De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van de darm. Bij de meeste patiënten met de ziekte van Crohn zijn de dunne darm, de dikke darm, en/of de endeldarm ontstoken, maar er kan ook sprake zijn van ontstekingen in de rest van het spijsverteringskanaal. De ziekte kan voorkomen vanaf de mond tot aan de anus.

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

of vind een groep

Hoe herken je het?

De klachten en de ernst van de klachten verschilt per patiënt. Ook zijn de klachten afhankelijk van de locatie en de uitgebreidheid van de ontstekingen. Het verloop van de aandoening is dan ook niet goed te voorspellen. Sommige mensen met de ziekte van Crohn hebben voortdurend klachten, terwijl anderen er jarenlang niets van merken.

Het is een bekend verschijnsel dat de aandoening ineens kan opvlammen. Dat kan komen door bijvoorbeeld stress of bepaalde voeding, maar meestal is de oorzaak onbekend. Bij een opvlamming ontstaan er in korte tijd veel ontstekingen in de darm waardoor de darmen niet goed meer functioneren. Diarree, buikpijn en koorts zijn de belangrijkste klachten bij de ziekte van Crohn.

Als de huisarts vermoedt dat je de ziekte van Crohn heeft, verwijst hij je door naar een maag-darm-leverarts (MDL-arts).

Bronnen: https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/crohn-ziekte-van/wat-is-het/

(Ziekte van Crohn – Wat is het?, 2021)

https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/crohn-ziekte-van/hoe-herken-ik-het/

(Ziekte van Crohn – Hoe herken ik het?, 2021)

https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/crohn-ziekte-van/hoe-gaat-het-verder/

(Ziekte van Crohn – Hoe gaat het verder?, 2022)

Organisaties & websites

  • Darmgezondheid.nl

    De darmen zijn dé energiefabriek van ons lichaam, maar zijn ook verantwoordelijk voor onze weerstand. Stichting Darmgezondheid zet zich in voor het belang van een goede darmgezondheid. Dit doen wij door continu wetenschappelijk nieuws te genereren, mensen voor te lichten en vragen te beantwoorden. Ons doel is om dit op een laagdrempelige manier te doen voor geïnteresseerden, maar ook op hoog wetenschappelijk niveau voor professionals.

    lees meer www.darmgezondheid.nl
  • Maag Lever Darm Stichting

    Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Twee miljoen Nederlanders kampen dagelijks met schaamte, angst of onmacht door spijsverteringsaandoeningen. Voor hen werken wij aan oplossingen. Dat doen we samen met artsen, onderzoekers, wetenschappers, patiënten en hun naasten, donateurs en vrijwilligers.

    lees meer www.mlds.nl

Crohn & Colitis (adres na contact)

Roermond, Nederland

vind een groep