• Agenda
  • VOL – Training: het opzetten en begeleiden van een zelfregiegroep

Op 20 september start de training: het opstarten en begeleiden van een zelfregiegroep. Deze training bestaat uit 3 dagdelen op 20, 27 september en 4 oktober. Het is de bedoeling dat je bij alle drie deze momenten aanwezig bent. Interesse? Deze training zit vol. Het is niet meer mogelijk om je aan te melden. Wil je toch graag de training volgen. Klik dan hier en laat je gegevens achter, dan zetten wij je op de wachtlijst.

De precieze tijd en locatie zijn nog niet bekend voor deze training. Deze worden zo snel mogelijk bekend gemaakt. 

Wat gaan we doen?

Er is niet één juiste manier om een groep te begeleiden. In deze training vind je tips en suggesties. Net zoals bij een zelfregiegroep, haal jij eruit wat bij jou en jouw groep past. Je ontvangt bij de start van de training een handboek met informatie en links naar toepasbare methodieken die je zouden kunnen helpen in de zelfregiegroep. 

In een zelfregiegroep werk je met anderen aan een gelijksoortig onderwerp waaraan jij iets wilt veranderen of verbeteren. Dat doe je door op een gelijkwaardige manier ervaringen te delen en van elkaar te leren. Jij bent zelf degene die uit alle informatie ‘kiest’ of ‘filtert’ wat jij voor jezelf wilt gebruiken. Er is geen (wat dat betreft ongelijkwaardige) beroepskracht aanwezig. Op die manier is ieder zijn eigen regisseur van zijn eigen proces. Je ontwikkelt hierdoor meer ‘zelfregie’. Daarom noemen wij het ‘zelfregiegroepen’. Andere benamingen zijn zelfhulpgroepen; lotgenotengroepen; herstelwerkgroepen; supportgroepen of peergroups. 

Centraal in deze training staat het ervaren van een gelijkwaardig groepsproces. Gelijkwaardigheid, wederzijdse erkenning en leren van elkaar zijn belangrijke onderwerpen van een zelfregiegroep. In deze training richten we ons op het delen van ervaringen tussen de deelnemers van deze training. Sommige deelnemers hebben al enige ervaring met het begeleiden van een groep en anderen hebben een wens om hiermee te starten.

20 september 2023
Roermond