• Transgender

We zullen proberen om in het kort uit te leggen wat het betekent als iemand transgender is.
Om te beginnen moet je het niet verwarren met homoseksualiteit. Als je hetero bent val je als man op een vrouw en als je homoseksueel of lesbisch bent, val je op iemand van hetzelfde geslacht. Lekker simpel. Maar transgender-zijn heeft helemaal niks met homo- of hetero-zijn te maken! Het begrip “transgender” is een verzamelnaam voor verschillende andere begrippen, die ook nog door menigeen weer anders worden uitgelegd. Snap je het nog?

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

Een transgender of transgenderist voelt zich vaak een beetje gevangen tussen de rol van man en/of vrouw. Een keuze maken is lastig. Altijd uiting geven in de rol van man is geen optie. Maar volledig vrouw worden (transseksueel) is ook niet wat ze willen. Vaak gaat het hier om mensen die ervoor kiezen zich de ene keer als man en de andere keer als vrouw te uitten. Lichamelijk kiezen ze niet voor een geslachtsaanpassende operatie, maar wel om lichaamshaar (permanent) te verwijderen, de vingernagels iets langer te laten groeien of bijvoorbeeld gaatjes in de oren te laten schieten. Soms kiest men er na verloop van tijd voor om permanent de gewenste rol aan te nemen, maar blijft een geslachtsaanpassende operatie achterwege.
De gedachte of wens om definitief vrouw te zijn zal er vaak zijn en kan best wel frustrerend zijn. Maar uiteindelijk kiest men hier niet voor.

Films & video's

 • Alles is Nu

  De 24-jarige Marvel Harris werd geboren als vrouw, maar voelt zich niet zo. Hij voelt zich ook geen man, maar weet wel dat hij er liever als man uitziet. Daarom laat hij sowieso zijn borsten verwijderen. Dit proces legt de jonge fotograaf zelf vast door middel van zelfportretten, waar hij in 2019 de Zilveren Camera mee won in de categorie ‘Documentair’. Filmmaker Jessica Villerius volgde Marvel in het jaar van deze transitie en legde het vast op film.

  lees meer www.moviemeter.nl
 • Boys Don't Cry

  In Falls City is Brendon Teena een populaire nieuwkomer. Het gaat hem voor de wind: hij is een van de jongens en begint een relatie met de plaatselijke schoonheid Lana. Maar 1 ding is hij iedereen vergeten te vertellen: hij is geen man…..Als Brandons vrienden het geheim ontdekken, wordt zijn leven een hel, vol verraad, vernedering, verkrachting en uiteindelijke moord.

  lees meer
 • The Danish Girl

  lees meer www.youtube.com

Boeken & artikelen

Communities

 • Forum voor transgenders

  De Vereniging Genderdiversiteit is een vereniging van en voor mensen die zich niet (helemaal) thuisvoelen in de hokjes “man” en “vrouw”. Bij gebrek aan een beter woord hebben we het over transgender mensen.

  lees meer www.vereniging-genderdiversiteit.nl

Organisaties & websites


Geen groepen gevonden

Ken jij een groep? Laat het ons dan weten!

meld een groep aan