• Q-koorts

Q-koorts wordt veroorzaakt door de bacterie Coxiella burnetii. Q-koorts is een zoönose. Dat betekent dat de bacterie van dier op mens wordt overgedragen. In Nederland zijn geiten en schapen de belangrijkste besmettingsbron voor de mens. Ook andere dieren kunnen voor besmetting zorgen, met name dieren met smalle hoeven.

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

of vind een groep

In Nederland verspreidt de bacterie zich voornamelijk via de lucht. Mensen raken besmet door het inademen van de bacterie. Besmetting van mens op mens is alleen mogelijk via bloedtransfusie of bij de bevalling van een vrouw met acute of chronische Q-koorts. In het algemeen wordt daarom gezegd dat Q-koorts niet van mens op mens overdraagbaar is. Sinds 2007 zijn 50.000 tot 100.000 Nederlanders besmet geraakt (bron: Sanquin). Q-koorts komt over de hele wereld voor.

Symptomen Q-koorts

Omdat een infectie met deze bacterie zich door het hele lichaam spreidt, zijn veel verschillende symptomen mogelijk. Gemiddeld beginnen de verschijnselen 2 tot 3 weken na besmetting, dit kan echter oplopen tot 6 weken. Duidelijke verschijnselen zijn een heftige hoofdpijn (in het acute begin) en een wisselend koortsverloop. Andere mogelijke symptomen zijn koude rillingen, spierpijn, zweten, verminderde eetlust, misselijkheid, braken, diarree en een relatief lage hartslag. Ook kan een droge hoest en pijn op de borst voorkomen in geval van een longontsteking. Redelijk vaak komt er bij Q-koorts een leverontsteking voor zonder symptomen. Bij een chronische infectie kunnen deze symptomen tot tien jaar na de eerste oorzakelijke infectie optreden.

Films & video's

  • Andre Zoetman (Chronische Q-koorts) door Q-support

    De stichting Q-support heeft een reeks portretten gemaakt over q-koortspatiënten die zelf vertellen wat de gevolgen van hun besmetting met de Coxiella Burnetii (q-koortsbacterie) zijn op hun leven. Deze aflevering gaat over chronisch q-koortspatiënt André Zoetman. Voor reacties, advies of vragen, kunt u contact opnemen met Stichting Q-support.

    lees meer www.youtube.com
  • Bijsluiter Ontbreekt 1 – 29 oktober 2011

    Korte film over ervaringen van deelnemers van een groep mensen rondom Q-koorts.

    lees meer www.youtube.com
  • Helga Roijen (QVS) door Q-support

    De stichting Q-support heeft een reeks portretten gemaakt over q-koortspatiënten die zelf vertellen wat de gevolgen van hun besmetting met de Coxiella Burnetii (q-koortsbacterie) zijn op hun leven. Deze aflevering gaat over QVS-patiënt Helga Roijen uit Klimmen (Limburg).

    lees meer www.youtube.com
  • Korte patiënten filmpjes Q-support

    Q-support is een expertisecentrum voor Q-koorts waar zowel patiënten als (medische) professionals een beroep op kunnen doen. Wij staan klaar voor iedereen die vragen heeft over Q-koorts of gebukt gaat onder de gevolgen ervan.

     

    lees meer www.q-support.nu
  • Petra Huisman-Keijzer (QVS) door Q-support

    De stichting Q-support heeft een reeks portretten gemaakt over q-koortspatiënten die zelf vertellen wat de gevolgen van hun besmetting met de Coxiella Burnetii (q-koortsbacterie) zijn op hun leven. Deze aflevering gaat over QVS-patiënt Petra Huisman-Keijzer uit Drachten (Friesland).

     

    lees meer www.youtube.com
  • Rowdy Vaassen (Chronische Q-koorts)

    De stichting Q-support heeft een reeks portretten gemaakt over q-koortspatiënten die zelf vertellen wat de gevolgen van hun besmetting met de Coxiella Burnetii (q-koortsbacterie) zijn op hun leven. Deze aflevering gaat over chronisch q-koortspatiënt Rowdy Vaassen uit Wijchen.

    lees meer www.youtube.com

Boeken & artikelen

  • De impact van Q koorts | Tijs Kierkels

    Het boek De impact van Q-koorts geeft inzicht in de persoonlijke beleving van alle betrokkenen bij de Q-koortsepidemie. Ervaringsverhalen van onder meer geitenhouders en patiënten staan centraal. Het laat zien hoe zij met tegenslag omgaan en er soms sterker uitkomen. Elke ervaring is beschreven vanuit het eigen perspectief. Doel van de verhalen is onderling begrip te kweken en erkenning te krijgen. ‘Ik hoop dat dit boek – in ieder geval voor een aantal mensen – een afsluiting kan betekenen.’ Een chronologisch overzicht van de gebeurtenissen plaatst de verhalen in hun context, zonder te streven naar waarheidsvinding. Mensen die niet direct betrokken zijn krijgen een indruk van de impact die Q-koorts heeft gehad en nog heeft. De impact van Q-koorts zorgt voor een nuancering die in veel artikelen en journaal-items ontbreekt. De menselijke kant van Q-koorts krijgt hiermee het podium dat zij verdient. ‘De geschiedenis kun je niet veranderen, maar je kunt er wel van leren.’

    lees meer
  • Ik voel me klote | Henk M. van Oosterwijk, Loes van Ginneken

    Ik voel me klote,” is de uitspraak van Bas van den Biggelaar, die hij twee jaar lang misschien wel duizendmaal herhaalde. Bas ging van dokter naar dokter en steeds werden er verkeerde diagnoses gesteld. Toen tenslotte door toeval de Q-koorts bij hem ontdekt werd, was het voor hem te laat. Loes van Ginneken vertelt, en Henk van Oosterwijk schreef het ongelooflijke verhaal over de laatste twee levensjaren van Bas, die van een energieke echtgenoot in een hulpeloze patiënt veranderde. De ziekte Q-koorts bereikte zijn hoogtepunt in de jaren 2008 tot en met 2010, precies de tijd, toen Bas eraan leed. Maar nog steeds hebben we in 2021 te maken met deze ziekte, die veroorzaakt wordt door de bacterie Coxiella brunetti, die bij inademing zijn vreselijke werk gaat doen. “Ik voel me klote” is een hartverscheurend verhaal over een man, die geen gehoor kreeg bij de medici.

    lees meer
  • Q-UESTION

    Factsheet over Q-koorts

    lees meer zelfregietool.nl
  • Welkom in het Rijk der zieken | Hanna Bervoets

    ‘Verhalen over ziek zijn fascineren me. Veel fictie – romans, films – over ziekte draait om progressieve aandoeningen zoals dementie, zeldzame spierziektes of agressieve vormen van kanker. Die verhalen kennen een helder verloop: de held wordt ziek, takelt af, vecht voor zijn leven en sterft – of niet. Het zijn krachtige vertellingen over lijden en zingeving, maar, vroeg ik me de afgelopen jaren steeds vaker af, waarom zijn er zo weinig verhalen over chronisch ziek zijn? Over patiënten die niet aan hun aandoening zullen bezwijken maar ook nooit zullen genezen, mensen met klachten die hen hun hele leven zullen blijven plagen. Welk verhaal valt dáárover te vertellen? Welkom in het Rijk der zieken is een roman over ziek zijn en nooit meer beter worden. De afgelopen jaren heb ik talloze mensen met aanhoudende klachten ontmoet. Ze kampen met reuma, de ziekte van Lyme, ME of de gevolgen van zware operaties na ongelukken of kanker. De diagnoses verschillen, de klachten van deze mensen zijn hetzelfde: chronische pijn, chronische vermoeidheid. Ik heb patiënten gesproken die zich afvroegen of hun leven nog wel de moeite waard is, hoe ze verder moeten met de wetenschap dat ze dag en nacht pijn zullen voelen. Clay, het hoofdpersonage van Welkom in het Rijk der zieken, krijgt de diagnose Q-koortsvermoeidheidssyndroom, maar zijn verschrikkelijke symptomen komen overeen met die van veel andere aandoeningen. Zijn queeste is geen zoektocht naar genezing, misschien niet eens naar acceptatie. Veel meer is het een poging een verhaal over zijn nieuwe bestaan te maken. Daarmee is Welkom in het Rijk der zieken een verhaal over wat er gebeurt wanneer we van het Rijk der gezonden naar het Rijk der zieken reizen. En over wat we achterlaten wanneer we de controle over ons lichaam verliezen.’

    lees meer
  • What the F*cQ | Deverra Jansen

    In ‘What the F*cQ’ neemt Deverra Jansen je mee op een ontdekkingsreis door de duistere wereld van Q-koorts. Met een combinatie van meeslepende en onthullende columns, laat ze de waarheid over deze verwoestende ziekte niet langer in stilte begraven. Als ervaringsdeskundige heeft Deverra zich vastgebeten in het mysterie van Q-koorts. ‘What the F*cQ’ is een rauwe, eerlijke en ongecensureerde blik op de realiteit van Q-koorts. Deverra schuwt niet en brengt de verwoestende impact van deze ziekte genadeloos aan het licht. Dit boek is geen traditionele verhandeling over medische aandoeningen; het is een emotionele rollercoaster, een aanklacht tegen het falen van de systemen en een ode aan de veerkracht van de menselijke geest. ‘What the F*cQ’ zal je hart raken, je woede aanwakkeren en je inspireren. Dit is het boek dat je ogen zal openen, je kwaad zal maken en je zal aansporen om je stem te laten horen. Want hoe word je chronisch ziek? Daar is geen handboek voor.

    lees meer

Communities

Anders & tips

  • Forum Q-uestion

    De Q-koortsepidemie tussen 2005 en 2011 had en heeft nog steeds ernstige gevolgen: 50.000-100.000 mensen besmet, meer dan 98 doden, 519 mensen met de levende gevaarlijke bacterie in hun lichaam (chronische Q-koorts), 800 tot 1000 mensen met het Q-koortsvermoeidheidssyndroon (QVS).

    In 2009 heeft een aantal getroffenen een landelijke organisatie voor Q-patiënten opgericht: Q-uestion, Stichting voor mensen met Q-koorts. Met het doel: belangenbehartiging van alle getroffenen, het organiseren van lotgenotencontacten en informatieverstrekking. Iedereen van Q-uestion werkt mee op vrijwillige basis.

    lees meer stichtingquestion.nl

Organisaties & websites

  • Q-support

    Q-support is landelijk actief met advies en begeleiding voor Q-koortspatiënten met chronische Q-koorts en mensen met QVS (Q-koorts Vermoeidheidssyndroom). Daarnaast stimuleert Q-support onderzoek naar de gevolgen van Q-koorts en de behandeling ervan. U kunt bij Q-support terecht met (eenvoudige en complexe) vragen op alle leefgebieden: behandeling, werk, inkomen, verzekeringen en met financiële en juridische vraagstukken.

    lees meer www.q-support.nu
  • Q-uestion, Stichting voor mensen met Q-koorts

    Vanwege de ingrijpende gevolgen van de ziekte, heeft een aantal Brabantse Q-koortspatiënten begin november 2009 het initiatief genomen tot de oprichting van een patiëntenorganisatie voor Q-koortspatiënten.Deze organisatie heet Q-uestion, Stichting voor mensen met Q-koorts. De organisatie werkt landelijk.

    lees meer stichtingquestion.nl
  • RIVM

    U vindt hier informatie over het het aantal gemelde Q-koortspatiënten in Nederland. Onderstaande tabel wordt iedere laatste woensdag van de maand geactualiseerd. Meer informatie over de actuele situatie van Q-koorts in Nederland is te zien in de Atlasinfectieziekten.

    lees meer www.rivm.nl

Q-Kringen (adres na contact)

Voerendaal, Nederland

vind een groep