• Doof en slechthorendheid

‘Slechthorendheid’ is een duidelijker begrip dan ‘doofheid’. Iemand die niet goed spraak kan verstaan, is slechthorend. Daarvoor gelden gradaties: licht slechthorend, matig slechthorend, of ernstig slechthorend. In dit laatste geval spreken we ook wel van doofheid.

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

of vind een groep

Elke dove hoort wel iets en kan wel enigszins spraak herkennen. We gebruiken liever het begrip slechthorendheid omdat we hierin gradaties kunnen aangeven.

Verschijnselen bij doofheid

De klachten bij doofheid of ernstige slechthorendheid zijn:

 • het slecht of niet kunnen verstaan van spraak
 • moeite met het voeren van gesprekken (zeker in rumoerige omgeving)
 • sociale of psychische problemen

Bron: https://www.umcutrecht.nl/nl/ziekte/doofheid-en-slechthorendheid

Anders & tips

 • Hoorwijzer.nl

  Met Hoorwijzer.nl wil Stichting Hoormij onafhankelijke keuze-informatie geven en daaraan ervaringsgegevens toevoegen, zodat bezoekers van de site bewust kunnen kiezen welke hoortest(s) zij willen, naar welke specialist zij gaan, welke hoorhulpmiddelen zij aanschaffen en welke verzekeringen zij afsluiten.
  Mede op basis van verkregen informatie van bezoekers, kunnen wij ons beter opstellen als spreekbuis en belangenbehartiger van slechthorenden.

  lees meer www.hoorwijzer.nl

Organisaties & websites

 • Stichtinghoormij.nl

  Hoormij∙NVVS streeft ernaar dat goede (hoor- en evenwichts)zorg vanzelfsprekend is voor iedereen, nu en in de toekomst. Hoe? We bieden je betrouwbare voorlichting en informatie, organiseren bijeenkomsten om ervaringen uit te wisselen en behartigen jouw belangen bij het ministerie van VWS, zorgverzekeraars, audiciens en audiologen. Waar dat kan, werken we aan preventie en we volgen de ontwikkelingen op het gebied van onderzoek. Voor joú en al die mensen die hiermee te maken hebben. 

  lees meer www.stichtinghoormij.nl

De hoeskamer voor doven, plots- en laatdoven en slechthorenden

Markt 35, Geleen, Nederland

vind een groep