• Nieuws
  • Corona supportgroep – online

10 december 2020

Een nieuwe supportgroep is opgestart voor mensen die afgelopen maanden geraakt zijn door het Coronavirus of de gevolgen ervan.
In deze groep kun je mensen ontmoeten die ook last hebben gehad van Corona en die direct begrijpen waar het over gaat. Mensen die afgelopen tijd hun eigen manieren en oplossingen hebben gevonden om ermee om te gaan. Door die ervaringen met elkaar te delen hoor je soms weer oplossingen die jou weer verder kunnen helpen.

Een aardige uitdaging

De groep is direct online begonnen vanwege de maatregelen en dat op zich was al een aardige uitdaging. Hoe gaat het als je elkaar nog nooit hebt ontmoet? Is er via een beeldscherm voldoende vertrouwen en voel je je veilig om openhartig te praten over gevoelige onderwerpen? Na het eerste kwartier was die twijfel al weg want er was zoveel herkenning en begrip dat in het voorstelrondje al direct persoonlijke dingen werden gedeeld.

Natuurlijk ontmoet je elkaar liever in levende lijve maar iedereen was het erover eens dat dit toch een onverwacht goede vervanging was. Een goed gesprek, gemakkelijk te plannen en geen grote onderneming om ’s avonds nog te moeten afreizen naar een afgelegen plek. Dat is toch een groot voordeel voor mensen die al kampen met een energietekort. Heel anders en veel persoonlijker dan een facebookpagina.

Zo horen we de volgende reacties:
“Blij om hier mijn verhaal kwijt te kunnen, wat vaak lastig is bij partner, familie of vrienden”.
“Ik kijk nu alweer uit naar de volgende keer, dit voelt zo vertrouwd”,
“Hier vind ik begrip en herkenning, ook voor die lastige kleine kwaaltjes die mij zelf erg belemmeren, maar waar ik me normaal voor schaam om ze te noemen omdat het zo snel als zeuren wordt gezien”.
“Iedereen is hier zo openhartig, zelfs over heel persoonlijke zaken”.

Veel mensen zijn bang om nog een keer Corona te krijgen. Ze zijn voorzichtig, gaan weinig naar buiten en vermijden drukte. Sommigen maken zich boos over mensen die zich niet aan de regels houden en jou in gevaar brengen. “Ze weten niet wat het betekent. Ik heb nog nooit zo’n pijn gehad en weet ook niet of ik dat nog een keer zou verdragen”.

“Ook het onbegrip was groot van mensen die nog besmetting hadden meegemaakt. Ach, het is toch maar ‘een gewoon griepje’. Er was toen maar weinig begrip of betrokkenheid. Dat veranderde pas toen ze er zelf mee in aanraking kwamen. Dat voelde soms wrang.”

Er wordt veel gesproken over elkaars oplossingen en hoe ieder ermee omgaat. Ook als iemand vooruitgang meldt is dat direct weer hoop voor de anderen.
Afgelopen keer hebben we zelfs het spinnenweb van Positieve gezondheid ingevuld en gezien hoe ondanks dat het fysiek misschien niet beter gaat, je jezelf wel beter kunt voelen door een andere mindset.
“Het was maar 2 km fietsen naar het winkelcentrum en dat leek een enorme opgave, maar wat wàs ik toch blij dat mijn benen het nog zo goed deden”.

Samengevat

In de groep is veel begrip ervaren en heeft men veel steun aan elkaar. Je hoort andere oplossingen, ziet bijvoorbeeld andere manieren in het omgaan met de omgeving, relativeert de eigen situatie en kan daar soms zelfs smakelijk over lachen. Uiteraard is er ook ruimte voor zorgen en frustratie, maar uiteindelijk zoeken we met elkaar een positieve manier om beter om te gaan met de veranderde situatie.

Af en toe wordt expertise van een huisarts, iemand van C-support* of een ervaringsdeskundige uitgenodigd over bijvoorbeeld het omgaan met angst. We bespreken wel wat de wetenschap ondertussen weet en delen wat we horen, zoals bijvoorbeeld de longfysio waar we sinds kort gebruik van kunnen maken.
Maar het is vooral het delen van de alledaagse dingen.
Samen ben je sterker!

  • Samen ervaringen bespreken en de gevolgen van Corona.
    Wat kunnen we van elkaar leren om er beter mee om te gaan?
  • Elkaar steunen en positief kijken naar mogelijkheden om beter grip te krijgen op ieders eigen situatie.
  • Informatie delen

Begeleiding

De groep wordt ondersteund door twee ervaringskundige begeleiders vanuit Burgerkracht; Paul Hazelhof en Wim Venhuis. Paul werkt vrijwillig als ondersteuner bij zelfhulp/zelfregie en heeft zelf geen Corona gehad. Afgelopen maart had hij een soort déjà vu van toen hij 11 jaar geleden een Q-koorts besmetting opliep.
Toen heeft hij ervaren hoe het is om ‘vage klachten’ te hebben, en de grote fysieke impact en hetzelfde onbegrip. Na jaren van vechten voor erkenning was het voor hem dan ook meteen duidelijk dat er voor Corona ook beslist een groep  moest komen!
Wim had in maart al een milde besmetting opgelopen maar deze milde klachten zijn na een half jaar niet minder geworden. Tijd om van anderen te horen wat zij er aan hebben gedaan.

Informatie en aanmelden

De bijeenkomsten zijn iedere twee weken online op woensdagavond tussen 19.00 en 20.30 uur in een kleine besloten groep van max. 8 deelnemers.
We gebruiken hiervoor het platform Zoom. De link ontvang je de dag van tevoren en wij zorgen eventueel voor assistentie.
Aan de bijeenkomsten zijn geen kosten verbonden. Wil je aanmelden of vooraf meer informatie, ga naar het aanmeldformulier.

*C-support is een nieuwe landelijke stichting voor mensen die langdurige klachten overhouden na de besmetting met covid-19.  Opgericht door Q-support, in opdracht van VWS, gebaseerd op de opgedane ervaringen met Q-koorts: https://www.c-support.nu/