• BED

De eetbuistoornis BED, oftewel ‘Binge Eating Disorder’, wordt net als andere eetstoornissen gekenmerkt door obsessief bezig zijn met eten. Als je aan de eetbuistoornis BED lijdt, heb je last van niet te stoppen eetbuien. Het overmatige en ongecontroleerde eten wordt in tegenstelling tot andere eetstoornissen niet gecompenseerd door bijvoorbeeld braken of gebruik van laxeermiddelen.

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

of vind een groep

Symptomen 

Bij een eetbuistoornis eet je in een korte tijd, dat wil zeggen een half uur tot twee uur, heel veel achter elkaar. Je hebt geen honger, maar hebt toch het gevoel dat je moet eten. Je eet sneller dan normaal en kan niet stoppen. Zelfs als je vol zit blijf je eten. Een eetbui wordt vaak uitgelokt door een emotie, bijvoorbeeld verdriet of frustratie, maar ook spanning en stress kunnen een oorzaak zijn. Als je last hebt van een eetbui zorg je dat je dat stiekem doet. Je wil niet dat anderen het door hebben. Gevoel van schaamte en walging nemen het na een eetbui vaak over. 

Bronnen: https://www.changesggz.nl/eetstoornissen/eetbuistoornis-bed/ 

(Binge Eating Disorder (BED) – Eetbuistoornis» Hulp bij BED, 2022) 

https://www.changesggz.nl/eetstoornissen/eetbuistoornis-bed/symptomen/

(Symptomen Binge Eating Disorder – Eetbuistoornis, 2022) 

Anders & tips

  • 9 x misvattingen en vooroordelen over eetstoornissen

    Veel mensen hebben een bepaald oordeel over of een beeld van eetstoornissen. In de meeste gevallen wordt het beeld extra versterkt door dat wat je te zien krijgt in de media. Dit bracht me op het idee om een aantal vooroordelen en misvattingen op een rijtje te zetten. Wat is nu echt waar over eetstoornissen? Is een eetstoornis een moderne ziekte? Kun je het aan mensen zien en is het te genezen? Je leest erover in dit artikel.

    lees meer

Boeken & artikelen

  • Binge eating | Cindy de Wilde

    Cindy De Wilde kampt al de helft van haar leven met een eetbuistoornis. Ze ging winkelen met het oog op de eetaanval die later op de dag zou komen, en bij zo n aanval at ze obsessief alles zo vlug mogelijk op. Ze volgde alle mogelijke diëten en therapieën, maar eten bleef haar leven beheersen en haar overgewicht werd levensbedreigend. In 2004 hoorde ze voor het eerst over Binge Eating Disorder (BED), een eetstoornis waarbij eetbuien niet worden gecompenseerd door braken, laxeren of overmatig sporten. Ze liet zich opnemen in het Centrum voor Eetstoornissen. Twee jaar later besloot ze een maagverkleining te laten uitvoeren, als laatste redmiddel. Cindy s dagboekaantekeningen bieden een unieke inkijk in de wereld van eetstoornissen. Ze schetst een beeld, eerlijk en confronterend, hoe verschrikkelijk het leven met BED is. Haarscherp analyseert ze welke gebeurtenissen in haar leven aan de basis liggen van haar ziekte en ze stelt kritische vragen bij de gangbare therapieën. Het boek bevat ook bijdragen van experts ter zake met tips en aanbevelingen over het ondersteunen van mensen met BED.

    lees meer
  • De wolf in schaapskleren | Isabelle Plasmeijer

    Dit werkboek leert je wat je beter wel én niet kunt doen als jouw geliefde een eetstoornis heeft. De succesverhalen in dit werkboek, van coaches en ervaringsdeskundige die hun eetstoornis 100% overwonnen hebben, zullen je gegarandeerd inspireren. Een werkboek wat antwoorden geeft op vragen als: Wat moet ik doen als mijn dochter niet wilt eten? Hoe moet ik reageren als mijn dochter vreetbuien heeft en depressief is? Wat doe ik als mijn kind voor de zoveelste keer liegt, bedriegt en manipuleert?

    Alle mogelijke eetstoornissen komen aan bod: van anorexia nervosa, boulimia nervosa, binge eating disorder, NAO, het adonis complex, inverse anorexia en alles wat er tussen zit. Dit werkboek is voor mensen die geen toeschouwer willen blijven, maar als bondgenoot actief mee willen strijden. Het werkboek staat vol met tips, quotes, voorbeelden, inspirerende rollenspellen waar je direct thuis samen mee aan de slag kunt gaan. Daarnaast krijg je inzicht in diverse behandelmethodes zoals EMDR, MBT, PMT, gezinstherapie, cognitieve gedragstherapie, zelfhulpgroepen en mindfulness en nog veel meer.

    lees meer
  • Dodelijk Dun | Nikki Graham

    Zij wist uit het diepste dal te klimmen, de hel van een leven met anorexia. Nikki Grahame is pas zeven jaar oud als ze zichzelf te dik vindt en begint met afvallen. Op achtjarige leeftijd weegt ze nog maar achttien kilo en wordt de diagnose anorexia gesteld. De tien daaropvolgende jaren brengt Nikki in verschillende instituten door en voert ze een strijd op leven en dood met de eetstoornis, die allesbepalend is. Ze doet twee zelfmoordpogingen en wordt regelmatig onder dwang gevoed via een sonde.

    lees meer
  • Mijn eetstoornis en ik

    In Mijn Eetstoornis en Ik beschrijft Shannon haar dagelijkse worsteling met een eetstoornis; anorexia nervosa. Een ziekte waar helaas tot op heden nog veel misverstanden over bestaan. In dit boek geeft Shannon zichzelf volkomen bloot door op eerlijke en confronterende wijze verslag te doen van haar gevecht tegen deze slopende aandoening. Dagboekfragmenten, dossiers van behandelaars maar ook ervaringen van haar naasten zorgen ervoor dat het verhaal vanuit verschillende perspectieven wordt belicht. Het is een verhaal waarin taboes worden doorbroken, waardoor het de rauwe realiteit achter een eetstoornis weergeeft. Een verhaal dat zich afspeelt in het heden, maar ook terugblikt naar het verleden en hoop geeft voor de toekomst!

    lees meer
  • Wanneer kap jij ermee? | Isabelle Plasmeijer

    Een DENK- en DOEboek voor mensen met een eetstoornis, waarin ervaringsdeskundige Isabelle Plasmeijer en haar 17 ‘reisgenoten’ omschrijven hoe zij hun eetstoornis hebben verslagen. Het boek biedt naast erkenning en herkenning, vooral inspiratie en motivatie. Natuurlijk staat het boek vol met talloze praktische tips en oefeningen waarmee ook jij, jouw eetstoornis kan verslaan. Een boek waarin meisjes, jongens, mannen, vrouwen, jong en oud, allen openhartig vertellen over hun anorexia, boulimia, binge eating en alles wat er tussen in zit.

    lees meer

Cursussen

  • Isapower

    Bij Isa Power coachen ze mensen met anorexia, boulimia, OSFED (nao) en eetbuistoornis (BED) en andere eetproblemen. Ze helpen man en vrouw, jong en oud. Ze hebben unieke programma’s, ook voor jonge kinderen met een eetstoornis. Vanuit meer dan twintig locaties in Nederland bieden ze hulp aan bij het overwinnen van een eetstoornis, ook via Skype en in het Engels.

    lees meer www.isapower.nl

Organisaties & websites

  • Mijn eetstoornis en ik

    Shanon Blezer heeft anorexia. Met haar blog wil ze haar ervaring delen

    lees meer www.mijneetstoornisenik.nl
  • Stichting JIJ

    Als JIJ wilt stoppen met het gevecht tegen jezelf en stappen wilt zetten naar herstel, maar ook als je er nog niet klaar voor bent en een veilige plek zoekt waar je jezelf kunt zijn.

    lees meer stichting-jij.nl
  • Weet

    WEET is er voor mensen die te maken hebben met eetproblemen. In de eerste plaats voor patiënten zelf, en daarnaast ook voor ouders, familie, vrienden, docenten en andere naasten. WEET gelooft in de mogelijkheid om te herstellen van een eetstoornis wanneer er een adequate behandeling beschikbaar is. Om de behandeling te verbeteren is naar onze mening inclusie van het patiëntenperspectief nodig. Wij luisteren naar jou als ervaringsdeskundige en nemen jouw stem mee in het contact met zorgverleners, zorgverzekeraars en de politiek. Als lid kan jij jouw stem laten horen via het ledenpanel, enquêtes en inbreng op de Algemene Leden Vergadering die twee keer per jaar plaats vindt.

    lees meer eetstoornissen.nl

Eetstoornis, ouders van jongeren (adres na contact)

Stein, Nederland

Just Meet

Oude Maasstraat 37, 6229 BC Maastricht, Nederland

vind een groep