Verslag van een avond met theater rond het thema Depressie op 4 februari.
Eén op de vijf Nederlanders krijgt in zijn leven een depressie. Ook de naasten rond mensen met een depressie ervaren de impact hiervan. Depressie heeft het kenmerk dat het meestal lastig bespreekbaar is en letterlijk in de schaduw blijft. Reden om er een licht op te laten schijnen.
Stel je voor: je bent op weg naar huis en wordt vanuit het niets overvallen door hevige angst. Hij slaat zijn klauwen in je ziel en laat je niet los. Nooit meer.
Een strijd met onzekerheid
Dat overkwam Peter Mijs vijftig jaar geleden toen hij naar huis fietste. Tijdens de thema avond in het Land van Gullick op 4 februari, was het podium vrij gemaakt om depressie voor het voetlicht te brengen. Peter, opgeleid als verpleeghuisarts, kreeg de zaal stil met zijn persoonlijke verhaal over de worsteling met zijn onbetrouwbare stemming. Een struggle met onzekerheid die vijftig jaar zou duren en nooit volledig gewonnen lijkt te zijn. Het is een strijd die je zelf voert maar die je niet alleen hoeft te doen. Voor Peter betekende het contact met lotgenoten een uitweg uit deze eenzame strijd. Sinds een jaar begeleidt hij een supportgroep depressie in Maastricht en een groep rond angst in Sittard.
De eerste keer
Deze avond vertelde Peter voor het eerst zijn verhaal voor zo’n groot publiek. Je kon een speld horen vallen, want er werd ademloos en respectvol naar de ervaring van deze dokter geluisterd. De ontlading volgde met een groot applaus en de behoefte van het publiek om de eigen ervaringen met elkaar te delen. Het verhaal van Peter haalde drempels weg en zette monden in beweging.
Supportgroep Depressie
En dat was precies de bedoeling van deze avond. In Sittard start een Supportgroep Depressie en ook werd de landelijke preventiecampagne over angststoornissen ‘Hey, het is oké!’onder de aandacht gebracht.
Professionals en ervaringsdeskundigen
Voordat Peter Mijs ging spreken, werd de avond door enkele ervaringsdeskundigen en professionals opgeluisterd. Wim Venhuis opende de avond met een korte uitleg over wat een depressie inhoudt, vanuit zijn ervaringskant bezien. Sociaal psychiatrisch verpleegkundige John Essers van Mondriaan belichtte velerlei oorzaken en uitingsvormen van depressie. Ter ondersteuning hiervan gebruikte hij ‘Black Dog’, een korte film van de WHO die duidelijk maakt wat een depressie met mensen doet.
In de huid kruipen
Dankzij de treffende theatermonologen van actrice An Geenen, kon het publiek bijna in de huid van een depressieve vader en daarna in die van zijn dochter kruipen. En ook hier werd voor het publiek de weg vrijgemaakt om ervaringen te delen. Het publiek kon aan de statafels in gesprek met Peter, An, John en een aantal begeleiders van supportgroepen.
Een weg naar buiten
Ondanks de winderige koude die rond het theater speelde en de verwarming die haperde, vulde het theater zich met menselijke warmte, aandacht en verbinding. De vaak lastig bespreekbare angsten en stemmingsproblemen van mensen, vonden op deze avond hun weg naar buiten. Uit de evaluatie kwam uitsluitend lof en waardering naar voren. En vooral de behoefte aan een herhaling of een vervolg. In totaal hebben negen mensen interesse in deelname aan een groep getoond.
In mei wordt een volgende bijeenkomst gepland rond een ander thema. Meer informatie hierover volgt.
Interesse in een supportgroep? www.depressievereniging.nl/supportgroepen. Bekijk hieronder de korte film Living with a black dog. Dit is een hulpmiddel voor mensen die samenleven met iemand die een depressie heeft.