• Nieuws
  • Het gekke is dat ik me meestal goed voel ook al zit er iets fout in mijn lichaam

18 maart 2024


In 2018 krijgt Ralph volkomen onverwacht de diagnose prostaatkanker met uitzaaiingen. Wat nu? Nadat hij en zijn gezin van de ergste schrik zijn bekomen, neemt Ralph resoluut het heft weer in eigen handen. Hij doet al het mogelijke om zichzelf sterker en weerbaarder te maken. Fysiek maar ook mentaal gaat hij de kanker te lijf. Hij wil zijn ziekte zoveel mogelijk beheersen en kwaliteit van leven hebben. ‘Het gekke is dat ik me meestal goed voel ook al zit er iets fout in mijn lichaam.’

‘Ik ga voor een goede mindset, heb een optimale ondersteuning van mijn familie en hanteer een aangepast voedingspatroon.
Ik draai zoveel mogelijk zèlf aan de knoppen. Daar kom ik een heel eind mee!’ Allemaal mooi en aardig maar hoe werkt dat dan in de praktijk? ‘In het begin was het niet gemakkelijk. Ik wil het dan ook zeker niet bagatelliseren. Mentaal en fysiek zat ik er na de operatie helemaal doorheen, wist vaak niet meer hoe ik verder moest. Mijn conditie was na de operatie helemaal weg. En waar begin je dan? Ik startte met wandelen, vaak huilend want de incontinentie als gevolg van de operatie was groot. Dat doet iets met je, maar ook dat moet je accepteren. Nu heb ik het nog in kleinere mate en ik kan ik er beter mee omgaan. Langzaam ging het bergopwaarts van wandeling van een kilometer per dag ging ik naar zeven kilometer. Nog steeds werk ik hard aan mijn conditie, ik fiets veel op de MTB en wielrenfiets. Die eerste rit na de operatie op mijn gewone fiets van 1 km was geweldig, maar ik leg ook weer afstanden van 100 kilometer af.
In 2019 heb ik mijn voedingspatroon in overleg met een natuurarts drastisch aangepast. Eigenlijk ben ik gek op brood met stroop en kaas maar nu werd het een lactose-, koolhydraat- en suikerarm dieet met veel groenten, noten, peulvruchten, eieren, kip en vlees. Een forse ommezwaai die moeilijk is, maar het maakt een verschil. Mijn vrouw heeft me eerst enorm geholpen en later ben ik zelf meer gaan koken en ontdekte dat je ook op deze manier nog steeds lekker kunt eten en af en toe gun ik mezelf een speciaal biertje.’ Ralph volgt meerdere therapieën zoals o.a.: ademhalingstherapie voor het opheffen van emotionele blokkades, de Wim Hof methode, ter verbetering van het vasculair en immuunsysteem. Ik begon van vijf van de zeven dagen in de week aan intermittend fasting (8 uur eten, 16 uur niet eten) en doe dat nog steeds. Ook heb ik drie keer een dry fasting (drie dagen niet eten en niet drinken) gedaan. Ik deed het om de uitzaaiingen te lijf te gaan en daardoor de PSA-waarden (meeteenheid van prostaatkanker) te verlagen. Heftig en het werkte helaas maar gedeeltelijk. Maar ik heb het tenminste geprobeerd. Alle therapieën zijn overigens in overleg met de uroloog en de natuurarts gegaan want de reguliere geneeskunde laat ik niet los.

Hormoontherapie
Intussen ben ik in 2022 ook met een hormoontherapie gestart omdat de PSA-waarden snel opliepen. Ik heb er alles aan gedaan om het zo lang mogelijk uit te stellen maar uiteindelijk kon het niet anders. Door mijn levenswijze heb ik de hormoontherapie met drie jaar kunnen uitstellen en heb ik geen last van de bijwerkingen. Ik begon wel meer moe te worden, dat besprak ik met mijn uroloog. Vermoeidheid komt niet alleen voort uit lichamelijk inspanningen en verminderde spieropbouw, maar is ook een bijwerking van de hormonale therapie. Door de vermoeidheid kon ik mijn werk als controller niet meer aan terwijl ik dat wel erg leuk vind. Pas toen viel bij mij het kwartje voor wat betreft die aanhoudende vermoeidheid. Mijn energie moet ik zo goed mogelijk doseren maar vermoeidheid zal altijd mijn achillespees blijven. Ik wil nog te veel doen, er zijn zoveel leuke dingen.
 
Zelfregie en Burgerkracht Limburg
Ralph vindt het belangrijk om zijn verhaal voor het voetlicht te brengen. Hij wil anderen inspireren en bewust maken wat een andere levensinstelling je kunt opleveren ook al kun je jezelf niet genezen het maakt een wereld van verschil. Zijn advies is: ‘werk aan een goede mind-set en wees open, laat zien wat zich in je hoofd afspeelt dan krijg je meer begrip.’ Hij legt zich zelf fysiek en mentaal heel wat op. Is dat voor iedereen weggelegd. ‘Nee, waarschijnlijk niet. Ook daar wil ik het graag met anderen over hebben. Kijk wat bij je past.’

Mijn ideale woensdagmiddag kan nu zijn: ’thuis achter een legpuzzel!”
Genieten zonder druk en niets doen wat moet. Dat heb ik moeten leren, maar dat lukt oom nog niet altijd. Zo heb ik vanochtend heerlijk met de hond gewandeld (15 km intussen). 
Mijn ideale woensdagmiddag kan nu zijn: ‘thuis achter een legpuzzel’ en daarna lekker kokerellen. Ik doe meer voor mezelf, ben gaan zingen in een mannenkoor en maak tijd om eens een film te kijken. Dat deed ik vroeger allemaal niet vanwege mijn overvolle agenda. Mijn twee dochters maar vooral mijn vrouw Anine steunen me door dik en dun. Anine en ik doen weer meer dingen samen, ik ga er zelf weer op uit en geniet veel meer van de dingen om me heen, van een mooi leven!