• Nieuws
  • Praat eens met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt

17 december 2019

Stel je voor: er overkomt je iets onverwachts dat jouw leven totaal overhoop zet. Een dierbare overlijdt, de huisarts stelt een chronische ziekte vast of je puberzoon vertelt je dat hij ernstig verslaafd is. De angst en de zorgen die deze gebeurtenissen oproepen brengen je flink uit balans. Ondanks de verwarring en ellende vind je al snel iemand die precies begrijpt wat je meemaakt. Na één gesprek weet je: ik sta er niet alleen voor.

Zo dichtbij en toch zo ver weg.

Honderden mensen maken iedere dag opnieuw mee dat hun leven plotseling verandert. Sommige mensen vinden al snel  hun weg naar een gespreksgroep of persoonlijk met iemand die meteen begrijpt waar je behoefte aan hebt. Voor mensen die niemand in hun omgeving hebben die hetzelfde heeft meegemaakt is er een oplossing.

Oplossing voor de Mijnstreek

In de regio Sittard-Geleen en Heerlen ondersteunt Burgerkracht Limburg het in beeld brengen van bestaande groepen, waar mensen met de zelfde ervaringen, informatie en steun uitwisselen. Inmiddels zijn er ruim honderd groepen in deze regio bekend. Vijftien hiervan zijn het afgelopen jaar opgestart. Met Positieve Gezondheid als uitgangspunt, werken we voortdurend aan uitbreiding van de mogelijkheid voor iedereen die dat wil, om aan te sluiten. Je staat er nooit alleen voor.

Zoeken en direct vinden

De website www.zelfregietool.nl is gemaakt om mensen die contact zoeken met een ervaringsdeskundige, te helpen deze te vinden in de eigen regio of postcodegebied. Hier vind je bijvoorbeeld de groepen en onderwerpen in de Westelijke Mijnstreek.

Een aantrekkelijke toekomst

Vlak over de grens in Duitsland en België wordt al veel uitgebreider gebruik gemaakt van zelfhulp. In verhouding met Nederland zijn hun burgers wel tien tot vijftien keer meer met ervaringsdeskundigheid actief. Stel je voor dat wij er in de Mijnsteek samen in slagen om elkaar beter te vinden zodat we elkaar kunnen ondersteunen en helpen. Limburgs Trots en het Geluk van Limburg in één.

Ga mee deze toekomst in…

Iedere Limburger doet er toe en telt mee. Iedereen kan iets voor een ander betekenen. Als je al deelneemt in een groep die wij nog niet in kennen, nodigen wij jou uit deze aan ons te melden, als deze open staat voor nieuwe deelnemers. Ook kun je op deze pagina terecht als je een groep wilt (leren) begeleiden of op een andere manier wil bijdragen aan een mooie toekomst voor zelfregie. Tot gauw op www.zelfregietool.nl