sinds 1979 ontwikkelen, verzamelen en vertalen we kennis met het doel te laten zien wat financieel kwetsbare situaties zijn en hoe die verbeterd kunnen worden. Het voorkomen van geldproblemen is ons doel.

  lees meer www.nibud.nl
 • Schuldinfo.nl

  Juridische info voor hulpverleners

  lees meer www.schuldinfo.nl
 • Spreekuren Limburg

  Heb jij een vraag over arbeidsongeschiktheid, werk, inkomen, ziekte of uitkeringen? De regels zijn erg complex daarom bieden wij gratis en vrijblijvend spreekuren aan in Limburg waar jij met je vragen terecht kunt.  

  lees meer www.burgerkrachtlimburg.nl
 • Telefonische informatielijn AGOG

  Niemand wordt voor zijn plezier gokverslaafd. Iedereen die begint met gokken, begint met het spelen van een spel. Maar dat spelletje kan omslaan naar een dwangmatige verslaving. Jij speelt het spel niet meer, het spel bespeelt jou! Stichting AGOG (Anonieme Gokkers Omgeving Gokkers) weet dat als geen ander en organiseert daarom gratis bijeenkomsten om jou van jouw gokverslaving af te helpen.
  Het organiseren van groepen, preventie, voorlichting en belangenbehartiging vindt vooral plaats op lokaal niveau. Daarnaast wordt op landelijk niveau een aantal activiteiten georganiseerd. Bijvoorbeeld de telefonische hulplijn, training en deskundigheidsbevordering, publiciteit, het organiseren van landelijke ontmoetingsdagen voor vertegenwoordigers van de plaatselijke afdelingen, het vervaardigen van voorlichtingsmateriaal, de website en het uitgeven van een nieuwsbrief voor de afdelingen. Kijk voor meer informatie op de website of bel naar 0800 – 22 777 22.

  lees meer www.agog.nl

Communities

Financiën

Hoensbroek, Nederland

Stichting wao-wia belangengroep Reuver Beesel-Offenbeek eo

Bösdaellaan 1, Reuver, Nederland

Weerter Minima groep

Sint Jozefskerkplein 3, Weert, Nederland

Weerter Minima groep

Nieuwstraat 11, Weert, Nederland

Werkplaats Financiën S-G | Heerlen

Heerlen, Nederland

Werkplaats Financiën S-G | Sittard

Engelenkampstraat 25, Sittard, Nederland

vind een groep