• Nieuws
  • ZonMw, 5 december: Minister Bruins krijgt ‘Zelfhulp’ cadeau

8 december 2019

Op ludieke wijze kreeg minister Bruins een cadeau aangeboden op Sinterklaasmiddag; het woord ‘Zelfhulp’ in chocoladeletters. ‘Met Scrabble levert dit hooguit 3 x woordwaarde op, maatschappelijk gezien een veelvoud hiervan’

Tijdens een projectleidersbijeenkomst van ZonMw (programma #Voor Elkaar) liet minister Bruno Bruins zich informeren over nieuwe initiatieven vanuit de patiëntenbeweging. Op deze bijeenkomst waren 50 deelnemers vanuit verschillende projecten en Zorgbelang Limburg was daar bij. De gelegenheid van 5 december hebben we aangegrepen om de Minister onze opzet, ambitie en missie rond Zelfhulp mee te geven. De chocoladeletters heeft hij met plezier in ontvangst genomen.

Daarnaast hebben we zijn woordvoerder en beleidsadviseur aanvullende informatie gemaild en verder toegelicht. Het was bijzonder om Zorgbelang om deze manier te mogen vertegenwoordigen en bij de Minister onder de aandacht te brengen. Bijgaand het bijbehorende gedichtje met aanbiedingstekst.

 

Het gedicht:

De wet van Sinterklaas, kende u die al?

‘Wie niet duidelijk vraagt wat hij wil krijgt geheid iets anders’

Wel, in dat geval willen wij dat alle Nederlanders

aan georganiseerde Zelfhulp kunnen geraken. Altijd en Overal.

We hebben de Belgen en oosterburen bezocht

Zelfhulp daar lijkt welhaast volmaakt

 In ons zijn missionarissen ontwaakt

Wij denken dat ons kostje is gekocht

Daarom willen wij graag een gesprek van een uur

met de hoeders van uw ministerie

Dan bieden wij u nieuw inzicht

in de grote waarde van de zelfhulp materie

De brandstof voor ons heilig vuur.

Aanbiedingstekst:

Excellentie

U en uw collega’s van het ministerie staan voor enorme uitdagingen. We zijn ons bewust van de noodzaak om goede zorg haalbaar en betaalbaar te houden. Burgers die optimaal mee kunnen blijven doen aan onze samenleving kunnen hierbij helpen. In wezen is dus een uitdaging voor ons allemaal.

Om die reden brengen we deze 8 letters voor u mee in de zak van sinterklaas. In een partijtje Scrabble zou het woord Zelfhulp maximaal 3 keer woordwaarde kunnen hebben. Op het speelveld van zorg en welzijn zou dat wel 15 keer zoveel kunnen zijn. Georganiseerde zelfhulp in Belgie en Duitsland laten bijna jaloersmakende resultaten zien.

Een dokter in Nederland weet: hij geeft zijn patiënten een diagnose maar daarna honderden vragen, zorgen en angsten mee naar huis. Wij zien iedere dag opnieuw de enorme waarde van wat ervaringsdeskundige mensen voor mensen kunnen betekenen die hetzelfde meemaken.

Onze ambitie en missie is om zelfhulp als waardevolle hulpbron binnen zorg en welzijn vindbaar, toegankelijk en functioneel te maken voor alle Nederlanders die behoefte hebben aan zorg of ondersteuning.