• Nieuws
  • Maak kennis met: Nicole Hoeymans

18 juni 2018

“Ik geef mensen de ruimte om zichzelf te zijn”

Nicole Hoeymans (26) overwon een depressie en eetstoornis. Inmiddels werkt ze als senior ervaringsdeskundige bij de GGzE (Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven). Wat haar drijft? “Ik hoop dat mensen mijn verhaal herkennen. Okay, je hebt een kwetsbaarheid, maar  dat wil niet zeggen dat je uitdagingen uit de weg moet gaan.” 

Nicole leerde haar eigen kwetsbaarheden accepteren, zegt ze. Ik omarm ze nu als een schat aan ervaringen die me vormen tot wie ik ben.” Naast ervaringsdeskundige bij GGzE is ze trainer/docent betrokken bij Markieza Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid. Ze schrijft een blog voor Proud2bme (site over eetproblemen) en volgt de Masteropleiding voor Social Work in Nijmegen.

Nee, ervaringsdeskundige word je meestal niet als het leven je alleen maar toelacht. Zo lijdt Nicole sinds haar dertiende aan depressies. Als jong meisje stelde ze al hoge eisen aan zichzelf, werkte keihard, maar kon het allemaal niet bijbenen. De twijfel sloeg toe. Van een vrolijke tiener veranderde ze in een teruggetrokken, onzekere puber. Om de wereld en haar eigen ik te ontvluchten, begon ze zichzelf pijn te doen.

“Ik dacht grip op mijn leven te krijgen, maar verloor de controle juist steeds verder. Op mijn zeventiende werd ik opgenomen in een gesloten instelling. Twee jaar. En eigenlijk ging het alleen maar slechter.  Het enige waar ik nog controle over had, was mijn eetgedrag.” Nicole ontwikkelde een ernstige eetstoornis, waarmee ze vier jaar worstelde.

Al tijdens haar therapie (klopt dat?) startte Nicole met de SPH-opleiding voor ervaringsdeskundige aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven. “De positieve effecten van mijn studie gaven me genoeg zelfvertrouwen om steeds overeind te krabbelen.  Sinds een paar jaar voel ik me echt wel okay. Die depressies? Tja, ik blijf gevoelig, maar laat me er niet meer door leiden. Voel ik me depressief, dan ga ik juist naar mijn werk! Daar haal ik datgene uit wat ik nodig heb” Zowel studie als werk waren (en zijn nog steeds) enorm belangrijk voor Nicoles herstel. “Ik ontmoette er mensen waarbij ik mezelf kan zijn en me niet anders of beter hoef voor te doen dan ik ben.”
Vanuit therapie raakte Nicole al betrokken bij Proud2Bme, een website met informatie over eetproblemen, gezonde voeding, leefstijl etc. “Maar vooral over jezelf leren accepteren zoals je bent”, zegt ze. Nicole droeg veel bij aan de site. Omgekeerd droeg het schrijven voor deze site ook bij aan háár herstel. Nicole slaagde cum laude voor haar SPH-opleiding  Inmiddels volgt ze een master waarin ze onder meer leert om herstelondersteunende zorg beter op de kaart te zetten. Net als ZelfhulpVerbindt wil Nicole cliënten, ervaringswerkers en reguliere hulpverleners meer met elkaar verbinden.

Als ervaringsdeskundige voert Nicole inmiddels veel gesprekken met jongeren die hetzelfde meemaken als zij. Speciaal voor deze jongeren schreef ze ‘Trots op mijzelf’, een werkboek dat helpt om jeugdigen op een speelse, moderne manier eigenwaarde aan te leren. Vanuit Markieza schoolden Nicole en collega-ervaringswerkers alle hulpverleners van verslavingsinstelling Novadic-Kentron bij in het werken vanuit de herstelvisie. De cursus  Herstelondersteunende Zorg geeft hulpverleners vooral inzicht in hun eigen rol op het moment dat cliënten werken aan herstel.

Daarnaast werkt Nicole aan verdere ontwikkeling van het ‘Digitaal herstelverhaal’, een online training van Markieza en GGzE. Deelnemers leren met hulp van tools en een coach om hun eigen herstelverhaal te schrijven. Nicole:  “Ze formuleren zelf hun sterke punten en talenten. En geven zo ook alvast richting aan een toekomst. Bedoeling is dat er een krachtig verhaal ontstaat. Iets om trots op te zijn, en waaruit ze kracht kunnen putten op moeilijke momenten.”

Jongerenpunt
Met jongeren werkt Nicole in verschillende hersteltrainingen: Project Life en Survival Plan. In Project Life leren jongeren zichzelf beter kennen door ervaringen uit te wisselen. Nicole: “De training sluit helemaal aan bij de belevingswereld van jongeren. Zo  stellen ze samen een bucketlist en een eigen levenscontract op.” In project Survival Plan maken jongeren een signaleringsplan. “Niet alleen met de behandelaar, maar ook weer samen in een groep. Dat heeft grote meerwaarde. Jongeren beschikken zelf over veel oplossingen en zijn bereid van elkaar te leren.”

In dat kader is sinds kort ook een Jongerenpunt gerealiseerd op landgoed De Grote Beek in Eindhoven. “Het is een plek waar jongeren in therapie elkaar ontmoeten en mogen zijn wie ze zijn. Hier kunnen ze groeien, dingen ontdekken en zelfvertrouwen ontwikkelen. Jongeren willen tijdens hun herstelproces vooral normaal zijn. Een doel hebben, ergens bij horen. Dat is iets wat ik als ervaringsdeskundige natuurlijk enorm herken.”