• Reuma

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen van je ‘bewegingsapparaat’, die niet door een ongeval zijn veroorzaakt. Je ‘bewegingsapparaat’ bestaat uit je gewrichten, spieren, pezen en botten. Het  zorgt ervoor dat je je lichaam kan bewegen. Bij sommige reumatische aandoeningen zijn ook de organen betrokken. Organen zijn bijvoorbeeld je longen, je hart of je nieren. Iedereen kan reuma krijgen, op elke leeftijd. Er zijn dus ook kinderen met een vorm van reuma.

Praat met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

of vind een groep

Soorten reuma

Er bestaan een paar grote groepen van reuma:

  • Artrose
  • auto-immuunziekten/ontstekingsreuma
  • jicht
  • osteoporose
  • weke delen-reuma

Oorzaken

De oorzaak van de meeste vormen van reuma is nog onbekend. Waarschijnlijk spelen verschillende oorzaken een rol. De meeste reumatische aandoeningen geven heel langdurig klachten. Dan noem je het ‘chronisch’. Met een goede behandeling kunnen de klachten wel verminderen.

Welke klachten heb je bij reuma?

De meeste mensen met reuma hebben last van:

  • pijn
  • stijfheid in gewrichten of spieren
  • vermoeidheid
  • moeite met bewegen

Heb je last van gewrichtsontstekingen, dan worden je gewrichten dik en warm.

Veel mensen met reuma hebben last van beperkingen in het dagelijkse leven. Bijvoorbeeld bij lang staan, (trap)lopen of het huishouden doen.

Reuma verloopt vaak wisselend: de ene dag gaat het goed, maar de andere dag niet.

Bron: https://reumanederland.nl/reuma/wat-is-reuma/

(Wat is reuma? •, 2022)

Boeken & artikelen

  • Ankertjes 232 - Fibromyalgie | Huub Fest

    In Nederland en België zijn er honderdduizenden mensen met de chronische ziekte fibromyalgie ook wel weke-delenreuma genoemd (FMS/Fibromyalgiesyndroom). Deze ziekte uit zich onder meer in chronische spierpijn en vermoeidheid. Nog steeds is er veel onbegrip over deze ziekte, omdat men nauwelijks iets aan de buitenkant van iemand kan zien. De meeste mensen weten niet wat een fibromyalgiepatiënt doormaakt of nog gaat doormaken. Ook voor de patiënt zelf is het vaak nog onduidelijk wat hij mankeert. Gelukkig wordt er nu meer onderzoek gedaan en zijn er inmiddels nieuwe criteria om de diagnose gemakkelijker vast te stellen. Deze nieuwe criteria zijn ook in dit boek te vinden en zijn zeker voor veel lotgenoten, maar ook voor artsen en specialisten belangrijk. De auteur gaat in op vele aspecten van deze ziekte. Uitgelegd wordt hoe je fibromyalgie kunt herkennen en wat je eraan kunt doen. Verhelderend zijn de verhalen van medepatiënten en ook de diverse tips en ontspanningsoefeningen waarmee de klachten kunnen worden verlicht.

    lees meer
  • Gewrichten en voeding

    In dit nieuwe millennium vond een doorbraak in de wetenschap plaats met de ontdekking van de stille ontsteking en de betekenis hiervan voor vele chronische ziekten, óók gewrichtsziekten. De stille ontsteking, veroudering en een ontregeling van de stofwisseling gaan hand in hand. Voeding en voedingssupplementen zijn de hulpmiddelen bij uitstek. Met mediterrane voeding, omega 3-visolie, vitamine D, glucosamine, astaxanthine en nog vele andere voedingsstoffen pakt u de oorzaak van gewrichtsklachten aan. Met als ‘extraatje’ die van de meeste andere chronische ziekten.

    Stramme gewrichten en ochtendstijfheid kondigen vroeger of later bij menigeen een nieuwe fase in het leven aan. Ze komen vaak met het vorderen der jaren. Soms worden de pijn en invaliditeit zo erg dat medicijngebruik onontkoombaar is. Helaas wordt tegenwoordig nog veel te snel gegrepen naar medicijnen. Schadelijk is dat hierdoor al gauw vergeten wordt dat gewrichtsklachten allereerst het gevolg zijn van een ontspoorde stofwisseling. Zo wordt voorbijgegaan aan de belangrijkste factor om dit verouderingsproces te vertragen, ja mogelijk te stabiliseren of zelfs verbeteren: voeding en voedingssupplementen.

    Gewrichtsklachten staan niet op zichzelf. Vaak is er de ‘stille ontsteking’ ergens in het lichaam die als een veenbrand zijn verwoestende werking heeft. De orthomoleculaire benadering begint met de keuze van de juiste voeding waar onze genen en onze weefsels al honderdduizenden jaren aan gewend zijn. Complementair hieraan is vermindering van belasting van het gehele lichaam en zo ook van de gewrichten. Dat begint bij het kwijtraken van overtollige kilo’s en eindigt bij ontgiften van belastende stoffen, variërend van milieustoffen tot afvalstoffen die het lichaam zelf maakt. Slijtage, onvermijdelijk onderdeel van veroudering, kan worden tegengegaan door het lichaam de juiste voedingsstoffen te geven. Dat geldt zeker ook voor intensieve sporters die veel van hun gewrichten vragen en bij wie klachten al op jongere leeftijd kunnen optreden. Soigneer uw lichaam, soigneer uw gewrichten. Massage, beweging op maat en wellness zijn ingrediënten die u hierbij ten dienste staan. De juiste voeding en orthomoleculaire voedingssuppletie mogen hierbij niet ontbreken.

    lees meer
  • Leven met reumatoïde artritis | Mieke Hazes, Annemarie de Vroed, Hetty Wintjes

    Reumatoïde artritis is een vorm van reuma die wordt gekenmerkt door ontstekingen in de gewrichten. Van de ruim 150 verschillende ziektebeelden binnen de reumatologie valt de grootste groep binnen de diagnose reumatoïde artritis (RA). Vroeger betekende dit dat je mogelijk in een rolstoel kwam. Tegenwoordig is er goede medicatie ontwikkeld waardoor leven met RA een stuk gemakkelijker is geworden. Leven met reumatoïde artritis beschrijft de aandoening, de diagnose en de behandeling, en hoe de patiënt en zijn / haar omgeving hier zo goed mogelijk mee kan omgaan. Uniek is de ruime aandacht voor zwanger worden en zwanger zijn met RA. Het boek Leven met reumatoïde artritis is onderdeel van de serie Leven/Omgaan met. In deze serie worden lichamelijke aandoeningen en ziekten zoals snurken, diabetes, COPD en eczeem behandeld. Ook wordt er aandacht gegeven aan de psychosociale aspecten behorende bij deze aandoeningen en ziekten.

    lees meer
  • Reuma, en nu?

    Als je de diagnose reuma krijgt, kan dit een enorme klap zijn. Acupuncturiste Esther Hendrix weet hier alles van. In dit e-book vertelt zij haar persoonlijke verhaal en geeft zij jou praktische handvatten om weer een leefbaar leven met reuma te krijgen. Haar lukte het om de ontstekingswaarden geheel te laten verdwijnen! In dit e-book vertelt zij hoe dit haar gelukt is en nog belangrijker: Hoe jij hetzelfde kunt bereiken!

    lees meer

Ervaringsverhalen

Organisaties & websites

  • Jong-en-Reuma.nl 

    Jong-en-Reuma.nl is gemaakt voor en door jongeren met reuma. Informatie onder andere over hoe opgroeien met reuma, vrije tijd en studie en werk.

    lees meer jongenreuma.nl
  • Lokale reumapatiëntenverenigingen

    Een overzicht van reumapatiëntenverenigingen bij jou in de buurt. Een lijst met lokale verenigingen waar ReumaNederland mee samenwerkt. Bij lokale verenigingen kan je met alle vormen van reuma terecht voor activiteiten en contact. De lokale verenigingen geven onder meer voorlichting, organiseren beweegactiviteiten en lotgenotencontact.

    lees meer reumanederland.nl
  • ReumaNederland

    Een betere kwaliteit van leven met reuma, dat is het doel van ReumaNederland. Met onderzoek naar betere behandelingen, betrouwbare informatie en aandacht voor de belangen van mensen met reuma.

    lees meer reumanederland.nl
  • Reumatologisch centrum Zuyd

    Binnen de reumatologie houdt men zich bezig met aandoeningen die samenhangen met het afweersysteem en ontstekingen in het bewegingsapparaat. Het bewegingsapparaat bestaat onder meer uit spieren, pezen, gewrichten en slijmbeurzen. Maar ook het zenuwstelsel speelt een rol. Bij reuma onderscheiden we meer dan 200 verschillende ziektebeelden. Vaak is er overlap met ziektes die door de internist, de orthopeed, de neuroloog of de revalidatiearts worden behandeld.

    lees meer www.zuyderland.nl
  • ReumaZorg Nederland

    Wij werken mee in het streven naar een wereld zonder reuma en dat je tot die tijd ‘gewoon’ met alles in het dagelijkse leven mee kunt blijven doen. Daar strijden wij als Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland voor, samen met iedereen met reuma!

    lees meer reumazorgnederland.nl

Communities

  • Platform voor jonge mensen met reuma

    Stichting Youth-R-Well.com biedt een platform waar jongeren met reuma zich in kunnen herkennen en met elkaar in contact kunnen komen. Door informatie te geven, maar ook door activiteiten te organiseren –zowel online als offline – wil Youth-R-Well.com laten zien hoe je positief kunt blijven. Daarnaast wil de stichting jongeren met reuma onder de aandacht brengen in Nederland, zodat jongeren zich meer begrepen voelen en ook meer begrip krijgen in de samenleving.

    lees meer youth-r-well.com

Cursussen

  • ReumaUitgedaagd!

    ReumaUitgedaagd! is een zelfmanagementtraining en bedoeld voor mensen met een vorm van reuma. Dit is een training waarin jij allerlei tips en handvatten krijgt hoe jij op jouw manier met je reuma om kunt gaan. Het doel van de ReumaUitgedaagd! trainingen is dat jij de schipper aan het roer wordt die zelf vorm geeft aan je leven met reuma. 

    lees meer www.reumauitgedaagd.nl

Films & video's

  • Samen beslissen bij afbouwen biological

    lees meer www.youtube.com
  • Samen beslissen bij comorbiditeiten

    lees meer www.youtube.com
  • Samen beslissen bij een knieprothese

    lees meer www.youtube.com
  • Samen beslissen bij reuma

    lees meer www.youtube.com
  • Vermoeidheid en Reuma

    Vermoeidheid is een van de meest voorkomende en beperkende klachten als je reuma hebt. Het is onvoorspelbaar. Daardoor kan het je ervan weerhouden om mee te kunnen doen aan de meest alledaagse dingen. Om meer aandacht te vragen voor de problemen die mensen met reuma ervaren vanwege de vermoeidheid, heeft de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland een video gemaakt.

    lees meer www.youtube.com
  • Werk en Reuma

    Een baan vinden en behouden is een uitdaging voor veel mensen met reuma. Zij worstelen met pijn, vermoeidheid en bijwerkingen van medicijnen. Worstelingen die voor een werkgever en collega’s niet altijd zichtbaar zijn. Om meer aandacht te vragen voor de problemen die mensen met reuma ervaren op het werk, heeft de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland een video gemaakt over reuma en werk.

    lees meer www.youtube.com

Anders & tips

  • Waar hoort jouw symptoom bij?

    Ga goed voorbereid naar je huisarts om je (reumatische) klachten te bespreken. Maak een overzicht van jouw klachten (symptomen) met deze online tool die door reumatologen is ontwikkeld.

    lees meer rheumatic.elsa.science

Reuma Patientenvereniging Sittard-Geleen

Clotildestraat 68, 6132 GE Sittard, Nederland

Reumapatiëntenvereniging Roermond

Schepen van Hertefeltstraat 26-A, 6042 XW Roermond, Nederland

vind een groep