• Nieuws
  • Zelfregienetwerk Sittard-Geleen: verbindt lotgenoten die kennis en ervaring willen delen

1 december 2019

Praten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt helpt mensen om beter om te gaan met ziekte en tegenslagen. Dat is bekend. Maar hoe vind je lotgenoten die hun kennis en ervaring willen delen? Het nieuwe Zelfregienetwerk verbindt zelfregiegroepen en lotgenoten in de Westelijke Mijnstreek op een laagdrempelige manier.

Het Zelfregienetwerk werkt samen met het Knooppunt Informele Zorg en Zorgbelang Limburg. Sinds het startschot afgelopen zomer zijn dertig zelfregiegroepen uit de regio Sittard-Geleen bij het netwerk aangesloten. Ze zijn nu allemaal goed bereikbaar via website www.zelfregietool.nl/groepen.

De site biedt mensen gelegenheid ervaringen uit te wisselen over (allerlei?) thema’s zoals ziekte, verslaving, relatieproblemen, opvoeding en financiën. Een aantal zelfregiegroepen heeft inloopmogelijkheid in het sociaal centrum Land van Gullick te Sittard. Hier vinden ook elke twee maanden bijeenkomsten en workshops plaats om de kwaliteit van zelfregiegroepen te verbeteren.

In september was er een eerste kennismakingsworkshop Geweldloos Communiceren. “Het was een dynamische workshop en de animo was groot”, aldus Wim Venhuis, adviseur Zelfhulp/Zelfregie van Zorgbelang Limburg. “Ervaringsdeskundigen leerden onder meer om rustig vanuit hun gevoel te spreken zonder te oordelen. Dit soort trainingen helpt om ervaringen op de juiste manier in te zetten. Mensen leren bovendien van elkaars bevindingen.”

Een volgende stap van het Zelfregienetwerk is om ook huisartsen en praktijkondersteuners voor te lichten over de kracht en kunde van zelfregiegroepen. Venhuis haakt daarbij graag in op het concept Positieve Gezondheid. (Oftewel: het vermogen om zoveel mogelijk zelf met fysieke, emotionele en sociale levensuitdagingen om te gaan. Venhuis) “Zelfhulp is bij uitstek een manier om mensen op een positieve manier met ziekte en gezondheid te leren omgaan. Praten met iemand die hetzelfde doormaakt helpt mensen om hun zelfredzaamheid te vergroten. Samen vinden ze de kracht om de uitdagingen van het leven aan te gaan.”

In Oostelijk Zuid Limburg is de aanpak vooral gericht op bekendmaking in de eerste lijn en het sociaal domein. Hoe kunnen we meer gebruik maken van de kennis en ervaring van onze cliënt/patiënt?